שגיאות כתיב

רב1

New member
שגיאות כתיב

שאלה בשם חברה שהיא מחנכת כיתה ד': מה עושים עם שגיאות הכתיב? כיצד אפשר להתגבר עליהם? האם יש חוברת מומלצת? אשמח לקבל כל רעיון. תודה ריקי

hanag

New member
הכתבות...

ריקי, אני מחנכת כיתה ב', אני עושה כל יום שישי הכתבה כשאת המילים אני נותנת בתחילת השבוע ובמהלך כל השבוע הילדים לומדים אותן גם בבית וגם בכיתה בעזרת פעילויות שונות על המילים. מקווה שהצלחתי לעזור... חנה.

ditiarbel

New member
צר לי ללומר לך, אבל זה לא ממש עוזר.

זו שנתי ה27 בהוראה. בראשית דרכי נתתי הכתבות כל שבוע. הייתי מאוד מרוצה מהתוצאות. עד שפעם אחת, אחד מתלמידי, שכל השנה קבל רק מאיות בהכתבות של כיתות א' וב' , נסע לחופשה ביוון, ושלח מכתב למורה שלו. השגיאות שלו כמעט הצליחו לערער את נחת רוחי מהמכתב החמוד שהוא שלח. אז קבלתי את שיעורי, ילדים בגיל הזה לומדים מהר ושוכחים מהר. זה קשור בגלי המוח בגיל הזה. לא צריך להרים ידים. אבל אין זבנג וגמרנו. במשך כל השנים צריך לעבוד על מניעת שגיאות כתיב. על ידי חזרה על השורשים, בצורה רלוונטית. הא הידיעה, וכ"ו. גם בכיתה ו' יש שגיאות כתיב להרבה מאוד ילדים, למרביתם השגיאות תעלמנה עם השנים, בעיקר בתיכון. מי שלא עבר לו, כנראה שיש לו לקויות ,וההכתבות והלחיצות ושאר מיני ... מיותר ומתסכל. באסיפת ההורים שלי השנה ההורים התלוננו שלא מתקנים לילדים את השגיאות כתיב במבחנים, ולכן יש לילדים בכיתה ו' שגיאות כתיב. אז כבר יש לי מספיק וותק לומר להורים האלה, שהם אינם זוכרים, אבל גם כשהם היו בגילאים האלה, גם להם היו שגיאות כתיב. כי התלמידים הבוגרים שלי בגיל של ההורים של התלמידים שלי עכשיו.וכשאני בוחנת בתורה, אני בודקת את הבנת הילד בנלמד ולא בשגיאות כתיב , כי אחרת הוא יהיה עסוק בכתיבת המבחן באיך צריך לכתוב ולא במה , שזה מה שאני רוצה לראות במבחן. אנשים לא זוכרים את השגיאות שהיו בזמנם.אבל "זקנה" כמוני ועוד איך זוכרת. צריך לעבוד כל הזמן , אבל לדעתי הכתבות אינן עוזרות כי אינך חוזרת כל הזמן ,כל השנים על אותן מילים בדיוק.ואם ילד לא למד ליישם, הוא ימשיך לכתוב בשגיאות. רק שורשים וכללים מכמו אותיות אית"ן ,הא הידיעה וכ"ו, אולי יכולים לעזור. גם אם מתקנים את השגיאות, הנייר לומד מכך, כי הילד לא מייחס לזה חשיבות. ולתת לו להעתיק את המבחן מחדש ללא שגיאות הכתיב , זו ממש עבודה סיזיפית.אז הוא יעתיק , אבל השאלה , האם הוא הפנים? נראה לי שאת הבנת מה תשובתי. דיתי

psa

New member
באחת מיני ההשתלמויות שהשתתפתי

באורניות ,עברית ,בצוותא ,כישורי שפה ועוד
בפרוש אמרו לנו שהכתבות אינן תורמות ,אלא להכתבה עצמה. הילדים במקרה הטוב ,לומדים להכתבה ,אך כשצריך לכתוב את המילה במשפט חופשי השגיאה חוזרת . רצוי לעסוק במשפחת מילים כמו -מילות "רטובות" ולהקיף את הנושא בכל הכיוונים: טל ,מטריה ,רטוב ,מטר ,טיפה אמבטיה ... יש עוד נושאים.... נדמה לי שבשארכיון תחת שמי ,העליתי בזמנו דוגמאות לדפים כאלה. צריך בכיתה גם "לשחק " עם המילים ...וכד' הסיכוי שילד יפנים שטל כותבים בט' ולא ת' יגדל.... בהצלחה.

psa- תיקון קטן. את התכוונת למלים

הקשורות לנושא ולא למשפחות מלים. יש נושאים נוספים שאפשר לעבוד על מלים ואיותן כמו: מלים הקשורות למשפחה נכתבות בא'- אבא, אמא, אח, אחות, סבא, סבתא,אדם, איש, אישה. מלים הקשורות בעץ נכתבות בע'- עץ, גזע, עלה, ענף, משפחות מלים לעומת זאת הן מלים הקשורות להטייה של שורשים.

psa

New member
רחל ,תודה../images/Emo39.gif

בהחלט התכוונתי לכך. בראשי היה מילים הקשורות לנושא ובכל זאת כתבתי משפחת מילים.

מצטרפת לכל הנאמר

אני השנה נותנת כל שבוע מנת מילים במשך כל כל השבוע אנו משחקים באיות המילים וההטיות שלהם הילדים מאוד אוהבים את המשחק (כמו ספלינג בארה"ב). יחד עם זאת אני לא מתיימרת לחשוב שכל ילדי כיתתי יכתבו את המילים הנלמדות ללא שגיאת כתיב. אין הכתבות, יש התייחסות לכתיבת המילים וההטיות שלהן. האם זה עוזר? נראה בעתיד בכתיבה השוטפת שלהם. כמו שרחל אמרה, זה שהם כותבים נכון בהכתבה לא אומר דבר לגבי ההפנמה שלהם. גם אני התנסתי בהכתבות.. ושבוע אחד שכחתי לתת מילים חדשות להכתבה אז נתתי מילים מתוך המילים שנתנו בהכתבה בחודש האחרון. והתדהמה היתה גדולה .. ילדים שבהכתבה השבועית הצליחו מאוד, כתבו בלי שגיאה אחת נכשלו בהכתבה על מילים שלמדו לא מזמן... מאז חסל סדר הכתבות.

שגיאות כתיב

במהלך החופשה חקרתי את נושא שגיאות הכתיב והטיפול בהן. ובכן הדעות נחלקות ל-2: על פי וגוצקי פסיכולוג ידוע מהמאה הקודמת כל דבר שהילד עובר זו חלק מההתפתחות הטבעית שלו . וכל אחד מתפתח בקצב שונה כמו לדוגמא תינוק הנגמל מחיתול אחד בגיל שנה והשני בגיל שנה וחצי, ומה שלא ננסה לעשות לא ממש יעזור. לעומתו ישנה ד"ר נורית... שטוענת שיש לחשוף את הילד כמה שיותר לסוגות כתיבה שונות ולעשות איתו רפלקציה על הכתיבה . כלומר לקחת טקסט שכתב ולבדוק יחד איתו היכן עלולות להיווצר שגיאות כתיב כמו אותיות מקשות (א,ע,ה כ, ח...) לבדוק את שורש המילה , לבדוק במילון כיצד כותבים וכדומה. עכשיו שהדיעות מולכן, נסו להבין ולשלב... שנה טובה שרון

saritf1

New member
ויגוצקי לא סותר את ד"ר נורית פלד

וגם להפך למדתי על ויגוצקי ואצל ד"ר פלד ומנסיון הם משתלבים נהדר כי כמו בהרבה תחומים אחרים ההתפתחות היא שילוב של הזמן ומה שעושים אתו כלומר לעורר מודעות להעביר אחריות ללומד וכו'. דרך אגב ספר מומלץ מאוד בנושא:"ככתבם וכלשונם" הוצאה של משרד החינוך ומרכז מל"ל בבית ברל

ויגוצקי

ראשית ויגוצקי הוא לא מהמאה הקודמת - ויגוצקי ופויירשטין כתבו את תורותיהם במקביל. ויגוצקי מעבר למסך הברזל ופויירשטיין כאן. שנית מרכז תורתו של ויגוציקי הוא "אזור ההתפתחות המקורב" כלומר הוא מדבר על כך שיש ללמד את הילד ולא לחכות לבשלות ומוכנות (בניגוד לפייז'ה) ולדבריו יש לזהות את יכולות הילד ללמד אותו מתוך דברים הקרובים ליכולתו. ויגוצקי בה מהגישה התומכת בהנחה שלסביבה השפעה מכרעת על התפתחות הילד. אני מסכימה מאד עם מי שכתב שאין סתירה בין ויגוצקי ונורית. דפנה

בעניין ההכתבות../images/Emo26.gif

שלום לכולם קראתי את התגובות המרובות בנושא ובמהלך הקריאה צצו לי מלאןןןן הערות. אז ראשית השנה אני מחנכת כיתה ג' ואני כן עורכת הכתבות, מלבד כתיבת המלים הילדים צריכים גם להגדיר את המלים ופעמים לבחור מלה אחת ולכתוב לה משפט, משפחת מלים. בנוסף אנו שואבים את כל המלים מתחומי דעת שונים שנלמדים בכיתה. לכל ילד יש אלפון ובו הוא יוצר מילון אישי של מלים חדשות שלמד את משמעותן או את דרך כתיבתם. בדיונים השונים שבכיתה אנו משתמשים במילם או ביטויים חדשים שנלמדו. נכון הדבר שאם היו נערכות הכתבות מלחיצות , מנותקות ותחרותיות ההכתבה לא הייתה תורמת. כל מורה צריך למצוא את שביל הבניים בדבר ולא להתפס בקיצוניות של מותר או אסור. את אותו הדבר יש לי לומר על תיקון שגיאות כתיב.במידה ויש מבחן בתורה ובו שגיאת כתיב מאוד צורמת אתקן אותה ולא אתעלם כמו שלא אתקן כל מלה שנייה. במאי האחרון השתתפתי בפאנל שהובילה הגברת רחל גרבר, שהציגה את התוכנית החדשה בחינוך לשוני, גם בתוכנית החדשה כן מבקשים לתקן שגיאות כתיב מאחר ומורים רבים פרשו את ההערה שעצם תיקון שגיאות הכתיב מדכא את תהליך כתיבתם של תלמידים והפסיקו לגמריי לתקן שגיאות כתיב. לכן חבריי כל העניין הוא למצוא את הבלאנס המתאים כמו כל דבר אחר בחיים. אתי

אוריתר

New member
צריך לעורר מוּדעות

חשוב שהתלמידים יבינו שיש מוסכמות לכתיב נכון, וצריך להכיר אותן. חשוב שהתלמידים יפנימו שהשפה העברית בנויה ברובה ממשפחות מילים, כך שאם שומעים ב"מכתב" את הצליל כ/ח ויודעים שהמילה שייכת למשפחה של 'כתב' ו'כתובת' - יודעים שהכתיב הוא ב- כ. כמו כן כדאי ללמד קבוצות של מילים בעלות מכנה משותף סמנטי, כמו שהוזכר למעלה - רוב המילים הרטובות נכתבות ב- ט', מילים הקשורות בזמן - ב- ע' וכדומה. צריך להרגיל אותם לבדוק איות במילון או לשאול. שיטה נוספת לעודד מודעות לכתיב נכון: כשהמורה כותבת על הלוח, היא עוצרת במילה מסויימת ומבקשת מתלמידים לאיית את המילה. גם הכתבות הן דרך להגביר את המודעות לכתיב הנכון, וכן משחקי איות בע"פ. לגבי תיקון השגיאות בחיבורים וכדומה: אם אנו מתקנים להם - זה לא ניקלט אצלם. לכן חשוב רק לסמן את המילה שבה יש טעות - והם צריכים למצוא בעצמם את הכתיב הנכון ע"פ חיפוש מילים מאותה משפחה או מאותה קבוצה סמנטית, או בעזרת המילון. יש בשוק חוברות רבות העוסקות בהוראת כתיב נכון. אני מכירה שתי חוברות טובות שעוסקות בהקניית כתיב נכון ע"פ משפחות מילים וע"פ קבוצות סמנטיות: "סודות הכתיב" של יהודית הלפרין ו"טיב הכתיב" של מיכאל אביטן. (שתיהן בהוצאת המחברים) חוברות נוספות שיש בשוק: "כתיב במחשבה תחילה" / ד"ר רחל שיף ושירלי הר-צבי בהוצאת רכס "כתיב לכל עט" / דליה קורח-שגב, לאה טל וד"ר עימנואל אלון - בהוצאת מודן. אני מצרפת כאן לדוגמה קובץ של כרטיסים שהעלתה כאן בזמנו גאולה מידני (היא העלתה קבצים נוספים). וכדאי להכיר גם את טבלת שגיאות הכתיב. אורית

michal433

New member
בעיניין שגיאות הכתיב

היי ריקי יש לי מספר דברים לומר לגבי שגיאות הכתיב. א. אני בעד לתת לילדים סימנים שונים שעוזרים להם לזכור כיצד כותבים מלים מסויימות- כמו שהוזכר כאן בהמשך. מלים שקשורות למים, מלים שקשורות למשפחה וכן הלאה. ויש לי חוברת נפלאה בנושא- שמה של החוברת: פינת הלשון- כתבה אותה עדנה גזית. לצערי החוברת הזו ישנה מאוד- אין לי מושג אם יש חוברת כזו בנמצא בחנויות.בחוברת זו היא נותנת עוד סימנים רבים- עם דפי עבודה מוכנים- חלקם לא קלים- אבל תמיד אפשר לשדרג אותם. ב. אני בעד הכתבות. לדעתי זה כן עוזר- ופרט לכך זה מעורר את המודעות אצל הילדים שעליהם לשים לב איך הם כותבים את המלה.אצלי בכיתה יש קלסר מבחנים- ולפני המבחן הם מראים לי שהם התכוננו- יש לנו גם מוסכמות כיצד מתכוננים- וכך התוצאות טובות יותר כי אחרת רוב הילדים לא מתכוננים . אני רואה שיפור מהכתבה להכתבה אצל התלמידים. ג. אחת השיטות שלמדו אותי במפגשי אוריינות- וגם זו שיטה שעובדת- אם הילד לא בטוח כיצד כותבים את המילה- עליו לרשום על דף את המלה כפי שלדעתו יש לכתוב אותה .הוא יכול לכתוב אותה במספר אופנים- ואז לראות מה נראה לו מתאים יותר.אם זו מילה שהוא ידע כיצד לכתוב ורק שכח- זה עוזר.וכמובן לחשוב על משפחת המלים שאליה המלה שייכת. מקווה שעזרתי מיכל

ג ג ג

New member
הנושא הזה מטריד אותי באופן אישי

הבן שלי בכיתה ד'. הוא ילד נבון מאוד מצליח מאוד בלימודיו (עבר את המיון הראשוני למחוננים - הבן היחיד בכיתתו) שפתו עשירה, קורא ספרים את כל ההכתבות, כשייש, עובר בציון 100 אולם, שגיאות הכתיב שלו בכתיבה השוטפת
ממש לא יודעת מה לעשות עם זה ואיך לעזור לו..... האם לדעתכן אני יכולה לבקש מהמורה תכנית עבודה משותפת - בבית ובבית הספר? (מאחר ולי הוא לא ממש מוכן להקשיב בעניין ... נו... אתם יודעים - "הסנדלר הולך יחף...."?

bilbi 10

New member
ג ג ג הסיפור האישי שלך

רק מלמד עד כמה הכתבות לא עוזרות. הילד לומד רק להכתבות , אבל זה לא משהו שנטמע. מזכיר קצת את אלה שלומדים חומר לבגרות ולאחר הבחינה כבר שכחו מה שלמדו... הקיצר אני מסכימה עם אלה שהמליצו לעבוד על משפחות מילים או רכישת סימנים קלים לכתיב נכון בעזרת צלילים והגיון ואלה עוזרים לזכרון. הרעיונות של קודמי כמו א' במשפחה שלי וכו' נמצאים בחוברת "כתיב לכל עט" של דליה קרח-שגב ולאה טל. שיהיה בהצלחה!

מ א ש ה

New member
לגבי שגיאות כתיב

אני דוקא בעד הכתבות. אני זוכרת כילדה את ההתרגשות לקראת כל הכתבה. היתה תחרות אישית בכתה מי ישיג ציון גבוה. אני זוכרת שדוקא מאד עזר לי, אבל היתה לי אמביציה גדולה לכתוב בלי שגיאות. זה גם היה חשוב בתקופה שלי. כשקראתי (וקראתי המון) הייתי משקיעה המון בצילום המלים, במיוחד המורכבות. אם לכתיבה נכונה בבית הספר היתה חשיבות כמו לתחרויות האיות בארה"ב המצב היה משתפר. נכון, שלא צריך להפריע לילד בכתיבת התוכן, אבל אני חושבת שיש לטפל בשגיאות או בחלקן לאחר סיום הכתיבה. יש ילדים שכתיבה נכונה מאד חשובה להם וצריך לעודד אותם ולזרום איתם. התייחסות אל שגיאות הכתיב צריכה להעשות בהתערבות נכונה. לדוגמה, לדאוג שמלים מסויימות תהיינה בסביבה הלימודית של הילד, ואז להפנות אותו אליהן. לא לתקן לילד את השגיאות אלא להפנות אותו למקורות ושימצא בעצמו היכן טעה. להתמקד במספר מצומצם של מלים. דוקא כן לערוך הכתבות, אבל בצורה מושכלת ומדי פעם לחזור על מלים מהכתבות קודמות בצורה של רוטציה. לעבוד על מלים שהשגיאות בהן שכיחות. מאד ממליצה לצורך הענין בכתיבה בגרסאות. פעם התייחסתי לחישובים של חיבור וחיסור כפל וחילוק באותה הייחסות כשלכן. המחנכת של בני הפנתה את תשומת לבי לשגיאות החישוב הרבות שלו, כשהיה בכתות הנמוכות של בית הספר היסודי. הסברתי לה שזה אינו חשוב. העיקר שיבין את דרך הפתרון. המחנכת אימצה את גישתי. עד היום יש לבני חסר בשליטה בלוח הכפל והוא כבר נושא תואר. מסקנה, מה שלא חשוב לנו אינו חשוב לתלמידינו. תלוי איזה מסרים אנחנו מעבירים להם. זיכרו את גירסא דינקותא. בגיל צעיר דברים נקלטים בקלות ונצרבים במוח.

rivit

New member
שגיאות כתיב

מניסיוני, תלמידים שאינם בעלי ליקוי למידה יתגברו בסופו של דבר על מכשול הכתיבה בשיגאות, בכתה ה' כבר רואים שיפור, אם יחשפו כמובן לטקסטים כתובים, כלומר יקראו. החוברת של עדנה גזית פינת הלשון יכולה להוות מאגר לרעיונות. הרעיון מבוסס על הקשרים בין המילים. לדוגמא- כל המילים הקשורות למעגל יכתבו האות ע' וכאן המקום גם להזכיר את היוצאים מן הכלל. וכך הלאה. הכתבות שאין קשר בין המילים לא תסייענה- שוכחים מיד. לדעתי, יש להקפיד ולתקו לילדים את השגיעות, לא כפי שחשבו פעם, אל דאגה הם לא נעלבים ולא נפגעים. בהצלחה.

חוברת מומלצת...

נתקלתי השנה בחוברת נחמדה שנכתבה על ידי חוה צרנוב, יונה זילברמן וסנסנה רוזנברג בהוצאת קרני. שמה של החוברת: סימני דרך לכתיב ולהבנה.

למעלה