שבת שלום לולם

neatsun

New member
טוב ורע

נכון, מוסר זה דבר מסובך, ויש מקרים שבהם אני לא יכולה להיות בטוחה שאני עושה טוב או הכי טוב, אבל אני יודעת בכנות שאני מנסה. את משוכנעת שאם את פועלת "לפי הספר" את תמיד עושה את ה"טוב"? אני חושבת שזו בחירה בדרך הקלה. לכל שאלה יש תשובה, ולא את צריכה לתת אותה, רק לבצע. אם בצעת לפי הספר, את מכוסה. זה מבחינתי "ראש קטן". אני לא חושבת שיש איזה שהוא ספר (במובן המטאפורי) שיש לו מונופול על המוסר. אני חושבת שכל הספרים והתורות והדתות והמצוות נכתבו על ידי אנשים (ולכן לוקים באותה סובייקטיביות שהתרסת נגדה) לכן אני בוחרת ללכת בדרכי, הסובייקטיבית, כן, האינדיבידואלית, ולנסות לעשות רק טעויות קטנות, לנסות לחיות את חיי בלי לפגוע באחרים, לפי הבנתי, ולהמשיך ללמוד מהטעויות שלי, וממאגר הידע האנושי העצום. אני לוקחת אחריות על עצמי. ואני לא צריכה שום מקל וגזר (או גן-עדן וגהינום, או בונוסים) שיוליכו אותי.

giingiit

New member
לעשות את המעשה הנכון זה קשה, מסכימה

איתך. לא קל לאף אחד תמיד לעשות את המעשה הנכון אבל התורה מלמדת (ולא לומדים את זה ב- 5 דקות לידיעתך וזה לא מופיע ב"ספר" אלא לימוד של שנים!) אותנו איך לעשות את המעשה הטוב שיהיה טוב ונכון לכל הצדדים. מכיוון שלימוד עשיית טוב הוא דבר קשה ומסובך וללכת לפי "ספר" זה גם לא קל כי יש עשרות ספרים על כך ולאדם הממוצע אין זמן לקרוא את כולם והיכולת להבין את כל מה שכתוב בהם עושים את מה שעושים חילונים כשהם רוציםלהתיעץ בנושא שאינם מבינים בו כמו הנה"ח, רפואה, עורכות דין, חוקה. מתיעצים עם בעלי מקצוע. לאדם יש נגיעה בדבר - נגיעה אישית ואי לכך, הוא אינו יכול לשפוט מצב מנקודת מבט אוביקטיבית שלפיה הוא יכול לעשות את המעשה הנכון לגבי כל הנוגעים בדבר ולא רק לעצמו. אדם גם לא יכול לבדו לשפוט מאיזה יצר נובע הרצוןלעשות מעשה שהוא "טוב" כביכול ולכן הוא מתיעץ עם מי שמסתכל על כל התמונה, מכיר את ההלכה על בוריה ויכול לפסוק. רב מוסמך זה אדם שמאחריו עשרות שנות התמכות בהלכה והסמכה וכשהוא בוחן מצב הוא בוחן אותו ללא נגיעה אישית ולוקח בחשבון את כל מי שכלול בהחלטה זו ונותן פסיקה בהתאם. אדם שהולך לפי פסקה של רב מוסמך יכול להיות בטוח שמעשה שהוא יעשה יהיה טוב לא רק לעצמו אלא לכולם והרי עשיית טוב צריכה לכלול את כל הנוגעים בדבר. אם תרצי דוגמאות אביא לך אבל אני קצת ממהרת כרגע לעבודה, אז זה יצטרך לחכות למאוחר יותר. בשביל להבין שהתורה לא יכלה להיות פרי דמיונו של אדם צריך ללמוד קצת תורה, וללמוד לשון הקודש. לימוד של לשון הקודש כבר יתקן לך טעות מחשבתית זו. שפת הקודש היא נפלאה וכל כך מלאה בעומק ומשמעויות כפי שאיןבשום שפה אחרת. הידעת שיפנית הינה שפה שלא מושפעת מאף שפה אחרת בעולם אולם בשפה היפנית ניתן למצוא 600 מילים עבריות. לא מדהים? איך זה יכול להיות? כי שפת הקודש קדמה לכל השפות והיתה יחידה עד לדור הפלגה. בברכה תמנה

טוב ורע

אדם לא יכול לשפוט מה טוב ורע? הוא יכול! הוא טועה לפעמים, נכון. גם הרב טועה באותה המידה. הרב מבין בהלכה, ויכול אולי להסביר לי כיצד פרשו אותה פרשנים שונים, שאולי גם הם טעו. הוא לא מבין בענייני טוב ורע יותר מכל אדם אחר. אם אני ארצה לדעת אם לקחת אקמול זה "טוב" או "רע" - אני אלך לרופא, לא לרב - וגם אז אני אלך אליו כדי שיספק לי ידע בנושא, ואת ההחלטה אעשה בעצמי. גם לרב אני אלך אם אצטרך ידע בתחום מומחיותו. למרות שאם לא אדע מה כתוב במקום מסויים בגמרא, אני יכול לבדוק זאת גם לבד. אני לא אלך אליו כדי שיקבל בשבילי החלטות מה "טוב" ומה "רע". את זה כל אדם חייב להחליט לבד. ובקשר ליפנית - בשפה של כמה מאות אלפי מילים, ניתן למצוא 600 מילים שיהיו דומות לכל שפה שרק תרצי. קשר אטימולוגי בין עברית ויפנית לא נמצא, למיטב ידיעתי. בתור מי שלמד בלשנות שמית, אני יכול לומר לך שעברית עתיקה היא ניב של פיניקית. ניב אחר הוא מואבית. השפות הנ"ל ממש ממש דומות, כי מוצאן משותף - שפה קדומה שממנה התפצלו שלושתן. עברית היא רק אחת ההתפצלויות של שפה קדומה כלשהי - לא שפה "קדושה" בשום צורה.

giingiit

New member
מענים שכשאנשים חולים

הם הולכים לרב. למשל הרב פירר מקבל אצלו הרבה מאד אנשים חולים ומיעץ להם, בעיקר חילונים. הוא מיעץ להם לאיזה רופאים ללכת ואיזה סוג של טיפול וגם חילונים שונאי חרדים כשצריכים משהו מחרדי פתאום שוכחים את כל השנאה וחונים ליד בית המדרש ב- 5.30 בבוקר לקבל תור לרב. ואיך אדם יכול לשפוט מה טוב ומה רע, כשמעורבים בזה כמה אנשים אחרים למשל? סיפרתי את זה כבר בפורום באיאואל, על חברה שלי שהלכה לבקר מישהו בבית חולים וליד אותו מישהו שכב אדם זקן חולה קשה מאד. הוא התחנן למים, ממש התחנן לפניה והיא לא יכלה לעמוד בפני תחינותיו ונתנה לו קצת מים. חצי שעה לאחר מכן הוא מת והיא ראתה שהיה כתוב לו על הטפסים שאסור לו לשתות מים. היא עשתה מעשה טוב אבל לא ראתה את כל התמונה ולא יכלה לשפוט מעבר לתחינה של אדם מבוגר שהיא רצתה לעזור לו, להיות טובה אליו. לא בכל מצב אפשר לשפוט מה טוב ומה לא. איפה שכן, כל אחד שופט לעצמו אבל איפה שיש נגיעה, הולכים לאדם אוביקטיבי והסרגל שלפיו הוא מתישר בהחלטה על צעדים שיש לנקוט היא התורה. לא יודעת מי לימד אתך בלשנות אבל כנראה שהוא לא מכיר את השפה העברית מספיק טוב. אני מכירה גם בלשנית אחת ומה שהיא מספרת הוא שונה לחלוטין. אבל אני מניחה שיש הרבה "תיאוריות" (מלשון תורה עד כמה שזה מגוחח) לבלשנות כי אין לשום מדע מחקרי דרך לדעת מה היה בעבר אלא רק בהווה. בברכה תמנה

טל קר

New member
לרב פירר הולכים לא בגלל הדת אלא

בגלל הקשרים שיש לו. לכן באמת הוא מיעץ להם לאיזה רופאים ללכת ולא איזה מצווה לקיים מתי. אגב, הסיפור על חברתך נשמע לי מצוץ מהאצבע , ובא לשמש כמשל. אני הבנתי מהסיפור שכדאי לעשות בחירות של טוב ורע רק עבור עצמנו, ולא להחיל על אחרים את מה שטוב ורע עבורנו. חוץ מזה, אולי זה מה שרצה האיש המסכן במשל? למות מיתת חסד, ולהפסיק לסבול? וכך אכן חברתך עשתה לו טובה? נורא מצחיק המשפט שלך "אין לשום מדע מחקרי דרך לדעת מה היה בעבר אלא רק בהווה". אל תתני לפרטים מדעיים של ארכיאלוגיה, כתבים עתיקים, תיעודים משנים קודמות או אפילו בדיקות פחמן לבלבל אותך. אגב, איך את יודעת שמה שכתוב בתנך זה אמיתי? לך יש דרך טובה יותר מהמדע לדעת מה היה בעבר?

shlomikli

New member
אין היום סנהדרין

וגם איפה שיש עונש מוות- זה כ"כ נדיר! כתוב בגמרא שסנהדרין הייתה הורגת אדם פעם בשבעים שנה, ואף-על-פי-כן היו קוראים לה "סנהדרין קטלנית"! ממש אכזריות, הא?

cusamano

New member
בוודאי שאין

אבל פעם היה ועונש מוות מהתנך לא היה דבר כל כך נדיר כמו שהגמרא מציגה אותו מסעי נקמות יהודיים היו בכל מקום בתקופת בית ראשון ושני חוץ מזה גם לנצרות היו את מסעות הצלב שלה שבה היא הרגה את הכופרים שלא היתנצרו היהדות והנצרות שתיהם דתות עתיקות שעברו עם השנים את תהליך המודרניזציה (בערך...עובדה שיש עדיין שנישארים עם המינהגים של אז. אבל רצח על כפירה זה כבר דבר לא מקובל) לעומט זאת האיסלם שהיא דת חדשה עוד לא עברה את המודרניזציה הזאת זה מה שאנחנו רואים היום עם הטרור העולמי...

נא לא להטעות

מה שכתוב בגמרא, זה שלפי רב אחד סנהדרין שהורגת אדם פעם בשבע שנים נחשבת "קטלנית", ולפי רב אחר שבעים שנה. ובכל מקרה אין שם התייחסות למה שהיה בפועל.

לא, סליחה - תיקון קריטי ומעניין מאד

בדקתי את המקור והתברר שלא זכרתי בדיוק. תלמוד בבלי, ב מכות דף 7, א משנה: מי שנגמר דינו וברח ובא לפני אותו ב"ד אין סותרין את דינו כל מקום שיעמדו שנים ויאמרו מעידים אנו באיש פלוני שנגמר דינו בב"ד של פלוני ופלוני ופלוני עדיו הרי זה יהרג סנהדרין נוהגת בארץ ובחוצה לארץ סנהדרין ההורגת אחד בשבוע נקראת חובלנית רבי אליעזר בן עזריה אומר אחד לשבעים שנה רבי טרפון ורבי עקיבא אומרים אילו היינו בסנהדרין לא נהרג אדם מעולם רשב"ג אומר אף הן מרבין שופכי דמים בישראל: שמעתם? אחד לשבוע! שבוע! ורבי עקיבא וטרפון, צדיקים שכמותם, אילו היו שם, לא היו הורגים אף אחד.

CHOFA

New member
בספר שמות כתוב שמי שמחלל שבת ימות??

בס"ד להלן הציטוט-ספר שמות,פרשת יתרו,פרק כ´ פס´ ח´-יא´ "זכור את יום השבת לקדשו ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך ויום השביעי שבת לה´ אלוהיך לא תעשה מלאכה אתה ובנך ובתך עבדך ואמתך בהמתך וגרך אשר בשעריך כי ששת ימים עשה ה´ את השמים ואת הארץ את הים ואת כל אשר בם וינח ביום השביעי על כן ברך ה´ את יום השבת ויקדשהו" סוף ציטוט

giingiit

New member
תודה שההבנה שלך לא מדוייקת

כי הנה עובדה שאתה עדיין חי. כיצד זה ייתכן???? כנראה שהכוונה אינה למוות פיזי אבל לא אפרט כרגע כי איני קרוצה לבלבל אותך

אנדרי ז

New member
אנחנו רגילים שהדת מבלבלת

אחרת היא הייתה נאלצת לספק תשובות אמיתיות ומתגלה במלוא מערומיה. כך שאני בטוח שלא ממש איכפת לנו שתבלבלי אותנו עוד קצת.

giingiit

New member
אני דווקא מוכנה ליישר הדורים בשבילך

ולעזור לך להבין אבל אתה לא נותן לי. בשמחה אסביר לך ואבהיר לך כל סוגיא שאינך מבים בה או מבלבלת אותך כלזמן שזה במסגרת הידע שלי. לילה טוב תמנה

למעלה