שאלת ראיונות

אריאדנה

New member
שאלת ראיונות

אחד מה-Grad Schools כתבו לי שהם מעוניינים לראיין אותי בסקייפ. זאת התשובה הראשונה שאני מקבלת, וכבר התחלתי לחשוש שכולם ישלחו לי דחיות, אז כרגע בעיקר הוקל לי: יש! אני לא כשלון מוחלט! אבל עכשיו אני כמובן בסטרס מטורף לקראת הראיון. קראתי בעיון את מה שכתבו כאן ובגראד קפה על ראיונות, ויש לי שאלה נוספת: כמעט כולם מייעצים להכין שאלות לשאול את המראיינים. אבל אני לא בטוחה אילו שאלות להכין. מן הסתם מעניין אותי מאוד, למשל, מה גובה המלגה וכמה שעות אני צריכה ללמד, אבל האם לגיטימי לשאול דברים כאלו? ואולי יש שאלות שלא חשבתי עליהן? מה כדאי לשאול, אנא שתפו מנסיונכם. Lady Ling, אני יודעת שאנחנו באותו התחום (בלשנות), אז אם יש לך הערות תלויות תחום אשמח אם תשתפי. תודה מראש על העזרה

chulila

New member
מזל טוב!!

על אף שאין לי מה לתרום כי לא עברתי ראיונות..

22ק ו ס ם

New member
אין מה כדאי, תחשבי מה מעניין אותך

האם יש משהו שאת לא יודעת על התוכנית ומעוניינת להבהיר? כמו כמה ואיזה קורסים לומדים בשנה הראשונה? איך הולכת בחירת המנחה? שאלות כלליות על המחלקה או האוניברסיטה מבחינת דיור? לא צריך להכין שאלות שכולם שואלים (אני לא יודע מי אלו כולם) כי אז זה נשמע מאוד מלאכותי. בסך הכל, גם אם לא תשאלי שאלות זה לא ישפיע על ההחלטה שלהם. וכן, לגיטימי לשאול על גובה המילגה ומה היא בדיוק מכסה ובמה היא כרוכה.

אני הכנתי שאלות יותר תוכניות ופחות מנהליות

את המנהליות שאלתי במיילים ובדרך כלל הפנו אותי לאנשים הנכונים (מנהלתני הקולג' למיניהם) לקבלת תשובות. אני לא כל כך זוכרת כבר, נדמה לי שלא שאלתי המון שאלות, שאלתי על ה"חיים האקדמיים" של הדוקטורנט- כלומר, אם הם יודעים לתאר בערך מה עושים רובם- אם יש קורסים יעודיים, מה אופן העבודה עם המנחים - גם הפרקטי וגם התיאוריה, ומה כרגע הפוקוס של רוב החוקרים בפקולטה שתהיה הפוקוס שלי.

Lady Ling

New member
מזל טוב!

יש המון המון עצות טובות ב-grad cafe על איך להתכונן לראיונות. חשוב לעבור על ה-SOP והחיבורים האחרים שלך ולהזכר מה בדיוק כתבת בהם. מעבר לזה כדאי לדעת לענות על שאלות כמו "ספרי לנו על עצמך", "ספרי לנו על תחומי העניין שלך" בכמה רמות פירוט. מאוד חשוב שתהיה תשובה לשאלה "למה את רוצה ללמוד *אצלנו*" (שאלת ה-fit המפורסמת). לי מאוד עזר לכתוב את השאלות האלה ומילות מפתח שרציתי להזכיר בתשובות במסמך שהיה לי פתוח על המחשב במקביל לשיחת הטלפון. בנוסף (וזה ברור אבל קל לשכוח כשלחוצים) - ייתכן שידברו איתך כמה אנשים בשיחת ועידה וייתכן גם שלאחד או יותר מהם יהיה מבטא. לא להתבייש לבקש לחזור על משהו אם לא הבנת מה אמרו לך. לגבי שאלות לשאול את המראיינים - לדעתי אכן כדאי להכין כמה כדי להראות שאת מכירה את המחלקה ומתעניינת בה. לא הייתי שואלת על גודל המלגה בהכרח, אלא אם מדובר באוניברסיטה שיושבת בעיר עם יוקר מחייה גבוה במיוחד. מנסיוני המלגות שמקבלים בבלשנות תמיד מספיקות לרמת חיים (סטודנטיאלית) סבירה. גם לשאול על ההוראה זה לא בהכרח מומלץ, תלוי אם מדובר במחלקה ששמה דגש בעיקר על מחקר (למשל MIT) או שמדגישה גם הוראה (למשל UMass). הנה כמה סוגי שאלות שיעניינו את רוב הסטודנטים, לדעתי: - מימון: לכמה שנים מובטח המימון, האם יש אפשרויות לקבל מימון קיץ נוסף, האם יש מימון לנסיעות לכנסים, האם יש מימון לנסיעות לfield trips. - resources (תלוי במחלקה ובתחום העניין שלך): קבוצות קריאה, שיתופי פעולה עם מחלקות אחרות או אוניברסיטאות אחרות בקרבת מקום, מעבדות והציוד בהן: האם יש גישה למעבדות מחשבים שמאפשרות לקיים מחקר ביהוויורלי, גישה למכשירי MEG, MRI, האם יש eye tracker, האם יש sound booth, האם יש ציוד נייד שאפשר לקחת לfield trips. - הוראה: אם מדובר במחלקה ששמה דגש על הוראה - כמה סמסטרים תצטרכי ללמד ובאילו שנים, כמה סטודנטים יש בקבוצת תרגול בממוצע. - חיי הסטודנטים (יש סיכוי שהמרצים שיראיינו אותך לא יידעו לענות, אבל לא מזיק להראות שחשבת על הנושאים האלה): איפה גרים רוב הסטודנטים (במעונות או בשכונות אחרות - אילו?), האם יש לסטודנטים אוטו או שהם נוסעים בתח"צ, האם הסטודנטים נמצאים לרוב באוניברסיטה בקיץ או שהם עוזבים לכמה חודשים. - פרסומים: האם יש מימון לנסיעות לכנסים, לכמה כנסים בממוצע נוסעים הסטודנטים בשנה (נניח, בשנה שעברה), האם יש קבוצות קריאה והזדמנויות מקומיות אחרות להציג את המחקר שלך, האם המחלקה מעודדת סטודנטים להציג ולפרסם. סטטיסטיקה: כמה סטודנטים מתחילים שנה א' במחזור ממוצע? כמה שנים לוקח לסיים? כמה פורשים בדרך? כמה סטודנטים יש במחלקה בסה"כ עכשיו? יש כמובן שאלות שתלויות בתת תחום שלך ובאוניברסיטה הספציפית שאליה נרשמת. אם תשלחי מסר אני אשמח לנסות לעזור.

Gidi Shemer

New member
הערה קטנטונת

יופי של פוסט. רציתי רק לתקן תיקון קטן: "כמה סמסטרים *תצטרכי* ללמד ובאילו שנים"- הייתי שואל "כמה סמסטרים *תוכלי* ללמד ובאילו שנים". חשוב לכל אורך הראיון להדגיש את ה- fit שלך למקום. אם זו תכנית שמערבת הוראה, "צריך" נשמע ככורח. "יכול" נשמע כ"זה בדיוק המקום בשבילי".

אור302

New member
וכדאי להוסיף

לא רק כמה "תוכלי ללמד" (ועדיף אפילו לדבר על "הזדמנויות ללמד או להיות עוזרת מחקר"), אלא גם "מה" תוכלי ללמד, האם תהיינה הזדמנויות ללמד נושאים שמעניינים אותך, קורסים עצמאיים או עצמאיים למחצה. דברי על הזדמנויות לעבוד עם מרצים כאלה ואחרים, עם תואר ראשון ואולי גם עם מחלקות אחרות. שאלי על מקורות מימון חוץ-מחלקתיים, או ליתר דיוק, בואי עם שאלות על מקורות שכבר זיהית בקמפוס ומחוצה לו. אין כמו מועמד שיכול להביא כספים מבחוץ. לאזרחים אמריקאים יש יופי של יכולת להשיג מימון פדרלי ללמידת שפות. לא תקף עבורך, אבל אם תוכלי לזהות מקורות אחרים ולשאול "האם יש במחלקה שקיבלו מימון כזה וכזה." ואפילו שאלה מיתממת כו "האם מותר לך לנסות להשיג מימון מבחוץ כזה וכזה" - זה תמיד אטרקטיבי.

פרסומים וטווח זמן

מה ציפיית המחלקה מהסטודנטים לעניין פרסומים? האם הם אמורים לפרסם (וכמה פרסומים) מתוך הדוקטורט או מפרויקטים נלווים לו? האם יש תמיכה של הסגל האקדמי בהכנת פרסומים (כלומר, עבודה משותפת עליהם). האם יש הבנייה של הפרסומים בהדרגה במהלך הדוקטורט - למשל, פרסום ראשון בכנס פנימי, שני בכנס של התחום, שלישי כמאמר (או כל ואריאציה אפשרית אחרת). תוך כמה זמן מצופה הסטודנט לסיים את הדוקטורט? מה אבני הדרך במהלך הדוקטורט (יתכן ותוכלי למצוא מידע על זה באתר המחלקה, ואם כן - נסי לחשוב על שאלות שהתשובה להן לא מופיעה באתר). האם יש נקודות זמן בהן נעשה תיאום ציפיות בין הסטודנט לבין הוועדה שלו? בהצלחה.

22ק ו ס ם

New member
אני לא חושב שאלו שאלות שכדאי לשאול בראיון

ראיון לרוב קצר יחסית ולא כמה שעות והוא נועד להתרשמות כללית ולקבלת מידע כללי על המחלקה או האוניברסיטה כזה שיותר רלוונטי לקבלה או להגעה של הסטודנט. מה זה יעזור לך לדעת את מדיניות הפרסומים של המחלקה כשהיא בכלל עוד לא מצאה שם דירה? זה הרבה מעבר למה שהיא צריכה לדעת כרגע וזה לא מסוג הדברים שיקבעו אם היא תסע למקום או לא.

ממש לא מסכימה

אולי זה תלוי תחום, אבל אצלנו לפרסומים במהלך הדוקטורט יש השפעה ממשית על קבלה לעבודה אקדמית בשבל מאוחר יותר. מאחר וישבתי בשנה שעברה בוועדת חיפוש ראיתי איך מתייחסים למי שהגיע ממחלקות שידועות בגישה הפרו פרסומית שלהן (ובמידה ולא פרסם די הנוא גורם להרמת גבה, ואם פרסם בהתאם למצופה זה נתן לו קרדיט רציני), ובין מי שמגיעים ממחלקות שאינן תומכות בפרסומים תוך כדי הדוקטורט. אין לזה ולשאלת הדירה שום קשר. דווקא את ענין המדורים לא הייתי מעלה בראיון טלפוני, שמטבעו הוא עם אנשי הסגל שעוסקים בפן האקדמי של הדוקטורט. זו שאלה שרלוונטית ,לבירור אחרי הקבלה או בזמן ביקור במחלקה.

22ק ו ס ם

New member
ברור שיש לפירסומים השפעה על קריירה אקדמית

לא על זה הויכוח. אני לא מכיר תוכנית מחקרית שלא מעוניינת שהסטודנטים אצלה יפרסמו. כמה, איך, ומתי זו שאלה אחרת. אבל השאלה המרכזית היא, איזה מידע שינתן בכזה ראיון יכול להשפיע על ההחלטה ללכת לאותו מקום? פירסומים מושפעים מכל כך הרבה גורמים וזה כל כך down the road עבור סטודנט שזה עתה התקבל לתוכנית ואין לו לרוב מנחה קבוע או יודע מה הוא יחקור שזה מידע שלא מוסיף הרבה. האם באותה מידה צריך גם לשאול מה הסיכויים למצוא עבודה אחרי הדוקטורט? אלו שאלות לא ממש מעשיות ומאוד כלליות שתלויות בהרבה גורמים שאי אפשר לענות עליהן בצורה רצינית. לדעתי, ההתרכזות צרכיה להיות בשנה שנתיים הראשונות ומה קורה בהן.

יודע מה, זו גם שאלה טובה

כשמתבקשים לשאול שאלות על המחלקה, בהחלט אפשר לשאול איפה נמצאים כיום הסטודנטים שסיימו את התכנית בשנתיים-שלוש האחרונות. זה בהחלט אינדיקטור למעמדה של המחלקה המסוימת בקרב עמיתיה לתחום. ובחיי שעדיין לא הבנתי למה מגורים (שאין סיכוי גדול שלגביהם תנתן חוות דעת משמעותית בראיון הראשוני) חשובים יותר מזה.

22ק ו ס ם

New member
כי זו שאלה חברתית יותר

ולדעתי מראה על רצינות של הסטודנט שבאמת שואל משהו פרקטי. יש מקומות שלא קל למצוא מגורים סבירים באיזור האוניברסיטה או שהתחבורה בעייתית ולכן זה משהו שאפשר לשאול. זה אמנם לא קשור ישירות למחלקה אבל אני חושב שזו שאלה לגיטימית למי שאין לו מושג מה קורה במקום.

ABD2b

New member
disrespectfully disagree

נכון שזה ראיון קצר ונועד להתרשמות כללית, אבל אם מדובר במקום עם אוריינטציה מחקרית, הרי מדיניות הפרסומים והמשאבים העומדים לרשות התלמיד אמורים להוות שיקול (אולי אפילו מכריע) בבחירתו באוניברסיטה. זה הרבה יותר רלוונטי מלמצוא דירה (שתמצא בכל מקרה לאן שלא תלך). לכן, אני דווקא מסכימה עם המגיבים למעלה שזה מאד מאד לעניין לשאול (גם עבורה, וגם כדי ליצור רושם חיובי על המראיינים). עם החוגים מפרסמים באתר שלהם דברי שבח והלל על החוג כמקום מחקרי, שווה מא להשתמש בזה דווקא. בזמנו, התראיינתי בכמה מקומות והשאלה שלי הייתה משהו בסגנון של, כל החוגים שאליהם פניתי אומרים באתר שלהם שהם מעודדים מחקר ומספקים משאבים בשביל לתמוך במחקר. כיצד אתם באמת עושים זאת הלכה למעשה? -- זה גרר תשובות מאד מקיפות ומועילות על מדיניות המחקר והאופן שבו הוא מתנהל (עבודה עם המנחה, עבודה עם מרצים אחרים, שיתופי פעולה בין סטדונטים וכו'), המשאבים (מעבדות, כסף, פרוצדורות גיוס נבדקים) והתפארות במספר הפרסומים הממוצע שהסטודנטים יוצאים איתו לשוק העבודה האקדמי וכו'. השיחה הייתה קצרה אך עמוסה במידע שבהחלט עזר לי לראות איך אני משתלבת שם ויכולה לבצע את המחקר שאני מעוניינת בו. מנגד, למראיינים זה שידר שאני מתאימה להם כי אני "בראש שלהם", עם מחקר בעדיפות ראשונה ורוצה לראות איך באמת המקום יתרום לקריירה ול-scholarship שלי בתווך ארוך.

22ק ו ס ם

New member
אבל איזו תשובה תהיה מספקת?

כל מקום עם אוריינטציה מחקרית יבטיח לך הרבה דברים אבל חלק גדול מהם יעברו מעל הראש של הסטודנט. מי שלא היה בתוכנית דוקטורט לא כל כך יודע למה לצפות ואיך דברים מתנהלים בפועל וממה שאני רואה, יש כל כך הרבה גורמים שמשפיעים על הפירסומים שפשוט אי אפשר לחזות אותם מראש.

ABD2b

New member
תלוי מי הסטודנט

כאמור, השאלה הזו לא רק לסטודנט אלא גם לעשיית רושם על הוועדה, כי היא מראה על רצינות והתאמה מצד הסטודנט (אם מדובר בתוכנית עם דגש מחקרי מובהק). \מעבר לזה, שוב, בשבילי בהחלט המשאבים העומדים בפני הסטודנטים היוו אחד השיקולים. הגעתי לתוכנית ד"ר אחרי שלוש שנים בתוכנית מאסטר, עם פרסומים ותחומי עניין מחקריים מוגדרים. לכן, אותי מאד פיתה לשמוע שהתוכנית שאליה בסופו של דבר הלכתי מציעה לסטודנטים משאבים לעריכת מחקר עצמאי, הסגנון עבודה השכיח בחוג הוא עבודה בצוותים עם המנחים או במעבדות של מרצים בחוג כך שכל סטודנט שתורם איטלקטואלית לפרוייקט מקבל קרדיט וכו'. שמעתי על מקומות שבהם מנהלים סמינרים שבועיים שבהם אנשים עוזרים זה לזה לעבוד על הצעות מחקר לגרנטים או עבודה על R&R. השווה את זה למקום שבו יש סגנון עבודה יחידני, אין מעבדה שעומדת לרשות הסטודנטים למחקר עצמאי ואין שום מסגרת שתומכת בכתיבת בקשות למענקי מחקר ואין תקציב לנסיעה לכנסים. אנחנו כנראה לא מסכימים פשוט ברמה הבסיסית, אבל אני חושבת שזו שאלה איפורמטיבית למדי. מעבר למשאבים הספציפיים זה נותן לך איזשהו רעיון על האווירה בחוג וכו'. בטח הרבה יותר איפורמטיבי משאלות על איפה גרים הסטודנטים (אם אתקבל וארצה ללכת לשם, אברר -- מה גם שהרבה פעמים יצוותו אותך לסטודנט מקומי שיענה לך על כל השאלות הללו).

ABD2b

New member
וסליחה על הטעות - RESPECTFULLY

ולא DISRESPECTFULLY כמובן. רק עכשיו שמתי לב. סליחה רבה. (מצבי הקוגניטיבי הבעייתי הוא בדיוק הסיבה שאני שורצת בפורום כל היום במקום לעבוד... מסתבר שהמצב גרוע ממה שחשבתי)

למעלה