שימון שרשרת

shayph

New member
שימון שרשרת

אני יודע שהיו 1,000 דיונים על כך ואין תשובה חד משמעית.
אבל בפועל צריכה להיות תשובה חד משמעית ודיונים תורמים להגיע לתשובה חד משמעית.

בסרטון שנתקלתי בו יש הסבר של מבנה השרשרת וחשיבות הניקיון והשימון.
לפי הבנתי מהסרטון פעולת שימון השרשרת איננה משפיע על אורך החיים מכיוון שהפינים שקוטרם משתנה עקב שחיקה נמצאים במערכת אטומה על ידי האטמים (o-ring , x-ring וכדומה) אך הרולרים שמשפיעים על חיכוך (שבאים במגע עם השיניים של גלגל השיניים) שנוצר בזמן פעולה אינם אטומים ושם מצבר אבק ולכלוך וזה החלק החשוב לניקיון כאשר מנקים ומשמנים שרשרת.
בהיבט לא רק של שמירה על אורך חיים אלא מינמום חיכוך נראה שיש חשיבות לניקיון ושימון השרשרת.

עכשיו השאלה כמה משפיע החיכוך הזה על העברת הכוח בפועל?

קישור לסרטון O-ring bike chain critical maintenance

המחשמל 64

New member
מנהל
לדעתי ולפי ההגיון יש השפעה של חיכוך על ההינע.

ידוע שעם עבור הזמן השרשרת מתארכת. כלומר יש סוג של מרווחים עקב שחיקת התותבים /פינים. היות וכך נוצרים בינם ובין הרולרים מרווחים. להבנתי צריך גם לקחת בחשבון שתנאי העבודה של השרשרת בשילוב מים,חומרי ניקוי, הזמן, הבלאי שוחקים גם את האורינגים והיות וכך חודרים גוז'ים לשרשרת. אם תנסה שלא לשמן אותה תקופת מה אתה תשמע בהחלט את הרעשים שהיא משמיעה שנובעים בעצם מחיכוך. אחר הניקוי והשימון היא נעה בשקט יחסי למצב שלפני.
לאור זאת להבנתי יש חיכוך שמעבר לכוח שמפעיל המנוע/גג"ש קדמי לטובת הינע האופנוע מתווסף ככוח חיכוך שמתנגד להינע זה.

מהנסיון שלי, שימון שרשרת באופנוע שטח אינו תורם לאורך החיים

שלה, וייתכן שאף מקצר אותה.
מה שכן, חשוב להגן על השרשרת מחלודה, אני משתמש ב WD40 להגנה מפני חלודה וזהו.

מיכהWR

New member
WD אחרי השטיפה וזהו

shayph

New member
מה פחות או יותר האורך החיים הממוצע של שרשרת?

אני כרגע עומד על 3,000 קילומטר עם שרשרת DID שמגיע עם הכתומים והשרשרת ב 270 מילימטר מרווח בין 18 לינקים כאשר המקסימום הינו 272. מאמין שאפשר יהיה להשתמש בה עד 4,000 קילומטר אולי גם קצת יותר.. סביר?

amitexc

New member
זה משתנה גם בהתאם לסגנון הרכיבה ותנאי הרכיבה

הכל הגיוני..

המחשמל 64

New member
מנהל
צודק amitexc בכל הקשור לסגנון רכיבה ויחד עם זאת

אם אקח את עצמי על פי נסיוני מ-5 אופנועים שהיו עד היום ועד 2 בפועל.
מהם 2 קטומים 125 , שרשרת יכולה לחיות זמן רב מעבר ל4000 ק"מ.
בכלל ,לפי מה שאני יודע בדיקת השרשרת לסך ההתארכות היא בגג"ש האחורי,
סוג של בדיקה ,כמה מהשן השרשרת מתרוממת.
עד 1/2 שן תקין לדעתי. אם תבדוק כרגע, את השרשרת בגג"ש האחורי בהיקפו,
כאשר אתה אוחז ביד את נקודות שעה 12, ושעה 6 ומנסה למשוך אותה בשעה 3 תראה כמה היא יוצאת החוצה ותעריך עד כמה ,לדעתי היא לא יוצאת לך, מעל רבע שן.

amitexc

New member
השימון לא שומר על השרשרת אלא על הגג"ש

כאשר השרשרת משומנת החיכוך שנוצר בעת הרכיבה קטן ובעקבות כך השחיקה קטנה אף היא.
הבעיה המרכזית היא שבשביל שהשמן ישאר על השרשרת הוא צריך להיות דביק, וכאשר השמן דביק מלבד העובדה שהוא לא עף מהשרשרת הוא גם מדביק אליו חול\אבק.
מה שבסופו של דבר פוגע יותר מאשר מועיל.
אני זוכר שהיו אגדות שהיה כתוב בתכונות השמן שהוא חודר או ריניג ומשמן את השרשרת, אם זה קרה השרשרת כבר לא אטומה ומתפקדת כשרשרת רגילה.
&nbsp

המחשמל 64

New member
מנהל
השימון בעצם שומר על הגג"ש היות והשרשרת משומנת

ועל ידי כך נמנע אותו חיכוך שיוצר שחיקה מוגברת לגג"שים. לא כך amitexc?
בכל מקרה אם אני מבין נכון בכל שימוש של שימון גם אם זה WD40 שאינו דביק אלה רק משמן גם במקרה הנ"ל ידבק אבק/חול לשרשרת כי הדבר דומה לאותם חלקיקים הנדבקים לפילטר האויר.

amitexc

New member
אמת, המגע בין השרשרת לגגש יוצר שחיקה

כאשר השרשרת לא משומנת מקדם החיכוך גבוה יותר..
לרוב הפינים של השרשרת עמידים מספיק בשביל להתמודד עם החיכוך הנל, הגג"ש הוא החוליה החלשה, למרות חוליות השרשרת

shayph

New member
הוצאתי את שימור השרשרת מהמשוואה

כמו שנכתב למעלה, ברור שלפי מבנה השרשרת אין צורך בשימון לצורך שמירה על השרשרת אלא להקטנת החיכוך.

בנוגע לאגדה אורבנית , אולי לא פירשו נכון את הכתוב? לדוגמא מוטול מצהירה כי ישנו סולבנט בשמן בכדי שיחדור לפינים, אבל כנראה מתכוונים לשרשראות רגילות ללא אטמים ולא ל o ring וכדומה (מצורף בקישור)

בנוגע לכך שחול ואבק נדבקים אל השרשרת זה באמת שווה בדיקה ומעניין, מבדיקה מקבילה לשרשראות הנעה בתעשייה נראה כי יש חומרי סיכה אשר אמורים לעבוד בסביבה מאובקת (מצורף קישור), לא יודע מה הפער בין מה שהם טוענים למה שקורה בפועל.

המחשמל 64

New member
מנהל
אחלה הקישורים מצוין
. אני זוכר לפני שנים רבות

פורסם בפול גז דאז המאמר ,על השפעת חומרי ניקוי ודטרגנטים מסויימים על
חיי האורינגים ואחת המסקנות מהמחקר היתה, שהאוריניגים אינם נהרסים מ-WD40 שיש בו גם מרכיב נפט.כלומר אתה יכול גם לנקות עימו את השרשרת ולא נאמר עם חומר יעודי לניקוי שרשרת.
בכל מקרה הסרטון של מוטול מדבר לקראת סופו על O,Z בדגמי השרשראות גם אם שמעתי נכון. כך שהוא מציין את הארכת החיים ושמירה על השרשרת משיתוך וחלודה ומשפר את ביצועיה.

ה ט ו ח ן

New member
להערכתי האקסטרא חיכוך לא מורגש. תחשוב

מהניסיון שלך, האם אתה מרגיש הבדל באספקת הכוח בין תחילת הרכיבה (שרשרת משומנת) לסופה (שרשרת יבשה) ?!!!
לדעתי צריך ציוד מעבדה מאד מאד רגיש כדי להבחין בין המקרים ...

אישית, ב 4 שנים האחרונות אני לא משמן כלל, בעוד שלפני כן הייתי מקפיד לפני כל רכיבה. פשוט יום אחד אמרתי לעצמי בוא ננסה לראות מה יקרה ... ולא קרה כלום !!! בעצם כן קרה ... חסכתי לעצמי התעסקות מיותרת, מסריחה, ומלוכלכת (במיוחד למי ששם את הכלי בבית), ועוד כמה שקלים על הדרך.

shayph

New member
כנראה שאתה צודק

לדעתי ניקוי ושימון לפני כל רכיבה זה באמת מוגזם, עדיף להשקיע את הזמן בבדיקת לחץ האוויר בצמיג לפני היציאה. אני שוטף את האופנוע כל 15 שעות (אלא אם כן מדובר ברכיבת בוץ) ועל הדרך מנקה את השרשרת עם חומר ניקוי ומשמן בשביל ההרגשה הטובה, חומרי הניקוי והשימון מחזיקים לא מעט זמן. מה שכן אבל השרשרת אצלי מחלידה אך בספק אם משפיע על חוזקה.

מצרף קישור לבדיקה נחמדה שנעשתה על האטמים וכיצד הם מגיבים לכל חומר כולל WD 40. שהבדיקה בודקת את הגמישות ושינוי גודל האטם כתוצאה מהחשיפה קישור.

DAN TAL

New member
שוטף את האופנוע כל -15 שעות?

זה מופיע בטבלת הטיפולים?

אתה מזיק לאופנוע.

shayph

New member
למה מזיק?

אני שוטף את האופנוע לפני טיפול החלפת שמן ופילטר שמן, באזור שאני רוכב יש המון אבק ונראה לי הכי נכון לנקות את האופנוע לפי הטיפול.

לאחר השטיפה אני מניע את המנוע ומחמם אותו ובכך כל הנוזלים שמצטברים בנקודות במנוע מתאדים ולאחר מכן עושה סיבוב של כמה דקות ושמעיף את כל המים מהשרשרת , צירים וכדומה.

לאחר מכן מחליף גריז במיסבי גלגלים , מגרז את ידיות ברקס וקלאץ , משמן את השרשרת. ברמת העיקרון מלבד מיסבי היגוי שגם ככה בכתומים די אטומים ונחשפים למעט מים בשטיפה והציר האחורי כל המיסבים באופנוע עוברים גירוז מחדש כך שלמעשה השטיפה לדעתי לא מזיקה.

המחשמל 64

New member
מנהל
מסכים עם דעתו של דן לגבי נזקים משטיפה תדירה.אני בכלל לא

רואה שום סיבה לעשות סיבוב ייבוש ושימונים וגירוזי מסבים בשביל מה זה טוב אחרי שטיפה? שאני כבר שוטף וזה קורה כל טיפול של סביב 30 ש'מ וזה נעשה במוסך ועל ידם אולי פעם או פעמים בחורף על ידי אני מייבש את השרשרת בהנעת הגלגל האחורי ביד ועם הצמדת סמרטוט השרשרת מתייבשת. במקביל מסבי גלגלים אטומים למים בכל הכלים ולא רק בקטומים כמובן. כאשר להבנתי אתה מגרז את הנ'ל אתה בעצם מושך את אותם חלקיקי האבק לאזורים הללו שפשוט נדבקים לשם.בכל מה שקשור לסביבת המנוע כדאי עם סמרטוט לכסות את אזור הפלג ובכלל להתיז מים מה שפחות לסביבה זו של המנוע.את אזורי כניסת האויר ליד הפילטר אני באופן אישי אוטם על ידי מסקנטייפ ,שוטף לאחר כך הכל נשאר יבש יתקין.

shayph

New member
גריז לא מושך אבק , אבק נדבק אליו

כלומר אבק יש תמיד ונכון שהמיסבים סגורים אבל הגריז תופס אבק שיכול להגיע למיסב והגריז משמש כסוג של מגן מפני האבק.
לגרז או לשמן חלקים נעים באופנוע זה תמיד טוב, להימנע מלגרז ולשמן בגלל שיש אבק לדעתי האישית זו טעות. אם מטפלים בתדירות גבוהה ולא מזניחים אין סיבה לא לגרז. אבק ימצא על החלקים גם אם לא גירזת אז מה עדיף?

המחשמל 64

New member
מנהל
אני לא בטוח שאותה כמות אבק נדבקת לאזורים הללו אם אין גירוז

סביב.באופן אישי המקום היחידי בנוסף לשרשרת שאני מגרז עם ספריי גריז הוא מחזירי האבק של הבולמים כפעולה שממולצת על ידי מרזוקי ומונעת "ציפצוף" והתייבשות שלהם.

למעלה