שבתי אליכם..

דנה^^

New member
שבתי אליכם..

היי :) לפני שאני אחזור אל תורת היחסות והבעיות שהיו לי איתה, יש לי כמה שאלות אחרות. זה בדברים די פשוטים, נראה לי, רק שמשום מה אני לא מצליחה להבין פתאום. לפני שאני אתחיל לפרט, התנצלות קטנה על ניסוחים בעייתים.. אני אשתדל לפרט ולתת דוגמאות כדי להבהיר דברים. אז ככה.. בקורס של פיזיקה יצא למורה שלי כמה וכמה פעמים להגיד לנו שאין משמעות לשאלות כמו מה יותר גדול- מטר או שנייה, מפני שאלו הם לא ערכים "מאותו סוג", ולא ניתן להשוות ביניהם. כמו כן בימים האחרונים (אתמול, ליתר דיוק..) יצא לי להרהר במכפלות למיניהן, ופתאום תהיתי איך זה שאם לא ניתן להשוות בין ערכים מסויימים, כן ניתן לכפול אותם זה בזה? מדוע כשאני מכפילה מטר בשנייה אני בעצם מכפילה את הערכים המספריים שלהם? מעבר לזה- מה הפירוש של הכפלת גדלים כאלה? אני זוכרת שהיתה לי בעייה דומה בכיתה י' כשלמדנו את היחידות של תאוצה. מהירות מבחינה הבנתית זה סבבה. כל שנייה בכמה מטר אני מתקדמת. אבל תאוצה, אם אני מסתכלת על היחידות ולא על ההגדרה של השינוי במהירות, היא פתאום דבר לא מובן בכלל. מה זה מטר לשנייה בריבוע? מה היא בכלל שנייה בריבוע? איך ניתן בכלל לספור דבר כזה? ..ואולי אני בכלל מחפשת משמעות בדברים שאין להם בכלל משמעות? אבל אם ניתן לכפול גדלים "לא מאותו סוג" למה לא ניתן להשוות ביניהם? אם אני יכולה להכפיל מטר ושנייה זה בזה, למה אני לא יכולה לשאול מי מהם גדול יותר? :\ מבחינה מתמטית זה בכלל עושה לי בעיות. אם אני מסתכלת על תרגיל נטול יחידות, בעל מספרים פשוטים בלבד, תרגיל של 3 כפול 4, יהיה מתורגם ל4 ועוד 4 ועוד 4. אבל איך אני מחברת מטר ועוד מטר ועוד מטר N פעמים שניות? אני ממש אשמח אם תוכלו לנסות (ואף יותר אשמח אם תצליחו :)) לעשות לי סדר בבלאגן.. תודה!

mandela22

New member
נסיון לסדר בבלגן

למספר המייצג כמות של משהו (וזה לא חייבת להיות כמות של גודל פיזיקלי) חייב להיות צמוד תאור של "כמות של מה זה", או בקיצור יחידות. אם את באה לירקן ואומרת לו "תן לי 1", זה לא ברור אם זה מלפפון אחד, קילוגרם אחד, או ארגז אחד. (היחידות בכלל לא חייבות להיות מטר,שנייה וכו'). לכן אם את סופרת מרחק במטרים, ומלפפונים בארגזים, אין שום משמעות לשאלה האם 5 מטרים זה יותר מארגז ורבע של מלפפונים. אבל כן יש משמעות לשאול למשל האם שני ארגזים שמוצבים זה ליד זה אורכם פחות או יותר מחמישה מטרים ? בשביל זה נכפול את המספר 2 שמתאר "כמות ארגזים" (ואלו לכן היחידות) במספר (נניח) 0.5 שמתאר "אורך לכל ארגז", שהיחידות שלו הן "מטר" חלקי "ארגז". התוצאה היא אחד, ומה היחידות ? מטר. כופלים את המספרים לחוד ואת היחידות לחוד. אני מקווה שהדוגמה הטריוויאלית הזו עוזרת, כי אני מבין שזה לא ממש הסבר ל"למה מותר לחלק יחידות". בדוגמה חילקנו יחידות, אבל אפשר באותו אופן לכפול. ולגבי התאוצה - הגדרתה היא "קצב שינוי המהירות", כלומר בכמה משתנה המהירות ביחידת זמן. מכיוון שלמהירות אין יחידות משלה, אלא זה סתם מטר לשניה (או קילומטר לשבוע, זה בכלל לא משנה), אז התאוצה מודדת בכמה מטרים לשניה השתנתה המהירות כל שנייה. יכולנו באותו אופן לשאול בכמה מטרים לשנייה השתנתה מהירותו של צב בשבוע האחרון. היחידות היו אז מטר לשניה לשבוע, כלומר מטר חלקי (שנייה כפול שבוע). רק אם מודדים כל שנייה, אז נקבל במכנה שנייה*שנייה=שנייה בריבוע, שזה אכן נראה במבט ראשון חסר משמעות. ולבסוף, לשאלת המטרים שלך, את לא מחברת מטר ועוד מטר N פעמים שניות, כי כאמור אנו כופלים את המספרים לחוד ואת היחידות לחוד. מקווה שעזרתי, או לפחות שלא בילבלתי יותר...

דנה^^

New member
תודה רבה!!

הצלחת לסדר לי את הכל, וסופסוף הענין של התאוצה באמת הופנם :) אז שוב המון המון תודה!

דנה^^

New member
ושאלה נוספת, הפעם באופטיקה

כבר מספר פעמים כשנסעתי באוטובוס, שמתי לב שכשעוברים מול חנויות מסויימות, האוטובוס משתקף עליהן בצורה גלית (מצורף ציור). השאלה שלי היא מה גורם להשתקפות להיראות דווקא כך ולא בצרוה המלבנית הרגילה של האוטובוס? אין לי שום ידע באופטיקה אז אני אשמח אם תוכלו לפרט כמה שיותר, וגם אשמח לקבל הפנייה לעוד מקורות מידע על הנושא. תודה!

חנויות מסוימות...

לא יודעות 'לבקש' לוחות זכוכית איכותיות... ולכן העובי שלהן לא אחיד ויש שבירה שונה של ההשתקפות זה הכל...

mandela22

New member
החלון משמש כמראה

ולכן יותר מעובי שאינו אחיד, משפיעה העובדה שזו לא מראה ממש שטוחה - גם בגלל הגמישות שיש לזכוכית היא לא שטוחה, ובנוסף המשקל שלה מעוות את הצורה. ניסוי: תסתכלי על דמותך המשתקפת בחלון גדול, ותלחצי בחוזקה (אבל לא מידי חזק...) על מרכז הזכוכית. הלחיצה תגרום לעיוות בדמות.

Rtitan

New member
אכן, ומקור העיוות הגלי הוא...

בניסיון לייצב לוח חומר גמיש למדי כמו זכוכית, שכבה דקה שלו, במאונך לקרקע. על מנת לייצב את עצמו במצב של שיווי משקל, בלי לקרוס קדימה או אחורה - הלוח בונה בתוך עצמו גלים - פנימה והחוצה מהחנות לסירוגין וכוח המשיכה פנימה-החוצה מאזנים אותו ומחזיקים אותו עומד. כך נוצרים גלים בלוח הזכוכית והחזרת האור מהלוח הזה היא גלית - כך מתקבלת תמונת הסינוס של האוטובוס.

דנה^^

New member
וואוו, תודה על כל התשובות!

הן ממש משלימות אחת את השנייה ולמדתי כמה דברים חדשים :) על העקרונות האלה בעצם עושים גם את המראות שהדמות שמשתקפת בהן מאורכת וכו'? את הניסוי ניסיתי מקודם על המראה בחדר, אבל זה לא ממש עבד.. אני אנסה במקום אחר. יהיה מעניין לראות את זה :) תודה שוב!

Rtitan

New member
בדיוק...

העיוות הדרוש בהן הוא ממש זעיר - וזה אחד הדברים הפחות נעימים הקיימים בעולם חנויות הבגדים... בחלק מן החנויות, קיימות מראות בעלות עיוות זעיר ביותר הגורם לדמות המשתקפת בהן להראות מעט יותר מאורכות... כך שהבגד "ממש מרזה..."

ron369

New member
ניצול שרשור - תורת היחסות.

"שום דבר לא זז יותר מהר מהאור"... סבבה...אין לי שום בעיה עם זה...רק מה אם אור עובר בכיוון של 180 מעלות לאור אחר? יוצא לנו 2C... אבל בסדר..נגיד שזה בסדר...הרי זה אור, נכון? זה שהוא יכול להתנגש עם עצמו במהירות שגבוהה ממהירות האור...ניחא... אבל מה אם אתה זז במהירות v>0 (זה לא סותר את תורת היחסות, נכון?) ובדיוק מולך עוברת קרן אור. התוצאה היא שהמהירות שלך ביחס לקרן האור, u>C... אז...אממ......?

למעלה