שאל אותי חבר

KOBBRA

New member
שאל אותי חבר

יותר מדויק שאלו אותי חברים: אם הקב''ה כל יכול האם הוא יכול ליצר סתם אבן שהוא עצמו לא יכול להרים אותה? אז עניתי לו מה ששמעתי מהקלטות של הרב אמנון יצחק אבל זה לא מסתדר להם יש כאן משהוא בפורום שיכל לתת תשובה הגיונית ,או ראיונות ? תודה

אין אפשרות ליצור סופי להבין את האינסוף

בס"ד אמר פעם פילוסף מפורסם "אני לא רווצה אלוקים כזה שאני מבין אותו "

השאלה עצמה מהווה סתירה עצמית

זה כמו לשאול אם הקב"ה יכול ליצור משולש בעל ארבע צלעות או עיגול עם פינות.

לאונידס

Active member
שאלה עתיקה עם תשובות עתיקות

אני לא מתפלא על כך שתשובות של אמנון יצחק לא מתקבלות. אני מצרף לך כמה תשובות שמנסות לסדר משהו לוגי יותר.

I S A A K

New member
מדוע זה נראה לנו כל כך תמוה?

וכי לא מצאנו בתנ''ך מקרים בהם ה' מגביל את עצמו? נקח לדוגמה מספר בראשית את הבטחת ה' לא להביא עוד מבול על הארץ. ה' באמת ''לא יכול'' עכשו להביא מבול. האם זה מעורר בנו תמיהה כלשהי? בהחלט לא! זאת מפני שאת ההגבלה הזאת ה' נטל על עצמו מרצונו ובהחלטתו, ולכן אין בכך שום פגיעה בכל-יכולתו. וכי הגבלה עצמית מרצון מעידה על חוסר יכולת?

לאונידס

Active member
מדובר במשחק מילים כביכול לוגי

כמו הפארדוקס של פסקל או השאלה אם פולני אומר משהו כשאשתו לא שומעת, האם גם אז הוא טועה. אין שום קשר ממשי לא לאמונה ולא ליהדות.

KOBBRA

New member
משחק מילים

כל השאלה הזאת הרי היא מין מלכודת. לא משנה מה תענה לשאלה, והבחור יכריז בשמחה שהנה אלוקים אינו כל יכול

senhadrin

New member
על כל פנים הפקנו תועלת לעצמנו מהדיון בשאלה

ובהטעיה שבה. כך גם כתוב: דע מה שתשיב לאפיקורוס. לא כתוב שצריך להשיב, אבל צריך לדעת מה להשיב

לאונידס

Active member
מצטער, אני לא הפקתי תועלת

משחק המילים הזה לא השכיל יותי יותר מאשר שיעורי חברה בכיתה ה' ביסודי.

אופירA

New member
מנהל
מה תשובתו של הרב אמנון יצחק?

אני מכירה את הרעיון של הרב נויגרשל, שעונה: כן, הוא יכול, כי הוא כל יכול. הוא יכול להגביל את עצמו, כביכול (במושגי העולם הזה, זה נתפס כהגבלה. במושגי העולם הזה, הקב"ה גם צמצם את עצמו כביכול, כדי שלאדם תהיה בחירה חופשית מלאה). כמובן שהקב"ה לא מגביל את עצמו ולא מצמצם את עצמו, אבל אי אפשר לתאר את המשמעות של מה שהוא עושה בשפת בשר ודם, אז בשפת בשר ודם מסבירים כאילו הוא מגביל עצמו / מצמצם עצמו.

KOBBRA

New member
אנו הרי יודעים שה' הוא כל יכול

באמת ובאופן מושלם שהוא מעבר לתפיסתנו. הוה אומר שהעוקץ חבוי בשאלה עצמה. טמון בשאלה זו איזה בלוף סופיסטי, איזו סתירה פנימית שאותה צריך לחשוף. אך אין זה קשור כלל ליכולתו של ה'.

senhadrin

New member
הקב``ה לא יכול ליצור אבן שהוא לא יכול להרים

משום שיש דבר אחד שהכל יכול , לא יכול לעשות והוא להיות לא כל יכול. ולכן ממילא אין באפשרותו של הכל יכול להיות בלתי יכול באופן עקרוני. יחד עם זאת כמובן שהקב``ה יכול למנוע עצמו מעשות וזה ענין אחר.

1winnie

New member
האבן היא אלוגריה ולא אבן ממשית, ולכן יש דבר..

כזה שהקב"ה ברא אבל אנו שולטים בו ולא הקב"ה זה קשור אלינו וזה דבר יומיומי

1winnie

New member
הבחירה חופשית

הקב"ה ברא את הבחירה החופשית, אבל היא נתונה בידינו אנחנו בוחרים לטוב או לרע

sherif

New member
אומרים שה` מביא לנו בחירה חופשית,

או לעשות את הטוב או לעשות את הרע, איפה כאן בעצם הבחירה החופשית אם כשאני עושה טוב אני נכנס לגן עדן וכשאני עושה רע אני נכנס לגיהינום, זה באמת בחירה חופשית?

1winnie

New member
בוודאי שזאת בחירה חופשית

אף אחד לא כופה אותך לעשות את אחד הדברים אתה יכול לבחור לחטוא ואתה יכול לבחור לעשות את הדבר הנכון - זה נתון לשיקולך אני מאד לא אוהבת להשתמש בדוגמה שנתת. הקב"ה הוא לא בעל מכולת עצבני שמעניש. הענשה שייכת לעולמנו כבני אדם ולא לעולמו של הקב"ה והשימוש בדוגמאות מעין אלה רק יוצרות הפחדה והרחקה מאמונה בקב"ה בכל מקרה הבחירה נתונה בידינו - לטוב ולרע

אופירA

New member
מנהל
כשאתה עושה טוב אתה נכנס לגן עדן? ../images/Emo12.gif

אני - לא. רוב האנשים לא. כנראה המקרה שלך מיוחד מאוד...
הבחירה החופשית משמעה שאתה קובע את גורלך, אם תיכנס אחרי מותך לגן העדן ולגיהנום. אם תאמין שהטוב עדיף לך או שתלך שולל ותאמין שהרע הוא זה שמביא את ההנאות. כאשר אתה מדבר לשון הרע על חברך, אתה מרגיש עם זה טוב, אחרת לא היית עושה את זה. כלומר באותו הרגע אתה מאמין שזה הטוב (או נגרר אחר ההנאה הזו), אבל בעצם בחרת להיכנע ליצר הרע של התאווה ולא ליצר הטוב התבוני. באותו הרגע מי שנהנה זה אתה, ומי שנדפק על לא עוול בכפו זה חברך המסכן. והוא עלול לעבור בגללך בגיהנום בעוה"ז, למרות שלא עבר שום עבירה (למשל, אם קבעת בדבריך שהוא חולה בנפשו, ומאותו רגע מכריו יפסיקו לעזור לו בשידוכיו...). כלומר, הבחירה החופשית של האדם קובעת את המציאות של העולם הזה. ברור שהבחירה החופשית אינה מיועדת ליצור עולם של הפקר, אלא הבריאה היא לתכלית, ועולם התכלית בוא יבוא! וגם העולם הזה מושגח, והדברים לא יהיו הפקר גם בעוה"ז, אלא שההשגחה מנהלת את העולם הזה לפי תוכנית הנותנת מקום לבחירה החופשית של האדם. לכן בסופו של דבר יגיע עולם התכלית, בו אין בחירה חופשית, ותקבל את גמולך על כל מעשיך. אבל בעולם הזה יש לך בחירה, ושכרך אינו מגיע לך בעולם הזה, אלא לאחר זמן, בעולם התכלית, שבו אין מושגים של זמן ומקום. לכן כל העניין של הגבלת העולם הזה והשכל האנושי במושגים של זמן ומקום, לעומת עולם האמת המקביל שאינו מוגבל במושגים אלו - הוא עניין הבחירה החופשית של האדם בעולם הזה. וזה מתחבר לפרדוקס השאלה שעלה בתחילת השרשור. במקום להיכנע לבוראו ולהבין את מהותו (ולהבין מה אי אפשר להבין בשכל אנושי), האדם "שואל עליו שאלות" מתריסות... כאילו זו בעיה שהוא צריך לפתור...

לאונידס

Active member
איפה היתה הבחירה החופשית של מעוני השואה

כשהיטלר החליט לעשות את הרע. איפה הבחירה החופשית של הולך רגל תמים שאיזה מופרע עולה על המדרכה ודורס אותו?

למעלה