שאלת השאלות

נשמה גבוהה?! נשמה נמוכה?!

בעיניי אין דבר שכזה
"נשמה גבוהה" ו"נשמה נמוכה".
ערך הנשמה שווה אצל כולנו!
הותק יכול להשתנות,
כגון ההבדל בין תינוק לבין קשיש...
ההשתעבדות שלנו לחומר,היותנו עבדים לרגשותינו,
הליכתנו שבי אחר תשוקותינו הפיזיות,בראש מורכן
והכלא המחשבתי שבו אנו סוגרים ונועלים את עצמנו,
זה מה שקובע את הביטוי של הנשמה-ביטוי גבוה או נמוך.

"דמיינו לעצמכם מפעל גדול לעוגיות.
במפעל הזה יש קערה גדולה של בצק,
ממנו מכינים צורות שונות של עוגיות.
כולן מאותו הבצק ויש להן אותו הטעם.
חלק מהעוגיות בצורה של בית
וחלק בצורה של עצים,של חיות
וגם אנשים עושים מהבצק של העוגיות.
עכשיו תפקחו את עינייכם ותסתכלו סביבכם.
הכול עשוי מאותו הבצק!!!
הבנתם? כולנו אותה העוגיה!" (זן מאסטר סונג סאן)
ועל זה כבר נאמר:"יאמי".

יפה מגדלאור

זה נורא פשוט.

נשמה גבוהה זה מה שנדמה לך שיש למי שמאשש את דעותיך הקדומות.
נשמה נמוכה זה מה שנדמה לך שיש למי ששולל את דעותיך הקדומות.

אני לא יודע.

אני לא מיומן לחשוב במושגים אלה, כגון "נשמה".
אני לא יודע אפילו איזו משמעות בדיוק לתת למלה זו בעת השימוש בה (כקורא או ככותב).
אני אפילו לא בטוח שהאופן שבו אני תופש את מרק המולקולות הזה שחלקנו מכנים "מציאות", מחולל בי תיאור פנימי של משהו שאפשר לכנותו "נשמה".
מה שכן, נוצרים בי לעתים כל מיני דירוגים מעשיים לכל מיני מטרות, חלוקות כאלה ואחרות, כגון בזמן שאני מלמד מדיטציה. לדוגמה, "אנשים שמעולם לא מדטו", "אנשים שמדטו בלי לדעת שהם מודטים", "אנשים שמודטים מעט, מדי פעם" וכדומה. לא נשמות אבל חלוקות טבעיות של "את מי ללמד מה". אולי זה טיפה דומה.

neophile

New member
זה מושג דתי שאיבד כל הקשר למציאות

בד"כ משתמשים במושג הזה נשמה כדי להתייחס לאינדווידואליות מטאפיזית שזה בהחלט רעיון אטרקטיבי אבל מה הקשר לגבוה ונמוך ?

האם ישנה אינדווידואליות פיזית - גבוה או נמוכה ?

ינוקא1

New member
אני אישית כן מאמין במדרג.

בגדול לפי האמונה שלי , כל בני האדם הם כמו גוף אחד.

ויש אנשים שהם ידיים , ויש אנשים שהם רגליים , ויש אנשים שהם מוח וכן הלאה.

ממילא לדעתי בהחלט יש נשמה גבוהה יותר (למשל נשמה שהיא בחינת מוח , גבוהה יותר מנשמה שהיא בבחינת יד).
כנ"ל לנשמה שהיא בבחינת מוח , לא יתאים אותו מסלול התקדמות כמו נשמה אחרת.

לי אישית למשל לקח זמן רב להבין ולקבל כי כל מה שרלוונטי לגבי אנשים אחרים בתחומים כמו תעסוקה ואהבה , פחות רלוונטי לגבי.
לקח לי זמן להכיר ביחודיות שלי , ועד שלא הכרתי ביחודיות הזו , והבנתי שהכללים עבורי הם שונים - סבלתי המון.

ומהפן המעשי -
יש אנשים שהם אנשי ידע , אנשים חסרי אגו , ויש אנשים שמבחינתם רק שיהיה להם הסטייק שלהם ואת מי לדפוק וזהו.

זה לגיטמי וגם זה לגיטימי.
אך אוי ואבוי למדינה שמי שמנהיג אותה זה "אנשי הישבן" למשל , וכל הכבוד למדינה שמי שמנהיג אותה זה הראש.

זה לגיטימי שיש במדינה "אנשי ישבן" ואנשי כפות רגליים.
לא רק שזה לא רע , ישבן טוב זה דבר חיוני לחיים תקינים.

אך כאשר הראש חושב שהוא ישבן והישבן חושב שהוא ראש - זו בעיה.

פנו40

New member
יפה מאוד!

המשפט האחרון קנה אותי

במיוחד כאשר הראש חושב שהוא ישבן
איזו אומללות זאת בשביל ראש להיות בעל הערכה עצמית כל כך נמוכה!

אשמח לשמוע עוד על מה שהחיים לימדו אותך ובאיזו דרך

ינוקא1

New member

החיים לימדו אותי בעיקר דרך מכות בישבן.

בכל אופן הדבר הכי חשוב שלמדתי זה משפט אחד שאני כותב כאן כל הזמן :

שהדרך היחידה להגיע לשלימות היא קבלת חוסר השלימות שלנו.

neophile

New member
כולנו אותה הנשמה

מבחינה גנטית מה שמייחד קבוצה אתנית אלו מספר גנים בודדים שקובעים צבע עור , צורת עיניים, מבנה וכו' מספר חסר חשיבות לחלוטין של גנים ביחס למליונים שיש .שלכל אחד יש אותם בוריאציות שונות והוריאציה בין מי ששייך לאותה קבוצה היא אותה וריאציה כמו אצל שני אנשים מקבוצות "אתניות" אחרות.

שני אנשים מאותו כפר הם שונים אחד מהשני כמו שני אנשים משני קצוות העולם .

בן אנוש זה בן אנוש , גם ככה ההבדל בינינו לבין קופים הוא לא גדול אז בינינו לבין עצמנו ?

הרעיון שיש הבדל בין אנשים מקבוצות אתניות שונות הוא תרבותי בלבד , מלאכותי .
פרות הן לא גזעניות , חלקן לבנות , חומות,.עם נקודות וכו' הצבע הוא חסר חשיבות מבחינתן .

הרעיון התרבותי שלך הוא שקבוצות אתניות עומדות במעין היררכיה אבל מבחינה גנטית , מבחינה גנטית מה שמשותף לי ולך גם משותף לכל בן אנוש אחר באותה "כאוטיות" עם מספר גנים זניח שמשותף באותה קבוצה אתנית.
הסדר או ההיררכיה של מאפיינים אתניים זה מאוד מעט לבנות עליו תרבות

לפחות תרבות מהזן הזה , תרבות של הפלייה , של אקסקלוסיביות .

אי אפשר לקרוא לזה בהמיות כי בהמות לא מתנהגות ככה .

אנחנו יצורים מוזרים שעושים דברים נוראים אחד לשני תחת התירוצים הקלושים ביותר וחיות , יאמר לזכותן לא עושות את זה .

אתה חושב שהמגרעה הזאת היא מה שקידם את האנושות או אולי זה משהו אחר לגמרי ?
בקיצור הפן האתני של תרבות הוא שולי לחלוטין .

ינוקא1

New member
לא כתבתי היררכיה בין עמים

למרות שזה נכון שקיימת , כתבתי שקיימת היררכיה אפילו בתוך אותו עם.

(למרות שלמדתי קצת גנטיקה באוניברסיטה הפתוחה בעבר , ההתרשמות שלי היא שעדיין המדע לא עלה על רוב הגנטיקה שלנו. לדעתי ישנם עוד מנגנוני תורשה נוספים ולא פחות משמעותיים ממה שהמדע כבר יודע).

קיים הבדל בין אנשים והוא לא מתבטא בהכרח בגנים - הוא מתבטא למשל בשאיפות של כל אחד - יש אדם כמוני שישמח לגור במנזר ולהתבודד כל ימיו , ויש אנשים אחרים שזקוקים לרעש של החברה. יש אנשים שהדברים שמענינים אותם זה כסף ומסחר , ויש אנשים חסרי כישרון לחלוטין בתחום. יש אנשים עם תשוקה לידע תיאורטי , ויש אנשים עם התשוקה להרכיב ולפרק דברים. וכו' וכו'.

וכאשר רואים ביחד את התמונה הכללית , רואים מערכת אחת עם חלקים שונים המשלימים זה את זה.

ההבדלים הללו בסופו של דבר יוצרים היררכיה , בדיוק כמו ההיררכיה בגופינו -
המוח יודע רק לחשוב וחוץ מזה הוא איננו יודע לעשות כלום. הידיים יודעות לעשות. הרגליים לרוץ . הלב להזרים דם ולהרגיש וכו' וכו'.

(ואם נרד יותר לעומק אז נראה שגם בתוך הידיים למשל קיימות שלוחות של המוח - העצבים.
או שלוחות של הלב - העורקים.
או שלוחות של הכבד - הוורידים).

וכמובן שקיימת היררכיה בגוף - כי אפשר להסתדר בלי יד או בלי רגל. אך אי אפשר להסתדר בלי מוח או בלי לב.

מה שאינני אומר -
אינני אומר שיש קבוצה אתנית "מיותרת" - כי כל האיברים הם שלימות אחת.
גם אינני אומר שצריכים "אנשי המוח" לבוא ולתבוע בחוזקה את השלטון - כי המדובר בתהליך טבעי , וממילא אם הם יהיו בשלים כראוי הם יהיו למעלה.

אני כן אומר שצריכים להכיר בזה שיש שוני ביננו , ואחדות איננה אחידות !
המוח באיזשהו שלב צריך להבין שהוא מוח לא לשאוף להיות יד.

גם אם נסתכל בין עמים -
היהודים למשל ידועים בתחום ההשכלה , בתחום הריצה יש אומות אפריקאיות מסוימות , בתחום העשיה והחריצות יש למשל את האירים או הרוסים ועוד ועוד.

(כמובן שאם נרד לרזולוציה גבוהה יותר , נראה שגם בתוך האומה האירית יש אירים עם נטייה להשכלה למשל. וזה כפי שאמרתי שגם בתוך היד יש עצבים. כי הכל כלול מהכל.
אך קיים דגש אצלם על עשיה וחריצות).

זוהי לא תרבות של אפליה - זוהי תרבות של הכרה ביחודיות של כל אדם וכשרונותיו , וכל אומה וכשרונותיה , מתוך הבנה שכולם חשובים למכלול.

במאה שעברה היו שתי תנועות שנזכרות לדראון עולם -
הנאצים שדגלו באפליה ללא פרופורציות.
והקומוניסטים שדלו באחידות ללא פרופורציות - מחיקת ההבדלים בין אנשים. אחידות ללא יחודיות.

ובסופו של דבר , הרבה יותר אנשים נרצחו בשם הקומוניזם , מאשר בשם הנאציזם.

הדרך הטובה היא - אחדות , עם הכרה ביחודיות.

neophile

New member
מה שמגדיר קבוצה של אנשים זאת התרבות שלהם

לא כמה גנים חסרי חשיבות שקובעים צבע עור, צורת עיניים וכו'

האנושות היא אחת אבל התרבויות הן רבות. אם אתה אומר שקיימת היררכיה בין "אומות" אז אתה אומר שקיימת היררכיה בין תרבויות.
אני לא נגד מגוון של תרבויות ואני לא חושב שצריכה להיות לכולם תרבות אחת... ולכן אני גם לא חושב שיש היררכיה בין התרבויות .

אתה חושב שאיינשטין לא מתהפך בקיברו בגלל הנזק שהתיאוריה שלו הביאה ? האם נשק זה איזה שיא תרבותי ?

מה הופך תרבות אחת לטובה על זולתה ?

ינוקא1

New member
ראשית , אני לא בטוח שהאנושות היא אחת.

ודי לחכימא ברמיזא.

שנית , כן יש שוני אדיר בין תרבויות , וזה קשור גם לאיברי גוף -

למשל אני לעולם לא ארוץ כמו חלק מהכושים שבאופן טבעי הם מוכשרים לריצה. זה בגלל שהם קשורים לאיבר הרגל.
אך יהודים קשורים למוח (מאז ומעולם יהודים והשכלה היו צמד).
אומות שמקדשות את ערך העבודה , קשורות לידיים.
הצרפתים למשל , קשורים לפה (ואולי אפילו יותר לשפתיים).
סינים ויפנים - להערכתי מאוד קשורים לבטן. זה גם מסביר את הדגש אצלם על ה"הרה" או ה"דאן טיין".
. . .
. . .

הגרמנים הדייקנים גם כן קשורים לאיבר שקשור לדיוק ולחתוך דברים.
היוונים הסטלנים כנ"ל.

וכמובן שגם בתוך אותה תרבות יש חלוקה נפרדת - גם בתוך כל תרבות יש אנשי המוח , ואנשי הרגל , ואנשי הפה וכו' וכו'.

את כולם צריכים , כולם מוסיפים משהו בעולם.
כפי שאינני עוסק בשאלה "האם היד שלי יותר טובה מהרגל" , כך אינני מתעסק באיזה תרבות יותר טובה.

אבל חשוב להבין את זה , דווקא כדי להכיר ביחודיות של כל עם וכל אדם.
כי ככל שמזהים אצל כל עם ואדם את כשרונותיו מזהים זאת גם אצלינו ובתוכינו.

(ואם האנושות איננה אחת , אלא יש עוד תרבויות בחלל , אז גם אנחנו רק איבר מסוים , או אולי אפילו תא מסוים באותה ישות "כללית").

וכך עד אינסוף.

למעלה