שאלות

דליה.ד

New member
שאלות

לפני שאפצח בשאלות אבהיר שהן לא נועדו להרגיז, אלא פשוט באמת לדעת... האם למישהי מהמלמדות בבית יש קוריקולום מסודר? האם יש לכן מטרות, יעדים והפעולות שאתן נוקטות להשגת היעדים? הכוונה: מתוכנן מראש? האם אתן צריכות לתת דין וחשבון למישהו על התוצאות (חוץ מלעצמכן ולילדים)? האם יש סדר יום קבוע שחלקו מוקדש ללימוד? האם הלימוד הוא שיטתי או מקרי? האם הכל ניתן לשליטת הילד ורצונו הבלעדי, או שמא, חלילה צריך להטיל מרות ולומר עכשיו יש שיעור חשבון, תורה, טבע, או לא משנה מה? ומה קורה באם הילד מגלה קשיים? באם הוא מתקשה במשהו (כתיבה, קריאה, חשבון) מה אתן עושות אז? ניגשות לייעוץ, לאבחון, או שפשוט לא מלמדים באם יש קושי? האם יש חדר לימוד המיועד ללימודים? מה הם אמצעי העזר (מלבד קלטות) להוראה? האם אתן עובדות על פי תוכנית הלימודים לאותו גיל? האם אתן ממציאות תכנית לימודים? האם לומדים חשבון (זה רק כדוגמא) כל יום, או רק כשמתחשק, או רק כשיוצא - כמו שסיפרתן? מה עם משהו דמוי "סל תרבות" בבית הספר? האם יש תכנית מאורגנת לזה מראש? או שהולכים למה שיוצא? מה עם חינוך גופני? מוסיקה (הכוונה ממש ללימודי מוסיקה)? אמנויות? מדעים? מה עם עבודות קבוצתיות וללמידה שיתופית, יש דבר כזה? מה קורה עם שיטות הוראה למידה שונות? מה עם הקניית מיומנויות מחשב? מה עם הקניית מיומנויות משוב ובקרה? מה עם הערכה (גם אלטרנטיבית)? מה עם מפגשים חברתיים? מה עם טכסים במועדים כגון יום השואה, יום הזכרון, יום רבין? מה עם תרפיות (באם הילד זקוק)? באמת אשמח לקבל תשובות!

יונת ש.

New member
תשובות אישיות שלי (../images/Emo18.gifמגילה!)

דליה, תשאלי בכיף! אני לא בטוחה שהתשובות שלי יעזרו לך – לפעמים צריך לראות כדי לקלוט, אבל אני אנסה לעשות את הדברים מוחשיים עד כמה שאפשר. האם למישהי מהמלמדות בבית יש קוריקולום מסודר? לנו לא. האם יש לכן מטרות, יעדים והפעולות שאתן נוקטות להשגת היעדים? הכוונה: מתוכנן מראש? אני משתדלת שלא, אבל לפעמים מתפלקת לי איזו אג'נדה על הילד הכי קרוב. אני משתדלת להתנצל אחר כך.
האם אתן צריכות לתת דין וחשבון למישהו על התוצאות (חוץ מלעצמכן ולילדים)? למשפחה המורחבת, לשכנים, לזבנית בסופר, לשרברב, ולכל מי שפוגש אותנו...
האם יש סדר יום קבוע שחלקו מוקדש ללימוד? כל היום שלנו מוקדש ללימוד, כל יום. לגבי סדר יום קבוע – יש דברים שאנחנו עושים פחות או יותר כל יום או כל שבוע, אבל זה לא קשיח כמו מערכת שעות בבי"ס, אלא דפוסים שהתגבשו במשך הזמן, ושמשתנים לפעמים. האם הלימוד הוא שיטתי או מקרי? כן
רוב הלמידה מתרחשת מאליה כחלק מהחיים, אם לזה את מתכוונת ב "לימוד מקרי". יש גם מצבים שדומים יותר לשיעורים, עם תרגילים והכל, אבל גם הם קורים בצורה "מקרית" – רק כשהילדים רוצים לעשות דברים כאלה. עד כמה שאני יכולה להבחין, הם לא לומדים יותר מ"הלימוד השיטתי" ביחס ללמידה הטבעית, ובטח שלא זוכרים יותר. האם הכל ניתן לשליטת הילד ורצונו הבלעדי, או שמא, חלילה צריך להטיל מרות ולומר עכשיו יש שיעור חשבון, תורה, טבע, או לא משנה מה? לא הכל נתון לשליטת הילד, אבל לפחות מה שקורה אצלו בתוך הראש הוא עדיין ברשותו ואני משתדלת לא לנסות לדחוף לשם ידע שהוא לא רוצה בו בדיוק כמו שאני משתדלת לא לדחוף לפיו מאכלים שהוא לא רוצה לאכול. נראה לי שכאשר ילד רעב הוא נוטה לאכול טוב יותר, וכשילד מסתקרן הוא נוטה ללמוד טוב יותר. אני משתדלת לתת לילדים שלי מזון למחשבה רק כשהם פתוחים לקבל אותו ממני. ומה קורה באם הילד מגלה קשיים? באם הוא מתקשה במשהו (כתיבה, קריאה, חשבון) מה אתן עושות אז? ניגשות לייעוץ, לאבחון, או שפשוט לא מלמדים באם יש קושי? מתקשה לדעת מי? אם יש משהו שהוא רוצה לעשות ועוד לא יודע איך, אז אני מראה לו או עוזרת לו. אם הדרך בה ניסינו לעשות זאת לא טובה לו, מנסים דרך אחרת. לעומת זאת, אם יש משהו שאני אישית רוצה שהוא יעשה אבל הוא עצמו לא רוצה לעשות, אז ... טוב, עוד לא הלכתי לאבחון או יעוץ.
אבל לרוב אם אני עושה משהו אז הילדים מצטרפים אלי במוקדם או במאוחר, לכן אצלנו הדרך הפשוטה ביותר לגרום לילדים לעשות משהו הוא לעשות אותו בעצמי. האם יש חדר לימוד המיועד ללימודים? כל החדרים מיועדים ללימודים. גם החוץ. מה הם אמצעי העזר (מלבד קלטות) להוראה? הבועות באמבטיה, צבעי החלונות (שנדבקים לחלון בחשמל סטטי), ספרים מכל הסוגים, מוצרי מזון (כתוב עליהם דברים חשובים בעברית ובאנגלית), כלי עבודה, האינטרנט, משחקי מחשב, משקפת, זכוכית מגדלת, מפות, עיתונים, בובות, ומה לא. חשבתי שארשום לך את כל הדברים שהשתמשנו בהם ללמידה היום, אבל אני רואה שיש יותר מדי. אז באופן כללי: כל דבר יכול להיות "אמצעי עזר" להוראה. האם אתן עובדות על פי תוכנית הלימודים לאותו גיל? לא. לדעתי יש סתירה בין דבר סטטי כמו תוכנית לבין תהליך דינמי ובלתי צפוי כמו לימודים. האם אתן ממציאות תכנית לימודים? אני משתדלת להמנע מזה. האם לומדים חשבון (זה רק כדוגמא) כל יום, או רק כשמתחשק, או רק כשיוצא - כמו שסיפרתן? כן. יוצא ללמוד חשבון כל יום. איך אפשר להמנע מזה בתרבות כמותית כמו שלנו? מה עם משהו דמוי "סל תרבות" בבית הספר? האם יש תכנית מאורגנת לזה מראש? או שהולכים למה שיוצא? אנחנו חיים בתוך התרבות שלנו, עם כל מה שמשתמע מזה: ספרים, סרטים, חגים, קונצרטים, שירים, טלביזיה, וכו'. מה עם חינוך גופני? אנחנו לא עושים אתלטיקה באופן מכוון, אבל גם לא יושבים על הישבן כל היום. לפחות פעם בשבוע אנחנו יוצאים לטיול של כמה שעות, אנחנו משחקים משחקי כדור, ובקיץ מבלים בבריכה. אני גם משתדלת להתעמל כל בוקר, והילדים לפעמים מצטרפים אלי ולפעמים לא. מה שכן, הם מאוד אוהבים "משימות", שזה משחק שלנו שדי דומה לשיעורי ספורט. אנחנו לא עושים את זה באופן קבוע, אלא מתי שיש לי מצב-רוח מתאים. לפעמים כמה פעמים ביום, לפעמים עובר שבוע שלא עשינו את זה בכלל. מוסיקה (הכוונה ממש ללימודי מוסיקה)? אנחנו שרים הרבה, ורוקדים לפעמים. הבן הגדול שלי (בן 8) התחיל פעם קצת לנגן בפסנתר, אבל הפסיק מהר מאוד. אני מכירה משפחה אחרת שאצלם למוסיקה יש תפקיד מרכזי יותר בחיים, וכל הילדים שלהם מנגנים, הגדולים על יותר מכלי אחד. אמנויות? יש לנו תקופות. כרגע הבן השני (בן 4) בתקופה של קישוטים למסיבה, אז כל יום הוא מכין כמה קישוטים ותולה אותם ברחבי הבית. לפני כמה שבועות היינו כולנו בתקופה של צבעי חלונות, אז היינו עושים נגלה אחרי נגלה של ציורים לחלונות. יש לי גם כמה חבילות חמר שמחכות שנחזור לפסל. מדעים? "מדע" זה בעצם דרך הסתכלות על העולם, דרך לשאול עליו שאלות ולחפש תשובות. לדרך הזאת יש תפקיד מרכזי בחיי, ולכן באופן טבעי אני חולקת אותה עם ילדי. זה מתבטא קצת בידע שאני יכולה לספר להם (כמו למה השמיים כחולים) ויותר בעקרונות ובמחקר משותף. למשל אם רואים חור באדמה, איך יודעים ממה הוא נוצר? אנחנו מעלים השערות, ומנסים לחשוב על דברים שמשתמעים מכל אחת מההשערות האלה שיהיה אפשר לבדוק אותם. לדוגמא אם אנשים עשו את החור אז סביר שהוא יהיה ישר בפנים, ככה שאפשר לקחת מקל ולראות אם הוא באמת ישר בפנים. או אם יונק חפר אותו אז אולי יהיה לו ריח של היונק הזה ואפשר לנסות להריח, או לחפש עקבות. מה עם עבודות קבוצתיות וללמידה שיתופית, יש דבר כזה? ברגע שילדים נפגשים הם לומדים זה מזה וזה יחד עם זה. אני לא מנסה "להפעיל" אותם, אם לזה התכוונת, אבל המון פעמים אני עומדת משתאה בפני הדברים שילדי עושים עם חבריהם וזה עם זה. מה קורה עם שיטות הוראה למידה שונות? אנחנו משתמשים במה שמתאים ונעים לנו בכל רגע. אם את רוצה לדון בשיטה ספציפית, אשמח להגיב לגבי הרלוונטיות שלה ללמידה בחיק המשפחה. מה עם הקניית מיומנויות מחשב? שימי ילד ליד מחשב ותראי מה קורה... באמת. הנה ניסוי שבו עשו בדיוק את זה: החור בקיר. מה עם הקניית מיומנויות משוב ובקרה? את מתכוונת למה שקורה כאשר אנחנו מדברים זה עם זה? אני כנראה לא מבינה את המונח. את יכולה לתת דוגמא מה זה אומר? מה עם הערכה (גם אלטרנטיבית)? אנחנו חיים יחד, ומכירים זה את זה. אני לומדת על מה שהם יודעים מהשיחות שלנו, מהשאלות שלהם, ובמיוחד מהמשחקים שלהם. מנסיוני, כל מה שהם לומדים הופך להיות חלק ממשחקי הדמיון שלהם. ככה הם מתרגלים את הידע "מבפנים". מה עם מפגשים חברתיים? אנחנו נפגשים עם אנשים בסביבתנו מכל הגילים, ובנוסף נוסעים במיוחד למפגשים עם משפחות חינוך ביתי אחרות (קבוע פעמיים בשבוע, מזדמן לפעמים יותר). מה עם טכסים במועדים כגון יום השואה, יום הזכרון, יום רבין? מבין שלושת אלה אנחנו מציינים במיוחד את יום הזכרון, ופחות את האחרים. זו העדפה אישית שלי. במשפחות אחרות זה בטח אחרת. מה עם תרפיות (באם הילד זקוק)? אין לי נסיון עם זה, אבל במקרה יש לי כמה תרפיסטיות מתחומים שונים במשפחה, ויוצא לי לדבר איתן לפעמים על תרפיות שילדים נזקקים להן. במיוחד מעניין לדבר בנושא עם גיסתי המרפאת בעיסוק. הרושם שנותר אצלי משיחות איתה הוא שחלק גדול מהבעיות נובע מזה שילדים לא משחקים מספיק בחוץ (מה שאנחנו עושים הרבה), ושחלק גדול מהטיפולים מיועדים לכך שלילדים לא יהיו בעיות בבי"ס (מה שאצלנו לא בעיה). בנוסף, אני מקווה שלא אגע (שוב?) בעצב חשוף אם אזכיר שילדים רבים המאובחנים כסובלים מליקויים שונים הם בעצם ילדים מוכשרים מאוד, שפשוט דרכי הלימוד והעשיה שלהם שונות מהנדרש בבי"ס. לילדים כאלה חינוך ביתי נותן הזדמנות ללמוד בדרך שלהם בלי לחוש "לקויים". את מוזמנת להסתכל גם באוסף שאלות ותשובות על חינוך ביתי שהתחלתי לכתוב.

האם יש לך גם הלתבטויות?

יונת, התשובות שלך פשוט מאלפות. הן מנוגדות לכל מה שגדלנו עליו, ועם זאת נשמעות כ"כ נכון... שתי שאלות נוספות בכ"ז: האם יש גם קול שני? האם הייתה התלבטות כלשהי על המחיר שתשלמי את/ הילדים שלך על כך שויתרתם על המסגרת? האם יש לך איזושהי התלבטות לגבי הבחירה שאת בוחרת עבור ילדייך, להיות מלכתחילה יוצאי דופן? (מניסיון, יש בזה המון יתרונות, אבל כמו כל בכל דבר, משלמים גם מחיר..) ושאלה עקרונית יותר: האם את מאמינה בכלל בלעשות דברים בניגוד למה שזורם? האם את מאמינה שצריכים להכריח אותנו להתמודד עם קשיים כדי שנעבור אותם? האם הילדים שלך מתמודדים עם תחושות של תיסכול וחוסר הצלחה? איך את מסייעת להם להתמודד עם תחושות כאלה, אם הן קיימות, או האם לחלופין את חושבת שאלו תחושות שניתן להמנע מהן? (קצת רקע על השאלות, אני באה מחינוך סובייטי קשה שאומר שאין שום דבר בחיים שמשיגים בלי לעבוד קשה=בלי לסבול (כן, כאן שורש הבעיה, אני יודעת)) ובקיצור, נשמח לשמוע לא רק תשובות (מצוייניות) אלא גם התלבטויות (לא רק אני מתלבטת כל הזמן, נכון!?)

יונת ש.

New member
התלבטויות וקשיים

האם הייתה התלבטות כלשהי על המחיר שתשלמי את/ הילדים שלך על כך שויתרתם על המסגרת? כמובן שהיו הרבה התלבטויות בהתחלה, וגם חששות. אבל עם הזמן התרגלנו לדרך הזו והיא נוחה וטובה לנו, וכבר לא בודקים כל צעד. גם כשילדים במסגרת, ההורים לא מתלבטים כל יום מחדש אם לשלוח אותם לשם או לא. האם יש לך איזושהי התלבטות לגבי הבחירה שאת בוחרת עבור ילדייך, להיות מלכתחילה יוצאי דופן? דווקא בזה לא התלבטתי, כי היה לי ברור שהם יהיו יוצאי דופן גם בבי"ס. דווקא בחינוך ביתי מי שמיוחד לא מרגיש "חריג" או לא בסדר – ממילא ברור שכל אחד שונה. אני חושבת שרק בקבוצה גדולה וכאילו אחידה אפשר להרגיש חריג. האם את מאמינה בכלל בלעשות דברים בניגוד למה שזורם? האם את מאמינה שצריכים להכריח אותנו להתמודד עם קשיים כדי שנעבור אותם? ילדים עם בטחון לרוב אוהבים אתגרים. אולי לא בכל רגע (למשל לא כשהם עייפים) ולא בכל מצב (למשל לא כשבוחנים אותם), אבל באופן כללי ילדים שמחים לעשות דברים קשים שיש להם סיכוי להצליח בהם. ילד שרק לומד ללכת נופל מאות פעמים עד שהוא מצליח ללכת כהלכה. לא צריך להכריח אותו או לעודד אותו – הוא מתמודד עם הקשיים מרצונו החופשי. היום בני השני למד לעקור אספסת. לא ביקשתי ממנו שיעשה את זה, ולא הכרחתי אותו להתאמץ להוציא את האספסת מהשורש. רק הראיתי לו מה אני עושה, ולאחר כשלונות, הוא למד איך לעקור כהלכה. הכשלונות בהתחלה לא הפריעו לו להמשיך ולנסות. אני לא מכריחה את בני הגדול לכתוב ללא שגיאות כתיב. ובכל זאת, הוא מבקש שאבדוק את מה שהוא כותב ואתקן, ומפעם אחת לשניה אני רואה איך השגיאות מתמעטות והוא לומד לאיית עוד מלים. ה"כשלונות" או השגיאות לא מרתיעים אותו מלהמשיך וללמוד. האם הילדים שלך מתמודדים עם תחושות של תיסכול וחוסר הצלחה? איך את מסייעת להם להתמודד עם תחושות כאלה, אם הן קיימות, או האם לחלופין את חושבת שאלו תחושות שניתן להמנע מהן? אחד התפקידים שלי הוא לתת לילדים שלי הזדמנויות להתמודד עם אתגרים, ולתמוך בהם בנסיונות שלהם (אבל להזהר לא לתמוך כשלא צריך). כשהם מצליחים, אני משתדלת לא "לקחת" מהם את תחושת ההצלחה ע"י עודף תשבחות, אלא רק להשתתף בשמחתם. וכשהם נכשלים, אני משתדלת לא לקחת מהם את חווית הכשלון ע"י פיצויים וניחומים מיותרים, אלא רק לקבל את אכזבתם (אם יש).

מיכל@ל

New member
גם לי יש שאלה אליך,יונת

את חושבת שבשלב מסוים תכניסי אותו למסגרת [חטיבת ביניים,תיכון] ? האם לדעתך לילד שלא היה במסגרת ממסדית ,לא יהיה קושי להתמודד עם מסגרת כזאת בהמשך חייו ?

בשנים הראשונות של ביה"ס היסודי, עוד

יש ילדים שביה"ס תורם להם, בהמון מישורים. בחטיבת ביניים ובתיכן, ילדים בעיקר נפלטים החוצה. לא עונה בשם יונת, אבל אני לא רואה עצמי מכניסה את הילד למערכת בשום שלב. ילד שזורם עם מה שהחיים מציעים, עושה בחירות כל הזמן. אם הוא יבחר להצטרף למסגרת ממסדית כמו הצבא, אוניברסיטה או אפילו מקום עבודה, הוא יידע לקבל החלטה שתיקח בחשבון את המיגבלות, כמו גם את היתרונות של אותו מקום - בשבילו...

יונת ש.

New member
אין לי כוונה לשלח ממני את ילדי

אבל כשהם רוצים ללכת לאנשהו אני מנסה לא לעמוד בדרכם. ילדים מתנתקים מההורים כל הזמן, בקצב שלהם, באופן טבעי. לגבי חטיבת ביניים ותיכון: נראים לי מיותרים לחלוטין. אני לא רואה כל סיבה להכניס את ילדי למוסדות האלה אם הם לא מאוד רוצים בכך. לגבי היכולת להיות במסגרת למי שגדל במסגרת המשפחה: נחיה ונראה. אני חושבת שבי"ס הוא שונה מאוד מרוב המסגרות שאנשים צריכים להשתלב בהם בחייהם הבוגרים, ולכן הוא לא מכין ילדים להשתלבות טובה בחברה הבוגרת. אני מצפה שילדי ימצאו מסגרות להשתלב בהן במהלך שנות התבגרותם, וכך יכינו עצמם להשתלבות במסגרות בוגרות. אני יודעת שבוגרי חינוך ביתי באה"ב לא נתקלים בקשיים מיוחדים בהשתלבות במסגרות, ואף יוצרים בעצמם מסגרות.

יניבושי

New member
בקשת סיוע

לי קוראים יניב משיח ואני כתב בעיתון הנוער ראש אחד אשמח עם הורים לבני נוער (12-18) שמלמדים ולומדים בבית ייקחו חלק בכתבה הכוללת ראיון בנושא "חינוך ולא בבית הספר" ניתן לפנות ישירות למייל [email protected] בתודה יניב משיח

היי דליה, לא שאלת כלום, הא?! ../images/Emo6.gif

הקראתי לאבא שלי את מבול השאלות עם האמירה: "אתה תאהב את השאלות. הן מאפיינות אדם מערכתי. כל כך קשה לאנשי המערכת לתפוס שילד יכול ללמוד ולהתפתח בלי מסגרת מוגדרת מראש", או כמו שאבי הגדיר זאת: "בלי שמאל - ימין" אני גדלתי עם אנשי מערכת בבית, ושתי אחיותיי תואמות למודל. אני איכשהו נפלטתי בביקורת האיכות
- משהו יצא אחרת... הרעיון הוא, ש'אחרת' זה לא בהכרח רע, לפעמים זה משופר
לא אענה על שאלותייך אחת אחת אלא אנסה להסביר לך איך זה הולך... יש משפחות שלוקחות בביה"ס הקרוב את הקוריקולום, מגייסות מורים ולמעשה, יוצרות בבית מסגרת לימודית מסודרת. רוב המשפחות של החינוך הביתי אינן נוהגות כך. רובן מתרגלות חינוך חופשי, שגם מאפיין רבים מבתי הספר החלופיים. החינוך החופשי מושתת על מתן חופש לילד ללמוד כרצונו. אני אישית, מושפעת עדיין מאהבתו הגדולה של בני לעשיית חוברות. אני קונה המון!!!!!!!!! הוא עושה קצת
, וגם אז, זה בעיקר כתירוץ לדחות את שעת השינה. אז הבנת נכון, הבן שלי לומד "מסודר" רק מאוחר בלילה. הוא עוסק בזה עד שהוא מאבד סבלנות (ומקשקש על הדף). לפעמים הוא "מתלבש" על חוברת מסוימת, כל יום חצי שעה - שעה, לפעמים לא נוגע בשום חוברת לאורך ימים, לפעמים עובר 2-3 חוברות ובקושי עושה חצי עמוד בכל אחת מהן. יש דברים שהוא לא אוהב לעשות - אולי קשה לו, אולי זה עוד לא נחוץ.... אני מתבוננת ועוקבת אחר התהליך שלו הדבר המרתק ביותר שגיליתי הוא, שאת ההתקדמות הגדולה ביותר הוא עושה לבד, כשאנחנו לא נוגעים בחוברות. בכלל, תהליך הלמידה שלו לעולם לא היה עומד במבחן בתי הספר. יהונתן הוא ספוג בעל יכולת ספיגה מדהימה הוא קולט ושותק - כל כך אחר ממני... הוא מסוגל לעשות קשר בין דברים שלכאורה מנותקים אחד מהשני. הוא יכול ללמוד מדבר אחד, ולהקיש ממנו למשהו אחר לגמרי. אבל... הוא לומד ומפנים. אין לי סיכוי לדעת באמת מהו היקף הידיעות שלו. את מה שהוא יודע היום, אני אגלה רק בעוד כמה שנים, כשהכל יהיה בשל להתבטא החוצה. ובכל זאת, קנינו ערכת ניסויים בפיזיקה ואנחנו הולכים לסדנאות בחווידע - מוזיאון המדע בחולון והוא משתף פעולה ונהנה. הוא אוהב להתעסק עם ניירות: לצייר, לגזור, לקפל, לבנות כל מיני, להדביק. לא מזמן, אבא שלי הכין לו מטוסים מנייר. הוא בנה להם בסיס כולל דט"קים וצוות ועוד. צילמתי את זה למזכרת. הכל מותר = אנרכיה וזה לא בדיוק השילטון בבית, אבל יש המון גמישות, במיוחד שאני פשוט כזאת. אני לא אדם של סדר יום, אבל סדר יום נולד מן השיגרה. מדי פעם מחליטים להפוך משהו לחשוב. בטח פיספסתי המון שאלות - רגע, אעבור עליהן שוב, ואשלים. ידעתי שפיספסתי - שאלת על יעדים. לכל אחת יש, בין אם היא מודה בזה, ובין אם לא. היעדים הם לא בהכרח יעדים לימודיים. לדעתי האישית, קריאה כתיבה בעברית ובאנגלית, מחשב ואינטרנט הם דברים בסיסיים בעידן שלנו. והכלי החשוב ביותר, אותו אני מקנה לו מאז ומעולם: לשאול שאלות על כל מה שהוא לא יודע או לא מכיר אלו הם לדעתי, כלים בסיסיים שיכולים אח"כ לשמש כלי הלמידה למה? כי כדי ללמוד צריך קודם כל שאלה, ואח"כ צריך לדעת איפה לחפש את המידי שיענה על השאלה. כשהוא שואל, אני לפעמים פשוט עונה, לפעמים חדה חידות כדי שהוא יגיע לתשובה דרכן (הוא לא ממש אוהב לעבוד קשה
) ולפעמים, אני מציעה שנפנה ביחד לאדם, לאמצעי או למקום בו בודאי נמצא תשובה. לפעמים הוא מוותר על המידע
. לפני שעזבנו את כפר תבור, הוא השתתף בחוג כדורגל, ושיחק עם ילדי השכונה בכדורגל, ונסע באופניים, וברולר בליידס או בקורקינט, והם טיילו ורצו ברחבי הכפר. ובעיקר אנחנו משתוללים יחד. היום זו הפעילות שהכי חסרה לו. אני מקווה שזה ייפתר מיד אחרי שאמצא לנו בית. אנחנו מטיילים לפעמים לבד או עם אנשי חינוך ביתי אחרים (מעט כי לי יש בעיה ללכת במאמץ). מבחינה חברתית, יהונתן מתחבר בקלות, ומבלה כל זמן אפשרי עם חבריו. לחלק שנוגע בקשיים ואיבחון וטיפול, החלטתי לספר לך דרך הסיפור האישי שלי ושל בני. שבי כשאת קוראת. זו לא המערכת שאת חושבת שאת מכירה. הסיפור מופיע בהודעה חדשה, על מנת שהשירשור שיתפתח ממנו לא יפריע לשאלות החשובות שהעלית. אם בכל זאת פיספסתי משהו חשוב, הרגישי חופשיה לשאול.

דליה.ד

New member
טוב, עכשיו אני יודעת שאני

"אדם מערכתי"
אני מקווה שיש בזה גם טוב... אני, כפי שאת יודעת, מורה לחינוך מיוחד, במהלך לימודי במכללה לימדו אותי הרבה דברים חשובים, כמו להגדיר מטרות (וזה קשה) ולמצוא דרכים להשיג את אותן מטרות ולבנות שיעורים, לתכנן זמן, לבדוק ולהעריך את הדרכים בהם אני פועלת וכיצד הילדים הגיבו. הכל היה טוב ויפה עד סוף הלימודים. אני היום מחנכת כיתת cp בה העבודה היא כל כך מרתקת ומאתגרת שאני אוהבת לקום בבוקר...אני עובדת עם צוות של מורים מקצועיים, תרפיסטיות (ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, אמנות, מוסיקה ותנועה), פסיכולוגית וסייעות. אנחנו בונים לכל ילד תכנית שנתית בה אנחנו מציבות מטרה, קובעות יעדים וגדרכים להשגת אותם יעדים. כל הזמן אנחנו בודקות ומשנות בהתאם למה שקורה. מכיוון שאני עובדת עם ילדים רב בעייתיים אני חייבת להיות מאוד מאורגנת מלכתחילה ומצד שני גמישה מספיק כדי שלא אבהל אם שיעור קריאה הופך לשיעור ריקוד (בו אני בעיקר רוקדת כי הילדים כאמור...נכים), וכדי שהמפקחת שלי לא תחטוף התקף לב. לפעמים עדיף לי חיוך של ילד על לימוד אות או מספר. אני מנהלת את הצוות ואנחנו עובדים באופן מערכתי ואנחנו "ארוגים" זה בזה, כי שוב, הצרכים המיוחדים מכתיבים לנו אכיצד להתנהל ולפעול, מספיק מבט לפעמים והסייעת שלי יודעת למי לגשת, למי לסייע, מה לעשות ואייך לעשות. המערכת דווקא זימנה לי אפשרו לצמוח ולהתעצם מהעבודה שלי, כי היום אני מומחית בזעיר אנפין לתחום הcp והכתה היא מקור גאווה לא קטן עבור בית הספר, משרד החינוך ו...עבורי.... אז, טוב לי להיות מערכתית. מצאתי בזה הרבה סיפוק, הרבה אתגר, הרבה אפשרות להיות ייחודית, יצירתית ומקצועית.

../images/Emo6.gif מערכתית זה לא תמיד רע. היה עוזר

לי לדעת להיות קצת לפעמים... אנשים מערכתיים רגילים לתפקד בתוך מערכת עם חוקים ומסגרות. הם מתפקדים במערכת שהמסגרת שלה היא דבר נתון, והם מקבלים על עצמם את המסגרת ללא עוררין שככה צריך. אנשים מרדניים, כמוני למשל, לא מקבלים כלום כמו שהוא. ואני אפילו חצופה מאוד, גם בשביל מרדנית. מרדניים לא יכולים לסבול את המסגרת שמונעת מהם את התנועה הטבעית שלהם. מה נכון להיות? כמו בכל דבר, קצת מזה וקצת מזה
שביל הזהב יש אימרה שאומרת: אל תתקן את מה שאינו מקולקל טוב לך, את מאושרת. יש לך חדווה בעבודתך, ואת שמחה עם החינוך שקיבלו ילדייך. אשרייך וטוב לך!! ואל תתני למילה אחת שנאמרת כאן בפורום לקלקל לך את זה!!! אבל את כאן, ואת מביאה את הצד של המערכת מתוך ראיה צרה של מה שאת מכירה. מה שאת מכירה הוא כל כך יוצא דופן, שבא לבכות. אל תשכחי גם, שאת מדברת על חינוך מיוחד, ואם הבנתי, אנחנו מדברים על נכים קשים. זה לא שאין בעיות בחינוך המיוחד, אבל הם מקבלים המון יחסית לבי"ס רגיל. אגב, המנהלת האינטיליגנטית שאסרה על יהונתן לשחק בחצר, היתה עם רקע של חינוך מיוחד. ציפיתי ממנה להיות רגישה למצב הרגשי של יהונתן. ציפיתי לגמישות והבנה ורצון לעזור לילד. את יודעת איך הסברתי ליהונתן שחשוב להקפיד על מה שהיא ביקשה? אמרתי לו שהיא היסטרית
, שצריך לתת לה זמן להתרגל לרעיון. כשהיא תראה שזה לא נורא, אמרתי, היא תרשה לך כמה מגוחך!!! אני שמחה בשבילך ועוד יותר בשביל תלמידייך זו זכות גדולה ללמוד עם מורה שאוהבת לבוא לכיתה.

זאת אומרת שאת נגד המקובל במערכת.

אספר לך מה קורה בבית ספר רגיל הנחשב טוב. יש מורים מוכשרים ויש מורים שמלמדים כי אי אפשר לפתר עובד עם ותק. חלקם אפילו מכשילים במשך 30 שנה מחזור אחרי מחזור בבגרות או שלא מלמדים חצי כיתה איך לקרוא במשך השנתיים הראשונות ביסודי. בכל כיתה יש 30 עד 40 ילדים שכל המשותף להם הוא הגיל. הם לומדים כל מקצוע ומקצוע יחדיו. חלקם נכשלו במקצועות רבים בשנים שעברו ובכל זאת עלו כיתה. חלקם לקויי למידה וריכוז שאיש לא טרח מעולם לאבחן או שפעם מישהו המליץ לאבחן אך לא בוצע כל אבחון, או שבוצע אבחון והמלצות המאבחן מעולם לא מומשו. חלק אחר מהתלמידים יכל להתמודד בקלות עם הלימודים בכיתה גבוהה יותר אלא שאיש מעולם לא נתן את הדעת על הצורך להקפיץ אותם כיתה. כשמלמדים משהוא, כולם מתעקבים עד שלעשרים הילדים שמקשיבים (ביום טוב) יגמרו השאלות אם הם עוד מעיזים לשאול. אם לא הילדים לומדים להתעלם משאלותיהם ולשנן. המערכת לא מרשה להביע דיעות על עצמה ומחנכת לחוסר דמוקרטיה. תוכניות הלימוד נכתבות מתוך לחצים לא חינוכיים כגון לחצים פוליטיים וכו' וכו'... מה שאת מתארת הוא חינוך אקסקלוסיבי, שבשבילו אנחנו רוצים לעזוב את המערכת. האם הבן שלי יזכה לחינוך כזה גם בלי cp?

אורי לא צריך עדין אישור ללמוד בבית

ובכל זאת קצת על הדרך שלנו ללמוד כבר היום שהוא רק בן שלוש הוא כבר מכיר כמה חוקים פיזיקלים, כי אלו החיים לא. אז זה התחיל ב"אמא איך העגלה מתגלגלת כשאת לא דוחפת" (זה היה המידרון) אז הסברתי שיש כח סודי (כדי שיהייה מרתק יותר) שמושך אותנו למטה ויש לו שם מאוד מצחיק "גרוויטציה" וכך התפלפלנו ודברנו והנה חוק אחד בפיזיקה כבר בכיס שלנו. ואז אצל סבתא כשישב בשרותים ראה את צבעים רבים על פינות המראה ןהסברתי והנה עוד קצת למדנו ואח"כ פגשנו פלס והסברנו למה הבועה צפה למעלה והנה אוטוטו 5 יחידות בפיסיקה
ורק כי אנחנו כאן על הכדור. וכשאנחנו קוראים מספרי האנגלית ואמא לא יודעת מילה אז פותחים מילון והנה הוא כבר רוצה לגלות לבד. וכשירד השבוע ברד גילינו שקרח הופך למים ובעצם היה קודם מים (שבגלל שהיה להם מאוד קר הם הפכו לקרח) ואת כל זה לומדים ב12 שנים מעייפות ומתישות וזה זה כל מה שמקופל בתוכם רק פחות חוויתי.

גם אצלנו ../images/Emo99.gif

אלה עוד קטנה (כמעט שלוש), אבל מדהים איך הסקרנות הטבעית שלהם עובדת כשרק נותנים לה את הקרקע המתאימה. כך היא למדה את כל אותיות הא"ב בקיץ שעבר. הכנו יחד תבנית גבס עליה היא קשקשה קצת ולסיום כתבתי את שמה באותיות גדולות וצבעוניות. היא הצביעה עליהן (זה היה לפני שדיברה, היא התחילה לדבר מאוחר יחסית) ואמרתי לה " א' ל' ה' ". להפתעתי, היא חזרה אחרי. למחרת זיהתה את אותיות שמה בתוך ספר וכך זה זרם הלאה, עם אותיות חדשות, עד שידעה את כל אותיות הא"ב. היא שואלת שאלות, על חלקן אני עונה "ומה את חושבת?" ואנחנו דנות בתשובה יחד. זה נראה לי כלי טוב לחיים. אני רוצה לספר אנדקוטה ששיעשעה אותי בתחילה עד שהבנתי שהיא, למעשה, מעציבה: אחד האבות בגן שמע אותי יום אחד אומרת משהו לאלה, משפט מורכב כנראה לדעתו, ובמילים "רגילות" (לא בגירסה של התיילדות והפשטת המילים כמו שמבוגרים רבים נוהגים לעשות בדברם עם ילדים). הוא גיחך אלי ואמר "את מדברת אליה כאילו שהיא מבינה אותך...". כלומר- יש אצל אנשים רבים נטייה לא לתת קרדיט לילדים, שלא לומר ילדיהם שלהם. אז אני מודה בשמחה ובפה מלא שאני לומדת מבתי יום יום לפחות באותה מידה שהיא לומדת ממני.

בוקר טוב חגית בדיוק חשבתי הבוקר

על זה שאני בכלל לומד אצל אורי לפעמים אנחנו מסתכלים על כל מה שאנחנו יודעים כאילו זה ברור מאליו (שאדום הוא אדום והשמש זורחת ומביאה את הבוקר ולהגיד תודה בבקשה סליחה לקרוא לכתוב לצייר עיגול או משולש ועוד בלי סוף) אבל גיליתי דרך הלמידה של אורי שהכל הרי קיים ורק צריך לגלות וזאת הלמידה בעצם. והגילוי שלי היום את הדברים הוא כל כך מרקת כל כך נקי ויפה ואין ספק שמכל מלמדי מאורי הכי השכלתי. יום טוב

"אדם מערכתי"

(
נאווה, מה עם המילון של הפורום? יש לך "אדם מערכתי" "מערכת"...) נהנתי לקרא את השאלות ששאלת, באמת. אני מורה לחינוך גופני ורצה הגורל ולא נכנסתי למערכת הזו למרות מאמצים רבים שלי כסטודנטית להוראה שזה עתה סיימה לימודים. באתי להמציא את הגלגל עם המון רעיונות, המון גישות שונות מאלו שאני הכרתי כתלמידה בבית הספר. פה לא הלך ופה אמרו לי שיש כאלו עם ותק שלהן מגיעה הזכות, אח"כ אמרו לי שאני יכולה ללכת להחליף מורה שיצאה לחופשת לידה וכנראה תמשיך את החופשה עוד חודשיים עד לחופש הגדול במקום שנמצא במרחק של שעה נסיעה מהבית (לכל כיוון), אח"כ אמרו לי תמשיכי לפנות אלינו ולהזכיר לנו. יום אחד פנו אליי מבית ספר תיכון קרוב למקום מגוריי. רכז המקצוע, סגנית המנהלת יושבים מולי ושואלים שאלות על הרקע שלי ולימודיי ובלה בלה בלה.... את תצטרכי לתת שיעור דוגמא לפני שנחליט אם לקבל אותך או לא. הסתכלתי עליהם...קצת המומה ואמרתי: תיראו, אתם מכירים אותי את הסטאז' של שנה ג' עשיתי פה, בבית הספר הזה. ראיתם אותי במשך שנה שלמה. אתם יודעים מי אני, אתם מכירים את העמידה שלי מול כיתה ומעל הכל אתם מכירים אותי אישית מהמושבה. חבר'ה, צר לי, אני לא עומדת לשום מבחן. כשתרצו עשות משהו אחר, כשתרגישו שאתם מסוגלים להזיז את הגבינה הבית סיפרית שלכם, כשתהיה לכם שאיפה ליותר תפנו אליי.
מיותר לציין שלא פנו אליי. התגלגלו הדברים ואני עוסקת בחניוך גופני לאנשים עם פיגור שיכלי ברמות שונות. מורעלת על העבודה, אוהבת את האנשים, אוהבת את התוצאות אוהבת את העשייה. עד למילים אלו רובם פה חשבו שאני "אדם מערכתי". כזה ששיך למערכת.
לפי אילו קריטריונים קובעים מהו אדם מערכתי???
אדם שנמצא בתוך המערכת?
אדם המקובע בדעותיו לגבי שיטות חינוך אחרות?
האם אנשי החינוך הביתי לא הופכים להיות בשלב מסויים "אנשים מערכתיים" רק של מערכת אחרת???
אם כולם יעזבו את "המערכת" מי ישאר בשביל לשנות אותה??? אני לא בתוך המערכת בצורה ישירה אבל יש לי מגע ישיר יום יומי עם המערכת. דליה, אני מצטערת שלא עניתי על שאלותייך ורק הוספתי, כמו כל יהודי טוב, עוד שאלות.

שמיים יקרה, תפסת אותי!!

מערכת היא גוף גדול שעובד לפי חוקים יבשים שהומצאו לשם 'החלקת' הפעילות השוטפת של אותו הגוף, הקלה על הניהול והשליטה בו, ומתן הטבות לחלקים בה, כך שככל שאתה קרוב יותר לראש הפירמידה יש לך יותר הטבות, סמכויות, שליטה. ל"איבר המטרה", (במקרה זה, לתלמידים), אין כל חשיבות ממשית לניהול הגוף הגדול, מלבד הצורך לסדר 'שלא יפריעו'. אי אפשר לוותר עליהם כי הם הסיבה להמצאת הגוף הגדול, אבל בזו מתחילה ומסתיימת חשיבותם לגוף הגדול. בעיה של הגוף הגדול
הצורך להתחשב בכוחות חיצוניים שמנסים להשפיע על פעולתו (למשל: לחץ ההורים שהם גוף אלקטורלי, גוף עם כוח שיכול לפגוע בעצם הקיום של הגוף הגדול) מצב שמעורר סכנה קיומית לגוף הגדול - פרטים שיוצאים ממנו ועושים משהו שמוכיח שאפשר גם בלעדיו. פיתרון - למצוא דרך בה לגוף הגדול תהיה שליטה מסוימת, קשר כלשהו. (במקרה שלנו, הניסיון של משרד החינוך להפעיל פיקוח על תוצרי לימוד אצל תלמידי החינוך הביתי) אדם מערכתי אדם בעל חשיבה מערכתית חשיבה מערכתית חשיבה של אדם שמשוכנע שקיום המערכת הכרחי ושאי אפשר בילתו. כיון שהמערכת הכרחית, חושב האדם המערכתי שצריך לעשות דברים בדרכה. בחזקת 'אין ברירה' - אם רוצים A צריך לעשות B האדם המערכתי יכול להיות מאוד מקורי בחשיבתו, מאוד יצירתי ואפילו בעל יכולת לחולל מהפכות. אבל הוא תמיד תמיד יעשה זאת בתוך המערכת. הוא לעולם יחשוב שהמערכת חיונית, הכרחית, ושהחוקים לפיהם היא עובדת - הם נתון שלא ניתן לשנותו. <נאוה לא מאמינה שהגדירה מושגים שלא קיימים
>

../images/Emo13.gifמעכשיו המושגים קיימים

והם שייכים לפורום הזה ולשמתתפיו. יאללה לפתוח כולם את המילון...

למעלה