שאלת גמילה???

srk555

New member
שאלת גמילה???

שלום לכולם, אנחנו כבר חצי גמולים מאוגוסט ומבחינת הפיפי אין כמעט פיספוסים, אבל מבחינת הקקי אנחנו בבעיה גדולה הילד ממש נכנס לפאניקה הוא לא מוכן לשבת בשום אופן על האסלה או בסיר הוא ממש משתולל, וכשהוא מגיע למצב שהוא ממש לא מצליח להתאפק הוא צועק חיתול ואני כמובן שמה כי נראה שהוא ממש מבוהל. ניסינו לדבר ניסינו ספרים DVD.... וכלום לא עוזר אשמח לדעתכם. תודה,רוית.

חשוב מאוד

רוית, אחת הבעיות העיקריות היא העצירות, לעיתים אף הכרונית, שמתפתחת מתהליך גמילה לא מספיק הדרגתי. ולפעמים, כמה שננסה ונשתדל שהתהליך יהיה כזה הוא עדיין דרסטי מדי בשביל הילד. אני מציעה בשלב ראשון להגיע למצב שהקקי יוצא בשעה קבועה ביום, כמובן פעם ביום, בחיתול. אם החיתול הוא המקום בו הוא מוכן לעשות, אז תני לו אותו מההתחלה ואחר כך, כשיהיה רגוע, הקקי יצא בזמן קבוע, ניתן יהיה לעבור לעשיית קקי בשירותים. כדאי להניח את החיתולים בהישג ידו,שיוכל לבקש מיד כשהקקי כמעט יוצא. בנוסף, חשוב להשתדל להיות מאוד רגועים סביב נושא הצרכים (פיפי וקקי), לא לשדר לילד שאת לחוצה ו/או רוצה מאוד שיעשה בשירותים. חשוב לחזק אותו על כל התנהגות רצויה סביב נושא זה: מבקש יפה את החיתול, רגוע ועושה יפה בחיתול, מבקש שיחליפו לו, רגוע ולא צועק או בוכה, משחק יפה עם אימא בזמן שעושה קקי ועוד ועוד. בנוסף, כדאי שיעשה בחיתול בעודו נמצא בחדר האמבטיה/ שירותים. גם אם יושב על הרצפה או משחק במשחקים וכו'. עשייה בחדר השירותים תסייע לנו בהמשך לקרב אותו אל האסלה. אם ממש מתנגד לכך אז אני ממליצה לעמוד במרחק שהוא מסכים לעמוד בו ולאט לאט להתקרב אל חדר השירותים. אם תכתבי עוד יותר מפורט, אשמח לתת המלצה ממוקדת אף יותר מזו. בהצלחה, גילי!

srk555

New member
שלום גילי,

קודם כל תודה על התגובה. ניסיתי להושיב עם חיתול על האסלה וגם שם יש ממש פאניקה, אני נורא לא לוחצת ואפילו מציע את החיתול. אבל עדיין הוא מתאפק כל היום ומחכה לחיתול של הלילה,אני פשוט יודעת שאני יוצאת ונכנסת לחדר שוב אחרי כמה דקות להחליף את החיתול. הילד ממש סובל כל היום ולכן גם לא אוכל. רוית.

רוית

רוית, אני אתן כאן כמה תשובות, 1. מיכאל בן צבי, מנחה בגישה ההתנהגותית אכן חקר ויישם טכניקה לסיוע לילדים עם עצירות כרונית (לא קושי בעשיית צרכים בשירותים). דהיינו לעשות קקי (קודם כל) ולעשות אותו בשירותים. מעבודה משותפת רבה שלי איתו אני מכירה את הטכניקה והיא בהחלט אפקטיבית אם כי קצת לא נעימה. אני בהחלט מפעילה את הטכניקה הזו לאחר ליווי שלו עם ילדים שאני מנחה ואנחנו לא ניגשים להפעלת פרוצדורה חיצונית לפני שבודקים שלא יכולים בלי התערבות קטנה יותר, פחות חודרנית (חודרנית כמו החדרת נר כל יום ולעיתים מספר נרות ברצף). 2. בכל מקרה אתן לך את המספר של מיכאל, הוא גר בזכרון יעקב, הוא מגיע לבתים של המטופלים וניתן לקבוע איתו פגישת ייעוץ, הוא בהחלט אדם מאוד נחמד ואני ממליצה עליו בחום. המספר שלו הוא (כמובן שהוא מאשר זאת) : 0544689427, תוכלי לומר לו שקיבלת את המספר ממני. 3. לגופו של עניין אם תרצי נוכל להמשיך את התכתובת או לשוחח בטלפון לגבי הבעיה של בנך (כמובן ללא תשלום). הייתי שואלת עוד: האם עושה רק בלילה? רק בחיתול? האם עושה ללא בגדים? מפספס במקומות אחרים? איך היציאה? רכה? קשה? מתפוררת? כמות גדולה? זה קורה כל יום? אחת לכמה ימים? מה הוא אוכל לאורך היום? האם התזונה השתנתה לאחר התחלת הגמילה? ממתי גמול ועושה פיפי בשירותים? האם חל שינוי נוסף מאז התחלת הגמילה מחיתולים? דרך אגב מאוד משמח שהקקי יוצא תוך כמה דקות, אמנם בערב בחיתול, אבל אחרי כמה דקות- מה שמצביע שאולי אין בעיית עצירות. 4. בנוסף אני ממליצה לך שלא תבצעי משהו חדש (כמו להושיב על האסלה) עד שתחליטי איזה ייעוץ את לוקחת ותקחי אותו באופן מסודר. בהצלחה, גילי

מיכאל בן צבי- מנחה בשיטה ההתנהגותית

שלום לך, מיכאל, חברנו היקר, חקר לעומק (וואו זה נשמע רע.....) את נושא הצאייה, יש לו גישה טיפולית משלו , הכוללת שימוש בנר גליצרין, על מנת "לייצר " תוצר שיזכה בחיזוק חיובי ספציפי משמעותי, ברמה כזו שתביא את התפנית בחינוך לניקיון. אישית איני יודעת מספיק פרטים על תכנית זו, אך לאור המצוקה שלכם אולי תשקלי להיוועץ בו. מיכל

srk555

New member
שלום מיכל,

אשמח להיוועץ עם ד"ר בן צבי,איפה הוא מקבל? איך קובעים תור? ותודה על התגובה. רוית.

קשת13

New member
מנצל"שת - מתי ואיך מתחילים?

הקטנטן בן שנתיים. לפני כמה חודשים ניסינו להתחיל אבל הוא ללא ספק היה קטן מידי. כיום הוא יודע שעושים קקי בסיר/ בשירותים, יודע לפעמים להגיד שעשה קקי (במיוחד אם שואלים אותו בזמן שהוא עושה - 'מה עשית?' אז הוא עונה 'קקי') ואחרי שמחליפים לו הוא רוצה לראות ולזרוק לפח. לגבי פיפי - מעבר למעט פעמים שיוצא לו באמבטיה ואז הוא אומר 'פיפי' הוא כמעט ולא מודע לעניין. השאלה היא האם מתאים להתחיל בגמילה? ואם כן אז איך להתחיל? (אין לו שעות ממש קבועות ליציאות, ובשירותים או בסיר הוא בדרך כלל מסרב לשבת). תודה(-:

קשת13- חכי לאפריל......

בנך צעיר מאוד ובתוך הטווח הללא ספק נורמטיבי לשימוש בחיתולים. מבחינת מזג האויר, היות ומדובר- ברוב המקרים- בתהליך, לא כדאי ליצור מצבים בהם הילד יהיה רטוב מצרכים, מקלחות מזדמנות במהלך היום, החלפת בגדים באויר הפתוח....וכו', דווקא בחורף. מכל הבחינות, הייתי ממליצה לכם להמתין.

כמה כללים בסיסיים

קשת, השאלות שעליהן את צריכה לענות לפני שנתחיל בגמילה יהיו: 1. האם הילד שם לב/ מודיע ומבקש החלפה כאשר עושה פיפי/ קקי? לפעמים התשובה מגוונת וחשוב לענות באופן מפורט. 2. כמה הילד מתאפק? את התשובה לשאלה הזו נדע לאחר שנעשה מה שאני קוראת "בדיקות יובש". נבדוק את החיתול של הילד כל רבע שעה. אם לפעמים החיתול יבש זה אומר שמתאפק לפעמים רבע שעה. משם נמשיך הלאה עד שנמצא את הנקודה שבה מתאפק. אם מתאפק 20 דקות עד חצי שעה, זהו זמן טוב להתחיל. אם לילד אין יכולת התאפקות, ההצלחות שלו בשירותים יהיו מעטות והיכולת שלו ללמוד כי פיפי עושים בשירותים תהיה מוגבלת. 3. האם הילד מדבר /מתעניין בנושא הפיפי? לדוג'- מסתכל על אבא עושה, נוגע בחיתול כשעושה, משחק בחפצים ומדבר על נושא הפיפי. 4. יש סימנים נוספים, כמו האם עוצר את הפעילות השוטפת על מנת לעשות צרכים? בגיל קטן, כשאין בשלות, הילדים עושים את הצרכים תוך כדי פעילות שוטפת, משחק, אוכל וכו'. בהמשך, מייחדים את הפעילות לעשיית צרכים בלבד. דהיינו, עוצרים ועושים פיפי, ואז ממשיכים לשחק. הולכים לפינה ועושים קקי ואז חוזרים לשחק. פעולה כזו מעידה על ההבנה כי הגוף שלי עושה משהו עכשיו. מודעות לעשיית הצרכים ולא עשייתם ללא תשומת לב. בנוסף, אני מסכימה עם מיכל שכדאי לחכות לימים חמים יותר כדי להתחיל. הסרבול יהיה גדול והוא באמת עוד קצת קטן. בינתיים תבדקי את הנושאים שציינתי כאן ותהיה לך תשובה אם יש בשלות. את בהחלט יכולה לכתוב כאן את התשובות ונדון יחד, זה בטוח רוולנטי לעוד הורים. בהצלחה, גילי

קשת13

New member
תודה גילי

לפי שאלות אלו לא נראה לי שהוא כבר מוכן ואולי באמת עדיף לחכות לאביב. ובכל זאת הנה תשובותיי: 1- כאשר הוא עושה קקי הוא בדרך כלל שם לב ומצהיר שיש לו קקי. אחרי כן הוא לא מבקש בדרך כלל החלפה ואפילו 'שוכח' מזה. לגבי פיפי לא אומר ולא נראה לי מודע. 2- לא בדקתי את נושא ההתאפקות. 3- מתעניין אבל די מעט, נניח רוצה לראות את אבא עושה פיפי, רוצה לראות מה יש בשירותים ואפילו להוריד את המים אבל זה הכל בערך. 4- לצורך פיפי הוא לא עוצר את הפעילות. כשעושה קקי אז הוא מפסיק את המשחק ואומר 'קקי'. אבל לא הולך לצד/ מתרחק כדי לעשות. אשמח לשמוע דעתך.

בשלות לגמילה

קשת יקרה, 1. נראה לפי מה שאת מספרת שהמודעות עדיין לא קיימת לגמרי אך בהחלט יש לה ניצנים יפים. אם בהמשך יבקש גם להחליף ויתעקש או אפילו יוריד את החיתול או ינסה, ץדעי שזה הזמן מבחינת המודעות. 2.לא בדקת את נושא ההתאפקות אבל האם לפעמים החיתול יבש כשאת מחליפה? 3.התעניינות יפה מאוד! בהחלט מספק ולא חייבים יותר מזה כדי להתחיל, זהו איננו תנאי מקדים אלא משהו נחמד שמוסיף לעניין המודעות והעירניות לנושא. 4.עצירה לצורך קקי היא הצעד הראשון, אח"כ עוצרים פעילות בשביל פיפי או רק מבקשים אחריו החלפה. יפה שהוא עוצר בשביל קקי, את יכולה להעצים את החוויה ולדבר על כך שנייה אחרי שמסיים, עשית קקי, יש קקי בחיתול, צריך להחליף וכו'. הכל כדי להגביר את המודעות. לסיכומו של עניין, כדאי לחכות, בינתיים להיות עריניים ולשים לב לתגובות שלו. גילי

noale noale

New member
על גמילה של קקי

זה ידוע שגמילה מקקי יותר בעייתית. בן השש שלנו (שאינו PDD) נגמל מאוחר. בערך בגיל 3.5 מפיפי, אבל עד גיל קרוב ל 5 !!!!! היה מבקש "אמא -שימי לי חיתול, יש לי קקי" ולא היה מוכן בשום פנים לשבת על האסלה (אנחנו ויתרנו מראש על סיר והשתמשנו בישבנון)... זרמנו איתו ולא נלחמנו. ביום שהוא לבדו החליט שהוא יושב על האסלה (על הישבנון) - הוא פשוט נגמל לחלוטין (למעט פיספוסים פה ושם שזה סביר לחלוטין). מה שכן עשינו זה ביקשנו - ומידי פעם הוא גם הסכים , לשבת עם החיתול על הישבנון... אבל כמובן שהוא היה יושב 20 שניות ואז קם וכורע בצד החדר.. מה שאני מנסה להגיד זה שגם אצל ילדים לא על הספקטרום קשה יותר להיגמל מקקי (אני חושבת שגם זה יותר קשה לבנים.. משום מה...) כמו שאמרו כאן כבר, חשוב במיוחד לא להגיע למצב של עצירות. עדיף שיעשה בחיתול. לאט לאט... אז יקח עוד קצת... הבן הקטן שלי שעל הספקטרום, בתפקוד גבוה, עוד מעט בן 3. אין זכר לגמילה - גם לא מפיפי - ואנו גם לא דוחפים בכיוון בינתיים...

galit74

New member
גם אצלנו היה אותו סיפור

גמלנו בעזרת נרות וזה היה דיי מהיר כי ברגע שהבין שזה ממש לא מפחיד לשבת על האסלה ואפילו יותר נוח עזב את החיתול. הוא היה בן 5+

מהנסיון שלנו

גם אצלנו הגמילה מפיפי עברה בסדר. עם הקקי זה יותר מורכב. זה הגיע למצב, שהנסיך התאפק כל היום לא לעשות קקי, והיה עושה בחיתול ששמתי לו ללילה (עדיין אינו גמול בלילה. זה השלב הבא). מדובר בילד שלפני הגמילה היה עושה קקי 2-3 פעמים במשך היום. ניצלתי את השעה הקבועה, ולקחתי את הנסיך לשירותים כל ערב לפני השינה. הנסיך לא התנגד לשבת על האסלה (עם מקטין אסלה מרופד - מומלץ ביותר ולדעתי גם מפחית חרדות. כך גם התחלנו את הגמילה מפיפי. היום משתין בעמידה, פעמים רבות ביוזמתו, ואפילו לא שוכח להרים את הקרש...
) השירותים אצלנו מרווחים ונעימים. ישבתי ביחד איתו. הוא שר, עשה הצגות מול הראי, הפעיל אותי בשירי אצבעות, שמר על מורל גבוה ועשה הכל - חוץ מקקי. ישבנו כ- 10 דקות (עם טיימר שהוא החל מאוד לחבב, ומפעיל בעצמו עם כל כניסה לשירותים) והוא 'שחרר' כדרכו רק בחיתול. אחרי כמה ימים כאלה, הוא החל להתחכם: עשה קקי בתחתונים לפנות ערב, לפני 'טקס השירותים' שלנו. לא ויתרתי, וקיימתי את הטקס גם אחרי הפספוס (שאין לי ספק שהיה מתוכנן היטב). ראיתי בכך איזשהו מסר מהנסיך (שאינו מדבר, למעט מילים ספורות), והקדמתי את טקס האסלה. למחרת היתה לנו הצלחה ראשונה - קקי בשירותים ! היו לנו הצלחות במשך כמה ימים, אבל גם פספוסים, כולל במשך היום (אחרי כחודשיים שוא לא עשה קקי במהלך היום). אני מייחסת את הפספוסים הללו לתהליך. לפני כמה ימים, כשבוע אחרי ההצלחות, הנסיך חטף וירוס שלשולים, מהסוג ה- NASTY במיוחד. למרות הקושי הרב, החלפת הבגדים התדירה (והריח, אוי הריח...) לא שמתי לו חיתול (חוץ מאשר בלילה) וביומיים המאוד-מאוד נזילים היו לא מעט הצלחות, אך גם פספוסים. בסה"כ, אני מרגישה שאנו בעיצומו של התהליך, ובדרך הנכונה
. באיזשהו מקום אני מקווה שהוירוס אפילו תרם מעט לתהליך, כי היו לא מעט הצלחות והנסיך (שהוא די אסטניסט) הרגיש את היתרונות והנוחות בשימוש בשירותים גם לקקי. ימים יגידו. הנסיך בן 4 וארבעה חודשים.

ליייייי

New member
לגילי ומי שעבד לפי עקרונות הABA

אנחנו מתחילים גמילה בשבוע הבא. איך מגיבים על "פיספוסים"? שמעתי תגובות שונות ואשמח לשמוע עוד.

לייייייי

תני לנו עוד קצת פרטים, יש כמה טכניקות והתשובה היא לא חד משמעית. עוד קצת מידע בבקשה..... ואז בשמחה אתן כמה עצות גילי

ליייייי

New member
פרטים

פיצ בן 3. אין לי כ"כ פרטים ,כי עדיין לא התחלנו, אני סתם קצת מוטרדת מתגובה לפיספוסים (עדיין לא דברנו עם המנחה על מה ואיך עושים ,נעשה זאת בשבוע הבא) . הבנתי שכאשר יש פיספוסים (עושה במכנסיים במקום בשרותים),לא מתעלמים מכך. שמעתי מהורים שיש תגובות שונות כמו למשל- חבל שלא עשית בשרותים, אתה לא יכול לקבל אסימון, אתה צריך לשבת עכשיו על הכסא בצד (????????) ועוד כאלה. אני יודעת שעם הגדול שלי, שהוא לא בספקטרום, במקרים הבודדים שפספס הגבתי במשהו כמו-לא נורא,קורה, או אני בטוחה שבפעם הבאה תשים לב.... הקיצר- מטריד עד מאוד.

ממש, ממש לא!

שלום לך, אינני גילי המקסימה, אך קשה להישאר אדישים למקרא המסר שלך. מספר דברים. 1. היות וקיימת מנחה ומתנהלת תכנית, איננו מערימים "יעוץ על יעוץ". על המנחה להתאים לו תכנית אישית התפורה על פי מידותיו המדויקות, מבחינת כישורי החיים (גמילה) ומכל בחינה אחרת. בנוסף היא תעשיר אתכם בכל ידע נלווה ובעומד מאחורי המטרות, לפי מידת הענין שלך. 2. כפי שרמזה לך גילי, אין דרך אחת בלבד. מהבחינה הכרונולוגית בנך בגיל הרך- בגיל ה'נורמטיבי' לגמילה, מה שעשוי להתאים לתהליך כפי שהוא אצל ילדים עם התפתחות תקינה; מאידך, אולי יש לו קשיים בתחומים אחרים שיש להביא בחשבון. בעיות התנהגות סביב הצאייה, בעיות מוטוריות בהקשר כריעה, בעיות עיכול..........לכך כנראה התכוונה גילי בבקשתה לפרטים נוספים. 3. פספוסים. עם כל הסייגים שציינתי קודם, הנטיה הכללית בתהליך, שאגב משותפת גם לגמילה בילדים עם התפתחות תקינה: לא לייצר תשומת לב חברתית סביב הפספוס והחלפת הבגדים ולא לייצר הפסקה סביבו. הדוגמאות שנתת קוממו אותי היות ומדגימות בדיוק מה שלא צריך להיעשות. תשומת לב יכולה להיות חיובית ושלילית כאחד, שני הסוגים הינם מחזקים חיוביים ועלולים להגביר את התנהגות ה'פספוסים'! דוגמא לתשומת לב חיובית: חיבוקים ונשיקות , " חמודי שלי, מאמי שלי, לפעמים זה קורה...." דוגמא לתשומת לב שלילית: " לא! לא! לא! מה עשית!! בחמישה לשמונה?! פיפי עושים בשירותים! בשירותים!!!" דוגמא ליצירת הפסקה: ה'פספוס' קטע את העשייה שהילד היה עסוק בה, הוא פורש כדי שינקו אותו, בינתיים בוחר לו בגדים אחרים, משחק עם גליל נייר טואלט....וכו'. בתהליך של למידה ילדים רושמים לפניהם שזו עשויה להיות הדרך הקלה והבטוחה לקטוע גם גירוי אברסיבי. לכן ילדים רבים לומדים להחליף את המשפט 'אני רוצה הפסקה' במילה הקטנה האחת- "פיפי". לכן גם כולנו זוכרים מהילדות הפרטית שלנו את האצבעות המורמות בכיתה, כשאחר כך מסתובבים כולם במסדרונות. כיצד נמנעים מהגברת התנהגות ה'פספוסים'? שומרים על ענייניות, זריזות וחסכון במלל סביב ההחלפה. בגישה של תיקון היתר (OVER CORRECTION) , כמובן כחלק מתמונה שלמה, המטופל (במקרה שלך הילד) גם מעורב בתהליך ההחלפה והניקיון מסביב, בסיוע. הערה נוספת, מן הפן הרגשי- תחום שאני בור ועם הארץ בו. וזו דעתי האישית והלא מקצועית בעליל. הדוגמאות שנתת משפילות ילדים, שלא לדבר על נוכחות עוד בני משפחה שתהפוך תגובות כאלה להשפלה בפרהסיה. ישנם כאן נושאים הן מוסריים והן המתקשרים לדימוי גוף. יש להימנע מפגיעה רגשית בילדים ואף החוק מגדיר זאת.

ליייייי

New member
רגע,רגע,רגע

אני חייבת להבהיר ,אם לא הובן שעדיין לא התחלנו בתכנית,לא קבלתי תכנית ואף לא דיסקסנו זאת אנחנו נתחיל בשבוע הבא. ואין ספק שהמנחה תמצא את התכנית המתאימה לו ביותר. אבל מתוך תגובות שונות ששמעתי שמנחים שונים ממליצים,רציתי לשמוע מכם איך אתם הייתם מגיבים. אין לי עדיין פרטים לגבי מה קורה. (כיום כאשר אני רואה שהוא עומד לעשות קקי,או שמזהה את "השעה המשוערת", שואלת אם הוא צריך, הוא אומר שכן והולך לעשות בשרותים,יושב על ישבנון וקורא עיתון ילדים,או ספר...,בבוקר עושה בשרותים וכך גם לפני אמבטיה,בבוקר קם יבש). סתם התעניינתי מהן התגובות המומלצות למקרה ויש פספוס "רגיל". אכן קיימות כל מיני תגובות שלחלוטין לא נראה לי מתאימות, ולכן שואלת (כי עדיין לא קבלתי הדרכה).

למעלה