כמה תשובות: (גם לבני) ../images/Emo96.gif
1. אם אתה הולך לעשות בדיקה ארגומטרית ואתה רוכב אופניים, לך לעשות את הבדיקה אצל ד"ר יוני ירום, אצלו תוכל לעשות את הבדיקה על אופניך שלך וכך הנתונים שתקבל יהיו רלוונטים יותר למאמץ שאתה עושה על אופניך. הבדיקה שיוני עושה היא לפי פרוטוקול קונקוני שמביא בעצם את הנבדק לדופק המקסימלי אליו הוא יכול להגיע באותו זמן. מעבר לזה אתה יכול לקבל נתונים מוערכים של סף אנאירובי, וזה גם נתון מעניין. 2. לגבי שיטת המדידה של הדופק המקסימלי, הנוסחה של 220-גיל כבר אינה רלוונטית כמה שנים, היא נחשבת ללא מדוייקת, ולא רק זה, אלא היא לא מדוייקת במיוחד לאנשים שעושים ספורט באופן קבוע... לפי הנוסחה הזו אני לדוגמה (בן 33 לפחות לעוד חודשיים, דופק מקסימלי- 197...) הייתי צריך להיות בפרפור חדרים מתמיד. אני מכיר מישהו שכשהוא היה בן 25 הדופק המקסימלי שלו היה 210, ואחר עם דופק מקסימלי של 186 בגיל 25 (והוא הגיע למקום שני באליפות הארץ לפני כמה שנים). אז לסיכום, יש עוד כמה נוסחאות שהן אולי יותר מדוייקות, אולם הדופק המקסימלי הוא הדופק הגבוה ביותר שראית על שעון הדופק שלך בשנה האחרונה. והתשובה לבני: אתה צריך לשנות את השאלה, הדופק צריך להיקבע לא לפי אורך האימון או לפי ה"קצב" אלא לפי המטרות שלך.. שאל את עצמך: "מה אני רוצה להשיג באימון"? או יותר נכון "מה אני רוצה להשיג בכלל"? מטרות יכולות להיות לדוגמה: "לשפר את המהירות הממוצעת שלי", "להחזיק עם הפלוטון בתחרות", "להגיע בתחרות לפודיום", "להצליח לטפס את צובה ב- XX זמן" אלו הן סתם כמה מטרות לדוגמה, קרוב לוודאי שלך יש את המטרות שלך, אך הן צריכות להיות ברורות ומדידות. כעת, אתה צריך (או מאמן צריך) לשבת ולחשוב מה מונע בעדך כיום להשיג את המטרה שלך? כושר כללי?, משקל?, מהירות?, טקטיקה?, טכניקה?, יכול להיות שילוב של כמה דברים. לפי זה אפשר לחבר תוכנית אימונים בה ייקבעו האימונים שאתה צריך לעשות ולפי נתוני הדופק או היכולת הגופנית שלך אפשר לקבוע את הדופק בכל אימון, לפי מטרת האימון, ולא לפי אורך הרכיבה. כלומר, הגדרת רכיבת נפח של 80K, השאלה האם לפי המטרות שלך 80K אמורה להיות רכיבת נפח? או האם 40K היא רכיבה אחרת? סתם לדוגמה, אם אתה מתחרה בכביש, ואורך מירוצי הכביש הוא 70K, אז אימון של 80K יהיה אימון שמדמה תחרות... ויכול להיות שרכיבת נפח תהיה 4-5 שעות..(סתם דוגמה). אם אתה מתאמן לתחרות אופני הרים באקספרט, אז רכיבה של 3 שעות יכולה להיות רכיבת נפח ואימון של 1.5 שעות יהיה אימון אינטנסיבי לשיפור מהירות, סיבולך אנאירובית או שיפור סף אנאירובי... לסיכומו: לכל רוכב שרוצה להתאמן חשוב להגדיר את מטרות האימון, ולפיהן לקבוע מה הוא עושה בכל אימון ולהכין תוכנית אימונים כלשהי (זה לא צריך להיות תוכנית אימונים כמו של ארמסטרונג, אבל בהחלט אפשר לקבוע שעושים אימון אינטרוולים או אימון "מטרה" פעם בשבוע, שתי רכיבות טכניקה באמצע השבוע ובסוף השבוע אימון ארוך או תחרות..) ותכלס': קשה לקבוע מה הדופק שאתה צריך להתאמן בו בלי נתונים על היכולות שלך, על גילך, ועל הדופק המקסימלי שלך/סף אנאירובי שלך. באופן כללי, אימון נפח יתבצע בדופק שאינו עולה על 70% מדופק מקסימלי.