שיפוט

METAL15

New member
שיפוט

שלום לכם חברים.
ככל הנראה אני הולך להשפט מחר ושאלתי היא כזאת:
אני נמצא בחיל האוויר, המפקד הישיר שלי הוא רס"ן - מפקד הגף, מעליו מפקד טייסת ומעליו סמב"ס/מב"ס.

אני צריך להשפט אצל מפקד הגף שלי, אבל אני לא מעוניין. כשהוא ישאל אותי אם אני מעוניין להשפט בפניו ואני אומר שלא הוא יתן לי שתי אופציות:

מפקד טייסת/הסגן שלו, או בית דין.

אני רוצה להשפט אצל מפקד הבסיס, האם יש דרך לעשות את זה?

תודה מראש.

ESPS

New member
כנראה שלא

בעיקרון- חייל שנשפט רשאי לסרב להישפט אצל קצין השיפוט הראשון שממנים לעניין הזה.
בפעם השנייה, החייל לא נשאל אם הוא מוכן להישפט אצל קצין השיפוט, ובטח שלא נשאל איפה הוא מוכן להישפט...

אני לא יודע לאמר לך אצל מי תישפט בסופו של דבר, אבל תשתדל שלא להגיע לבי"ד צבאי. כי הסמכויות שלהם הרבה יותר רחבות לעומת דין משמעתי ביחידה.

אושי231

New member
אתה יכול לבקש, אך אין חובה לאשר לך

זכותך לסרב להישפט פעם אחת בלבד.
בפעם השניה אין אפשרות לסרב להישפט.
למרות זאת, בסירוב הראשון אתה יכול לבקש מהשופט להישפט בפני מפקד הבסיס.

METAL15

New member
תודה

אין לי סמכות לערער אם המפקד שלי לא מחליט שאני יכול להשפט אצל המב"ס?

ואין סיכוי שיחזירו את התלונה שלי מבית דין צבאי ואז אשפט אצל המב"ס?

אם בכל זאת אחליט ללכת לבית דין צבאי, האם יקחו לי את החוגר עד שאשפט?

אושי231

New member
כמו שציינתי,

1.אם סרבת פעם אחת להישפט בפני סמכות מסויימת, כשתגיע למשפט אצל הסמכות שמעליה- לא תהיה לך אפשרות לסרב. מכאן נובע, שאין לך אפשרות לערער אלא רק לבקש.

2.אם המפקדים שלך יחליטו להעביר את התלונה לשפיטת בין הדין, ואם בית הדין יחליט שהוא לא מטפל בתלונה אלא מחזיר אותה לטיפול היחידה, אז כן, יש סיכוי שהמב"ס ישפוט אותך בדיוק כמו שיש סיכוי שקצין אחר ביחידה ישפוט אותך.

3.למה שיקחו לך את החוגר?

METAL15

New member
תודה על התשובות

בקשר לסעיף 3:

יכול להיות שיקח המון זמן עד שבית דין ישפוט אותי. האם יש בסמכות המפקדים שלי/רסר, לקחת לי את החוגר עד שאשפט, או שאני יוצא שבתות רגיל?

חשוב לציין שאני משתחרר באוגוסט, וישנה אפשרות שאני לא אשפט בבית דין עד אוגוסט.

אושי231

New member
אין שום קשר לחוגר שלך וליציאת שבתות

זה שהתלונה שלך היא בטיפול של בית הדין זה לא אומר שאתה לא צריך לצאת הבייתה. קצת לא ברור לי מאיפה הבאת את זה ואיזה היגיון אתה מוצא בזה...
ואפשר לשפוט בבית דין צבאי גם שנה אחרי השחרור.

METAL15

New member
שאלה קטנה בכל זאת

אם אכן יקחו לי את החוגר לפני שנפטתי(שמעתי על מקרה כזה), האם אני יכול לכבול?

אושי231

New member
לקבול תמיד אפשר

ונקח"ל יחליט אם זה מוצדק או לא.
ואני אומרת לך שוב: אם התלונה היא בטיפול של בית הדין הצבאי, אין שום סיבה שיקחו לך את החוגר.

ori239

New member
ממליץ לך לשקול היטב בקשת שינוי סמכות השיפוט

מדוע הינך מתנגד להישפט ע"י הרס"ן?
גם אם קרוב לוודאי תימצא אשם, סמכויות הענישה שלו הן די מוגבלות (והכי מוגבלות מבחינת קציני השיפוט הבכירים).

ממליץ שלא תבקש כלל בית דין אם מדובר בעבירה פעוטה (התרשלות במילוי תפקיד, אי קיום הוראות, נפקדות/עריקות של פחות מ-30 יום, סירוב פקודה שאינה בלתי חוקית/בלתי חוקית בעליל).

זאת מאחר והסיכוי גבוה מאוד שבית דין יחזיר השיפוט ליחידה (בית דין לא יבזבז זמן על עבירות שאין להן "עניין לציבור", כלומר עבירות שאינן קשורות בערכים/אתיקה ומוסר או בעלות חומרה מיוחדת). אתה לא באמת מצפה שיזמנו הרכב וחוות דעת של היחידה ופרוצדורה שלמה בגלל שאיחרת למסדר/נפקדת 10 ימים/סירבת לעלות לשמירה וכו'.
לעומת זאת, אם היית נפקד 5 פעמים והפעם עריק 50 ימים - אולי כדאי לבקש בית דין.

כנ"ל לגבי מב"ס - אתה לא באמת מצפה שיבזבזו זמנו של אל"ם על עבירה "פעוטה" או שאינה מחייבת קש"ב אל"ם.

כמובן שכל עיכוב כזה עלול "להרגיז" את המפקדים, והסחבת הזו עלולה לעלות לך בעונש חמור יותר משהיית מקבל אילולא כל "בזבוז הזמן" שלך.
בנוסף - במידה והתלונה תעבור למפקד בכיר יותר, במידה ותימצא אשם בעבירה הוא יוכל לחייב אותך בעונש חמור יותר.

אני כן ממליץ לך:
1) במידה וזו עבירה ראשונה מסוגה / אינה חמורה - להסביר ששירתת שנתיים וחצי ללא דופי, שהמקרה חד פעמי ולא יחזור על עצמו ואתה מבקש להביע חרטה (אם זה אכן כך). אין לי ספק שלא יוחמר איתך יתר על המידה אם תימצא אשם.

2) במידה ויש נסיבות מקלות - איחרת לשמירה כי תרמת דם או החלפת חבר שיצא לשירותים בחמ"ל - בקש להביא עדים וציין זאת.

METAL15

New member
בהמשך לנושא

קיבלתי לדאבוני 22 ימי ריתוק... אני עדיין מאמין שעשיתי בשכל ולו רק כדי להוציא את המפקד שלי קטן כמו שהוא יצא. יש לי שאלה: האם יש אפשרות להמיר ימי ריתוק למספר ימי מחבוש, לדוגמא במקום 22 ימי ריתוק לעשות 10 מחבוש?

למעלה