שילוט ברחבי הארץ

amphibian

New member
כן וכולן בעד ביטול התעתיק..

אני לא אומר שהשילוט בארץ מושלם (למעשה, רחוק מכך, ברחבי הארץ יש המון טעויות ודברים מגוכחים כמו RAKEVET במקום railway station) אבל בין זה ולבטל את צורת התעתיק.. :(

Boojie

New member
וואו, אני לגמרי לא מסכימה איתו.

ולגמרי מסכימה עם ההחלטה. כלומר, במה שנוגע לאות Q לא ממש משנה לי, אבל השאר? התעתיק לאותיות לועזיות לא נועד כדי ללמד אף אחד עברית. הוא נועד כדי לאפשר לאנשים שלא יודעים עברית לזהות את שמות היישובים, ולכן ראוי לעשות את זה מובן ככל האפשר. בשם איזשהו מסר חינוכי תמוה (שהרי כידוע, כולנו רוכשים את השכלתנו ואת הלשון השגורה על פינו משלטי דרכים שאותם אנחנו רואים בעשר השניות שבהן אנחנו צריכים לבחור את ההסתעפות הנכונה בצומת) הוא חושב שראוי שהשלטים יהיו פחות קריאים, ועוד משווה את זה לארצות שבהן הכתב הוא באותיות לטיניות במקור. למה? אם מתעתקים, למה שמישהו ירצה לתעתק למשהו לא קריא, רק בשם האפשרות המופרכת לחלוטין שאולי מי שקורא את השם הזה בשלט ירצה ללמוד עברית בעתיד ואז התעתיק הזה יבלבל אותו?

ST

New member
../images/Emo45.gif

ניסיתי לחשוב על תגובה ויצאה לי מבולבלת, אז מצטרפת לניסוח שלך.

יפתח ב

New member
../images/Emo45.gif מסכים לחלוטין. טענות תמוהות

המחשבה המעט מופרעת שמשיקולים חינוכיים יש לשמר בתעתיק הלועזי את כל ההבחנות הקיימות בעברית (בין אותיות שצלילן זהה) ובמקביל לוותר על כל ההבחנות שאינן קיימות בה בכתב (בין מופעים דגושים ולא-דגושים של אותה אות) היא אבסורד מוחלט. אם ממשיכים בקו המחשבה הזה עד סופו מגיעים למסקנה שלכל אות עברית יש לקבוע אות לטינית אחת בדיוק שתחליף אותה; אבל אז, מה הועיל התעתיק למי שאינם יודעים עברית, שהרי לאחר שילמדו את תפקידיהן החדשים של אותיות הא"ב הלטיני המוכרות, תדרוש מהם הקריאה את ידיעת אותם החוקים בדיוק שנדרשים מקורא העברית - ואז מה הועילו חכמים בתעתיקם?

amphibian

New member
את האות c יהגו בצורה שונה תיירים

מגרמניה, איטליה ואנגליה. כשם שבתרגום משתמשים בתעתיק עבור שמות מקומות (אלא אם יש שם מוכר ומוקבל בעברית) יש להשתמש בתעתיק בשלטים.

ססילי

New member
התעתיקים הם לאנגלית. יתכבדו התיירים

דוברי שפות אחרות ויקראו תעתיקים באנגלית כפי שיש לקרוא אותם באנגלית. (ומה יעשו עם התעתיקים האנגלים דוברי סינית יפנית (אונה-לך תמנית) שבשפתם האות C בכלל לא מופיעה?)

amphibian

New member
בטאיוואן משתמשים ב-pinyin עבור

שלטים וביפאן משתמשים ב-Hepburn ו-Henshallלסירוגין (כאשר היפאנים אומנם שומרים על צורת התעתיק אך מסירים מדי פעם את המאקרונים, סירקומפלקסים וכו'). גם בערב הסעודית (ככל הנראה) משתמשים בתעתיק ולא באורתוגראפיה אנגלית, שלט בטאיוואן: http://web.novalis.org/images/photo/china/Novalis%20024--big.jpg טוקיו: http://www.gardkarlsen.com/japan/tokyo_metro_sign.jpg דובאי: http://www.usa-east.org/International/wec1998/Photos/dubai/hwy-sign-2.jpg

יפתח ב

New member
סליחה על הנוקדנות, אבל אורנן בפירוש

אינו מדבר על תעתיק פונטי (המשקף את צליל המילים באופן שיטתי) אלא על תעתיק שישקף את המבנה של השורשים העבריים וכד', גם כאשר זה בא במחיר של סטייה מצליל המילים. גם אם יש מה לומר בזכות תעתיק פונטי (שאני נוטה להתנגד לו, אבל בפחות נחרצות), אני לא מבין במה יכול תעתיק לא-פונטי לעזור לתייר להתמצא בסין, יפן או ערב הסעודית; ואם אני מבין נכון, אכן לא משתמשים שם בתעתיק כזה.

יפתח ב

New member
את התעתיק הפונטי יקראו בצורה שונה

אנשים ובלשנים. תעתיק פונטי, ובוודאי תעתיק לא-פונטי כפי שמוצע (שהרי התעתיק המוצע אמור לשקף את "מבנה העומק" של העברית ולא את צלילה) אינו שונה מכל אופן כתיבה אחר: הוא דורש שהקורא יזהה אותו וידע לפענח אותו. מאחר שקוראי התעתיק מעטים מקוראי האנגלית (ומאחר שהקוראים ממילא אינם יודעים באילו כללי התעתיק השתמשו כותבי השלטים), התעתיק פשוט אינו פותר את הבעיות שמוצגות כטיעון בזכותו. קיומן של אותן בעיות יכול לשמש כטיעון בעד האחדת חוקי הכתיב של כל השפות בעולם, אבל לא זה מה שעומד על הפרק, וממילא זה לא בכוחה של איזו ועדה ישראלית לניסוח שלטים.

Y. Welis

New member
יש אגב תעתיק פונטי בינלאומי - IPA

זה סטנדרט מקובל ע"י כל הבלשנים, שמתעדכן מדי כמה שנים (העידכון האחרון היה ב-93'), שאמור לייצג כל צורת הגיה אנושית שקיימת. כמובן שצריך ללמוד אותו לפני שניתן לשחזר את ההגיה המקורית.

liorasar

New member
ואת התגובה הזאת ראיתם ? בפנים

20. מה זה תעתיק לעזאזל? על מה הוא מדבר? (29.06.06

friend9

New member
ומה עם תקציב המדינה?

החוק החדש מחייב לכתוב מחדש: Menuha (עם קו קטן מחחת לאות h) ואולי אפילו Mnuha (עם קו קטן מתחת לאות h), במקום Menuha (בלי הקו הקטן הנ"ל); Sgula במקום Segula; Ahava (עם הקו הקטן מתחת לאות h) במקום Achva שכתוב היום. האם דובר אנגלית, או דובר צרפתית שטרח ללמוד היטב אנגלית לפני בואו לישראל - אכפת לו? ממילא אינו יודע לבטא "חצרים"! וגם לא יוכל לבטא זאת לעולם! הדפסה או ציור של אלפי שלטים חדשים, בידי מי שעבר קורס מעמיק בשיטה החדשה, עולה הרבה מיליונים. יש כאן מישהו עם הצעה להפנות את הכסף למטרה מועילה יותר?

יפתח ב

New member
באשר לטענה הכספית,

התכנית היא למיטב ידיעתי להחליף את הכיתוב בהדרגה, במסגרת השיפוץ וההחלפה השוטפים של השלטים. אין כוונה לפשוט על המדינה עם בולדוזרים ולעקור בבת אחת את כל השלטים הישנים. אלא שבמקום שהשלטים החדשים שייוצרו יטעו את קוראי האותיות הלטיניות שאינם בלשנים, הם יאפשרו להם לעמוד על הצליל הנכון של השמות. זה הכול.

למעלה