שח מט כמשל.

מירטל

New member
שח מט כמשל.

זו הייתה אמורה להיות תגובה לפנג ( שאני לא זוכרת את שארית השם שלו) בפתיל אחר על שח מט, אבל אני חושבת שעדיף לפצת את זה. שח מט נראה במבט ראשון כמשחק טקטי על מלחמה - יש את החיילים הרגליים שנעים בשורה הראשונה, יש את האבירים, יש את הרצים, יש את הצריחים, יש את המלך ( שהמטרה היא להוריד אותו) ויש את המלכה ( שלכאורה לא קשורה לכאן, בעיקר אם חושבים שהיא הדמות החזקה ביותר על הלוח, מצד שני, יכול להיות שאנו מתבלבלים בשמה). אבל, אולי כדאי שנביט על שמות הכלים באנגלית : החייל הפשוט נקרא כלי משחק, ללא שום קשר לקרב, הרץ בעיברית נקראה בתירגום המילולית לאנגלית כומר, עכשיו, אנו יכולים להסתכל על לוח השח מט כמייצג טקטי של שדה קרב אלים ומוכתם בדם - או לחלופין, כעל קרב הרבה פחות מסוכן - בין שני בעלי אחוזות פיאודליים שמנסים להשתלט איש על אדמתו של רעהו. תשימו לב שאת כל האנשים על לוח השח מט אפשר למצוא גם באחוזה פיאודלית ממוצעת - הצריח כמנהל האחוזה, האביר כאחד הלוחמים שם, הכומר ...נו... זה גם די מסביר את המטרה הסופית - בשורה התחתונה, כל בעלי התפקידים האלה חסרי תועלת כאשר המלך, בעל האחוזה מוחלף, ולכן הורדת המלך פירושו איבוד האחוזה והפסד של כל עוצמתם.זה גם מסביר את העוצמה היחסית של הדמויות - בשח מט המלך, בעל האחוזה טוב רק במעט מהחייל הפשוט, ואילו המלכה, בעלת האחוזה, זוכה לכר הפעולה הטוב ביותר - בעלת מספיק כח לשלוט, אבל דמות נפרדת שאינה כפופה לשליט עליון אחר - מלבד בעלה. ולמה אני כותבת לכם את זה? בכדי להדגיש נקודת מבט אחרת, שחשובה למשחקי תפקידים, על כל דבר אפשר להסתכל כעל קרב הדורש טקטיקה- הביטו על שוד בנק - אפשר לתכנן זאת ממש כמערה צבאית ( ובפועל אנשים אכן עושים זאת - הביטו על אושן 11 או על כל סרט שוד בנקים אחר), משחקים פוליטיים יכולים להיות זהים למשחקי שח מט - כולל יצירת מלכודות ו"הורדות" של אנשי מפתח ( איך להוריד אותם? שאלה טובה באמת), מה עוד אפשר לדמות למשחק שח מט או לקרב?

DDN

New member
אהבתי את ההודעה הזו.

אין לי עדיין תגובה חוץ מארבע המילים בכותרת.

DDN

New member
והנה התגובה.

אכן, כל דבר יכול להמשל למשחק שח-מט אנושי. הדרך להתעשרות מהירה וחוקית גם. הדרך לזכות בליבה של בת המלך הדרך לנקות את העולם התחתון מהמתחרים שלך. הדרך לעשות כסף קל ולא בהכרח חוקי. וגם הדרך להפיל את סר קלונסקי.

ננסק

New member
את סר קלונסקי?! לא!!

הוא ידיד יקר של אבי! מיהו הזומם את רציחתו??

ogmios

New member
אני בטח מפספס כאן בדיחה פרטית

אבל מי זה סר קלונסקי?

ogmios

New member
אני כמעט מצטער ששאלתי

ננסק

New member
על דברים שאפשר לדמות לקרב

כתבנו בן ואני בכתבה הראשונה של הטור שלנו ל-"פאה החמישית", מתוך סדרת כתבות על האופן בו הקרב משפיע על משחק התפקידים של דמות. הדוגמא שהבאת כאן, שאפשר להסתכל על כל דבר כעל קרב הדורש טקטיקה, מזכירה את מה שאנחנו קראנו לו "הקרב כאתגר". מהפסקה האחרונה: "הצד השני של המטבע בגישה זו הוא היחס לאתגרים כאל קרבות. דמויות שזו תפיסת העולם שלהן חושבות במושגים של ניצחון והפסד, יריבים ובעלי-ברית, משאבים, מהלכים, תמרונים ויותר מכל – עימות.... אפשר, כמובן, לראות גם שליחות דיפלומטית כאתגר, כתחרות בין יריבים המבוצעת בזירה מסוימת עם כללים משלה – אבל בסופו של דבר ניתן למצוא בה את ההיבטים הרבים של תנועה, התקפה, תחבולה, התנגשות, מודיעין, לוגיסטיקה וכן הלאה, שמגולמים בקרב. דמויות שרואות כל אתגר כקרב, רואות לפעמים בקרבות של ממש את הצורה הטהורה והשלמה ביותר של אתגר."

backdoorslam

New member
נחיצותה של הטקטיקה במשחק תפקידים

הדוגמא שניתנה כאן על דמויות שלהן סמכות ניהולית והשפעה פיקודית, כך שתמאפשרת שליטה טקטית על המתרחש, מראה כיצד בנקל ניתן להזיז את נקודת הפרספקטיבה של השחקן לכזאת שדוגמת את הסביבה באופן פריפריילי ומלאכותי. אני כמנחה/שחקן מעולם לא הצלחתי להימנע מהמצב שבו בסצינת קרב אנחנו מסרטטים לעצמינו מפה הנדסית שמסבירה את פני הדברים; איפה מונח כל סלע ומי זה האורק עם האבן הנוצצת. ואז, בבת אחת, כל חייל זוטר בשדה הקרב הופך למלך מבחינת המידע שהוא מקבל על סביבתו - מידע חיצוני שבעיקרון לא היה לא שום סיכוי לרכוש. הקרב הופך במקרה הטוב למעין הכלאה בין משחק טקטי בתוספת כמה תיבלונים לשוניים. הגרעין הוא טקטי ללא ספק - כך זה תמיד עבד אצלי. אני אולי נשמע כמתלונן, אבל למעשה אני מוצא הנאה בשילוב הזה של אלמנטים טקטיים במשחק תפקידים. מה גם שמצע החוקים של שיטות מבוססות כמו מו"ד מאוד מושכים לכיוון הזה.

מירטל

New member
ההבדל בין משחק תפקידים

למשחק טקטי: 1. משחק טקטי הוא משחק "ידיעה שלמה" - כל השחקנים יודעים בדיוק מה נמצא איפה, בעיקר איפה כל חברי הקבוצה, וכך יכולים להמנע מפגיעות בחבריהם לקבוצה. 2. יכולת תיאום מחוץ למשחק -שיטת הטקטיקה של "אל תזוז לשם! אני הולך להטיל כדור אש!". עכשיו, השאלה היא כמובן מה יותר חשוב לך.

ogmios

New member
אם כך

"סטרטיגו" (או "טקטיקו" בתרגומים מסויימים) הוא לא משחק אסטרטגיה?

מירטל

New member
הוא כן, אבל בלי ידיעה שלמה.

אתה עדיין יכול להגיד ש"ד4" מאוכלס ע"י שחקן אוייב, רק לא מיהו בדיוק.

backdoorslam

New member
זו הנקודה - בקרב מ"ת נעשה טקטי

פעם זה מאוד הפריע לי וחשבתי שניתן להתחמק ולהתנתק מהטקטיקה ברגע שנכנסים לסצינת קרב. אבל מרגע שהסצינה נעשית מורכבת, כלומר מעורבות כחמישה דמויות, חברי הקבוצה מסרטטים סכימה/מפה לשם פישוט. החל מרגע זה, נרצה או לא, הקרב הופך לרוטינה טקטית. זה לא מפתיע כשנזכרים שמבוכים ודרקונים "נולד" מתוך משחקי המיניאטורות. אצל מישהו זה לא קורה?

Nihau

New member
גו ואבלון כמשל

אני מאז ומעולם שנאתי שח מט. זהו משחק מוגבל מחשבתית ע"י ריבוי חוקים וריבוי הגבלות (בדומה למו"ד, יגידו אחדים). שני משחקי טקטיקה ואסטרטגיה מוכרים לי שבעצם פשטותם מבהירים הרבה יותר טוב את מהות של השיקולים הטקטיים: גו- מדמה את סיטואציות של ההשתלטות המסחרית- מאפיות, כנופיות, שודדי דרכים, דמי חסות, מחוזות פיאודליים מנסים להרחיב איזורי שליטה ע"י רכישת קרקעות והשתלטות על נתיבי מסחר ועוד- כיוון שהיחידות על הלוח לא זזות עליו הן מייצגות בתים\אחוזות או שטחי השפעה והחריצים על הלוח מייצגים נתיבי מסחר\גבולות טריטוריאליים או מוקדי השפעה. כיתור של יחידת אוייב משמעה חניקה של הקשר בין היחידה הזו לשאר תחום ההשפעה של האוייב ולכן היחידה הזו "נשבית"- בדומה למה שיקרה למי שמנסה לפתוח חנות פרטית לגרביים באמצע האיזור התעשייתי לגרביים של המאפייה האיטלקית- משאיות שלו בטעות יתהפכו, הכביש בדרך אליו בטעות יחסם, חלונות שלו ינופצו ובאופן כללי לקוחות אף פעם לא יגיעו אליו מסיבה זו או אחרת, הוא יאלץ לפשוט רגל ולמכור את החנות לאנשי המאפייה. (זו רק דוגמא אחת- יש רבות אחרות טובות יותר אבל גם ארוכות יותר להסבר ודורשות כניסה לעומק הטקטיקה וחוקי המשחק אז וויתרתי) אבלון-מדמה את הכאוס המתרחש בשדה הקרב כאשר כל יחידה על הלוח היא פלוגה של לוחמים וכגוף אין לאף יחידה בודדת יותר כוח מלאף יחידה אחרת. המשחק מאפשר מבט עליון על שדה קרב ויישות טקטיקות מוכרות כמו הפרד ומשול, יתד, כיתור ועוד. המשחק לא מוגבל לכיוון תנועה אחד על הלוח- כל פלוגה יכולה לזוז לכל כיוון כל עוד המקום פנוי. שח מט רווי בכל כך הרבה חוקים והגבלות מבחינה מבנית שהטקטיקה בו הופכת למוגבלת יחסית למשחקים פשוטים למראית עין כמו גו- שאותו אף מחשב עדיין לא יכול לשחק אפילו ברמת מתחיל, שלא נדבר על לנצח מול גאונים עולמיים.

DDN

New member
גם החיים מלאים בחוקים והגבלות.

החוכמה זה להצליח למרות ההגבלות והחוקים.

JuffoWup

New member
החיים מלאים בחוקים והגבלות של הטבע;

הגבלות מוסריות\חברתיות שבני אדם הציבו לעצמם הם הגבלות שאינן רלוונטיות במלחמה או במצב של חיים ומוות (לרוב). הן רק מילים עם תגמול עונשי חברתי לצידן. רוב ההגבלות במלחמה בני אדם הציבו אחד לשני, לענייננו: "במלחמה ובאהבה אין חוקים" -נלחמים בשביל לנצח! טוב, זו אחת ההודעות הפחות ברורות שלי, היין מהסדר בילגן לי קצת את הראש...

למעלה