שאלת רב

שאלת רב

למרות אזהרתם ``לא תגנובו-ואפילו ע``מ להכעיס`` פסק הראב``ד שמותר! שהלא כל העולם נוהגים כן. האם לפי זה אנשי הטליבן שגנבו שנה שעברה את החנוכיה של הרב אלישיב, האם לא עברו על איסור גניבה? שאלה זו הפנתיה לכבוד הרב ואני ממתין לתשובה.

יוסי ר1

Active member
האם אתה יכול לפרט - מה המקרה הכללי,

(על מה הראבד מדבר) מה המקרה הפרטי (על איזו חנוכיה וטליבאן מדובר) וסתם לשם הסקרנות, לאיזה רב אתה מפנה שאלתך, ועוד יותר לשם סקרנות, מה תעשה בתשובה?

לדעת חזל איסור לא תגנובו

כולל אפילו אם גנב ע``מ להכעיס ובדעתו להשיב את הגניבה. והראבד (הובא בשיטה מקובצת) מתיר לגנוב אם אין רצונו בחפץ אלא להכעיס. וטעמו ``שכל העולם נוהגים כך`` ובהיות שהטליבן=תורה ויראה. גנבו מהרב אלישיב את החנוכיה ע``מ להכעיס, האם הם עברו על איסור גניבה ?

אגב

הקצות החושן (הלכות גניבה) חולק על הראבד ואוסר לגנוב אפילו להכעיס. והשאלה הופנתה למשב``ק של הרב אלישיב. במקרה עברתי ע``י ביתו והיה מעניין אותי אם יש הבדל בגניבה מהדיוט לגניבה מגדול הדור?

יוסי ר1

Active member
וודאי שאין. מכיר וודאי את הבדיחה

החבוטה על השמש שהגיע אל הרב בשבת כשהו נרעש, וזעק רבי, הפרה נפלה לבור! פסק הרבי: שבת, אסור. בכה השמש רבי, זו הפרה שלך! נענה הרבי, הוא אשר אמרתי, שבת, אסור להשאירה בצער בעלי החיים שלה, מצווה להצילה מיד...

ידוע. אף שהוא מתנגש עם אומרו

``חוקה אחת לכם ולגר הגר`` ``משפט אחד יהיה לכם כגר כאזרח יהיה ! כי אני יהוה אלהיכם`` ואם יהיה דין שונה בין ההדיוט לבין גדול הדור, מאוד מעניין לידע מי הוא אלהי גדול הדור ?

פלגיה

New member
סליחה

אבל לא הבנתי. כמו ברבות מן ההודעות שלך אני יושבת מול המסך ומנסה לפענח. יש לך פירוש רש"י?

יוסי ר1

Active member
את החלק הראשון נראה לי שהצלחתי

לפענח, מדובר על הפסוק בוויקרא י'ט י'א, איסור גניבה, והמחלוקת האם מותר לגנוב מגוי או להינות מגזלת גוי. לשאר החלקים - לפלמוני ולאלוקים פתרונים.

אין כל קשר לגניבה מגוי

אלא האם כאשר אין הגנב זקוק לחפץ ולא גנב אלא להכעיס. האם עבר על איסור גניבה ? ולדעת הראבד כפי הבנת הקצות=לא עבר ! והטעם, בהיות שכל העולם נוהגים כך. רק השאלה להיכן נעלם לאו ``לא תונו`` לדעת הראבד? ומה בכך אם כל העולם נוהגים כך?

נו באמת.

אז בוא נדון בתצורת הסלעים בארץ, כשנדבר על מזבח האבנים של יהושע, טוב? או מה דעתך על דיון בשירה מודרנית, בעקבות הפסוק "אז ישיר..."? הגישה הזו, שכל דבר שמזכיר אסוציאטיבית את העניין - קשור, היא זו שגרמה למתקפת הנצרות על עירנו השלווה. כשכל דבר קשור למשיח, הרי שלא נפסיק לדון בו, על פי הגישה הזו.

האם דיון בפרטיי מצווה

אינו קשור לפורום תנך? ואף הקשר זה קשור לאומרו ``האזרח ככם כגר יהיה לפני יהוה חוקה אחת לכם ולגר הגר``

אתה צודק.

החנוכיה של הרב אלישיב וגניבתה על ידי הטליבן אכן קשורה לפורום תנ"ך. שהרי בתנ"ך כתוב שאסור לגנוב... נו באמת.

אולי אין קשר ל10 הדברות

אך יש קשר ללאו ``לא תגנובו`` שזהו דבר שאף הצדוקים מודים בו.

משום מה התשובה בוששה מלבוא

כנראה שאין למשב``ק עוז ותעצומות להפנות את השאלה הלזו אל הרב המתגורר במוקטעת מאה שערים. בעבר, אחד מבאי ביתו ניסה להסתלבט על חשבוני ושאלני האם אני יודע מה זה קצות? ובטעות שחררתי לעברו את דעת הקצות המתיר גניבה מהרב ע``מ להכעיס. כפי שלימדוני רבותיי מבלי עיון

יוסי ר1

Active member
../images/Emo6.gifפלמוני, אין כמוך. ואלמלי היית

קיים, היה צריך לייצר אחד בצלמך בדמותך

וטוב שאין !

בהיות ``לפום חורפא שבשתא`` וע``כ הפרזתי בבטחון עצמי כאשר הגבתי לאותו בריסקר ששאל האם אני יודע מה זה קצות ? והיפכתי את היוצרות בטענה שע``פ הקצות הטליבן לא עברו על איסור. כפי ששמעתי מהמג``ש (אף הוא בריסקר)לפני כ13 שנה, ובכך נוצר סלט בין הקצות לראבד

למעלה