שבירת הכוס בחתונות

שבירת הכוס בחתונות

איזה תלמיד מכיתה ה' שאל אותי על מנהג זה. עניתי לו: זה מסמל את שבירת הרוע. טעיתי?

כנראה שכן.

משמעות שבירת הכוס היא הזכרת חורבן ירושלים גם בשיא השמחה, כמו שנאמר במזמור קל"ז היפה: "תדבק-לשוני לחכי אם-לא אזכרכי אם-לא אעלה את-ירושלם על ראש שמחתי "

סוריאל

New member
לא בדיוק

כדי להזכיר את חורבן ירושלים נהגו לשים אפר על ראש החתן, במקום הנחת תפילין (המכונות פאר. וד"ל). שבירת הכוס, במקורה, היא כנראה פעולה מאגית כלשהיא המיועדת להרחיק מזיקים. אני מניח שהתשובה שלך היתה אינטואיטיבית, מעאלי, אבל היא מכוונת במדויק לאמונות העממיות שהולידו, כנראה, מנהג זה. עם הזמן התבטל מנהג הנחת האפר מסיבות שונות (שמעתי סברה אחת שהדבר נבע מהחשש שלא כל החתנם באמת מניחים תפילין, אך לא חקרתי את הנושא) ושבירת הכוס תפסה את מקומו.

masorti

New member
שבירת הכוס היא לזכר חורבן המקדש...

לא יודע האם המקור העתיק הוא מאגי או לא מאגי, וזה גם לא משנה לצורך השאלה. מעאלי צריך להסביר לתלמידים שלו מדוע היהודים נוהגים היום לשבור כוס בחתונה, ומטרתו אינה לבצע מחקר אנתרופולוגי מהיכן נולד הריטואל הזה לפני אלפי שנים. עובדתית, שבירת הכוס בחתונה נחשבת כדרך להזכיר את חורבן ירושלים והמקדש.

אלי ו.

New member
הגמרא מספרת שבחתונתו

של בנו של רב אשי שמחו יתר על המידה. רב אשי לקח גביע יקר של זכוכית לבנה ששוה 400 זוז (סכום גדול מאוד) ושבר אותו כדי לצער את המוזמנים שאסור ששמחה תהיה שלימה בלי קצת עצב. (ברכות ל"א א) עם הזמן זה הפך למנהג כדי להזכיר לנו שבית המקדש נחרב. הכוס אמנם כבר לא מאוד יקרה והקהל אולי פחות מצטער אבל זה אחד מאותם מנהגים שהם "זכר לחורבן". אם תכנס לבית של אנשים דתיים תראה לפעמים מעל הדלת קטע קיר לא מסוייד. גם זה "זכר לחורבן" שמטרתו להזכיר לנו שלמרות שיש לנו בית בנוי, בית המקדש עדיין חרב.

לא נורא..אתקן את הטעות../images/Emo13.gif

נראה לי באמת שעניתי ללא שיקול דעת..אני יודע שאצל הערבים ,בדרך כלל, כשנשבר משהו , אומרים הרוע נעלם. לכן, קישרתי ועניתי עם התשובה הזו. תודה רבה על ההסבר

למעלה