מכס, לא משהו שכדאי להתעסק איתו
אם הבנתי נכון את מה שאתה שואל (לפי הניסוח), אז התשובה הקצרה היא שאי אפשר להוריד משמעותית את הערך של מה שהכנסת לארץ על-ידי חשבונית שטוענת בתוקף ששילמת עליו ככה וככה. בגדול, המוכסים החביבים יאפשרו לך לטעון למחיר של חפץ שהכנסת לארץ רק אם הוא נמוך בעד 20% מהמחירונים הרשמי של המכס (לאמור, אתה קונה משהו שהמכס מעריך ב-1,000 ש"ח: תוכל לטעון שמחירו 800 ש"ח ולהציג חשבונית שתומכת בזה. אם תנסה לטעון שהחפץ עולה פחות, שום חשבונית לא תעזור).
ההיגיון פשוט - מהרגע שהמחיר ייקבע על-ידי הצגת חשבונית, פתאום כל עם ישראל ייקבל מתנות והנחות ללא הרף. אנשים יתחילו להכניס חפצים שעולים הון רב ורק הם קיבלו הנחה מטורפת ("הנה, כתוב במפורש בחשבונית של היהלומים שהיה מבצע מדהים ויש 99% הנחה על כל החנות"). פתאום, כל חבילה תשא כותרת של "ללא עלות" או "דוגמיות".
אם עברת במסלול הירוק (לא הצהרת) ונתפסת - תשלם קנס מנהלי או שתועמד לדין. בגדול, פעם היה נהוג שבתפיסה הראשונה אתה משלם קנס של 100% משווי המס שהיה אמור להיות משולם (כלומר, תשלם כפל-מס). בתפיסה הבאה יוסיפו עוד פעם 100% ולאחר מכן תועמד לדין. אני חושב שמאז העסק קצת הוחמר. היום גם מחלטים את החפצים ואתה נדרש לשלם כופר בכדי לשחרר אותם.
אגב, להיכנס לרשימה שלהם זה לא תענוג גדול. פעם עבדתי באיזה מקום ומדי פעם היו שולחים אותי לנתב"ג לאסוף אורחים מחו"ל או ללוות אותם לטיסה הביתה. אני זוכר שיום אחד ישבנו כמה חבר'ה ישראלים (בזמן שהמתנו לאיזה תייר שיסיים את הבידוק) במסעדה בטרמינל, והתבדחנו על זה שאנחנו כביכול מבריחים גדולים וכל פעם שחוזרים לארץ מביאים מלא דברים ולא מדווחים. ישב לידנו בנאדם מבוגר שבסוף השיחה אמר לנו: בפעם הבאה שתכנסו לארץ ותהיו במשמרות שלי, אזכור אתכם. אותי, אישית, הוא עצר שנה לאחר מכן והזכיר לי את הסיפור. את אחד החברים האחרים שם עצרו מחוץ לטרמינל, במונית...