שאלת אבחון מחוננים

אין שום סיבה להניח שהילד לא הצטיין בכיתה.

אבל מוציאים אותו בלי שום קשר לכמה שהוא מצטיין, על סמך מבחן של כמה שעות. אין שום בעייה להוציא ילד מהכיתה כי הוא לא מצליח בכיתה - אבל זה לא מה שמדובר בו.
זה לא קשור לחינוך של ההורים, זה קשור למה סביר ומה לא סביר לעשות לבן אדם. וזה שאתה לא מבין את זה, ואף לועג לעצם הרעיון שצריך לקבל החלטות גם תוך התחשבות בשיקולים הומניים, אומר שמערכת החינוך כשלה במקרה שלך.

אבל הם לא יעורבבו.

רוב הסיכויים שמה שיקרה הוא ששניים-שלושה ייצאו מהכיתה וכל היתר יישארו - ובשביל השניים-שלושה מקומות האלה לא שווה לפגוע בילדים האלה. כמו שחזרתי וכתבתי - אם באמת הייתה נוצרת כיתה חדשה (למשל אם לוקחים מחוננים בכיתות מחוננים משלוש ערים ומרכיבים כיתה אחת) זו לא הייתה בעייה, כי אז ברור שמדובר במסגרת אחרת חדשה, וזה לא שהעיפו שניים שלושה מהמסגרת הקיימת.
וזה לא עלבון או עקיצה - אני באמת חושבת שאם אתה חושב ששיקולים הומניים ראויים ללעג אז משהו מאוד לא בסדר עם החינוך שיצאת ממנו ממערכת החינוך. ואם מקבלי ההחלטות במערכת החינוך באמת קיבלו את ההחלטה שבה אנחנו דנים כרגע, אז נראה שמערכת החינוך לא השתנתה לטובה מאז זמנך. מדובר פה בילדים ואני לא רואה שום סיבה לדרוס אותם כדי להכניס עוד שניים-שלושה ילדים לתכנית. אם כל כך חשוב להכניס עוד שניים-שלושה ילדים, שיכניסו אותם בלי להוציא את השניים-שלושה הקודמים.

עדיקים

Active member
שאלת אבחון מחוננים

מצטרפת לכאן עם שאלה

הבן שלי עבר את שלב א (טוען שבקלות) ונבחן בשלב ב' (שגם עליו אמר שהיה קל מאוד).
רוצה להתכונן לעתיד לבוא במידה ויעבור.
יש לנו בית ספר עם כיתה של ילדים מחוננים בעיר. לזו הוא הודיע שלא ילך גם אם יעבור לשמחתי כי גם אני מעדיפה שישאר בבית הספר הנוכחי, הוא פורח חברתית לא רוצה לשנות את זה.
האם אפשר ללכת ליום שליפה בעיר אחרת ואיך בדיוק זה עובד? האם יהיה עלינו לקחת אותו לעיר אחרת במידה ולא נרצה שילך לכיתת המחוננים בעירנו?

לפני שיענו לך לגבי יום שליפה בעיר אחרת

(נדמה לי שיש פה כאלה שבאמת עשו/עושים את זה), אני רק רוצה להעלות בפנייך את הנקודה שעלתה פה בפורום, שאם הוא מעוניין ללמוד בכיתת מחוננים בחטיבה ובתיכון, אז אם הוא ייכנס לכיתת מחוננים ביסודי, אחר כך הוא יעבור אוטומטית לכיתת מחוננים בחטיבה. אבל אם הוא לא ייכנס לכיתת מחוננים (ואולי גם אם הוא ינסה להיכנס לכיתת מחוננים רק ב-ו' כדי להמשיך לחטיבה), גם אם הוא יילך למרכז מחוננים בעיר אחרת - סביר שהוא יצטרך לעבור שוב בחינות מחוננים כדי להיכנס לכיתת המחוננים בחטיבה. שווה לברר את הנקודה הזאת לגבי מה שקורה בעיר שלכם לפני שמקבלים החלטות בנושא.

עדיקים

Active member
תודה על ההארה/הערה

עוד לא חשבנו על העתיד ולא ידעתי את זה בכלל.

הנוהל השתנה החל מהילדים שנבחנים השנה

הנהלים השתנו אלחרונה. מי שטרם נכנס למסלול יצטרך להתמודד על המקומות בכיתת המחוננים בחטיבה מול בוגרי יום שליפה ונבחנים חדשים.

לא הבנתי מה כתבת פה. את אומרת

שמי שעומד להיכנס לכיתת מחוננים בעיר שיש בה כיתת מחוננים ביסודי וגם בחטיבה ובתיכון, יצטרך להיבחן במעבר מהיסודי לחטיבה כדי להמשיך עם הכיתה הלאה לחטיבה?

פה זה עדיין לא מוזכר:
http://edu.gov.il/minhalpedagogy/gi...ary-education-frameworks/Pages/auditions.aspx

יש לך מקור שבו העניין מוזכר?

אחדד עבורך

אגף המחוננים הוביל שינוי, במסגרת תפיסת העולם של המחונן בכיתתו, לפיו תלמידי כיתות המחוננים ביסודי יעמדו גם הם למבחן לצד תלמידים מימי שליפה ותלמידים שטרם נבחנו, על המקומות בכיתות החטיבה באותה עיר.
המידע צוין במכתבי הזימון שנשלחו למועמדים לשלב ב' השנה ונדמה לי שעלה גם בכנס שערך האגף באוניברסיטת תל-אביב לפני שבועות (קיים סרטון בדף הפייסבוק של יהלום (יהלום - יחד הורים למחוננים ומצטיינים).

יורה נחושתן

Member
מנהל
לדעתי, מן ההגינות שכולם יעברו את המבחן או, שאף לא אחד.

אם בישוב כל שהוא ישנה כיתת מחוננים אחת בבית ספר היסודי ששם התקבלו אלו שעברו את מבחן שלב ב' והיו הראשונים להירשם והשאר, שגם עברו את המבחן ולא הספיקו להתקבל (בגלל חוסר מקום) ולכן היו רק בימי שליפה. הרי שאם אותם אלו שהיו בכיתת המחוננים ביסודי נכנסים באופן אוטומטי לחטיבה ואלו שלא התקבלו בגלל חוסר מקום, חייבים לעבור את מבחן קרני. יש בזה חוסר הגינות. ואם האגף החליט שכולם עוברים את המבחן, נוצרה כאן הזדמנות שווה לכולם, לכל המחוננים.

לדעתי, הרעיון לקחת ילדים שלמדו 3 או 4

שנים בכיתת מחוננים, לעשות להם מבחן ולהגיד להם "מצטערים, אתם כבר לא מחוננים ולכן לא יכולים להמשיך בכיתה עם חבריכם" הוא רעיון מזעזע ממש. הנזק שייגרם לילדים האלה נראה לי גדול ומקבל עדיפות על התועלת שכיתת מחוננים יכולה להביא למישהו, והרי לא מדובר במדע מדויק - לדעתי מסיבות הומניות אסור לעשות את זה. ממילא ברוב המקרים ילדים שלא באמת מתאימים לכיתה מוצאים את דרכם החוצה - אבל כשהם יוצאים זה לא עם חותמת של "אתה לא באמת מחונן", אלא של "הכיתה הזו לא מתאימה לי", "המסגרת לא מתאימה לי", "אני לא רוצה" וכו' - משהו שהוא לא זעזוע גדול או מבחן שקובע ש"הוא כבר לא מחונן".

יורה נחושתן

Member
מנהל
בסדר. אולם זה כולל את כל הילדים שנמצאו מחוננים

במסגרת מבחן שלב ב' ובגלל סיבות הכרוכות בחוסר כיתות (תקציב, תקציב ושוב תקציב) הם יהיו מחוייבים בביצוע מבחן קרני מפני שלא היה מקום לשלבם בכיתת מחוננים. לא יתכן שילד מחונן שלמד בכיתת מחוננים יקבל עדיפות על ילד מחונן אחר שלא יכול היה להתקבל לכיתה בגלל חוסר מקום. בנוסף, ישנן השגות על בתי ספר שונים שבהם קיימת כיתת מחוננים בכל שכבה. השאלות הן מהותיות ובהחלט לא פשוטות.

לא, זה לא כולל. הפגיעה בילד שכ-ב-ר

נמצא בכיתה ומוציאים אותו ממנה, בעוד חבריו ממשיכים - שונה מהמצב בו ילד נמצא במסגרת אחת ונבחן כדי להיכנס למסגרת אחרת. להוציא מישהו ממשהו לא שקול ללא להכניס מישהו אחר. לאחד החיים ממשיכים בערך כמו קודם - אז הוא לא התקבל לכיתת מחוננים - זו לא מכה כל כך קשה. לשני לוקחים ומ-ו-צ-י-א-י-ם אותו מהכיתה שבה הוא למד שלוש-ארבע שנים ואומרים לכולם - הייתה פשלה/הוא בעצם לא חכם/וכו' ומכניסים מישהו אחר. אני לא רואה איך אתה לא רואה את הפגיעה הקשה בילד שעושים לו משהו כזה.

אני לא יודעת למה אתה מתכוון כשאתה מדבר על בתי ספר עם כיתת מחוננים בכל שכבה, אז אין לי איך להתייחס לזה.

אגב, אני ל-א חושבת שזה בעייתי אם, למשל, יש כיתת מחוננים שנמצאת בעיר אחרת ומאחדת ילדים מכיתות מחוננים מכמה ערים (כמו הכפר הירוק אולי? לא יודעת מי מגיע לשם), שלא כל הילדים יתקבלו - לקחת שלוש כיתות מחוננים משלוש ערים, נניח, ומתוכן לקבל כשליש מכל עיר לכיתה החדשה, זה משהו שילד יכול להבין - זה שוב הופך למסגרת אחרת, ולא מסגרת שהוציאו אותך ממנה. זה לא כמו לקחת כיתה ולהוציא ממנה כמה ילדים כדי לפנות מקום לילדים אחרים - שזה עוול מזעזע בעיניי, כאמור. אם כל כך חשוב להכניס ילדים נוספים - שיפתחו שתי כיתות מחוננים בחטיבה ובתיכון. אבל להוציא ילדים מהכיתה? שוב, אני פשוט לא מבינה איך מישהו חושב שסביר לעשות כזה דבר.

יש לציין שבעיר שלנו אין כיתת מחוננים ביסודי, כך שזה לא שאני מנסה לפעול לטובת הבנות שלי או משהו בסגנון. ואם נעבור עיר ולא יהיה מקום בכיתת המחוננים של אותה עיר בשביל הבת שלי - לא נורא. לא הייתי חולמת אפילו לחשוב שזה סביר שהבת שלי תבוא ויוציאו ילד אחר מהכיתה כדי שהיא תיכנס

יורה נחושתן

Member
מנהל
אז אנחנו חלוקים

כשילד לא עבר את המבחן בהצלחה (שלב ב') ואינו מוכר כמחונן אני בהחלט יכול לקבל את הטיעון המציין את ההבדל בין תלמיד שרוצה להשתלב בכיתת מחוננים בחט' ולא היה במסגרת מחוננים כל שהיא לבין תלמיד שהיה בכיתת מחוננים או ביום שליפה. (כפי שנהוג למשל ב"יאסה" בירושלים - כשתלמיד שרוצה להתקבל לשם ולא עבר קודם את מבחני קרני, מחוייב בעשיית המבחן לעומת תלמיד שכן עבר את מבחן קרני ביישובו ובהצלחה, לא יחוייב בביצוע חוזר של המבחן) אייני רואה כל הבדל בין שני תלמידים שעברו בהצלחה את שלב ב' ואחד ימשיך באופן אוטומטי בחט' מפני שהוא לומד בכיתת מחוננים ביסודי והשני - מאותו ישוב אפילו - שלא התקבל בגלל חוסר מקום, יחוייב בהתמודדות במבחן קרני. אני מוצא שזה בפירוש, לא הוגן. אפשר למצוא מינוחים שונים שיכולים להסביר לכלל התלמידים ללא יוצא מן הכלל, את הצורך בעשיית המבחן או לחילופין, יחוייבו כל הרשויות הנוגעות בדבר להקצות את התקציבים שיאפשרו פתיחת כיתות מחוננים נוספות שיספיקו לכלל האוכלוסיה. כפי שכבר ציינתי קודם, בסופו של דבר, הבעיה היא כלכלית בלבד.

אה, לגבי ילד שלא התקבל

לכיתת מחוננים מחוסר מקום (כלומר, המסגרת בישוב שלו ביסודי היא כיתת מחוננים, אבל הוא לא נכנס אליה בגלל חוסר מקום), אני מסכימה שהוא לא צריך לעשות מבחן קרני, ואפשר להשתמש בסאלד שלו כדי להכניס אותו אם מתפנה מקום בכיתת המחוננים בחטיבה.
אבל הוא עדיין ברשימה אחרת - לא זאת של הילדים שכבר היו בכיתה, שלהם הכניסה לחטיבה צריכה להיות מובטחת לגמרי, בלי רשימות המתנה ובלי כלום.
הבעייה היחידה עם השימוש בסאלד לילד שלא היה לו מקום, היא העדר האפשרות להשוות ציונים בין סאלד לבין קרני. אפשר להחליט שאלה שעברו את סאלד בעיר ולא נכנסו מחוסר מקום יקבלו עדיפות על פני אלה שעברו את קרני, אבל זו לא הכרעה מתחייבת ומתבקשת כמו ההחלטה להעביר את כל מי שכבר בכיתה, כי עדיין, לא להכניס לכיתה זה לא עוול כל כך משמעותי כמו להוציא מהכיתה.
אגב, איך מחליטים את מי להכניס לכיתת מחוננים כשאין מספיק מקום? אם מגרילים, נגיד, אז כל מה שכתבתי למעלה, אבל אם קובעים לפי הציונים במבחן, אז באמת לא ברור אם לא סביר יותר להשוות בין הילדים שלא בכיתה שוב בכיתה ו' - ואז שוב חוזרים לבעייתיות של חוסר האפשרות להשוות בין מבחן סאלד למבחן קרני, ואולי אין ברירה אלא שכל מי שלא בכיתה יעשה קרני (כי הרי לא כל מי שעושה קרני בכלל עשה את מבחן סאלד). אתה חושב שיש עדיפות בכניסה לחטיבה למי שלא נכנס לכיתה ביסודי כי הציון שלו לא היה מספיק גבוה להיכנס לכיתה (אבל מספיק גבוה להיחשב למחונן) על פני מי שלא נבחן בסאלד, אבל אם יבחנו את שניהם בקרני יקבל ציון גבוה יותר, כשהראשון אולי בכלל לא יאובחן כמחונו בקרני? הרי מעולם לא השוו בין שני הילדים האלה, וכשמשווים ביניהם השני יותר מתאים. הסיבה לקבל אם הייתה הגרלה היא שיש משהו לא הוגן בכך שהוא לא בכיתת מחוננים רק בגלל חוסר מזל, אבל אם הוא לא בכיתת מחוננים כי הוא פחות טוב מאלה שכן נכנסו לכיתת מחוננים, גם עכשיו הוא אולי פחות טוב מהמועמדים האחרים ברשימה, אז למה שדווקא לו תהיה עדיפות?

דיברגנט חדש

Well-known member
אם כך, אז הטיעון שלך בכלל הופך למגוחך, כי ילד שעבר את סאלד

צריך להיות מופלה מכיוון שבעירו אין כיתת מחוננים לעומת ילד שלא הלך לכיתה מחוסר מקום?

לא הבנתי למה אתה מתכוון.

אתה מדבר על חטיבה שמגיעים אליה ילדים ממספר ערים שונות? במקרה כזה אמרתי שכ-ן צריך לעשות קרני, ושזה גם לא בעייתי, כי הרכב הכיתה ישתנה לגמרי.
אני מדברת על מקרה שבו יש עיר עם כיתת מחוננים ביסודי, שיש לה גם חטיבה עם כיתת מחוננים ביסודי, ועל השאלה אם הילדים בכיתה צריכים לעשות מבחן מחדש בכניסה לחטיבה כך שחלקם יעופו וילדים אחרים מהעיר ייכנסו במקומם.

דיברגנט חדש

Well-known member
התכוונתי לבי"ס יסודי וחטיבה שנמצאים במקום אחר, אך באותה עיר

רוב רובם של כיתת המחוננים בחטיבה הם מכיתת המחוננים ביסודי, אבל יש גם חדשים שבאו בעקבות מבחן קרני.
&nbsp
אין שום סיבה שבעולם שבוגרי יום שליפה ובוגרי כיתת המחוננים יהיו בדרגה שונה, אלא אם כן התוצאות שלהם בכיתה ב' היו פחות טובים.
הואיל ודברתי על יום שליפה שאין בו כיתת מחוננים, זה לא המצב, אלא פשוט חוסר מזלם שהוריהם בחרו לגור במקום שאין כית מחוננים, אלא רק יום שליפה, לכן לדעתי הם לא צריכים להיות מקופחים ולא צריך להיות בינם לבין אלו שהיו בכיתת מחוננים הבדל כאשר הם מתחרים על אותו מקום בחטיבה.

למעלה