שבת שלום...

שבת שלום...

פרשת בא פרשתנו מספרת על 3 המכות האחרונות שהנחית ה' על ראש המצרים החל מהארבה ועד מכת בכורות. הכתוב מתאר את מכת הבכורות בפירוט ובייחוד מדגיש איך ניצלו היהודים מפניה ואיך פסח ה' על בתיהם. לאחר מכן מוציא ה' את עם ישראל ממצרים בחפזון רב ונותן לעם מצוות, לוח שנה (ניסן מוכרז כחודש הראשון) ומנהגים ראשוניים. הסיפור אמנם פשוט, אך מעניין. מהו התהליך אותו עובר העם במעבר מעבדות לחירות? ננסה להבין: ה' מוציא את העם ממצריים בחפזון רב (אפילו הלחם לא מספיק לתפוח). זה לא הכרח. כפי שכבר למדנו אלוהים מנוסה בשינוי סדרי עולם ועל כן בכוחו לסדר יציאה מסודרת, מבוקרת, נוחה ונעימה לעמו. מדוע אם כן, הוא בוחר לעשות כך? כנראה שמצב של חיפזון מעמיד כל פרט בעם אל מול בחירה, האם להצטרף אל משה או לא. במצב כזה כל היוצאים אמורים להיות מחויבים לבחירתם ויותר מכך, אירוע טראומתי כמו זה, יכול בקלות להוות מסד לנרטיב לאומי משותף. (כמו שאנו חווים אותו היום.) לוח השנה אלוהים מכריז על חודש ניסן כחודש הראשון בלוח השנה של עם ישראל. ובכך הוא "מוליד" את העם . זהו היום הראשון של העם כעצמאי ולכן מכאן מתחיל לוח השנה שלו. היום הראשון, בשנה הראשונה , מעבדות לחירות. המצוות 3 מצוות עיקריות נחנכות בפרק זה: א.חג הפסח יד וְהָיָה הַיּוֹם הַזֶּה לָכֶם לְזִכָּרוֹן, וְחַגֹּתֶם אֹתוֹ חַג לַיהוָה: לְדֹרֹתֵיכֶם, חֻקַּת עוֹלָם תְּחָגֻּהו טו שִׁבְעַת יָמִים, מַצּוֹת תֹּאכֵלוּ— זוהי מצוות חג הפסח. ה' מצווה על העם לזכור את האירוע אשר אירע להם ולזכור מי שיחרר אותם מהעבדות. בנוסף לכך ישנו ציווי לספר לדור הבא על יציאת מצריים ודרך החג לשמר את האירוע לדורות רבים. כך נוצר נרטיב של עם חדש, כך מבטיחים קיום רב שנים של זהות לאומית, ועם יהודי. ב.המזוזה. שמות יב' . כב וּלְקַחְתֶּם אֲגֻדַּת אֵזוֹב, וּטְבַלְתֶּם בַּדָּם אֲשֶׁר-בַּסַּף, וְהִגַּעְתֶּם אֶל-הַמַּשְׁקוֹף וְאֶל-שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת, מִן-הַדָּם אֲשֶׁר בַּסָּף; וְאַתֶּם, לֹא תֵצְאוּ אִישׁ מִפֶּתַח-בֵּיתוֹ--עַד-בֹּקֶר. כג וְעָבַר יְהוָה, לִנְגֹּף אֶת-מִצְרַיִם, וְרָאָה אֶת-הַדָּם עַל-הַמַּשְׁקוֹף, וְעַל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת; וּפָסַח יְהוָה, עַל-הַפֶּתַח, וְלֹא יִתֵּן הַמַּשְׁחִית, לָבֹא אֶל-בָּתֵּיכֶם לִנְגֹּף. בני ישראל מצווים לצבוע משקופיהם בדם על מנת ששליחי האלוהים ידעו לפסוח על בתיהם ולא להרוג את בכוריהם. זהו הבסיס למצוות המזוזה. מנהג זה נהוג עד היום ולכל אורך שנותינו בגלות. המזוזה מייצרת הפרדה בין בתי ישראל לאחרים והופכת את מעונו של היהודי למובדל ושמור על ידי האל. ג. הנחת תפילין שמות יב' טז וְהָיָה לְאוֹת עַל-יָדְכָה, וּלְטוֹטָפֹת בֵּין עֵינֶיךָ: כִּי בְּחֹזֶק יָד, הוֹצִיאָנוּ יְהוָה מִמִּצְרָיִם. {ס} זהו המקור והבסיס למצוות הנחת התפילין. המילה תפילין אינה מופיעה בתנ"ך. היא ביטוי חז"לי מאוחר. היד קרובה ללב, העין קרובה למוח. סימן לשילוב ההכרחי והמאוזן בין רחש הלב והרגש לבין ההליכה אחר המוח וחשיבתו הרציונלית. המנהג מושרש עד היום, ומסמל נאמנות לאל היחיד שהוציאנו ביד חזקה ממצריים ואנו עמו הנבחר. מפרשת בוא אנו לומדים כיצד לכונן חברה. עם ישראל קם מתוך הוויה מסוימת, הוויית העבדות. העם עובר תהליך של בחירה בשייכות ובקבלה של חוקים ומצוות מידי שמיים. אלוהים נותן מסגרת לחיי העם – לוח שנה, מסגרת זמן עליונה שנכתיבה את כל תחומי החיים ושמה דגש על יציאת מצריים כגורם מכונן. חגים ומצוות – מעשים יומיומיים שמעצבים את העם כשונה מעמים אחרים ומחייבים הזכרות מחודשת יומיומית בהימצאותו של האל , גואלו של העם. נרטיב לאומי – העם חווה חוויה מכוננת אשר עומדת בעינה כסיפור לידתו של העם אלפי שנים אחר כך, כל מהותנו מבוססת על חתירה לעצמאות ולחופש בזמנים קדומים כמו בזמנים המודרניים. גם אנו יכולים ללמוד מכך, חברה חדשה דורשת מסגרת - יומיום מפותח, נרטיב משותף ויציב ויכולת לחוות את כל תחומי החיים מתוך הוויה משותפת. זו נקודה פנימית החיה בקרבנו מימים ימימה, חתירה לטוב, לחופשי ולצודק, על מנת שנוכל לבנות ולחיות בחברה מתוקנת. חזק ואמץ +מה אנחנו לומדים מהפרשה? +רשמים שלכם מהפרשה? ובכללי לגבי השבת הזאת. +מה שלומכם? +משהו חדש שקרה השבוע? +איחול לכל השמוצניקים? +סתם משהו שבא לכם לכתוב...

jast

New member
חזרנו בתשובה?

כאילו מה, מאז הועידה ה14 אנחנו בקטע יהדות וכאלה?
+מה שלומכם? הכל יופי. +משהו חדש שקרה השבוע? פגשתי מישהי שהתגעגעתי אליה:] וכתבתי מכתב שממש ריגש אותי... +איחול לכל השמוצניקים? שיהיה לכם כיף. (חח שזה איחול ממש מגניב) +סתם משהו שבא לכם לכתוב...

פורה

New member
תסתכלי קודם מה כתוב לך בחתימה

לפני שאת מתלוננת. ידיעה היא באמת ערך.

jast

New member
זה לא נראה לי קשור.

אני לא רואה סיבה לכתוב את פרשת השבוע בפורום(ובטח שלא בפורום השומר הצעיר. בכלל נראה לי קצת הזוי שהשומר הצעיר פתאום בקטע של יהדות.)

תובל ה

New member
אוקע זה מעניין....

באמת אנשים מה אתם חושבים על ההתקרבות ליהדות של השומר הצעיר? מעניין אתכם? מדבר אליכם?

פורה

New member
אז ככה, שזה כן קשור.

הסיבה שבגללה כל כך מתעסקים ביהדות היא שבוועידה הוחלט שהנושא השנתי הוא יהדות. אני חושבת שבאמת מכל דבר אפשר ללמוד, ובמיוחד אנחנו- תנועת נוער ציונית, בין היתר, כן לדעתי צריכה להתעניין ולהתעסק ביהדות. אין שום דבר רע בללמוד קצת ולהרחיב אופקים. בואי נגיד שברוב בתי הספר בארץ לא לומדים את פרשת השבוע ולא מתעסקים בפן של היהדות כמו שהתנועה מתעסקת.התנועה היא א-ל-ט-ר-נ-ט-י-ב-ה ! ! !

מסכימה איתך,,

אני חושבת שאפשר ללמוד הרבה מהתנ"ך ,וזה לאוו דווקא אומר להיות דתיים וללכת לבית כנסת וכל מה שמסביב,זה פשוט לדעת מאיפה באנו .."עם שלא יודע את עברו,עתידו לוט בערפל" (או שזה לא נאמר ככה?)...אני חושבת שהמשפט הזה די ברור..ועוד משהו,הנושא השנתי הוא ישראל-מדינה יהודית ודמוקרטית,שזה המשך של השנה שעברה וזה מעניין*פירסומת סמויה* : )

jast

New member
זה שזה הנושא השנתי לא הופך את זה להגיוני.

"לחזור לשורשים".. אלה השורשים שלנו? נכון שזאת הדת שלי טכנית(לפי תעודת זהות וכאלה), אבל אני ועוד הרבה אנשים בטח לא מתחברים לזה. לא, אלה בכלל לא השורשים שלי. ואם כבר להרחיב אופקים.. למה שלא נלמד גם על הקוראן או על הברית החדשה? מה אנחנו בכלל יודעים על זה. בטוח יש שם הרבה דברים חכמים ואפשר להסתכל על זה מהרבה נקודות שונות.(אם כי זה דיי הזוי) אז מסתכלים על זה מנקודת מבט שונה, אני רואה את התנך בתור משהו ממש פרימיטיבי וגם כשאני מנסה לפרש אותו כמשהו מוסרי ויפה הוא עדיין מעוות. זה לא שייך לעכשיו, ואולי צריך לשנות אותו בהתאם לתקופה וללמוד ממנו את מה שנכון בעינינו. אני לא מבינה איך תנועה שמצד אחד מחנכת למשהו אחד עושה משהו הפוך. אתם מציגים פה צד אחד ולא את כל הצדדים, יש הרבה ספרים שאני חושבת שהם גאוניים והרבה מהאמונות שלי מתבססות על פיהם אבל בחיים לא היו הופכים אותם לנושא השנתי של התנועה. ואם זאת הציונות שלך, עם כמה שאני אנטי ציונית, אז בסדר.. מה כבר יש לי להגיד.. הגבול בין פה לבין לחזור בתשובה דיי קטן, ציונים סוציאליסטים ויודעים תנך. מה שמציק לי זה שאם התנועה הייתה מחליטה אחרת, גם אתם הייתם חושבים אחרת. ואגב, מי בכלל קבע שזה יהיה הנושא השנתי? (אני דיי בטוחה שזה לא "רוב". גם לא ש"רוב" הופך את זה להגיוני. ההפך,)

TziMHoNoa

New member
כמה דברים

לא קראת את התנ"ך כך שאת לא יודעת מה מעוות ומה לא. סביר להניח שמה שאת חושבת שהוא מעוות לא נלקח מהתנ"ך אלא מההלכה, שהיא המצאה מודרנית יחסית. חוצמזה, יהדות שומרית היא רק עוד פן בשומר הצעיר. זה לא שהו מחייב. אני, נגיד, לא שרה בקבל"שים, סתם כי אני לא נהנית מזה. את לא חייבת. אף אח לא מכריח אותך שום דבר. דבר שלישי- אנם יש המון נושאים חשובים להתעסק בהם עכשיו, שבוערים, גם בעיני, יותר מיהדות שומרית. אבל זו ההחלטה שהתקבלה, וליאור לוויתן אומר שמזה נצא החוצה למציאות. שקודם צריך להגדיר את הזהות שלנו ואח"כ להתחיל להיאבק. [למרות שכדאי להיאבק גם תוך כדי]. אני קצת מסכימה איתו בקטע הזה. דבר רביעי- הנושא של הועידה הוא לא דתי בכלל. יש פה איזה תהליך שהתנועה מנסה לעבור- בהתחלה למדנו על יהדות ומה זה בשבילנו, ועכשיו אנחנו לוקחים את זה למקות היותר פוליטי- מדינה יהודית דמוקרטית. אם זה אפשרי בכלל. מנסים להבין לעומק את ערך הציונות של התנועה [כי מה ציונות שווה בלי יהדות? איך אפשר להאמין שישראל שיכת ליהודים אם אתה לא מאמין בשום שבב מהיהדות, או לפחות בהגדרת העם כיהודי]. בהתחלה הבנו מה זה יהדות, מה זה יהדות שומרית, ועכשיו- איך זה מתנגש/משתלב עם דמוקרטיה. אם אפשר בכלל שתהיה ציונות שמאלנית, דמוקרטית. בעיני זה טוב ונכון. וסתם הערה, אל תבקרי מבחוץ. את לא מספיק יודעת מה הולך בתנועה כדי להגיד- "מה שמציק לי זה שאם התנועה הייתה מחליטה אחרת, גם אתם הייתם חושבים אחרת" מתי היית באיזה מפעל לאחרונה, סמינר, פעולה שמכילה יותר מארבעה אנשים, סתם שיחה עם מישהו מהתנועה? את מכירה אותי ויודעת מה אני חושבת. אבל דברים נראים אחרת כשאתה רואה אותם מבפנים, כשאתה בתוכם אתה רואה שזה לא שחור לבן. ולא כולם היו חושבים אחרת עם התנועה הייתה מחליטה אחרת.

jast

New member
אה ו

אם התנך זה מאיפה שבאנו, זה קצת דתי את לא חושבת? כי אם אני מאמינה באבולוציה אז אני לא כל כך באתי משם. לא?

פורה

New member
יו את כזאת קשה

את לא חייבת להאמין בתנ"ך. את לא חייבת להיות בשמו"ץ!!! אבל את כן יכולה ללמוד מהסיפורים של התנ"ך! מפרשות השבוע!!!!!!!

אין לזה שום קשר לחזרה בתשובה...

התנועה הזאת קמה מהיהדות.. אם באמת תסתכלי את תראי שהמקורות של התנועה הם היהדות. יהדות לא חייבת להיות יהדות דתית וככה גם ההתעסקות בתנך. בספר תורה יש המון דברים שעל פיהם החיים שלנו מושתתים היום, בין אם זה מוצא חן בעינייך ובין אם לא. חוץ מזה אלו הם סיפורים ממש יפים ומעניינים. אתלא חייתב להיות בחורה דתיתי כדי להנות מהסיפוטרים האלה והכדי לקרוא אותם. פרשת השבוע זאת גם מסורת בדיוק כמו קבלת שבת. ודרך אגב את הנושא השנתי נבחר בצורה דמוקרטית ואנשים הצביעו בשבילו, אל תגידי סתם דברים.ויכול להיות שיש אנשים שלא מתחברים לזה בתנועה, אז הם צריכים גם לפתוח את הראש ולנסות לראות מה זה, ואולי לראות שהם לא מתחברים לזה רק בגלל שזה אומר להם דתייםפ ודוסים וזה מה שמרתיע אותם.

jast

New member
..

אני לא אמרתי שזה לא נבחר בצורה דמוקרטית. אבל גם אם הרוב בתנועה חושבים זה לא אומר שהם צודקים וזה לא אומר שאני צרכה לקבל את זה. יופי שיש שם סיפורים יפים, גם עליזה בארץ הפלאות זה סיפור יפה, למה אנחנו לא לומדים עליו? יופי שזה מסורת, אבל זה מסורת לא הופך את זה לבסדר.... אין לי שום דבר נגד זה שאנשים ילמדו את התנך(מבחינה אידיאולוגית כן, אבל אני לא אמנע מאנשים לעשות את זה), ומצידי תלכי כל יום שבת לבית כנסת ותתפללי. אבל פה זה לא במקום, לדעתי

תובל ה

New member
...

את קוראת לנו מקובעים....אני חושב שאת המקובעת....את די בטוחה שהתנועה האי שמאלנית חילונית ואין מקום להכניס אליה משהו מעבר לזה... אני לא שומר מצוות ולא אוכל כשר אבל אני כן עושה קבלות שבת וכן הולך לבית כנסת ביום כיפור וכן צם...וכן נהנה מכל המסורת... היא מאוד מרגשת (או אולי מגבשת אני לא סגור על המילה) רגועה ונעימה (לפחות לי) סתם לידע, שנסעתי לפולין לא הגדרתי את עצמי יהודי ומאוד זילזלתי בכל המאמינים...כחלק מהתהליך שעברתי שם שיניתי דעות ועכשיו אני מגדיר עצמי ליהודי כי זו הקבוצה שאני שייך אליה,כאן מקומי, זו המסורת שלי. חוצמזה חן כמו שנועה עברה אני לא חושב שזה בסדר שאת ככה מעבירה ביקורת על האנשים בתנועה במיוחד בסיטואציה שאת לא כ"כ חלק ממנה נ.ב אני לא נוהג להגיב הרבה אבל זה נושא שבאמת מעניין אותי דעותכם עליו אז אנשים דברווווו (בנוסף לזה שהפורום בקרוב יהיה ז"ל)

jast

New member
אני ממש לא מקובעת.

אני פשוט חושבת בעצמי. וגם אני חשבתי בהתחלה שאיזה יופי והכל, ובועידה ה14 היה לי ממש מעניין. אבל דווקא מתוך שיחות עם אנשים התנועה(למרות שניסיתי לדבר עם יודנקיות מהקן שלי לראות מה דעתן והן לא ממש שיתפו פעולה. מה שמראה לי עוד יותר שאנשים מסוימים פשוט הולכים אחרי מה שאומרים להם בלי לחשוב). אני כן רואה את עצמי כחלק מהתנועה, וזה לא ככ בסדר שאתם אומרים לי שאין לי זכות להעביר עליה ביקורת. אני הכרתי ומכירה אנשים מהתנועה, רוב האנשים שאני בקשר באמת טוב איתם בתקופה האחרונה אלה אנשים שקשורים בצורה מסוימת לתנועה. אז, "מתי בפעם האחרונה הייתה לך שיחה עם מישהו מהתנועה" (נוע) זה לא ממש מזמן. אז זה לא נכון שאני פתאום באה מבחוץ אומרת משהו בלי שום בסיס וזהו. אני אומרת שרוב האנשים בתנועה הם לא חושבים, וזה גם דבר שדיי הרחיק אותי. נוע- אני כן קראתי חלקים מסויימים בתנך בשביל לדעת שזה מעוות. נכון, זה יפה שלומדים על התנך כחלק מציונות, כמו שאמרת אם אין תנך אין ציונות. אני מכירה אנשים שמגדירים עצמם כציונים ולא מאמינים בתנך ואפילו מתנגדים לו. אבל אם ככה השומר הצעיר מגדיר את הציונות שלו, אז זה בסדר. אני חושבת באופן כללי שציונות זה מעוות, ואם זה בא מתוך הציונות. אז אין לי מה לומר, זה רק מחזק את מה שאמרתי עד עכשיו. "קודם צריך להגדיר את הזהות שלנו" אולי כקבוצה זה נח ההגדרות האלה, אבל זאת לא הזהות שלי. ושוב, אני דיי בטוחה שיש אנשים שיסכימו איתי.

TziMHoNoa

New member
עוד לא קראתי הכל

אבל להשליך על כל התנועה מתוך הי'ניקיות של הקן שלנו זה לא נכון. הן פחות משנה בתנועה, ועוד לא עברו שום מפעל משמעותי. תני להן זמן. ואל תשפטי י"בניקים שמתעתדים לצאת לש"ש בשמו"צ ע"פ י'ניקיות שמדריכות פחות מחצי שנה

למעלה