שואלת בשביל חברה:

שואלת בשביל חברה:

הבן (אוטיסט בתפקוד גבוה) חזר לגור בבית, אחרי שנות השירות ולימודים לתואר ראשון, בהן גר מחוץ לבית. הוא ממשיך את לימודיו, ובמקביל עובד. המגורים בבית מאפשרים לו לחסוך ולקיים את עצמו.
הוא חזר לישון בחדר ילדותו, ומשתמש בחדר של אחותו, שכבר איננה גרה בבית, לעבודה. (בגלל אופי העבודה הוא זקוק להרבה מקום).
מאז ומעולם לא היה מסוגל לנקות אחריו, והוא מבולגן מאד, פועל יוצא של הלקות עם בעיות הקשב וריכוז. שני החדרים נעשו מבולגנים ומלוכלכים. בהתחלה אמו ניקתה אחריו, אבל מזה תקופה ארוכה הוא טוען שהדבר פוגע בפרטיות שלו. אמו לא מוכנה לוותר על שני חדרים בבית שאיננו אחוזה, הן משום שיש בחדרים כלים ומזון, והן משום שלפעמים היא זקוקה לחדרים כדי לארח את ילדיה הגדולים שמגיעים לשבת.
כמה תהיות: האם אפשר בכלל לדרוש מהבחור, כבר ילד גדול, לנקות בעצמו, לכבס בעצמו, ומה עושים כשהדברים אינם נעשים?
האם ההורים צריכים לכבד את הדרישה לפרטיות, בשמה הם מנועי כניסה לשני חדרים בביתם?
איך מביאים אותו להבין שזה בית ההורים, שהוא צריך לכבד את דרישות הבית?

dina199

New member
כן , אפשר לדרוש. בתנאי שהוא יודע

איך עושים את הפעילויות האלה.

dina199

New member

naomami

New member
שישלם לעוזרתhttp://www.timg.co.il/tapuzforum/

הוא בחור עצמאי שמרוויח את לחמו. אם אינו מסוגל לבצע את מטלת הניקיון, שישלם לעוזרת... ישאר לידה ויתן לה הנחיות (כדי שלא תזיז לו את הדברים והוא לא ימצא וכל הבעיות שיכולות לנבוע מכך). כך אמא לא מנקה ואין פגיעה בפרטיות.

טסרקט

New member
כן כדאי לדבר איתו ולדרוש ממנו לקחת אחריות

על הניקיון בחדריו, הכביסה וכו'. אם יש לו קשיים אבל הוא עובד אפשר לבקש שישתתף במימון עזרה או שיאפשר להורים לנקות ויעזור במעט שהוא כן יכול.

בנוגע לכיבוד הפרטיות, אני לא רואה סיבה שההורים לא יכבדו את הפרטיות שלו. אני יכולה לחשוב רק על שתי סיבות עיקריות לכניסה שלהם לחדר שלו והן אם הם רוצים להגיד לו משהו או אם הם צריכים להכנס בשביל עניינים של תחזוקת וניקיון הבית.
אם הם רוצים לדבר איתו הם יכולים לדפוק בדלת ולקרוא לו. אם הם רוצים להכנס כדי לטפל בתחזוקת החדרים זה משהו שהם יכולים לסכם איתו מראש ולהגיע לפשרה בנושאים כאלו והסכמה הדדית. מעבר לזה אני לא מוצאת עוד סיבה להכנס לחדר שלו, אלא אם כן פספסתי משהו או שלא הבנתי.

אם צריך לארח את האחים האחרים בשבת, לדעתי עדיף שיארחו אותם רק באחד החדרים שהוא תופס וגם בסלון אבל יקצו לו חדר אחד למגורים ללא הפרעה גם בשבתות.

dina199

New member
אפשר לדרוש אחריות רק אם בטוחים

שהבן אדם יודע לבצע מטלות שדורשים ממנו.
בן אדם יכול להיות גאון בפיסיקה או מתמטיקה ואפילו להתפרנס מזה מצויין , אבל לא לדעת איך לשטוף רצפה או לתלות כביסה.

רואה 6 6

New member
כמו שנכתב,אם הוא יודע משהו יש לדרוש רק

את מה שיודע.
דרך האמצע היא הרצויה: אם נהוג שכל אחד שוטף כליו בבית והוא יודע לשטוף, שיעשה זאת. אם רק מימנו נדרש-לא נאה.
אם כולם מפנים כליהם למטבח והוא יודע,שיעשה זאת. אם רק מימנו נדרש-לא נאה.
אם אמא מנקה לכולם את החדרים ורק איתו מתעקשים-לא נאה.
אבל!!
מה שהוא יודע לעשות, אם כולפם עושים,בהחלט להתעקש, אבל רק מה שהוא יודע.

shavririt

New member
מי ואיך ניקה וטיפל במגוריו הקודמים?

בשירות ובלימודים..
אם יש לו קושי מוטורי, אז אפשר לעזור בביצוע, אך בוודאי לא צריך להסכים לבלגן וטינופת..
גם אם לטענתו פוגעים בפרטיותו כשמנקים. לדעתי, אם ההורים יעמדו על כך, הוא יתרגל ואף יעזור.
גם אם הוא לא ממש מרגיש בצורך לשמירה על הנקיון- זה דבר נרכש שאפשר ללמד.
כמו שהוא למד שצריך לארגן מחברות עם חומר הלימוד, להתכונן למבחנים ולהכין עבודות הגשה.
בעניין כביסה אפשר להקל כי מכבסים את בגדיו עם כביסת יתר בני הבית.
לעניין הסבר כי הבית נרכש ע"י ההורים ומשרת את כל בני הבית- פשוט להגיד !
אפשר להסביר ולא בכעס, כי הלכלוך גורם להופעת חרקים ומחלות וכי הם מתעקשים על שמירת הנקיון.
מסכימה איתך שזה ממש לא קל אך יש דברים שאסור לוותר בהם, כל עוד נעשים באהבה, גמישות ובנימוקים אמיתיים.

לדעתי הם זקוקים למתווך טיפולי

ברור שהבחור בתפקוד מאוד גבוה, לכן לא נראה לי סביר שהוא לא יוכל לשים כלים בכיור וכדומה.
מצד שני ההורים צריכים לבדוק עם עצמם איך הם ניגשים אליו.
לכן הייתי ממליצה על דמות טיפולית שמבינה אוטיזם כמובן ושתתווך ותעזור להם לגבש כללים שיוכלו לחיות יחד בהרמוניה.
כל עיצה אחרת באינטרנט תהיה סתם ולא תטפל בשורש הבעיה.

asa112

New member
עיצה טובה מאוד, רק לא ברור

מאיפה להביא דמות כזו. לא מדובר פה בגיל הגן, מדובר בבוגר.
"דמות טיפולית" צריכה לדעת לגרום לשתף פעולה.
אין הרבה כאלו בשוק, לדעתי.

TikvaBonneh

New member
אפשר לפנות למנתחת התנהגות

את צריכה מישהי עם ניסיון בגיל הזה וברמת התפקוד הזו. אולי אפילו מישהי שלא עובדת עם אוטיזם, אלא עם ADHD, או עם האוכלוסיה הכללית.

לא מנתחת התנהגות-זה מעליב

מדובר באדם בוגר עצמאי וחכם.
דברים צריכים להיעשות בשיתוף פעולה בין הצדדים.
הורים שהולכים למנתח התנהגות כדי לנתח את ההתנהגות של הבן ולדעת מה לעשות-אוטומטית מציבים את עצמם מעליו.
לא מקובל ופוגעני!
צריך שיילכו לפסיכולוג שיישמע משני הצדדים את הצרכים והרצונות שלהם, ויעזור להם למצוא דרך להסתדר ביחד או להיפרד מבחינת המגורים.
לא תמיד החיסכון בכסף שווה את זה שאדם בוגר יגור עם ההורים.
לפעמים טוב יותר לכולם-ובעיקר לבחור להתרחק.
מטפל שמבין בספקטרום יידע יותר טוב להבין את הבן ולעזור לו.

להציע לאדם בוגר ללכת לפיסכולוג לא פחות מעליב!

להציע לאדם בוגר לשבת בכורסת הפסיכולוג ולחשוף את פנימיתו מאוד פוגעני,
זה צריך להגיע מהאדם עצמו הרצון לזה, לאף אחד אין זכות להציע לשני את זה!!
זה לא ילד קטן!!

TikvaBonneh

New member
זה יכול להיעשות בהסכמה הדדית

אין שום סיבה שמנתחת ההתנהגות לא תשב עם כולם לקביעת המטרות. ברור שלא מטפלים באדם בוגר כמו בילד בן שנתיים.

asa112

New member
לבן אדם המדובר יכול להיות יש קשיים

מסוימים, כמו התארגנות, אולי קשיים מוטוריים.
אולי בגלל הקשיים מסוג כזה הוא לא יכול לסדר אחריו. מישהו צריך למצוא דרך ללמד אותו .
איך הפסיכולוגית תעזור פה ?

דברים כאלו מלמדים בבתי ספר לאוטיסטים, עד כמה שאני יודעת.

חוץ מזה, מה לעשות, אם הבחור לא ירצה ללכת לפסיכולגית ולאף מומחה ?

TikvaBonneh

New member
עדיף שהוא ישתף פעולה

אבל אם הוא לא מוכן, אז ההורים יכולים לקבל הדרכה. אולי הוא כן יסכים? אולי המצב הזה גם מפריע לו?

dina199

New member
לדעתי גם ההורים יכולים ללמד.

רק אם יעשו את זה לאט לאט, שלב אחרי ולא ידרשו ממנו הכל ומייד (כי הוא 'אדם מבוגר').
אם דורשים מא"ס משהו שהוא לא יודע לעשות , לא מפתיע שהוא ייסגר ולא ישתף פעולה.

asa112

New member
גם אני מאמינה בזה

ובן שלנו למד ממנו הרבה יותר מאשר מאנשי מקצוע.

אבל במקרה ספציפי של השירשור כבר יש חוסר הבנה בין הורים ובן שלהם,
וכנירא הם כבר נכשלו ללמד אותו.

לדעתי, פה צריכה להיות התערבות של "דמות טיפולית", רק שאני מאוד סקפטית בקשר לדמויות כאלו ...

למעלה