שבוע זפלין מוקפץ

"הם יפלו כמו צפלין מעופרת"

לד זפלין – הביוגרפיה
Your Time Is Gonna Come – זוהי רק ההתחלה בשנת 1963 הוקמה בעיר סוריי שבאנגליה להקת ה-Yardbirds. הלהקה התחילה עם הרכב שכלל את קית' רלף - שירה, אנת'וני טופהאם - גיטרה, כריס דרג'ה - גיטרת קצב וגיטרה בס, פול סמוול סמית' - גיטרה בס וג'ים מקארת'י - תופים. טופהאם בן ה-16 לא שרד זמן רב בלהקה ובסופו של דבר הוחלף על-ידי לא אחר מאשר אריק "יד-איטית" קלפטון. הלהקה החלה לגבש לעצמה סגנון והושפעה רבות מלהקות כמו ה-Rolling Stones והבלוז-רוק המחוספס שלה. משנת 1964 הוציאה הלהקה מספר אלבומים, ביניהם For Your Love מ-1965 שכלל את השיר אם אותו השם שהיה ללהיט ענק ו-Roger the Engineer מ-1966 שהיה לאחד מהאלבומים הפסיכדליים הראשונים אי פעם וגם הציג לראשונה את הגיטריסט הסופר מוכשר ג'ף בק. בשנת 1967 הצטרף ללהקה גיטריסט צעיר, אלמוני יחסית ומוכשר למדי - ג'ימי פייג' (נ' 9/1/1944). הלהקה הייתה כבר על סף פירוק, אך הספיקה להוציא עוד אלבום נוסף באותה שנה בשם Little Games. אלבום בהחלט לא רע שהכיל שירים יחסית פופיים וקליטים. כמו כן, מוסיקאי צעיר נוסף הידוע יותר בשם ג'ון פול ג'ונס (נ' 3/1/1946) עשה לאלבום String Arrangement. ג'ונס ופייג' עבדו יחד פעם נוספת בהקלטות האלבום Hurdy Gurdy Man של ה-Singer-Songwriter הבריטי דונובן ושם כרתו מעין ברית שאת הפרויקטים הבאים שלהם יעשו יחדיו. בקיץ 1968, נפרדו דרכם של חברי ציפורי החצר ופייג' והבסיסט כריס דרג'ה נשארו עם הזכויות המלאות לשם. יחד הם ניסו להקים את היארדבירדס החדשים ולשם כך חיפשו סולן ומתופף. הם רצו את הזמר טרי רייד ואת המתופף של פרוקול הארום בי.ג'יי. ווילסון, אך שניהם לא יכלו. לאחר זמן מה הלהקה בכל זאת מצאה זמר שקיבל המלצה מדרג'ה – רוברט פלאנט (נ' 20/8/1948) שעד כה היה חבר בלהקה שמה Hobbstweedle. מעט לאחר שפלאנט צורף ללהקה, דרג'ה פרש וג'ונס החליף אותו על הבס. כמו כן, פלאנט המליץ על מתופף שניגן איתו בלהקה מוקדמת – ג'ון "בונזו" בונהם (נ' 31/5/1948). הם היו צריכים לשכנע את אותו להצטרף, אבל בסופו של דבר (לשמחתנו) הוא נענה לשכנועים בחיוב. הם החלו להופיע תחת השם The New Yradbirds בסוף 1968, ומייד בסיום הסיבוב הופעות הקליטו את אלבומם הראשון בפחות מ-30 שעות. הלהקה כבר שינתה את שמה ל-Led Zeppelin, בעקבות הערה מרושעת של קית' מון – מתופף להקת The Who – שאמר שהם יפלו כמו צפלין מעופרת. אלבומם הראשון נקרא בשם הלהקה ויצא בינואר 1969, ויצא בלייבל הנחשב אטלנטיק שגם החתים אותם על חוזה. Four Sticks – שתיים ועוד שתיים הם ארבע האלבום הראשון של הלהקה, שנשא את שם הלהקה, היה להצלחה אדירה. חודשיים לאחר יציאתו, הוא כבר טיפס לראש המצעד האמריקאי וגם היה להצלחה אדירה בכל העולם. הלהקה המשיכה להופיע ובמהלך סיבוב ההופעות הקליטה את אלבומה השני שנשא את השם המסובך והמבריק – Led Zeppelin II. האלבום יצא באוקטובר 1969 והיה להצלחה גדולה, אף יותר מקודמו, בכל העולם. האלבום גם הציג את הלהקה כלהקה מגובשת לחלוטין מבחינה סגנונית, והמשיך את הקו הבלוזי של קודמו. הלהקה הפכה למוקד משיכה מבחינת הופעות, והם המשיכו להופיע במרץ רב. באוקטובר 1970, שנה לאחר אלבומה השני, יצא אלבומה השלישי שאף הוא נשא שם מסובך – Led Zeppelin III. הלהקה המשיכה להתפתח מבחינה מוסיקלית ויצירתית, והפעם לכיוון הפולק הבריטי. גם האלבום הזה הצליח רבות, וטיפס כמו קודמו למקום הראשון במצעד האמריקאי. באלבומה הרביעי, שיצא בנובמבר 1971 – שנה וחודש לאחר קודמו, הלהקה נתנה את אלבומה המגובש ביותר ואם לא הטוב ביותר, אז הכי נגיש לקהל הרחב. האלבום נקרא בשם שלא ניתן להגות, כיוון שהכיל פשוט ארבעה סמלים – אחד לכל אחד מחברי הלהקה. נהוג לקרוא לאלבום Led Zeppelin IV, Untitled, Zoso או Four Symbols. למרות שלא טיפס למקום הראשון במצעד האמריקאי (הוא הגיע "רק" לשני), אחד השירים מתוכו – Stairway to Heaven – שלא יצא מעולם בסינגל אגב, נהיה לשיר המושמע ביותר ברדיו שלא יצא בסינגל וללא ספק המפורסם ביותר של הלהקה, על אף אורכו הרב יחסית – כשמונה דקות. הלהקה החלה להופיע פחות ופחות,אך הופעותיה היו עדיין מוקד משיכה אדיר, ובצדק.

שבוע Led Zepplin בפורום

לפני שבועים בערך הודעתי על מסורת חדשה בפורום, מידיי שבוע נקדיש שרשור מיוחד ללהקה זמר או זמרת, השרשור ילווה בסקירה שיכתוב אחד מחברי הפורום, שרשור מיוחד ללהקה ובו נענה גם על השאלה הרת הגורל, איזה אלבום של אותה להקה (זמר זמרת) הייתם ממליצים למי שלא מכיר את הלהקה וכן סקר המתיחס ללהקה. התרנגול השיעיר ידידנו התנדב להיות ראשון לסקור, ולפיכך אנחנו מתחילים עם אחת הלהקות הגדולות בתולדות הרוק: Led Zepplin, כמו שאתם יכולים לראות יש לנו סקירה של תולדות הלהקה, כמו כן סקר חדש עלה היום: מה הוא האלבום הטוב ביותר של הזפלינים. כולכם מוזמנים לכתוב סקירות מאמרים מחשבות וכל דבר אחר שקשור ללהקה בתגובה להודעה הזו. אם השבוע הזה יצליח נעשה שבועות נוספים לאומנים ולהקות אחרות

"הם יפלו כמו צפלין מעופרת"

לד זפלין – הביוגרפיה
In the Light – שיאים מסחריים ויצירתיים לאחר סיום סיבוב ההופעות של 1972, הלהקה פרשה מהבמה בכדי להקליט את אלבומה החמישי שיצא במרץ 1973. לתדהמת העיתונאים והמעריצים, הלהקה הפעם בחרה בשם ממשי לאלבום (ולא סתם מספרה אותו) – Houses of the Holy. האלבום הציג את הלהקה במעין משבר סגנוני – האלבום מכיל קטעי פולק בריטי, Fאנק, רגאיי, הארד-רוק ובלוז-רוק. יחד עם זאת מתקבל האלבום המגוון ביותר של הלהקה, וגם אחד מהמעניינים ביותר, למרות שרצף שירים זה לא בדיוק הצד החזק של האלבום. הלהקה חזרה לבמה, הפעם יותר במרץ ואף הקליטה סרט המתעד את הופעותיה. הסרט נקרא The Song Remains the Same, אך הוא שוחרר רק שלוש שנים לאחר מכן (ראו למטה). לאחר אותו סיבוב הופעות מפרך חברי הלהקה החליטו לנצל קצת זמן לנוח ובאותו הזמן הקימו חברת תקליטים משלהם – Swan Song. מטרת החברה הייתה להוציא כל דבר שהלהקה תוציא מאז וגם אלבומים של להקות כמו Bad Company ו-Pretty Things. בפברואר 1975 יצא האלבום הראשון של הלהקה בלייבל שלה. אותו אלבום כפול נקרא Physical Graffiti, והוכתר על-ידי רבים ממעריצי הלהקה (לא ממני) כאלבום הטוב ביותר שהלהקה הוציאה מאז ומעולם. האלבום היה להצלחה אדירה, אך הלהקה נמנעה מלקדם אותו בסיבוב הופעות, כיוון שפלאנט ואשתו נפגעו בתאונת דרכים והוא התבודד למשך כמעט שנה בביתו. האלבום הבא של הלהקה יצא שנה וחודש לאחר קודמו, במרץ 1976 ונקרא Presence. האלבום היה להצלחה מסחרית אדירה, אך נקטל על-ידי הביקורות (שלא בצדק) ועם הזמן הפך לאלבום הלא מוערך ביותר של הלהקה. גם האלבום הבא של הלהקה שיצא באוקטובר 1976, והביא לראשונה הקלטה רשמית של הופעה של הלהקה, נקטל בביקורות (ובמקרה הזה די הגיע לו) למרות הצלחתו האדירה. האלבום היה פסקול לסרט באותו שם שתיעד את אותה ההופעה. הלהקה פתחה בסיבוב הופעות לקידום האלבומים ב-1977, אך נאלצה להפסיקו כיוון שבנו של פלאנט – קאראק בן השש – מת מזיהום בבטן (אין לו מזל לפלאנט). נראה היה כי הלהקה הגיעה לסוף דרכה. Achilles Last Stand – ולפעמים החגיגה נגמרת למרות השמועות על הפירוק, הלהקה החלה לעבוד על אלבומה הבא בקיץ 1978. ב-1979 הם כבר חזרו להופיע ובספטמבר של אותה שנה יצא האלבום שנקרא In Through the Out Door. האלבום היה להצלחה אדירה אך בשלישית נקטל על-ידי המבקרים (וגם הפעם די בצדק). הלהקה המשיכה להופיע במרץ רב עד ספטמבר 1980. היה נראה שהכל חוזר לקדמותו, אך ב-25 לספטמבר של אותה שנה, נמצא ג'ון בונהם, מתופף הלהקה, מת במיטתו לאחר ששתה כמויות אדירות של אלכוהול ובסופו של דבר נחנק מהקיא של עצמו (כמו רבים אחרים ביניהם ג'ימי הנדריקס). בדצמבר 1980 הלהקה הכריזה על פירוקה הרשמי, כיוון שלא יכלה להמשיך ללא בונהם. חברי הלהקה פתחו בקריירות סולו. בנובמבר 1982, פייג' שיחרר קטעים שעד כה לא יצאו תחת השם Coda. בשנת 1985 היו אמורים להתאחד חברי הלהקה לרגל ההופעות המפורסמות של Live Aid, אך בסופו של דבר האיחוד לא מומש. בשנת 1994 הופיעו פייג' ופלאנט ביחד תחת השם Page & Plant בפרויקט האנפלאגד של ה-MTV. ההופעה זכתה להצלחה אדירה (למרות שבסך-הכל היא לא משהו) והם פצחו בסיבוב הופעות. כמו כן הם הקליטו יחד אלבום אולפן שיצא באפריל 1998 ונקרא Walking Into Clarksdale. לקראת סוף שנות ה-90' ותחילת שנות האלפיים יצאו עוד מספר דברים של הלהקה שלא יצאו עד כה – ההופעות שנערכו ל-BBC שיצאו ב-1997 באלבום שנקרא BBC Sessions, האוסף הרשמי הראשון של הלהקה שיצא בשני חלקים ב-2000 – Early Days ו-Latter Days, ו-DVD שהכיל לדברי הלהקה את הדברים האחרונים שלה שלא יצאו באופן רשמי. ה-DVD יצא בשנת 2003 ולווה באלבום משולש שהכיל קטעים משתי הופעות נחשבות שנערכו ביוני 1972. האלבום נקרא How the West Was Won. Tea for One – קשה להיות לבד לאחר פירוק הלהקה בדצמבר 1980, חבריה פצחו בקריירות סולו (כמצוין לעיל). רוברט פלאנט הוציא שמונה אלבומי פופ-רוק משנת 1982 שרובם לא שווים שמיעה, חוץ מהאחרון שלו שיצא ב-2002 ונקרא Dreamland. אלבום לא רע בכלל שמציג את פלאנט בשיא כוחו, נכון לקריירת הסולו שלו. ג'ימי פייג' החל את קריירת הסולו שלו גם ב-1982 כשתרם את עבודותיו לסרט Death Wish II. את הסרט לא ראיתי, אבל אני מתאר לעצמי שהוא גרוע כמו האלבום. לאחר הפסקה קצרה של שש שנים הוא חזר להקליט והוציא כחמישה אלבומים שרובם חביבים, אך לא יותר מזה. כמו כן הוא הקים את הלהקה The Firm שהוציאה שני אלבומים בין 1985 ל-1986. האלבום הראשון של הלהקה שנשא את שמה, בהחלט שווה האזנה. ב-1984 פלאנט ופייג' הקימו יחד פרויקט שנקרא The Honeydrippers. יחד הם הוציאו EP אחד שהכיל שירי פופ סטייל שנות ה-50 ונקרא The Honeydrippers, Vol.1. ה-EP הצליח לא רע בכלל גם מבחינה מסחרית וגם מבחינה יצירתית, אך לאחר אותו EP הפרויקט חדל להתקיים. אחד מהנגנים בפרויקט היה ג'ף בק האגדי. לג'ון פול ג'ונס לא הייתה קריירת סולו ענפה במיוחד. ב-1985 הוא השתתף בפסקול לסרט Scream for Help הנוראי ורק ארבע-עשרה שנים לאחר מכן הוציא את אלבום הסולו הראשון שלו ב-1999 שנקרא Zooma. מכל אלבומי הסולו של יוצאי לד זפלין, זה האלבום הטוב ביותר. פרט ל-Zooma הוא הוציא עוד שני אלבומים ב-2001 שהיו פחות מוצלחים.

shiran lee

New member
מאוד מעניין!

אבל יש דבר אחד שאף פעם לא הבנתי.... ZEPPLIN זה ספינת אוויר אבל מה זה- LED ? ועוד דבר....שמוע שמעתי שמועה שלד זפלין מתאחדים להופעה (חוץ מהמתופף כמובן) האם זה נכון???

ThePiper

New member
הלד זה עיוות של lead....

כלומר עופרת, כפי שאמר קית' מון הם ימריאו כמו צפלין מעופרת

אישית אני מקווה שזה לא יקרה

לא יודע, אם לד זפ יתאחדו אני מוכן לטוס עד איי ונוואטו שבאוקיאנוס הפסיפי בשביל לראות את זה, אבל נדמה לי שאגדות שמתאחדות (במיוחד בהרכבים חסרים ואחרי כל כך הרבה זמן) רק פוגעות בקסם, נראה לי שעדיף להשאיר את הדברים כמו שהם

Chocoholic

New member
לא מסכים חלקית

גם אני חושש לראות להקה שאני אוהב מנסה להתקמבק ועושה מעצמה צחוק במקרה הרע , או במקרה הטוב יוצרת מוסיקה שהיא חיקוי רזה ודהוי של העבר. לעומת זאת, אני לא אתנגד לסיבוב הופעות קצר פעם בכמה שנים שמתבסס ברובו המכריע על חומר ישן (ראה ערך: "משינה"). אם הם עדיין מנגנים כמו פעם, אין סיבה שזה לא יצליח ויראה טוב.

ביטלמן

New member
אני לא יודע מ איתכם

אבל בלי הלוויתן זה לא יהיה (ולא היה) אותו דבר

SickAgain

New member
תמונות שאני רואה בשעה 23:00 ../images/Emo48.gif

אם כך לפי הלך הרוחות המבעבעות בפורום (ראה ערך: הספורט האולימפי החדש שפותח אחרונה-' לרדת על קריירת הסולו של רוברט פלאנט'), כמעריץ אלמוני ומתלהם אין לי זכות לעמוד מנגד ולהזיל ריר מכעס.
אז בידיעה שאת בלבולי הביצים שלי יקראו לפחות אותה כמות של אנשים כמו את דו"ח מבקר המדינה החדש, אני מתחיל. אולי כדאי לפתוח בזה, שאצלי על עטיפת אלבום הסולו הראשון המופלא של רוברט פלאנט מתנוסס לו בגאווה כתם זוועתי מאז אחד מאותם לילות אבודים בהם ישבתי על ספל תה והבאתי אותה בהאזנה צרופת הנאה בבלדות מוחצות רגשות כמו: "Moonlght In Samosa" או "Like I've Never Been Gone" שאיך לא, במקרה שזורות באלבום הזה. כנראה עכשיו העת להזכיר שלא הרבה אלבומים זכו בתהילת עולם כל כך מפוקפקת בדיסקיה שלי. ראבק, כמה שיכור מהמוסיקה כבר אפשר להיות כדי לשפוך תה על עטיפה של רוברט פלאנט?!? זפלין התפרקו וקמו להן שנות השמונים המתיפייפות. וקם, כמו כן, איך לא, פרעה חדש שלא ידע את יוסף. הרבה מוסיקה טובה שכחה לה במרתף ומקומה תפסו חבורות ילדים שהבינו שהם צריכים לתת שואו ולגדל שיער אך לא זכרו שיש גם מוסיקה שצריך לעשות על הדרך. ומה נותר לשכירי החרב הבודדים של שנות השבעים לעשות אם לא להתאחד ולהראות לכולם- איך באמת עושים את זה נכון. אם היה ספק אז כעת כבר אין- זה לא לד זפלין, אבל זה בהחלט כן רוברט פלאנט בשיא איתנו, הן בהלחנה והן בביצוע. הכול כמובן בעזרת האמצעים שעמדו לזכותו. ואין מה להשלות את עצמנו... מגיע הרגע שאני מחויב לשרבט את צירוף האמיתות הבא: אז נכון שהוא כבר לא...., ונכון שהוא כבר לא.... ונכון שהוא כבר לא....,אבל..... אחת מהתכונות שמקנות לפרפורמר המדובר את גאוניותו כמבצע, זה היכולת לגרום לך להקשיב לשיר בשביל לשמוע את כל אותם השטיקים הקטנים ומעברי האינטונציה הספונטאניים שהוא מכניס כמעט בכל רגע נתון. מה שנשמע אולי בביצוע של מישהו אחר כבינוני, יכול להפוך תחת חסותו של פלאנט לגאוני. (שימו לב להשקעה: עשיתי חרוז -:) אין דוגמא מאלפת יותר לריכוז האינטנסיביות הבלתי יאמן בביצוע שלו מהשיר "Slow Dancer" שיכול באמת להיות שהוא מהווה את השיא באלבום. בליווי שני גופי מתופפים שיושבים מאחוריו: פיל "ג'יזס הוא מכיר אותי" קולינס ו קוזי "אוהב לרקוד על הרבה חתונות" פוואל, פלאנט דוקר את הרגש שלנו בצורה בלתי ניתנת לתפיסה. משילוב של מוטיבים מזרחיים ורוק כבד עם ריף עוצמתי יש לנו פה אנרגיות שמספיקות להטעין את תחנת הכוח בחדרה. יש שם את אותו ניצוץ, את אותם רגעים קסומים הנסתרים כל כך מהבנה של מישהו רגיל כמוני, כמוך... רק לשמוע את החזרה של הריף הרפיטיבי ואז הכניסה של הקול העצום הזה חזרה לשירה... אני מניח שזה דומה להרגשה של אותו רגע בסוף "Kashmir" בו פלאנט זועק: "When I'm on, when I'm on my way…."ולמי שמבין על מה אני מדבר, אין מה להוסיף. רציתי להתאפק, אני מודה, אך לא יכולתי לעמוד בפיתוי להביא עוד כמה דוגמאות לאותה הרגשה ש"זה" באמת נימצא כאן. "זה"- הוא אותו הקסם המסתורי שנוחת אחת ל... קבלו את אחד מאלבומי המופת הייחודיים, המרשימים, הרבגוניים והסבנטיים ביותר של שנות האייטיז: Pictures At Eleven. יש מושג, שהוא פרי דמיוני המעוות שנקרא בפי רוב אנשי הקשת המוסיקלית: "מעברי פלאנט", שכפי שלא קשה לנחש, אותם "מעברים" קרואים על שמו של ממציאם המקורי. כהגדרה במילון המושגים שלי, הכוונה לאותם שינויי גווני קול, אותם 'מעברים' או 'מנעדים' שמתרחשים בתדירות לא קבועה וגורמים למאזין את אותה תחושת כיף בלתי מוסברת וכמו כן רצון לחקות את הזמר בצורה מדויקת וכמובן כושלת. כן, אני מתחיל להיכנס לפרטים ודקויות שאולי נשמעים טרחניים ובלתי מובנים עכשיו אבל כאשר שומעים דברים כמו "Burning Down One Side" יש סיכוי שהתמונה מתבהרת. אז עלתה השאלה הבלתי אפשרית: עם איזה אלבום להתחיל לשמוע את זפלין? אז כאן אני מאמין שאני מציג את התשובה ל: 'איזה אלבום לשמוע אחרי ששמעת את כל האלבומים של לד זפלין?' שנעבור לפינת הפרסומת הסמויה שלי? "מי שאהב את Since I've Been Loving You , מי שהזיל דמעה בזמן Ten Years Gone , מי שטען בכל תוקף שנכנס לו משהו לעין לרקע הגיטרה של The Rain Song , לא יוכל להישאר אדיש לצלילי – Moonlight In Samosa !!! " " Will you stop will you wait a minute please remember, can you stop, Can you just give me, one minute to explain I will not cause a fuss, I will not rock the boat, believe me darling, oh what is what was it's all the same"

SickAgain

New member
..I don't know, but I've been told

שלנשים בעלות רגליים גדולות אין נשמה... אני מבין שהעמותה לקטילת קריירת הסולו של פלאנט תפסה לה תאוצה :)

../images/Emo13.gif סחתיין על הביקורת

אבל עדיין לא השתכנעתי, ואני עדיין לא אוהב את פלאנט בסולו. lay down your arms! למשל, שיר מפגר (למרות שהוא לא מתמונות בשעה 23:00). פלאנט הוא זמר מעולה והכל, אבל הסולו שלו פשוט לא משהו...

הבטחתי פעם קישור לא?

אז הנה הוא! ואגב בעיני דווקא קרירת הסולו של רוברט פלאנט היא דוגמא דיי יחודית להתבגרות בכבוד, להבדיר מכל מיני שהזדקנו בפטאטיות, פלאנט לא מנסה לשחזר את העבר או לברוח ממנו, הוא עושה מה שתמיד עשה, מוסיקה טובה, אז נכון הוא כבר ילד מלאכי עם תלתלי זהב, אישית אני יכול להתגבר על זה (לא בלי קשיים)

Alien bre3d

New member
הסגנון של זפ

אנשים, אני מניח שכולם פה מכירים את Led Zeppelin המהוללת, שהייתה מקפצה אדירה להתפתחות הרוק לפני 30 שנה. בכל מקרה, רציתי לדבר איתכם משהו לדעתי, לפחות, יש להם מספר שירים טוב מאוד - כמו סטיירווי ו-All of my Love. אבל, לעומת זאת, לא שמעתי הרבה שירים יפים שלהם, ואני מכיר לא מעט. הסגנון שלהם ברוב השירים אולי שונה, אבל הוא לא נעים לאוזן, או שהוא סתם רגיל כזה, פשוט, ולא מיוחד. מה אתם חושבים? נ.ב ברצוני גם להוסיף שאני לא שונא את הלהקה, לדעתי הם אחת מהלהקות היותר מיוחדות שאני מכיר. אך עדיין יש לי בעיה איתם, זה מוזר. לא יודע.

למעלה