שיבתה של החמלה

alissa

New member
שיבתה של החמלה

אם כבר חוזרים לשאלות יסוד, הייתי רוצה להעלות מספר תהיות על מהות החמלה. על הופעתה הרצונית (באמצעות תרגול) ובעיקר על הופעתה האי רצונית, שאולי היא תוצר הנובע מתרגול. (ןאני יוצאת מנקודת הנחה שרוב הקוראים בפורום מבינים את ההבדל שבין חמלה לרחמים). הדבר הבולט ביותר שניתן לזהות בחמלה הוא האינטנסיביות חסרת הפשרות של עוצמתה שמותירה את החומל המום, נטול הגנות, חשוף ופגיע במובן המופלא של העיניין. התהיה העיקרית שיש לי לגבי החמלה היא בעיקר דרך הופעתה והמצבים המגוונים והתמוהים בהם היא מופיעה לה. ניתן יהיה לחשוב, שהחמלה תגיע במצבים או בנסיבות קודרות כלשהן, אולם מתצפית שערכתי לאורך זמן, נמצא כי דווקא במצבים האלה היא פורשת לחופשה בקאריביים ואני נותרת עם פקפוקים לגבי "התפתחותי הרוחנית". דוגמאות קונקרטיות: לאחר תקופה קצרה במקום עבודתי סיפרה לי אחת העובדות כי שני ילדיה סובלים מסוג של אוטיזם. אלו הם שני ילדיה היחידים ואין בכוונתה להביא ילד נוסף מאחר ותש כוחה מהטיפול התובעני בשניים. כמעט תמיד הייתה עצובה, אף פעם לא ראיתי אותה מחייכת. היא הייתה נאנחת תכופות ובאופן כללי, מדופרסת עד היסוד. בהתחלה גיליתי אמפטיה שאח"כ הפכה לסוג של אדישות. יום נדיר אחד, בזמן הפסקה,ראיתי אותה לפתע צוחקת. היא צחקה ממשהו שאחת הבנות אמרה. כל הגוף שלה רעד מהצחוק. משקפי הראיה שלה גלשו מעט על אפה והעיניים שלה נצצו. לרגע אחד, נשרו ממנה עשרות שנים והיא נראתה לי כמו ילדה. ואז..בום טראח הגל הזה של החמלה שטף את כל כולי, טלטל בעצמה אדירה והציף כל חלקה . תפס אותי לגמרי לא מוכנה. הנסיבות שהחמלה מגיעה הן לעיתים הרבה יותר בנאליות ותמוהות יחסית לאותן נסיבות בהן היא נעדרת. עוד דוגמאות: שתי ילדות קטנות וחמודות מציצות עליי בבישנות מחצר ביתן - חמלה. ילדים רעבים בסומליה - אמפטיה,רחמים, אבל לא חמלה. עובד ציבור שיושב לאכול את ארוחת הצהריים שלו תחת עץ בפארק, יושב לבדו, בשקט, גומע את השתיה שלו - חמלה אדירה. קבצן רמזורים מלוכלך שפוסע לעבר חלון הרכב שלי - פחד, דחיה, רגשות אשם, אבל לא חמלה. אחיין שלי כועס ומאוכזב שהצעצוע שהובטח לו מתעכב - הכל מלבד חמלה. אותו אחיין יושב ושקוע במשחקו, כל כולו מרוכז בו, כאילו דבר אינו קיים מלבדו ומלבד המשחק - חמלה. הרעיון ברור. אם כן, מדוע מופיעה החמלה דווקא שאינה נדרשת ונעדרת מהמצבים בהם היא צריכה להיות יותר מכל? המצבים שתיארתי בהעדר חמלה הם מצבים של סבל עבור אחרים. סבל ,שמעט חמלה מאחרים, הייתה מקלה ולו במעט. הנסיבות האחרות בהן היא דווקא כן מואילה בטובה לנחות הן נסיבות..מממ..סתמיות משהו כי האובייקט הנחמל לא ממש זקוק לה. מעבר להרגשה הטובה שהחמלה מעניקה לחומל..למה זה טוב באמת?

מוטי ש

New member
כנראה שבייסוד החמלה

יש שיתוף אמיתי,וכזה שיתוף אינו יכול להיות מבוסס על אותו גורם שהוא בדרך כלל דומיננטי בנו בחיי היום יום ויכול לאפשר לנו אך ורק לרחם (דהיינו לשאוב אנרגיה מהמצב שבו תשומת הלב שלנו נתונה לכאורה באופן מחוייב למצבו הפגיע של אדם אחר). לכן,באותו רגע שאת חשה חמלה,אתה עצמך חשה פגיעה.הפגיעות היא כנראה לא בגלל החמלה, אלא בגלל אותו חלק בתוכך שבה אותו רגע לידי ביטוי והוא משקף לך את המצב האנושי הבסיסי שבו אנו נתונים,שהוא מצב של לידה,סבל ומוות,שבינהם יכולים להיות הבלחות של חסד המרמז על אפשרויות כמוסות יותר של חיים שבדרך כלל איננו ממצים בשלמותם. באותו רגע חברתך לעבודה הרפתה ממשהו פנימי שבדרך כלל אוחז בה והוא ההזדהות עם הסבל וזה מה שתפס אותך ואפשר לך להרפות מההזדהות עם הרחמים(שבסופו של דבר זה יכול להיות תהליך מעייף שמוביל באמת לאדישות) אני היום בבוקר רחמתי על כלב עזוב שראיתי במגרש החנייה בעבודה שלי.לרחם,פירושו לא לעשות שום דבר לעיתים ולחוש אשם על כך או לחילופין לעשות משהו ולחווש גאווה על כך.זהו סוג של חוסר אונים המבטא למעשה את הפחדים הנסתרים שלנו או איזושהי עוצמה מזוייפת-שהיא סוג של הדחקה. חמלה נמצאת במישור אחר לחלוטין מהבחינה הזאת של העשייה. גם כאן חשוב לא לגלוש ממש להגדרות כי אנו יכולים למצוא את עצמנו מסתבכים עם זה סובייקטיבית. חשוב לדעתי להבין לאן זה מצביע ולא יותר מזה.

alissa

New member
יתכן לגמרי

שהחמלה היא לא על האובייקט, אלא על משהו פנימי שמשתקף באובייקט. גם אושו אומר את זה. אבל למה אתה מתכוון כשאתה אומר :ש "חמלה נמצאת במישור אחר לחלוטין מהבחינה הזאת של העשייה"? הרי חמלה אין בה עשיה. חמלה זה התרחשותץ

מוטי ש

New member
כל רגש הוא עשיה.

קל לבדוק זאת,כל רגש הוא פועל:לאהוב,לחמול,או לחילופין לשנוא או לרחם. כל רגש(לסוגיו השונים)יש לו ביטוי מקביל בעולם והוא מתאר מצב של דברים שיכול גם ליצור אותו. נניח שנאה והרס,אהבה ויצירה וכדומה..רגשות קיימים כדי שתוכלי לעשות. יש רגשות שנוצרים מיידית כתגובה שלך לאירועים(שיוצרים לאחר מכן אירועים חדשים וכן הלאה) ויש רגשות שאת מביאה לאירועים מתוך התבוננות חדשה פנימית.(תפיסה חדשה פנימית,הבנה חדשה פנימית "המתקבעת" מבפנים והופכת להיות חלק ממך)אלו הרגשות שיכולים לעשות את ההבדל בעולם.יש כאן אינטראקציה ופיתוח עצבי בין האונה הקדם מצחית(האזור האסוציאטיבי רגשי) למערכת הלימבית.ממש פיתוח של אוטוסטרדות חדשות דו כיווניות. כאשר את מביאה רגש לאירוע(ואת זאת שמביאה אותו ולא הוא זה שמביא אותך),ניתן לומר שאת משתתפת באירוע או במצב באופן פרואקטיבי ומכאן את מסוגלת להביא כוחות ריפוי ושינוי. כאשר את מגיבה לאירוע,את הופכת להיות חלק מזוהה עם האירוע ולכן העשיה שלך תהיה ממקום לא פרואקטיבי אלא מופעל אסוציאטיבית. למשל,צחוקה של חברתך יכול היה לגרום גם לך לצחוק או להגיב בדרך כלשהי אחרת,אולם באותו הרגע הגבת באופן שונה. דלת אחרת נפתחה.והעשייה שלך באותו הרגע הייתה לקחת מרחק מהתגובה הרגילה שאת בדרך כלל מוציאה אל הפועל לגבי החברה הזאת עצמה והביאה אותך להתבוננות אחרת לחלוטין.זאת הייתה התבוננות נטולת מאמץ וחפה מכל אינטרס כזה או אחר שהגעת אליה לא באמצעות אימוץ רעיונות חדשים וחיכוך לאורך זמן אלא במקרה לחלוטין!(אם כי גם התרחיש הזה אפשרי ליצירת מצב רגשי חדש) אם ההתבוננות נמשכת היא תמיד מובילה לעשייה,שיש לה ערך אחר מהעשיה הרגילה,עומק אחר ואיכות אחרת.כך אנו מתפתחים עקב בצד אגודל. האדם פשוט לא חש כפוי להגיב בכל סיטואציה.הוא יודע שיש זמן ועיתוי נכון לכל אדם ושהתגובה אמורה להיות מותאמת לאדם ולעולם(ראיה אקולוגית)ולא אל עצמו וצרכיו שלו בלבד(ראיה אגוצנטרית למשל) סוגיות שניתן להעלות אותן כנושא "לדיון" הן סוגית הפליטים הסודנים,פליטי הפתח,המצב בדרפור,רעב בסומליה וכדומה) זאת המשמעות של להתפתח מבחינה רוחנית בעיני-לשנות את אופן העשיה שלנו,התגובה שלנו והתגובות הרגשיות שלנו ממה שנראה לנו ראוי או הכרחי למה שבאמת נחוץ בעולם-לא משנה איך הוא נתפס על ידי אחרים. זה מתקשר אצלי לחשבון פנימי וחשבון חיצוני.לעיתים כדי לעשות חשבון חיצוני(זה תמיד מבוסס על חמלה)עלי להיות ללא רבב בחשבון הפנימי שלי.חמלה איננה יכולה להוביל לאותה תוצאה בעולם כמו רחמים.איך זה ייתפס?(בעיני העולם ואפילו בעיני האדם או העם שלו עוזרים)זה אינו יכול להיות שיקול אמיתי לעשייה שחמלה מעורבת בה,דהיינו רצון אמיתי בטובת הזולת בכל מצב נתון מתוך ראיה אקולוגית עד כמה שניתן. לכן בכל דבר יש עשיה, לכן כל דבר הוא לשם עשיה.אם לא היה לשם עשיה,לשם מה לך להתפתח רוחנית?מה זה ייתן לך,מה זה ייתן לאחרים?נראה לך שמתפתחים לשם החוויה,לשם הכיף?אל תשפטי לפי המימד הלינארי של הזמן מבחינת התממשות המעשה,הוא יחסי. לכן חמלה נמצאת במישור אחר לחלוטין מהבחינה הזאת של העשיה מאשר רחמים.לצורך זה אנו יכולים להשתמש בשני מילים שונות משום שהן מתארות מצבים שונים ואופני התבוננות,תפיסה ועשייה המבטאים הוויות שונות. כך אני רואה זאת היום.

הצופה.

New member
החמלה נובעת מאיתנו אך אנו לא המקור שלה

אהבה , אושר , חופש, יופי, אינטיליגנציה,חמלה....כל אלו מופיעים when the self is not כאשר חומת האגו (המחשבות)מתמוססת לרגע מתאפשרת חדירה של תכונות המיינד האוניברסאלי כל עוד אנחנו היודעים העושים והחושבים אפ אחת מהתכונות הרשומות מעלה לא מופיעה. חמלה שאתה מודע אליה או אתה מופיע כנציג של דת אינה חמלה חמלה היא פעולה טהורה ללא נפרדות בין החומל לנחמל כמו כן חמלה היא לא תגובה למצב כל שהוא אלא היא תנועה נקיה בכל מצב... המושגים "אהבה , אושר , חופש, יופי, אינטיליגנציה,חמלה...." אינם נרכשים ואינם נלמדים והמסקנה שאינם ברי השגה ע"י המוח האנושי ולכן המקור שלהם אחר ... הדבר היחיד שעולה בראשי כדי לנסות לתת לדברים לחדור זה לאפשר

gurud

New member
בדיוק כמו שאי אפשר

על ידי חשיבה על זה בלבד להיות מאושר, אוהב, חופשי, אינטלגנטי וכולי, אי אפשר על ידי חשיבה על זה להיות אדם בו חמלה מפותחת. אני לא יודע למה אתה קורא חומות האגו, אבל דברים הרבה יותר עמוקים צריכים להתמוסס כדי לפתח את אלו. המסתם של אלו היא מטרתה העליונה של המדיטציה. מכאן והלאה אתה כותב מלים. כמה אנשים כאן בפורום חשים "פעולה טהורה" פעולת גומלין בינם (הסובייקט) לבין האובייקט. אצל כמה מכם כל פעולה היא "תנועה טהורה". אתה כותב שאלה אינם נרכשים ואינם נלמדים. ברור שאלה נרכשים ונלמדים. גם זו מטרתה של המדיטציה. למעשה המסת המכשולים להארה והיכולת לאהוב, לחמול...... חד המה.

הצופה.

New member
הם לא נרכשים ולא נלמדים!

אתה יכול לנסות להכשיר את הקרקע ע"י ויתור על עצמך בעזרת מדיטציה (אני לא יודע מה אתה מכנה מדיטציה) זה מבחינתי לא עצימת עיניים ומילמול מנטרות ....רק אחרי שתכשיר את הקרקע תוריד את עוצמת התייחסותך למחשבות רק אז אולי תהיה חדיר לאחת מין התכונות שחודרות בצורה ספונטאנית בלבד!!! אתה לא יכול ללמד אהבה חמלה יופי אינטיליגנציה פשוט לא יכול!!!

gurud

New member
גם אני לא יודע למה א*ת*ה קורא מדיטציה

מדיטציה זה בפרוש לא "...ויתור על עצמך...". זה התקשרות הממשית עם עצמך - העצמי הפנימי האמיתי הלא-משתנה שלך. איך מתקשרים עם האני המוחלט שלך, ניתן ללמוד ולרכוש. מדיטציה בפרוש גם איננה "...עצימת עיניים ומילמול מנטרות ...." זה לא מביא לשום דבר. חסר ערך לחלוטין. גם הורדת "....עוצמת התייחסותך למחשבות...." לא נשמעת לי כמו מדיטציה. עידון המחשבה - זו מדיטציה. עידון המחשבה עד הגעתה לאני הלא-משתנה שלך, זו מדיטציה. איך מתקשרים עם האני המוחלט שלך, ניתן ללמוד ולרכוש. לבסוף. אני מסכים איתך "...אתה לא יכול ללמד אהבה חמלה יופי אינטיליגנציה....". נכון. זה אבל התהליך הטבעי שמפתחת מה שאני קורא לו מדיטציה.

הצופה.

New member
עצמך= ה"אני" שלך , ולא העצמי האוניברסאלי

הנקודה שבה אתה עומד מחובר אל הרגע ,זו נקודה ללא מחשבות, נקודה שהיא מדיטציה טבעית (כל הזמן). מרחק מיליsec (הזמן) מהנקודה הזו נמצאת המחשבה הראשונה שהיא אני ומעבר לה שאר המחשבות (אותי שלי אנחנו אתם ושאר העולם)...כדי להגיע הנקודה עליך לוותר על עצמך על האישיות שלך על הידע והזיכרון שלך על מי שאתה ואז נשארת מדיטציה וכל תנועה שם היא טהורה לא תגובה . כל תנועה שם היא או אהבה או יופי או אינטיליגנציה או חמלה וזה מה שנשאר אחרי הוויתור "אני בטוח שאם תיכנס לזה תראה את זה" ...ממש כל מחשבה היא ההפך מהנקודה ההיא היא בריחה היא אשליה היא עשית הכל על מנת שתצא מנקודת הבילתי נודע שהיא נקודת החיבור לרגע "זה הסיפור של החיים שלנו" אתה טובל עם הרגליים באוקיאנוס האושר אף מחפש אותו במקום אחר בלי להבין שאתה שם

gurud

New member
באופנישדות כתוב

"אני הוא זה (אותה טוטאליות של הכל). אתה הוא זה. והכל איננו דבר מלבד זה". בכותרת שלך לא ברור האם אתה שואל, קובע או שולל. "...עצמך= ה"אני" שלך...." הוא הוא העצמי האוניברסאלי. זו האחדות של השילוש - המתנסה, אובייקט ההתנסות ותהליך ההתנסות. אין לזה כל קשר ל-"רגע". זהו מצב של חוסר גבולות לא רק במרחב אלא גם בזמן. למצב הזה יש התנסות רגעית (בזמן המדיטציה) ובהארה, זו מציאות החיים. כל הזמן. ההתנסות הרגעית, בזמן המדיטציה היא כמו שאתה מתאר "...וכל תנועה שם היא טהורה לא תגובה." למעשה, לא קיימת שם תנועה. הכל שקט, אינסופי, מעבר לכל עולם התופעות. משום ש"....אהבה או יופי או אינטיליגנציה או חמלה..." הן התנסות, במצב הרגעי הזה אין התנסות. ההתנסות היחידה היא המודעות שמודעת לעצמה. התודעה הטהורה. לעומת זאת, רק במצב בו ההתנסות הזו קיימת לעד, בהארה, זה המימוש המלא של "...אהבה או יופי או אינטיליגנציה או חמלה.". לגבי חמלה. אתה לא יכול שלא לחמול על הכל כי הוא הוא אתה.

הצופה.

New member
לא מכיר את האופישנדות וכדי להבין אחד את השני

צריך להניח בצד את הידע (לנסות) אני מבדיל בין ה"אני" לבין העצמי האוניברסלי..האני הוא סה"כ הזיכרונות שלך.. ואילו העצמי הוא התודעה הכללית סה"כ הידע שקיים האין סופי "המונחים הללו רק לצורך הדיון אחרי זה כל אחד יחזור לתורות שלו :)...כל עוד יש את היודע שהוא אתה , העצמי אינו יכול לפעול דרכך..תכונות העצמי הן אהבה או יופי או אינטיליגנציה או חמלה ושהן עוברות דרכך הן תנועות טהורות ללא מניע ....(רק חמלה ללא מניע היא חמלה) כדי להתחבר לעצמי אפשר רק באמצעות מדיטציה שהיא מצב טבעי..אז עולה השאלה איזה תירגול הוא מדיטציה? הרי כל תירגול הוא סוג של עוד ידע שמחזק את "האני" והתשובה שלי היא התבוננות זהו או תשומת לב לכוליות דבר זה מחיש את המחשבות הן לא נתפסות על אובייקטים ואז ה"אני" נעשה חדיר לעצמי הרגעים הבודדים הללו של חדירה הם מדיטציה ואז גם יש חדירה של כלל התכונות שציינתי...זה דבר שבשידרה שקורה כל יום למליוני אנשים בעולם בצורה ספונטאנית לשניות ספורות וכך העצמי מטביע את חותמו על האנשים שהופכים למחפשים...הארה זה המצב שהאני מתמוסס לעצמי ואין נפרדות בינהם.... חמלה עומדת בשורה אחת עם תכונות העצמי שהן נתינה אין סופית ללא הידיעה וללא סיבה זו חמלה אמיתית כמו שהשמ נותנת את אורה "כי היא כזו" כך חמלה ושאר הדברים....אל תצמד לאופשנדות או לתורה זו או אחרת... (אני חושב שגם אם אתאמץ לא אצליח לתאר יותר טוב את תחושותי לגבי האמור)

אבן שושן

נעדר את ההבחנה הדקה הדרושה לפעמים כשיוצרים אוצר מילים שמיועד לתרגול רוחני.

gurud

New member
לא צריך להרחיק עד שם

כל חוויה סובייקטיבית איננה ניתנת לתאור במלים. ולא צריך להאשים רק את אבן שושן. תארי משהו שאין לו קשר למדיטציה - בו כל אחד מתנסה - תהליך ההרדמות.

כל חוויה היא סובייקטיבית בהגדרה

ובכל זאת אנחנו שופכים מילים. רמת הדיוק של המילה - מדוברת או כתובה - איננה משתווה לרזולוציה של החוויה, אבל אפשר לעשות קירוב טוב ואפשר לעשות קירוב פחות טוב. להחליט שחמלה ורחמים זה אותו דבר זה בזבוז של מילה, שיכולה לשפר את מידת הדיוק בשפה.

אני שמה לב למשהו משותף

בסיטואציות שהעלית. בכל מקום שבו "נדרש" ממך משהו - תגובה מתאימה, בין אם רגשית, מילולית או מעשית, החמלה היתה חסומה. אני חושבת שברגעים כאלה התבניות שעולות בנו ומספרות לנו מה אנחנו אמורים לחוש לוחצות אותנו אל הקיר, ואין שם את המרווח שמתוכו יכולה לעלות חמלה כנה. זה מצב שבו ה"אני" שלנו מודגש :"מה אני אמור להגיד? איך אני אמור להגיב? זה בסדר מה שאני עושה?", וברגע שהאני מודגש, החמלה, שעיקרה היפתחות לאחר, מתקשה להתעורר. לעומת זאת, בצפיה מהצד או במצב שבו האדם האחר אינו זקוק לתגובה מצידנו, אנחנו מספיק נינוחים על מנת להפתח ואז החמלה יכולה לעלות.

ועכשיו גם שמתי לב

לחלק האחרון של ההודעה שלך. קודם כל, עם התרגול, אני חושבת שנלמד להרגיש חמלה במשך חלק משמעותי יותר של היום, גם בסיטואציות שהיא "נדרשת" וגם בסיטואציות סתם (שהן אולי לא סיטואציות של סבל גלוי לעין עבור אחרים, אבל גם שם חמלה יכולה להביא תועלת). זה בנוגע לתועלת של החמלה עבור אחרים. זה כמו להגיד "האופניים האלה לא שווים כלום, אי אפשר לנסוע בהם בעלייה!". אפשר, אבל זה דורש השקעה מסוימת, ויכול להיות שבהתחלה זה באמת יהיה בלתי אפשרי, עד שנהיה יותר בכושר. באשר לתועלת של החמלה עבורנו, זה הרבה מעבר להרגשה טובה רגעית. זה מלמד אותנו לראות את כל היצורים כדומים לנו, ועל ידי כך מרכך את הרגשות השליליים שעולים בנו בתגובה לאינטראקציה עם אחרים, ובעיקר - זה מפר את הריכוז הנצחי שלנו בעצמנו, שהוא הסוהר המרכזי בכלא של הסמסרה.

alissa

New member
אמת.

אני מסכימה לחלוטין עם ההבחנה שלך לגבי אותם מצבים. במצבים הנינוחים חמלה אכן מתאפשרת, יש לה מרווח והיא עולה ללא מאמץ כלשהוא. בנסיבות להן היא נדרשת , יש צורך בסוג של מאמץ מודע על מנת לאפשר לה להתקיים. הטכניקה שלי למצבים אלו היא התבוננות , להיות במצב של ריקות אל מול המתרחש. לעיתים ההתמרה מתרחשת ולעיתים לא. זו עבודה קשה שנחוץ לה רצון כביר על מנת להתמיד בה. אני מתעייפת והרצון הולך ונשחק.

למעלה