שיעורי בית בכיתה א´

נעה גל

New member
בתור חילונית שאין לה זיקה לדת

אני לא בטוחה שילדים דתיים צריכים שיסבירו להם את ענין הדת. זה חלק בלתי נפרד מחייהם, מחיי הסובבים אותם. זו ההוויה שלהם. ולכן, הסברים כמו למה לא רואים טלוויזיה בשבת נראים לי (מהצד) שמתקבלים בהבנה הרבה יותר גדולה, מאשר אם אומרים לילד חילוני "לא רואים טלוויזיה ביום כיפור".

בתור חילונית גמורה עם זיקה ליהדות

אין לי בעייה עם מנהגיהם של אחרים. יש לי בעייה עם החדירה לחיי הפרטיים. הדיון הזה חרג ממה שהעליתי בהתחלה, והתפתח לכיוון הכל כך צפוי... ...... עד לפני שנתיים, הייתה לי שכנה דתייה מאוד, רבנית. הי לנו קשר מצויין, אני בשלי והיא בשלה. שאלתי אותה פעם: "איך את מסתדרת עם חינוך ילדייך להתנהגות דתית, כשהם גדלים בסביבה חילונית ורואים את ילדיי נוסעים בשבת, צופים בטלוויזיה וכו´?" ותשובתה הייתה מאוד מעניינת.... (אפתח כאן תיבת פנדורה....) "אני מסבירה להם שהם לא יודעים..... שהם לא למדו"

נעה גל

New member
זה מה שיפה בדינמיקה בין אנשים...

דיונים מתפתחים באופן לא צפוי. פורום באינטרנט לא שונה מבחינה זו בכלל מכל דיון אחר שנסב סביב שולחן. לגבי מה שענתה לך אותה רבנית... נתחיל עם זה שבאופן עקרוני היא צודקת... אכן, רוב החילונים לא יודעים ולא מכירים את הדת. ונסיים עם זה... שלדעתי, אמונה זה קצת יותר מלדעת ולהכיר. כלומר, גם אם אני אשב מהיום עד מחר ואלמד את כל רזי הדת וכל המנהגים, אין לי ספק שיפתח בפני עולם חדש, ובטח גם עולם יפה, אבל, בדיוק באותה מידה אין לי ספק שאני לא אהפוך דתיה בגלל זה - כי אני פשוט לא מאמינה בקיומה של ישות עליונה. ולא נראה לי סביר שאני גם אי פעם אאמין(למרות שיש משפט כזה על אמנות ואפשר להגיד אותו כנראה גם על החיים "באמנות כמו באמנות אין דבר כזה שאין דבר כזה"). ואם ננסה לקשר את זה לחינוך ילדים, אז אני גדלתי בשכונה חילונית אבל עם שכנים רבים שהם דתיים, למעשה, רוב הילדות שלי הסתובבתי עם ילדים דתיים (מה שנקרא "כיפה סרוגה"). ואני זוכרת ויכוח קשה שהיה לי עם השכן שלי (אני הייתי בת 5 והוא היה בן 8) על כך שאסור לו לקרוא עיתון בשבת. הוא אמר כמובן, שמותר, ואני אמרתי שאסור לו. בסוף אחרי הרבה מאמצים נתתי לו טיעון מנצח למה אסור לו לקרוא - "כי אבא שלי קורא בשבת!".

אכן כן... ../images/Emo6.gif

אבל, אם לדבר על "ידע" פרופר... היא ידעה היטב, שאני "יודעת" לא פחות ממנה... לא רק בענייני יהדות... (ביננו לבין עצמינו - אם מדברים רק על "ידע" אז אולי אף יותר - בעיקר בגלל רמת ההשכלה שלי לעומת חוסר ההשכלה שלה) הדבר המדהים במה שהיא אמרה היה משהו הרבה יותר עמוק... הדבר המדהים היה הבעת ההתנשאות! בשעה שאני קיבלתי אותה כאדם, בלי להתייחס לרמת השכלה או אמונה היא התייחסה אלי בהתנשאות! ואף חינכה את ילדיה להתנשא מעל ילדיי.

ציפי ג

New member
פעם בימים ההם כשיצאתי עם בחורים

נפגשתי עם בחור, שהיה לי ויכוח מאוד עמוק איתו מה אומרים לילד על חילונים. אני סברתי שהאמת היא שחלק מהם לא יודעים מחוסר רצון, חלק לא יודעים מחוסר חשיפה וחלק יודעים ולא רוצים. לחלק את האוכלוסיה החילונית לכל כ הרבה נתחים, לילד קט, לא נראה לי אז, ולכן אמרתי שאגיד את אשר אמרתי כאן בפורום - כולם חייבים אבל לא כולם עושים. יום יבוא, והם ישמעו ממני גם את החלוקה, לדעתי. אני ממש לא זוכרת מה הבחור חשב. כל שאני זוכרת שישבנו באוטו, והתווכחנו באמצע הלילה על הנושא המואד לא ריאלי הזה, ובסופו של הויכוח הוא השתכנע סופית שאין לו מה לחפש איתי. ולגבי מה שאמרה לך השכנה, אני לא חושבת שזה בא מהתנשאות, אלא מתוך גישה בהלכהו, שאם מי שלא מקיים, עושה זאת מחוסר ידע, הוא לא נענש על עבירותיו. בכך שהיא אומרת לילדים שלה שאתם לא יודעים, היא פותרת להם את הבעיה של שכר ועונש , ואת הבעיה של למה אתם לא מקיימים מצוות - אם תדעו מן הסתם תקיימו. ולגבי הקטעים שיש למלא - אני שנאתי את זה, וגיליתי שיש ילדים שאוהבים את זה, ויש הורים שחושבים שאם הילד לא יצבע בכיתה אלף כמה עשרות דפי עבודה, המורה לא עושה מלאכתה נאמנה. והילד?

אמיר.

New member
מה רצית שתגיד ?

שאתם רשעים ? שזכותכם לא לשמור מצוות ? שתי התשובות גם אינן נכנונות וגם לא חינוכיות. הפתרון שלה הוא הכי הגיוני וכלל וכלל לא מתנשא. היא לא טענה שאתם טפשים או משהו. צר לי , אולי לא הבנתי ממה נפגעת. אולי תפרטי ?

כשהילדים שלה...

התגודדו בשבת וצחקו על הבת שלי שהיא טפשה שהיא לא לובשת שמלה בשבת..., כשהילדים שלה צחקו על הילדים שלי שהם טיפשים שהם לא "יודעים" כלום... זה בהחלט משקף שהיא לימדה אותם להתנשא.

אמיר.

New member
הוי כמה שאת טועה....

הרי אנחנו לא גרים בחממה (למרות שאני גר בישוב דתי.. ואני כבר צופה בעיות בענין). הבעיה היא כפולה: 1. איך מסבירים לילד את מחויבותו לקיום מצוות בתוך העולם שלנו. 2. איך מסבירים לילד את העובדה שיש כאלו שאינם שומרים מצוות ? ביחוד שיש גם קרובי משפחה כאלו... יש לזכור כי מדובר במעשים מתויגים ´טוב´ ורע´. לא פשוט בכלללללללללללללללללל. (למרבה הצער אני חייב לצין שההצלחה שלנו להסביר מדוע כן לצום היא פחותה מההצלחה החילונית להסביר למה לא צמים - עובדה שיש יותר עוזבי דת מחוזרים אליה).

נעה גל

New member
אני מתארת לעצמי שכמעט לכל אדם דתי

יש רגעים בחיים שהוא שואל את עצמו "האם אני באמת צריך את זה?" ואני אתפלא מאוד לשמוע אם רגעים כאלה לא קיימים. וכך גם אצל ילדים (מן הסתם גיל ההתבגרות הוא אחד כזה שיש בו כאלה ששואלים שאלות ויש כאלה שמאוד מתחזקים מן הדת ובדת). וכאן המקום של ההורים הדתיים כמחנכים ומתווי דרך. ובדר"כ ההורים מצליחים, ולפעמים לא, ויש ילד שמחליט שדרך החיים הזו לא מתאימה לו. אבל, ה"בעיות" האלה אופיניות לכל חינוך באשר הוא.

תראה,

לא אמרתי שזה פשוט. אבל אם אתה מאמין בכל לבבך בדרכך, מובטחת לך הצלחה של 100%. על מנת לחנך לשמירת מצוות - על האדם להיות שלם בכל לבבו באהבת אלוהיו ומצוותיו. אם יש לאדם, ולו ספק קל שבקלים - יהיה לו קשה, מה זה קשה, הכי קשה! אני מאמינה בחינוך על פי מודלינג. לכן יש אנשים שמגדירים את עצמם כדתיים ולא מצליחים. כשמקיימים מצוות כי צריך או כי "מותר ואסור" או בגלל לחץ חברתי, ולא מתוך אמונה שלמה - קשה להעביר את המסר הזה. יש לי חברה דתייה מאוד שאומרת שאני בעצם יותר דתייה מהרבה דתיים שהיא מכירה. כי עניין של ´הלבנת פני חבר ברבים´ לעולם לא יעבור אצלי! כי ´ואהבת לרעך כמוך´ , חשוב בעיני עשרת מונים מקיומה של מצווה זו או אחרת. כי מבחינתי - ´דרך ארץ קדמה לתורה´. כן, אני מאמינה בערכים הללו. וזה לא סותר את הבחירה שלי שלא לשמור שבת. נורא מצטערת, כשרואה היעדרן של תכונות אלו אצל פלוני החובש כיפה, הכיפה על ראשו חסרת משמעות בעיני. כשרואה היעדרן של תכונות אלו אצל אלמונית החובשת כובע, כובעה וחצאיתה דומים למסכה בעיני. במקרים המסויימים הללו, (להבדיל ממקרים אחרים שאני מכבדת) ´הצהרת הכוונות´ הזו לוקה בחסר! (כך אני מכנה את הסממנים החיצוניים של אדם שמגדיר את עצמו כ"דתי") ...... אינני מעוניינת שילדי ייחשפו ל"מותר ואסור ביום כיפור" בבית הספר, מה גם שהוא ממלכתי ולא ממ"ד! למדו אותם אודות חגי ישראל, למדו אותם את סיפורי התנ"כ - זו המורשת של עמי. זו המסורת של אבותיי. זה הקשר שלהם למולדת. אל תכניסו להם אמונות. זה השטח שלי!

אמיר.

New member
הלואי היית צודקת...

גם אני לא מתיחס לכיפה אצל אדם שמשקר או מעליב או כל עברה אחרת (אצלנו לא יקראו לסוג הזה דתי אלא כיפתי). אני מסכים עם הניתוח שלך במאה אחוז. אני אפילו נעלב שכמתיחסים לאנשים כאלו כדתיים - זה זילות של המושג. אבל תאמיני לי, שאדם יכול להאמין ללא ספק ולקיים הכל במסירות, בין אדם למקום ובין אדם לחברו. ועדין יכשל בחינוך. ראיתי בעיני, גם במשפחתי. זה נורא כואב לי, אבל יש כשלונות. הערה ביחס לממלכתי מול הממ"ד. בחינוך המלכתי יש המון אנשים מסורתים שרוצים את האמונות האלו במעטה מרוכך יותר מכפי שנמסר בממ"ד (כך נראה להם). התערובת בין חילונים ומסורתים היא אכן קצת בעיתית.

במה שונה חינוך לדת מחינוך בכלל?

אני זורמת עם הילדים שלי בהרבה נושאים. אתמול למשל, עם סיום שנת השמיטה, עשינו חגיגת נטיעות בחצר, שערכה שעה וחצי של בוץ, תוך כדי הטפה של הבכור שלי על בזבוז המים, כשיש בצורת, ומריבות אין סופיות על הברז. אני הסברתי לילדים שלי בתחילת שנת השמיטה, שאפילו שיש לנו חצר גדולה, היות ושנת שמיטה אנחנו לא נוטעים דבר, והסברתי להם עם בא הקיץ שעל אף שיש לנו בריכה, אנחנו לא ממלאים אותה, כי בצורת ואסור לבזבז מים. זה אותו ביצוע, רק לא אותו מקור. שנת שמיטה היא משמים, ואיסור לבזבז מים הוא מההגיון. כאשר זורמים עם הילדים, זה לא אומר שלא מחנכים אותם, אחרת היינו מגיעים לאנרכיה. זה אומר שמתיחסים לצרכים שלהם, ומתווכים בין הצרכים שלהם, למטרות שאנחנו העמדנו לנו להוביל אותם אליהן בבגרותם. אז אם אסור ליהודי לאכול טרף, יהודי דתי, או יהודי מסורתי, לא יאכל, הואיל והוא מאמין באלוקים, ויהודי חילוני, או יהודי שלא מאמין באלוקים, יאכל. אני אחנך את הילד שלי לאמונה שלי ולמותר ולאסור שלי, שתואמים את השקפת העולם שלי ושל בעלי, ושל יהודים מדורי דורות. ואם לדעתי, מריבות קולניות זה דבר לגיטימי (במיוחד בין בנים), אבל אלימות לא, אז אני אתערב רק כשזה מגיע להרמת ידים, ולא קודם, אפילו שיש הרבה אנשים שחולקים עלי. ואני אאסור בכל תוקף להרים יד, כשם שאני אאסור בכל תוקף על ילדי לחלל שבת. זה שווה ערך מבחינתי. כאשר ילדי יגדלו, אני מקווה מאוד שהם יהיו אנשים לא אלימים ואנשים דתיים, אנשים שמכבדים את העובדה שאין מים, ומכבדים את הזולת שלא מקיים תורה ומצוות, אם כי חולקים עליו. גמר חתימה טובה.

נעה גל

New member
אין הבדל בין חינוך לדת לחינוך בכלל

אין בנינו בכלל ויכוח בענין.

דסי אשר

New member
מצוות שבין אדם לחברו

ומצוות שבין אדם למקום. עבדתי במשך שנתיים כאחות גניקולוגית בלב בני ברק, ונהינתי לגלות את המגוון והשונות בין קבוצות דתיים - גם בין החרדים עצמם, ובין בעלי הכיפות הסרוגות. לפני שנים, כתבתי עבודה הקשורה לדת, ואז נחשפתי למושג "מצוות שבין אדם לחברו" ו"מצוות שבין אדם למקום". אני מאמינה ומקווה, שילדיך יגדלו לאנשים בוגרים, שלא יהיה פער גדול(אנחנו אנושיים וטועים) בין מחויבותם ל´מצוות שבין האדם לחברו" - שלכך את מתכוות בנושא החינוך =מאפשרת מריבות אך לא אלימות, למשל, לבין "מצוות שבין האדם למקום" = איסור אכילת טרף, צום ביום כיפור וכו´. זה לא מקרה, שאנחנו, המאד חילוניים, הרבה פעמים נדהמים, כאשר אנשים הידועים היטב באורח חיים דתי(לזרמיו השונים) כושלים בתחום של "מצוות שבין אדם לחברו". איננו קוראים לכך במילים אלה, אבל את בוודאי יודעת למה אני מתכוונת=סתם רמאויות, סתם אי כיבוד חוק, וכל המעשים הלא ראויים שכל בני תמותה, לצערנו עושים. מתברר, שבני האדם, דתיים כחילוניים, מתקשים בתחום היחסים הבין אישיים=מצוות שבין האדם לחברו. מהנשים שאתן נפגשתי, בבני ברק, למדתי, שמצוות בין האדם למקום קלות יותר ממצוות שבין אדם לחברו. בטוחה אני שתסכימי איתי, שהחינוך ליחסים בין בני אדם,פיתוח "המיומנויות החברתיות" של ילדיך, של ילדינו כולנו, הרבה יותר קשה וארוך, ולא תמיד אנחנו מצליחים בו, מאשר חינוך למצוות, לחוקים(חילונים ודתיים כאחד). הלוואי וירבו כמוך. שנה טובה דסי

אמיר.

New member
שאלה רטורית

ומה עם חנוכה ? שםכל הענין הוא נצחון של הדת המנותאיסטית היחדיה על האלטרנטיבה ממערב (אז זו היתה תרבות יוון האלילית). עזבו - אל תטרחו לענות - סתם הגיג...

דסי אשר

New member
שנה טובה לדתיה המתלהמת

שלום ציפי. נעים לקרוא, במיוחד הכותרת. אבל כשאני קוראת את דברי ההסבר שלך לשיעור, אני מרגישה שמעבר להיבט השכלי/אנתרופולוגי, את ואני כמו שני מקבילים שלעולם לא יפגשו, וממש קשה לי רגשית לקרוא את ההסברים שלך. כוונתי- ללא רגש, אין בעיה בהבנה, אך המילים טעונות כל כך הרבה רגש, משום שאת נולדת אל הדת, כמו שאני נולדתי אל החילוניות, את בחרת רגשית להשאר דתיה, ואני בחרתי רגשית להשאר חילונית. אפשר להשתמש במילה אחרת במקום רגש=עמדה, גישה פילוסופית, אבל אין מה להתווכח מה נכון ומה לא נכון. כך שלקרוא את המילים שכתבת, היה לי קשה כמו ילדה קטנה שמקבלת שיעור בלימודי הדת... ובכל זאת ולמרות חילוקי הדעות, אני שמחה בהעשרה שאת מעשירה אותנו.. שנה טובה, דסי

לאה_מ

New member
ציפי - אני מגיבה בגלל דסי - אנחנו

קראנו את התגובה שלך באופן כל כך שונה, שאחרי שקראתי את מה שדסי כתבה, הייתי צריכה לשוב ולקרוא את ההודעה שלך כדי לראות שאנחנו מתייחסות לאותו דבר. כבר גילינו בפורום הזה, שיש לנו לא מעט דברים במשותף. אז נכון שהדת היא לא אחד מהם, אבל בשאר הדברים יש פחות או יותר אחידות, ולכן גם מאד לא צרם לי לקרוא את מה שכתבת, ונראה לי אפילו מאד טבעי. אני זוכרת שכשאני הייתי בכתה א´ חזרתי הביתה מזועזעת מבית הספר ושאלתי את אמא שלי למה אנחנו לא צמים ביום כיפור - המורה אמרה שחייבים לצום ושאלהים מעניש את מי שלא צם (מסתבר שליקויי מערכת החינוך לא התחילו בדור של ילדינו...). אמא שלי הסבירה לי, שהמנהג היהודי אמנם מחייב לצום, אבל הם בחרו לא לצום משום שהם אינם מאמינים באלהים, אבל זה יהיה בסדר גמור אם אני אחליט לצום בעצמי. לכן אני מסכימה עם מה שכתבת ב-100%, למרות שאני באה מהצד השני של הקשת הדתית. ובנימה משועשעת - שירה סיפרה לי שהגננת שאלה אתמול את הילדים בגן מה עושים ביום כיפור - אחד אמר שהולכים לבית הכנסת, אחד אמר שצמים, ושירה אמרה שנוסעים לאילת... (זה עשה לי צביטה בלב. אולי בשנה הבאה בכל זאת אקח אותם לבית הכנסת...).

לאה_מ

New member
אני מסכימה עם כל מה שאמרו כאן.

אבל תאמיני לי, שהשנה רק התחילה (ועוד בכתה א´), ותתקלי בדברים הרבה יותר גרועים מזה. בכלל כל דפי הצביעה האלה הם בעיני לא ממש תורמים, אבל אני הבעתי פה כבר יותר מפעם אחת את אכזבתי מהשבלוניות וה"תקיעות" של מערכת החינוך. אני משתמשת בדברים שמרגיזים אותי בבית הספר כמנוף לשיחות בבית. פעם אחת אפילו קיבלתי חיזוק לכך מבית הספר - עד כמה שהדבר טפשי: מיכאל שיר, העורך של "אצבעוני" בא לכתה של עומר ושוחח עם הילדים שיחה, שבסיומה המליץ להם להיות מנויים על העתון (ולהקלת הגביה גם חילק להם טפסי עריכת מנוי באמצעות כרטיס אשראי עבור ההורים). הוא הבטיח, שמי שיחזיר את הטופס חתום על ידי ההורים עד סוף השבוע, יקבל מתנה מדליקה. כמובן שעומר חזר הביתה וביקש לעשות מנוי על אצבעוני, ואני הסברתי לו שלא בוחרים את העתון עליו רוצים להיות מנויים לפי מבצעי המכירות בבית הספר, אלא מעיינים בגליונות של עתונים שונים ובוחרים את מה שמעניין אותך ביותר. בכל זאת, מכיוון שבאותו שבוע זה לא היה המקרה היחיד של קידום מכירות בבית הספר, באתי למחרת בבוקר לבית הספר ושוחחתי בחדר המורים עם המנהלת. סיפרתי לה על המקרה וביקשתי, שלא יאפשרו לחברות מסחריות לקדם את מכירת מוצריהם באמצעות שיחות של מוכרנים עם התלמידים. לכל היותר ניתן לשלוח פרוספקט להורים, אבל לא להבטיח פרסים לתלמידים שקונים את המוצר המפורסם. בכל מקרה, אחת המורות אמרה לי "תראי, כך נוצרה לך הזדמנות לשוחח עם בנך על איך עושים מנוי לעתון". אז כנראה שבעצם יש מטרה מאחורי כל זה...

למעלה