שיטה חדשה

panters

New member
שיטה חדשה

אני מחפש שיטה חדשה משהו שמבוסס על עולם פנטסיה אפי (כמו מו"ד) למעשה מה שאני מחפש זה בעצם מכניקה חדשה שתהיה יותר ראלית ממו"ד רצוי בעברית ולא משהו באינטרנט אלא שיטה שיש לה ספר... (לא ממש חובה שזה יהיה בעברית אבל מאוד רצוי)

DDN

New member
המבחר בעברית במודפס דל.

מודפס: יש לך את מרוצללים ואת שחר האדמה שתורגמו על ידי אוליב (והתרגום די מבריח), בעברית ברשת: יש לך את פיוז'ן החינמית שתורגמה לעברית, ויש לך את כללי ההתחלה המהירים של קתולוהו שמשתמשים במנוע של BRP כמו סטורמברינגר, שתורגמו ע"י מירטל. ונמצאים באתר של האורק. הם אמנם ב"אינטרנט", אבל שניהם זה מעט דפים שאתה יכול להדפיס. באנגלית: יש לך את סטורמברינגר, את גורפס, את הירו סיסטם, את שחר האדמה בגירסאות חדשות יותר, והייתה לי עוד אחת ששכחתי. לא כולן בדיוק פנטזיה אפית כמו מו"ד, אבל קרוב.

DDN

New member
אהמ אהמ.

הוא ביקש פנטזיה אפית. אקזלטד זה מאנגה, וגם לא בעברית.

JuffoWup

New member
זה פאנטזיה וזה אפי!

חוץ מזה- זה אחת השיטות היותר עשירות שיש.

major mouse

New member
מסכים עם JuffoWup

מאנגה ואנימה הם סגנונות יצריה הכוללים הרבה יותר מBESM (עיניים גדולות ופיות קטנים), חרבות ואקרובטיקה. קיימת מאנגה על כל סגנון שאי פעם חשבתם עליו (בלשי, אימה, רומן רומנטי, ילדים, פורנו, מד"ב, פנטזיה, היסטורי וכו') אקזלטד היא בהחלט שיטת פנטזיה והיא ללא כל ספק אפית.

ענייני נישה

שיטות שונות, רובן כולן, מתכווננות לנישה מסויימת. למו"ד יש את הנישה שלה - שאותה ניתן לכנות כ"מבוכים ודרקונים". לאקזלטד יש נישה אחרת - המשחק שם הוא מאוד דרמטי, פומפוזי ותזזיתי, משהו בין אופרה של ואגנר לסרט אקשן מצוייר. אם אתה אוהב לשחק דמויות גדולות מהחיים שמניפות את גלימתן האדומה כשברקע יש סופת רעמים וברקים (זה לא מה ש*באמת* עושים שם, רק דימוי ויזואלי) אז הסתדרת. אבל אם אתה לא ממש רוצה לשחק את הנשגבים נבחרי האלים, אתה בבעיה - בדיוק כמו שתהיה בבעיה אם תנסה לשחק "הרמז" עם הלוח של טליסמן או ריסק (או להיפך). אני יכול להעיד על עצמי בהקשר הזה - אחרי שני סשנים בהם סבלתי והשתעממתי, התנצלתי בפני המנחה - הוא היה מנחה מצויין, יצירתי ומשקיע, ההרפתקה שפעה דמויות מקוריות, אבל העולם עצמו ותפיסת המשחק פשוט עשו לי רע. סטורמברינגר היא לא כל כך אפית כמו "פנטזייה אפלה" - יש במשחק בדיוק דמות אפית אחת (אלריק) שממליצים למנחה לא להשתמש בה בכלל - העולם הרבה יותר מעניין *לפני* שהוא מבקר שם. אלריק הנתעב גם גונב את כל החלקים הבאמת חשובים של העלילה, ואם תדבוק בעלילת הספרים ישארו לדמויות שלך רק שאריות. מצד שני, יש שם ספר כללים מעניין (כל מה שבנו מעבר לבסיס שהותיר מורקוק) וזה בא עם שיטה מצויינת. גורפס והירוסיסטם משוחררות לחלוטין מענייני הנישה, אבל אישית מצאתי אותן כקצת כבדות-מכניקה (אם ממש תרצה, לשפם של הדמות שלך יהיו נתוני משחק - סימן מזהה, נמצא תמיד, קל להסתרה - נותן לך עוד נקודה או שתים לשימוש) מצד שני, אני מכיר את המהדורות הישנות, ואולי החליקו שם כמה דברים מאז. לשחר האדמה יש עולם מקורי ומרהיב, אבל התרגום כאמור ממש מעיק (יוסי גורביץ הודה שהדבר הטוב היחיד בו זה הצ'ק שהוא קיבל עליו) והעריכה והעימוד פשוט רשלניים עד לא קיימים (קטעי טקסט עם רווחים לא קשורים, הדגשות בשחור באמצע שום מקום, וכו') כמו כן, העולם מאוד מאוד קסום. למי שפחות אוהב את נישת ה"קסם כהיי-טק" פחות יאהב אותו.

GURPS היא לא כבידת מכניקה כלל.

הרבה פעמים אנשים אומרים את זה, אבל זוהי טעות אופטית. נכון כשפותחים את ספר החוקים רואים רשימות ארוכות של מיומנויות, חסרונות של הדמות, יתרונות וכו'. אבל זה רק מבחר ענק שממנו אתה לוקח חלק מזערי בשביל הז'אנר שבו אתה משחק. אם תשחק בעולם מציאותי כל הכוחות העל טבעיים לא רלוונטיים, אם תשחק בעולם פנזטיה ימי ביניימי אזי כל המיומניות המודרניות כגון נהיגה, או שימוש בנשק חם, לא רלוונטיים. הגרעין של החוקים פשוט מאוד, והוא דומה מאוד לסט"ב. יש לדמות ארבע תכונות: כח, בריאות, זריזות ואינטיליגנציה (תכונות כגון כריזמה או יופי נחשבות ליתרונות או חסרונות), מיומנויות שמבוססות על אחת מהתכונות, למשל אם קנית "סיוף" ברמה של +2 והזריזות שלך היא 12 אז המיומנות של בסייף היא 14. כל בדיקת מיומנות היא תמיד ב 3ק6 כשצריך לגלגל פחות או שווה למיומנות וזה הכל. יש באינטרנט מהדורת הכרות חינמית עם השיטה בת 30 עמודים בלבד, שלמעשה מכילה את כל החוקים הבסיסיים (מלבד חוקים לכישוף), וניתן לנהל משחק תוך כדי שימוש בספר הזה בלבד (כבר שמעתי על אנשים שעשו זאת). http://e23.sjgames.com/item.html?id=SJG02-0004 * באשר לסט"ב, אני מסכים שבמהדורות הישנות של המשחק, עד המהדורה השלישית, הדמויות לא היו אפיות, אלא יותר בגדר של אנשים שהינם קצת מעל הממוצע. אבל החל מהמדורות החדשות זה קצת השתנה בגלל שכעת אתה מחלק משהו כמו 200נקודות מיומנות לפי רצונך בלי שום הגבלה, כך שתאורתית אתה יכול להיות לוחם בעל מיומנות של 200% ! בחרב, או לכל הפחות 100% (אני מניח שכל מי שמעוניין לשרוד קרבות ישקיע לפחות 100% במיומנות בחרב). ובנוסף כעת תכונות מגולגות ב2D6 + 6 ולא ב3D6, מה שהופך את הדמויות לעוד יותר אפיות מאי פעם. נכון שמושג הנק"פ נשאר זהה, ולכן לדמות ממוצעת כעת יש בערך 13 נק"פ בלבד, מה שאומר שהדמויות עדיין יותר "אנושיות" מאשר "אפיות", אבל עדיין לדעתי קצת הגזימו עם החוקים החדשים.

הם לא כ"כ אפיים

קראתי את המהדורה הראשונה, והיא נראתה לי קצת שרירותית ונוקשה. המהדורה האחרונה הרבה יותר גמישה בבנייה של הדמות, פתוחה יותר, ומאפשרת מגוון גדול יותר. נכון, אפשר לבנות לוחם עם 200% בחרב, אבל זה כל מה שהוא יהיה - מישהו עם 200% בחרב. זה לא יחזיק אותו חי יותר אם הוא יחטוף חץ, זה לא יהפוך אותו ליותר טוב מכל אחד אחר בכל דבר אחר, ואם תיקח לו את החרב...

ogmios

New member
HERO System

לאהוב או לא לאהוב שיטה זה כמובן עניין של טעם, אבל לפחות לדעתי ה"כבדות" לכאורה של HERO היא לא באמת בעיה. רוב ההתעסקות בחוקים היא בשלב בניית העולם והדמויות, ומירב העבודה נופל על המנחה. כשניגשים למשחק עצמו, המכניקה היא מאד straight forward (ישירה? ברורה? לא מצאתי מינוח טוב בעברית לביטוי) - מגלגלים 3ק6 מול מספר מטרה המחושב עפ"י התכונה הרלוונטית כדי לבדוק הצלחה או אי הצלחה של פעולה, ואם מצליחים מגלגלים Xק6 (פחות הגנה רלוונטית שעשויה להיות למטרה) כדי לבדוק את השפעת הפעולה. אני אישית הרצתי כמה וכמה הרפתקאות בז'אנרים שונים של HERO לשחקנים שמעולם לא שמעו אפילו על השיטה עם לא ויתר מרבע שעה של הסברים.

Nihau

New member
שאלות על HEROS

הרבה שבחים שמעתי על השיטה. אני בזמנו ניסיתי לשחק בה כשעברנו מהחוברת של מארבל סופר הירוס לצ'אמפיונס ואחר כך להירוס הגדולה יותר. היו לי אז בעיות איתה- תמיד היו\יש\יהיו לי בעיות עם שיטות- הן היו בעיקר סביב ריבוי המספרים שצריך לעבוד איתם, ריבוי התכונות והחישובים לתכונות נגררות, ריבוי החישובים של נקודות דמות בהתחשב בחסרונות ויתרונות... אבל בוא נשים את הבעיה שלי עם מספרים בצד. דבר אחד מטריד אותי ללא קשר למספרים וזה הכוחות והחפצים. כדי לבנות כוח כמו שינוי הצורה של ניהאו אני צריכה להשקיע כל כ הרבה נקודות שלא נשארות לי נקודות לדברים אחרים שיש לה בהתחלה. הדמות היא ספרנית בלשנית במקצועה שיודעת על בוריין 8 שפות, בנוסף על היותה כוהנת- מה שדורש הקצאת נקודות נוספת לידע הדתי שלה, גם אם כרגע נתעלם מטובות ההנאה שכוהנות מוצלחות מקבלות מהאל שלהן. היא גם טורפת וציידת ללא חת מה שמוסיף גם צייד והשרדות בתנאי שטח בקלות יתרה. ניהאו היא ואלר. זה אומר שרוב הבעיות בבנית הדמות מסתכמות בכך שאין תבנית לגזע הזה. כאשר אתה רוצה לבנות אלף אתה לוקח את התבנית "אלף" במחיר סימלי וממשיך משם הלאה ואתה לא צריך לקנות מאפס יכולת ראית אינפרה. אבל דמות כמו ניהאו היא גזע הרבה יותר מורכב והחסרונות שלהם כגזע שנבנה ע"י האלים הם חסרונות פנימיים שלא זמינים בספר כחסרונות. הם חסרונות משחקיים ייחודיים כמו הסיכון של נשמתם להתפרק במותם (במקום לעלות לגן עדן זה או אחר) מה שדי מונע יכולת החייאה למשל וחושף אותם מאוד להתקפות של אל מתים. חסרון כמו בריאות מתדרדרת אם לא מבלים זמן בשינוי צורה יותר מידי זמן, חסרונות כמו חוסר גישה למישורי כוח שפתוחים לגזעים מקוריים, שלא נבנו ע"י האלים לצורך שעשוע. לגזעים אחרים שנבנו כך יש חסרונות כמו "לא יכולים להתרבות ללא עזרתו הקסומה והישירה של האל". אלא חסרונות לבניית גזע באופן כללי. אבל בשיטה של HERO לא תמיד אפשר לכמת אותם כך שבאמת יהוו משקל. נשים רגע את עיניין בניית גזע בצד. בעיה אחרת שיש לי עם השיטה היא שבסגנון "סופר גיבורים" צריך לקנות חפצים בנקודות דמות. עכשיו זה כבר ממש לא ריאליסטי. אם קנית בנקודות נסיון את יכולת ראית אינפרא לדמות שלך זה בסדר אבל למה שתצטרך לקנות לה *משקפת* ראיית אינפרא בנקודות נסיון כשאפשר לקפוץ לחנות ריקושט ולקנות שם אחת? למה לא לעבוד עם משאב כמו כסף- להקציב נקודות ניסיון למשאב כסף ואז ללכת לקנות בו מה שמתחשק. אחרי הכל דמות כמו באטמן- האדם הוא מאוד עשיר ומזה יש לו את כל הגאדג'טים. בנקודות ניסיון אתה קונה את היכולות הפיסיות שלו- אתלט, אמן לחימה, אינטיליגנטי בעל נפש של חוקר פרטי- לא דרישות גבוהות במיוחד- ובשאר אתה קונה את הכסף שאיתו אתה קונה את כל החפצים והציוד שאלפרד צריך. אחרי הכל סופרמן ובאטמן די שווים בכוחם, רק שלאחד יש יכולות פיסיות בעיקר ולשני כסף רב וניצול אינטיליגנטי שלו. (סופר מן יכל גם להיות עשיר אם היה יושב שעתיים במכרה פחם ומוחץ גושים ליהלומים, אבל הוא לא זקוק לזה.)

כמה תשובות:

1. בעניין הסיבוך בחוקים, אני מניח שלמי שכבר רגיל לשיטה החוקים לא מסובכים, בכל אופן אפשר פשוט להשמיט את החוקים האופציונלים ולפשט יותר את החוקים הבסיסיים, או אם רוצים דווקא שיטה ג'נרית אז מוסכם על הכל שגורפס היא יותר פשוטה ונוחה לשימוש מאשר הירו. 2. רמת העוצמה של הדמות תלויה בכמות הנקודות שהשחקן מקבל, אם באמת מדובר על דמות בעלת הרבה מאוד יכולות על טבעיות ומיומנויות אז השה"מ צריך להעניק הרבה נקודות בתהליך יצירת הדמות. אני לא יודע איך הסכומים נמדדים בהירו, אבל בגורפס למשל דמות שהיא מעל הממוצע האנושי מקבלת 100 נקודות (וזה בדרך כלל מה שמשחקים), דמות מאוד הירואית תקבל 150 נקודות, ודמות של גיבור על יכולה לקבל 200 נקודות ומעלה. הכל תלוי בקמפיין שמריצים. אפשרות נוספת היא לא לקנות את כל היכולות של הדמות כבר בהתחלה, אלא הדמות תרכוש אותן בהמשך חייה כאשר היא תצבור נסיון וכך תגלה את הכוחות שגלומים בה. זה יאפשר ליצור את הדמות גם עם פחות נקודות. 3. אני מסכים שקניית חפצים בנקודות דמות יכול להיות מטופש כאשר מדובר על חפצים יום יומיים, כמו בדוגמה של משקפת אינפרה אדום. אבל עד כמה שידוע לי משתמשים בחוקים האלה רק כדי לרכוש חפצים יוצאי דופן, כלומר משהו שלאדם רגיל אין את האפשרות להשיג. נניח חרב קסומה בקמפיין פנטזיה. בדרך כלל חפצים כאלה מורידים את המחיר של היכולת הקסומה. למשל נניח שאם את רוצה דמות שמסוגלת לראות בלילה את צריכה לשלם 20 נקודות (אני סתם זורק מספר), ואז את יכולה באופן טבעי לראות בלילה. אבל הואיל וזה יותר מדי יקר בשבילך לכן את רוצה להגביל את הכוח ולהפוך אותו ל"תלוי בחפץ", כלומר שהיכולת היא לא משהו שטבעי לדמות אלא היא מסוגלת לעשות זאת בעזרת חפץ כלשהו - נניח טבעת קסומה אם זה בקמפיין פנטזיה, או משקפת בעולם מודרני. כמובן שלגבי האפשרות השניה זה די טפשי כי בעולם מודרני כל אחד יכול לקנות משקפת כזאת, אבל לעומת זאת בקמפיין פנטזיה זה יכול להיות די הגיוני.

Nihau

New member
מילא אם יכולת לבנות את החפץ

ואז תלות בחפץ היא סבירה כי היכולת לא אובדת לך לתמיד כשהחפץ נשבר\נגנב אלא רק השימוש בה מתעכב עד שתכין חפץ חדש- כמו spell focus שהכנתו דורשת מהקוסם לבצע טקס מיוחד עם החומרים המתאימים. אבל יכולת שנלקחת לדמות שלךלתמיד כי נגנב\נשבר\אבד\נטרף החפץ זה בזבוז של נקודות דמות. אם אתה משקיע נקודות דמות זה צריך להעשות על דברים שאינם מתכלים אלא רק על דברים שהם חלק בלתי נפרד לך מהדמות ושאי אפשר פשוט לקחת לך אותם. יוצא דופן הוא כסף- שמרתו להיות מושקע בחפצים, אבל אז השקעת נקודות במשאב כסף לא פשוט תעניק לך חשבון בנק מנופח חד פעמי אלא תעניק לך בסיס כלכלי אמין לתחזק כלכלית את הדמות לאורך כל המשחק. חסרון על בסיס כלכלי כזה יכול להיות ההכרח להשתתף בכנסים ולארגן מסיבות יוקרה בביתך וכמו כן להרדף ע"י פאפארצ'י כל כמה זמן במשחק. זה הרבה יותר הגיוני ומקדם את המשחק הרבה יותר. אחרי הכל אם קנית אופנוע חשמלי חדשני אתה מידי פעם צריך לתחזק אותו, קנייתו לא פוטרת אותך מעלויות שוטפות ומצד שני כסף רב מגיע עם השלכות חברתיות סמויימות, אתה לא יכול להיות מיליונר בלי לעשות כלום בנידון. אפילו אם אתה רק מרוויח מהמכרות של סבא שלך אתה עדיין צריך לטפל בניירת ולעבור על המסמכים ולהחליט החלטות חשובות כמו איפה תשקיע את הכסף ומה לעשות לגבי החוק החדש והחברה המתחרה.

דרגורן

New member
חידוד לגבי רכישה בנקודות לעומת כסף

הרכישה בנקודות משרת כמה מטרות. אחת מהן היא איזון. כאשר אני רוכש משקפת לראיית לילה במזומן - אני בפועל רוכש משהו שהוא שווה ערך לכוח שדמות אחרת משקיעה בו נקודות דמות. יש בזה הגיון - הרי דמות כמו סופרמן יכולה לעשות לעצמה יהלומים ולרכוש כל דבר שהיא צריכה: רובה לייזר? טנק? לגרום לתאגיד של לקס לפשוט רגל? לדאוג שבתי הכלא יהיו כל כך עמידים שאף אחד לא יוכל לברוח מהם? ועוד ועוד. למה לא רואים את סופרמן עושה את זה? מכוון שזה ישבור את ה-SOD של הדמות. למה wolverin לא קונה jet-pack או כנפיים בשביל לעוף? למה ספיידרמן לא קונה אנשי אבטחה שיגנו על מרי-ג'יין? יש המון דברים שבתאורייה אפשר לרכוש, והגיוני לרכוש בתור אנשים מהרחוב. חלק מההגיון של העולם של סופר גיבורים, הוא שהסופר גיבורים לא מתעסקים עם כסף ורכישת חפצים. כמו כן צריך להדגיש שמדובר בחפצים שמדמים יכולות, אם הדמות רוצה לאכול צהריים או לקנות בגדים - זה ר ק בכסף. אבל אם הדמות רוצה לרכוש רובה לייזר, מתקן שמאפשר לה לטפס על קירות, שיריון גוף וכו' - היא רוכשת את זה בנקודות דמות - אפשר לרכוש את היכולת לטפס על קירות, או לרכוש רכיב (קסום, טכנולוגי או לא משנה) שמאפשר לטפס על קירות - אבל בשני המקרים זה עולה נקודות (במקרה של הרכיב זה עולה פחות נקודות מכוון שרכיב שיכול להגנב או להשבר הוא פחות טוב מאשר שיהיה לך את היכולת לעד)

דרגורן

New member
ותוספת קטנה (אך חשובה)

עצם רכישת האביזר בנקודות דמות היא הוודאות שלדמות יש את החפץ לעד. יתכן והוא יהרס/יגנב/ישבר/יתכלה/יתפוצץ/יאכל וכו' בהרפתקאה, אבל בהרפתקאה הבאה הוא שוב קיים ללא השקעה חדשה. הרכב של בטמן הוא דוגמא לרכישה בנקודות דמות - גם אם הוא מתפוצץ כל סרט/קומיקס, אחרי X זמן יש לו רכב חדש. הקורים של ספיידרמן בחלק מהקומיקסים הם כאלו (בקומיקסים שהוא עושה אותם בעצמו, והם מתכלים) וכו'

IceL

New member
OK, בנוגע לשיטת הגיבור

א. האם ניהאו התחילה את המשחק עם כל היכולות הללו? אם כן, האם לשאר הדמויות היו יכולות בעוצמה זהה? אם כן, אז אין כל בעיה. כל הדמויות יכולות להתחיל ברמת עוצמה סופר-גיבורים עם 350 נק'. אם היא לא התחילה עם כל היכולות אלה צברה אותן, זה עניין של נסיון. ב. כן, זה קשה לכמת דברים כאלו. אבל זה קשה בכל שיטה אלא אם כן יש לך שיטת ביתית מותאמת אישית. אבל קשה הוא לא בלתי אפשרי. אני יכול לבנות כל אחד מהדברים שכתבת כמגבלה פיזית/ פסיכולוגית/ חברתית או כתלות, או דברים אחרים. הבסיס קיים, אז יש קצת עבודה שחורה בבנית הדמות כדי להחליט על ה"tweaking" המתאים. כמו שאוגמה אמר, ההתעסקות היא בעיקר בשלב בנית הדמויות ובעיקר של המנחה- כי הוא האחד שבאמת צריך להחליט כמה שווה כל חיסרון. ג. חוק הקנית חפצים בנק' הוא חוק אוציונאלי. אני לא חשבתי אי פעם להשתמש בו. אני משתמש במערכת משאבים. אם זאת, לפעמים ישנן דמויות- בעיקר בז'אנר גיבורי העל בקומיקס- שלהן כוחות המוענקים בזכות חפצים, ואז החפצים נקנים בנק'. למשל, אם יש לך לוחם פשע בעל חליפת כוח, אז אני כמנחה הייתי נותן לשחקן לקנות את החליפה בנק' ולא בכסף, רק בקטע של איזון מול הכוחות של הדמויות האחרות. אם כי כיוון שאני לא מתלהב מז'אנר הסופר גיבורים, זה לא ממש משנה. בעולם פנטזיה, אין סיבה ממשית שחפצים יקנו בנק'. אם כי אני יכול לבקש משחקן לקנות הטבה של "ירושה משפחתית" בדמות חפץ קסום, משהו כמו מחיר הקסם בנק' לחלק 5, כמו שקונים רכב או מכר. הדבר שחשוב לזכור בשיטת הגיבור הוא שיש לך בסיס קיים שיכול להספיק בעיקרון לכל משחק. את הבסיס הזה כל קבוצה לוקחת ומשתמשת בו כרצונה. אז כן, יש קצת יותר עבודה מבשיטות אחרות (אבל לא הרבה יותר מידי), אבל אני חושב שזה חלק מההנאה.

ogmios

New member
מספר הערות ולינקים

לגבי חומר מודפס בעברית - מלבד מו"ד למהדורותיו השונות, קיימת גם מרוצללים ושחר האדמה, אולם שתיהן כבר מזמן לא מודפסות, ולא ממש קל להשיג אותן. כמו כן, קיימים בעברית גם שני ספרים של "כישופים ומבוכים" (Advanced Fighting Fantasy בלעד), אבל למיטב ידיעתי גם הם לא מודפסים יותר. כמה לינקים לשיטות בעברית ברשת (שאת רובן דני כבר ציין): חוקי ההתחלה המהירה לקריאתו של קת'ולהו: http://www.the-orc.com/resource/cthulhu משחקים מאתר שדים מתחת לכיור (פיוז'ן, Power Game, מחול השדים): http://www.demons.org.il/hebrpg

Ferenheit

New member
LOL

חנות הפונדק. אם הייתה חנות לאורק, אני די בטוח שאוגמיוס היה יודע על זה, היות והוא מחזיק בהרבה מאוד מניות מייסדים שם.

למעלה