שאלת דופק.

• פותח הנושא xprt
  • פורסם בתאריך

xprt

New member
שאלת דופק.

הי, אשמח לשמוע באיזה דפקים אתם רוכבים ? (אחוזים מדופק מקסימום) מה הדופק המומלץ לאימון נפח ? 80K מישור. עליות? רכיבות קצב-40K ? תודה, בני.

c h u k u 3

New member
קצת תשובות...

לרכיבות נפח של 80 ק בדרך כלל רוכבים על דופק של בין 60 ל 70 % (e1 ) אצל אדם מאומן יחסית זה יתבטא בערך בין 138 ל 150 דופק...(אני מניח שמדובר באימון ולא בתחרות...) בעליות, תלוי באופן האימון, מדובר לרוב בדופק שבין 70 ל80 % (e2) שאצל אדם מאומן זה אומר בערך בין 150 ל168 דופק... אבל הכל נזיל מאוד כי כל אדם והדופק שיא שלו והדופק בוקר שלו... ומשם נגזרים תחומי הדפקים.

schwinnie

New member
לא לשכוח 230/220 פחות הגיל

זה דופק המכסימום המחושב של אדם (גבר-220, אשה- 230). את האחוזים יש לחשב מדופק המכסימום, והמהדרין מחשבים אותו מתוך ההפרש שבין דופק המנוחה המדוד (מייד עם היקיצה לפני כל תנועה מיותרת) לבין דופק המכסימום הנ"ל. כמובן ששתי השיטות לא נותנות אותה תוצאה. אני מעדיף את השנייה.

דופק מקסימלי הוא הדופק הגבוהה ביותר

שהצלחת להגיע אליו (יש גם שיטות מדידה לזה). 220-גיל הוא כלל אצבע ממש לא מדויק

schwinnie

New member
דופק מכסימלי

1. כתבתי שזה "מחושב" ובכך אכן התכוונתי לכך שלא מדובר בנתון אותנטי. זה כלל אצבע שגדולים ומנוסים ממני הציעו מעל דפי הפורום ונראה לי שזה האומדן הכי ישים וזמין לספורטאי החובב. 2. אשמח לקבל את שיטות המדידה של הדופק המכסימלי, אם יש לך. 3. אני אישית מבצע מבדק ארגומטרי שנתי ובמבדק הקרוב אני מתכוון לבקש מעורכי המבדק למדוד לי דופק מכסימלי.

כמה תשובות: (גם לבני) ../images/Emo96.gif

1. אם אתה הולך לעשות בדיקה ארגומטרית ואתה רוכב אופניים, לך לעשות את הבדיקה אצל ד"ר יוני ירום, אצלו תוכל לעשות את הבדיקה על אופניך שלך וכך הנתונים שתקבל יהיו רלוונטים יותר למאמץ שאתה עושה על אופניך. הבדיקה שיוני עושה היא לפי פרוטוקול קונקוני שמביא בעצם את הנבדק לדופק המקסימלי אליו הוא יכול להגיע באותו זמן. מעבר לזה אתה יכול לקבל נתונים מוערכים של סף אנאירובי, וזה גם נתון מעניין. 2. לגבי שיטת המדידה של הדופק המקסימלי, הנוסחה של 220-גיל כבר אינה רלוונטית כמה שנים, היא נחשבת ללא מדוייקת, ולא רק זה, אלא היא לא מדוייקת במיוחד לאנשים שעושים ספורט באופן קבוע... לפי הנוסחה הזו אני לדוגמה (בן 33 לפחות לעוד חודשיים, דופק מקסימלי- 197...) הייתי צריך להיות בפרפור חדרים מתמיד. אני מכיר מישהו שכשהוא היה בן 25 הדופק המקסימלי שלו היה 210, ואחר עם דופק מקסימלי של 186 בגיל 25 (והוא הגיע למקום שני באליפות הארץ לפני כמה שנים). אז לסיכום, יש עוד כמה נוסחאות שהן אולי יותר מדוייקות, אולם הדופק המקסימלי הוא הדופק הגבוה ביותר שראית על שעון הדופק שלך בשנה האחרונה. והתשובה לבני: אתה צריך לשנות את השאלה, הדופק צריך להיקבע לא לפי אורך האימון או לפי ה"קצב" אלא לפי המטרות שלך.. שאל את עצמך: "מה אני רוצה להשיג באימון"? או יותר נכון "מה אני רוצה להשיג בכלל"? מטרות יכולות להיות לדוגמה: "לשפר את המהירות הממוצעת שלי", "להחזיק עם הפלוטון בתחרות", "להגיע בתחרות לפודיום", "להצליח לטפס את צובה ב- XX זמן" אלו הן סתם כמה מטרות לדוגמה, קרוב לוודאי שלך יש את המטרות שלך, אך הן צריכות להיות ברורות ומדידות. כעת, אתה צריך (או מאמן צריך) לשבת ולחשוב מה מונע בעדך כיום להשיג את המטרה שלך? כושר כללי?, משקל?, מהירות?, טקטיקה?, טכניקה?, יכול להיות שילוב של כמה דברים. לפי זה אפשר לחבר תוכנית אימונים בה ייקבעו האימונים שאתה צריך לעשות ולפי נתוני הדופק או היכולת הגופנית שלך אפשר לקבוע את הדופק בכל אימון, לפי מטרת האימון, ולא לפי אורך הרכיבה. כלומר, הגדרת רכיבת נפח של 80K, השאלה האם לפי המטרות שלך 80K אמורה להיות רכיבת נפח? או האם 40K היא רכיבה אחרת? סתם לדוגמה, אם אתה מתחרה בכביש, ואורך מירוצי הכביש הוא 70K, אז אימון של 80K יהיה אימון שמדמה תחרות... ויכול להיות שרכיבת נפח תהיה 4-5 שעות..(סתם דוגמה). אם אתה מתאמן לתחרות אופני הרים באקספרט, אז רכיבה של 3 שעות יכולה להיות רכיבת נפח ואימון של 1.5 שעות יהיה אימון אינטנסיבי לשיפור מהירות, סיבולך אנאירובית או שיפור סף אנאירובי... לסיכומו: לכל רוכב שרוצה להתאמן חשוב להגדיר את מטרות האימון, ולפיהן לקבוע מה הוא עושה בכל אימון ולהכין תוכנית אימונים כלשהי (זה לא צריך להיות תוכנית אימונים כמו של ארמסטרונג, אבל בהחלט אפשר לקבוע שעושים אימון אינטרוולים או אימון "מטרה" פעם בשבוע, שתי רכיבות טכניקה באמצע השבוע ובסוף השבוע אימון ארוך או תחרות..) ותכלס': קשה לקבוע מה הדופק שאתה צריך להתאמן בו בלי נתונים על היכולות שלך, על גילך, ועל הדופק המקסימלי שלך/סף אנאירובי שלך. באופן כללי, אימון נפח יתבצע בדופק שאינו עולה על 70% מדופק מקסימלי.

החישוב (230/220 פחות הגיל)

תמיד היה נשמע לי מוזר איך שתי בנות באותו גיל שאחת ספורטאית מלידה, מתאמנת ברצינות ובאופן קבוע ואחת שאינה עסקה בספורט מעולם, הדופק המקסימלי שלהן זהה??? זה לא נראה לי תלוי גיל אלא תלוי פרמטרים אחרים ומורכבים יותר. אבל אולי אני טועה..

ולתשובה לשאלתך הדס: ../images/Emo23.gif

כםי שכתבתי למעלה, אין קשר ישיר בין דופק מקסימלי ובין כושר גופני, רוכבת לא מאומנת יכולה להיות עם דופק מקסימלי גבוה יותר מאשר רוכבת מאומנת באותו גיל. דופק מקסימלי הוא נתון מולד ונובע לדעתי (לא קראתי עבודות על זה, זו רק תיאוריה) ממבנה שרירי הלב, גודלו וממבנה כלי הדם הפריפריים. למרות, שאנשים מאומנים יכולים לשמור על דופק מקסימלי ברמה גבוהה למשך זמן רב יותר. אדם שמתאמן והדופק המקסימלי שלו בגיל 27 היה 195, רוב הסיכויים הם שאם הוא המשיך להתאמן גם אחרי 7-10 שנים הדופק המקסימלי שלו יהיה 195. אצל אדם לא מיומן הדופק המקסימלי יירד עם גיל.

raftinguru

New member
דופק נכון לאימון גופני

שלום לך ולכולם. זו שאלה טובה שכל אדם העוסק בפעילות גופנית צריך לשאול את עצמו. אימון גופני עם בקרה על הדופק הוא חשוב וחיוני על מנת להפיק את מלא התועלת מהאימון. 1. זהו מדד אובייקטיבי שנותן feedback מיידי למתאמן 2. הדופק מאפשר לווסת את עצימות האימון באופן מבוקר 3. הדופק מושפע מגורמים סביבתיים ופיזיולוגיים שלהם השפעה על אפקט האימון 4. הדופק משמש כתמריץ פסיכולוגי למתאמן 5. הדופק יכול לשמש כאמצעי מאבחן מצוין למצבים של אימון-יתר יש שיטה לחשב את דופק המקסימום של אדם (אני אסביר בהמשך), אך לתשומת לבך, אף פעם לא עובדים בדופק מקסימום (מלבד מקרים בודדים של ספורטאים עם מאמן צמוד). בדופק המקסימום משתמשים כמדד שבעזרתו אתה קובע את עצימות האימון והמטרות שאתה רוצה להשיג מהאימון (60%, 70%, 75% וכו'). בכל תווך/אחוז מהדופק המקסימאלי אתה משיג משהו שונה מהאימון לדוגמה: 60%-70% מהדופק המרבי – אימון ברמה בסיסית ולהתאוששות אקטיבית. השומנים מהווים את מקור האנרגיה העיקרי. 70%-80% מהדופק המרבי – משפר סבולת ויכולת אירובית בסיסית (Aerobic Capacity) באמצעות שינויים מבניים ותפקודיים של הגוף הכוללים: שינויים בסיבי השריר (Muscle Fiber Morphing), פיתוח מערכת כלי הדם הזעירים (Capillary Density), אנזימים אירוביים (Enhanced Oxidative Enzymes), תכולת מיוגלובין (Myoglobin Content), תפקוד מיטוכנדריות (Mitochondrial Function) ועוד. 80%-90% מהדופק המרבי – יפתח את מערכת חומצת החלב (Lactic Acid System). בטווח הזה בד"כ נמצא הסף האנאירובי. בעצימות זו יורדת באופן משמעותי תרומת השומנים ועיקר האנרגיה מסופקת ע"י הגליקוגן המאוחסן בשרירים. אחד מתוצרי הלוואי של תהליך זה הוא חומצת החלב. 90%-100% מהדופק המרבי – אימון בעצימות זו יתבצע לפרקי זמן קצרים. טווח זה ישמש לאימוני אינטרוולים והוא יעיל לאימון סיבי השריר המהירים (Fast Twitch Muscle Fibers) ולהגדלת נפח הפעימה (Stroke Volume) ותפוקת הלב (Cardiac Output). רק מי שמאומן היטב ובליווי מאמן וידע בפיזיולוגיה של המאמץ יצליח להתאמן ביעילות בטווח זה. עכשיו, לאחר ש"ניפחתי" לך את הראש בוא ואראה לך איך מחשבים את דופק המקסימום ואחוזים ממנו לקביעת עצימות האימון (הבדיקה הכי מדוייקת היא בדיקה ארגומטרית ואפשר לעשות אותה בווינגייט וגם בקופות חולים שונות בסביבות 120-200ש"ח). הנוסחה להערכת הדופק המקסימלי היא: לגבר:דופק מקסימלי=(הגיל*0.8)-214 לאישה:דופק מקסימלי=(הגיל*0.7)-214 נאמר ואתה גבר בן 30, אז אם נציב בנוסחה נקבל שהדופק המקסימלי שלך הוא:190 פעימות/לדקה. עכשיו לחישוב עצימות האימון, נאמר בין 70% ל- 75%, צריך למדוד את דופק המנוחה (מדוד אותו בבוקר לאחר שנת לילה טובה). לצורך העיניין נגיד שדופק המנוחה הוא 65 פעימות/לדקה. קח את הדופק המקסימלי (190) ותפחית ממנו את דופק המנוחה (64), תקבל 126 פעימות/לדקה. עכשיו אנחנו מוכנים לחישוב עצימות האימון: ל-70%, ניקח את הדופק 126 ונכפיל ב-70% קיבלנו:88.2 נוסיף את דופק המנוחה (64) ונקבל 152 פעימות/לדקה, זהו הדופק בעצימות של 70% מהדופק המקסימלי. עשה את אותו הדבר לעצימות ב-75% ואז יהיה לך טווח של דופק לאימון גופני בעצימות שבין 70% ל-75% וכן הלאה לכל עצימות שתרצה. שים לב!!! לאורך האימון גם יש חשיבות רבה תתיחס לכל הנ"ל כהאימון שלך יהיה בערך שעה, מעל שעה תתייעץ אם מישהו שמבין ויכול לתת לך עצות, כמו כן זכור שכל אימון מתחיל בחימום (לא לתת ישר בראש) ומסתיים בהתאוששות הדרגתית. מקווה שעזרתי,בהצלחה ותהנה... שמוליק

קבל חח' על התשובה שמוליק- מעולה

בקשר לנוסחאות- זה כנראה עניין של השקפה, אני עדיין בעד מבחן המציאות.. כמעט ולא נתקלתי בספורטאי שהנתונים שלו (דופק מקסימום לדוגמה) מתאימים לנוסחה. אצל אנשים שאינם מתאמנים (מגיעים פעם ראשונה לחדש כושר לדוגמה) נוסחאות כאלו או אחרות כן מתאימות.. קח אותי לדוגמה, כאמור נגיד בן 34, עם דופק מקסימום של 197 (בתחרות האחרונה במגידו וכן, אני יודע שאני לא "בכושר"), לא מתאים לנוסחה. דרך אגב, אף אחד לא ציין, אין קשר בין דופק מקסימלי ובין רמת כש"ג.

Shlomi Jerome

New member
תגובות לשמוליק, מיקי וכו, תקנו אותי

אני לא יודע איך להגיד את זה בצורה עדינה, אבל אתם לא חושבים שמרוב טכניקה ובדיקת דופק וכו, מאבדים פה משהו חשוב מאוד שקוראים לו הנאה?! כן גם הנאה מזוכיסטית מעליה קשה היא הנאה, וגם קריעת תחת בפלוטון היא הנאה. תגידו "זה לא קשור", כן, זה כן קשור. פעם שאלו את ברנרד הינו למה הוא לא משתמש במד דופק, הוא התפוצץ מצחוק ואמר "אני עולה על האופניים לא רק בגלל התחרות או האימון אלא בגלל ההנאה, ואם אני כל הזמן צריך לבדוק מה קורה עם הדופק שלי, אני פשוט לא נהנה". שלמה ירום

iwcc

New member
רק המבט במד הדופק מעלה את הדופק

מהלחץ שאת/ה לא עובד "בתחום". במבט כללי אני מאמין שמד דופק תורם לה"הגנה" על רוכבים ברמות אימון ויכולות נמוכות או לביצוע קיטעי אימון ייחודיים לרוכבי עילית. אבל בסופו של דבר מד-הדופק הינו מכשיר נוסף לבחינה אישית של הרוכב באופן עצמאי או מבדק על ידי המאמן. מד-הדופק והתחומים בהם הרוכב "עובד" הם בנוסף למבדקי ח"ח "קונקוני" SRM ועוד כיד הדימיון. בסופו של דבר בשורה התחתונה מה אשר באמת קובע את יכולתו של הספורטאי להתאמן היא הנכונות שלו "לצאת" ולהתאמן, ועל מנת להתאמן לרמה תחרותית היא "מבנה" שלם של יכולת גנטית פיזיולוגיה ומעל לכל "נכונות מנטאלית" לשים את הישבן על האוכף ולהתחיל לסובב. וכן שלמה ירום לדעתי אתה צודק נתנאל

iwcc

New member
../images/Emo132.gifתוספת נוספת שתופסת........

יש המון פרמטרים אשר משפיעים בכל יום נתון על רוכב או רוכבת על "תחומי העבודה" אם נתמקד ברוכבי "שישבת" - לחץ חברתי, לחצי עבודה, "שנת הלילה", שינוי טמפרטורה ( סביבת עבודה מול סביבת הפעילות ) ולחות, שינוי תזונתי, טכניקה לקוייה, פוזיציה על גבי האופניים, רוחות וטופוגראפיית המסלול, כל אלו יגרמו לגלישה לערכים אשר יוציאו את "גורם ההנאה" מרכיבת האופניים. המלצה כנה היא באמת להשאיר את חישובי הערכים, הנוסחאות, והפילפולים לאקדמיה ולמבחני "סוף העונה" / "סוף השנה" בראיה שלי - אם רכבת בימי הגשם נהנת מכל "שפריץ", הצלחת להגיע הביתה בשלום וניקית את האופניים והבקבוקים לפני שהחלפת בגדים את/ה ב"תחום הדופק" של רוכב מבחינת חישוב אחוזים לבחינת "תחומים" יש את הדברים המוכרים, רק יש לזכור שהשינוי הוא תמידי בכל אינדיבידואל בהתאם לעליה וירידה בכושרו. האם את/ה מוכנים להתקשקש עם עצמכם כל 3 - 4 שבועות בעת שינוי פאזה בתוכנית האימונים והתזונה ??????????????????? נתנאל

נתנאל - תודה !! ../images/Emo45.gif

לאו דווקא על התגובה המסויימת הזו, אלא על התשובות בפורום באופן כללי.

ברור לגמרי.....

בדר"כ אני לא שם בכלל מד דופק, אלא אם אני עושה אימון אינטרוולים ספציפי לפי דופק. העיקר זה לרכוב כדי להנות... במיוחד אם אין כוונות הישגיות "אמיתיות" (ואין).. שני רוכבים מקצוענים שפגשתי והופתעתי לראות שאינם משתמשים במד דופק, אמרו לי שאחרי שהם מקצוענים כבר יותר מ- 10 שנים, הם יודעים בדיוק מה רמת המאמץ שלהם ואין להם שום סיבה לשים מד דופק.. מצד שני, כפי שכתבה קרן, לאנשים מסויימים זה מוסיף הרבה תוכן לאימון- אולי זה קשור ל"אסכולה חדשה" ואסכולה ישנה" באימון... אני בטוח שכל מי שמתאמן עם קרמייקל (המאמן של ארמסטרונג) מתאמן עם מד דופק במקרה הטוב, ועם הרבה יותר מזה בשאר המקרים..

raftinguru

New member
שלומי

אל תוציא דברים מפרופורציות. בן אדם שאל שאלה על דופק, אז חשבתי שמגיע לו תשובה כמה שיותר מלאה. תתיחס לעיניין שבגללו התעורר הדיון, אף אחד לא בא להטיף לאחר איך לרכוב, להתאמן או להנות, בדיון בסוגיה כזו יש מקום לתגובה כמו שלך.
וכמו שאמרתי בנושא המדובר, בן אדם שאל שאלה רצינית וחשובה וניסינו לענות באותו מטבע. שיהיה לך יום טוב ורק טוב מכל פעם שתעלה על אופניך... בברכה, שמוליק

kerengil

New member
מצד שני...

אותי לדוגמא, מאוד עודד להתאמן עם מד דופק ולראות איך הכושר משתפר והדופק הולך ויורד - פעילות שהיתה מעלה לי מאוד את הדופק בעבר כבר לא מעלה אותו באותה מידה (כמו עליה מסויימת או שעור ספינינג). זה נותן מוטיבציה להמשיך, וזה לא מוריד מההנאה ברכיבה!

למעלה