אתיקה בין מינית...
אני עונה בקצרה, אני ממליץ על סיכום ההרצאות של אריאל צובל המצוי במאמרי הפורום. השאלה שאתה מציג היא שאלה הרבה יותר בסיסית: מה מקבל מבחינתו מעמד אתי, מעמד הדורש מאיתנו להתחשב בו, להתייחס לרגשות שלו (מושג מעומעמם בפני עצמו), לדאוג לקיום שלו וכו´. ישנן כמה תפיסות לגבי הנושא: אתה מציג תפיסה שאומרת שאני דואג למה שקרוב אלי. אני מתקשר אותו, אני מכיר אותו... אם זאת התפיסה שלך, מדוע אינך הולך ואוכל סינים? אתה לא יכול לתקשר איתם, הם שונים ממך. שחורים זה אפילו יותר בולט: יש להם צבע עור שונה משלך. דיברת על כך שאין לפרה מודעות ויש לה מודעות כמו לצמח, ובכן הביטחון העצום שאתה נותן בהנחה הזאת אינו מבוסס לחלוטין. בכל אופן, אני רק רוצה להזכיר לך את ההיסטוריה הלא כל-כך רחוקה (אני מתעלם כרגע מאירועי אמצע המאה ה-20 בגלל הרגישות הרבה הקשורה בהם). בתקופת העבדות בארה"ב היה דיון, דומה למדי לדיון שאנחנו מקיימים עכשיו (האם פרה יכולה להרגיש) רק שהוא לא התייחס לפרות, או התייחס לאימא השחורה... עלו הרהורים מוסריים בקרב הקהילה האמריקנית האם נשים אשר חוטפים מהם את הילדים לעבדות מרגישות כאב - האמריקאים, ובעיקר הקהילה ה"מדעית" הגיעו למסקנה שהאימא השחורה טיפשה מדי כדי להבין בכלל מה קרה לה ולכן לא כואב לה. תפיסות נוספות: - מה ש"טבעי". תפיסה זו מעלה כמה שאלות: מה זה טבעי? והאם בהכרח מה שטבעי הוא מה שמוסרי? הרי זה טבעי ללכת ערומים ולחרבן ברחוב - האם זה בהכרח מוסרי לעשות את זה? יש שיטענו שזה טבעי לאנוס, האם זה מוסרי לעשות את זה? התפיסה שאנחנו מציגים כטבעוני היא תפיסה שטוענת שיש לדאוג לכל מה שיכול להרגיש סבל. מבחן הסבל הוא מבחן לא קל, קשה לקבוע באופן חד משמעי מי מרגיש כאב... אבל מגישה פרגמטית לחלוטין ניתן לקבוע כי בעלי חוליות, רכיכות גדולות וכדו´ הם יצורים היכולים להרגיש בעוד שחרקים קטנים במיוחד, מיקרואורגניזמים, צמחים וכדו´ אינם יכולים להרגיש. גם אם תקבל גישה ניהליסטית יותר ותטען כי אותו ביטחון שבו אני אומר שצמחים אינם מרגישים הוא הביטחון שבו הצדיקו את חטיפת הילדים לעבדות - עדיין לא ניפצת את הבועה הטבעונית שלי. כי כרגע אורח החיים שאני מציג (טבעונות) הוא אורח החיים הקרוב ביותר לגרימת מינימום סבל גם אם נניח כי צמחים יכולים להרגיש... כמות הצמחים שאני ניזון מהם במהלך כל חיי קטנה בהרבה מכמות הצמחים שיגודלו ו"ירצחו" בהנחה שאני ניזון מגופות של בע"ח אשר ניזנו מצמחים. הבעיות בין בני האדם לא מצדיקות התעלמות מזוועות אחרות שמתקיימות, ומעבר לכך כל פגיעה בזכויות של יצור מסוים בהכרח תוביל לפגיעה בזכויות של יצורים אחרים: בתחילה לקחו את הקומוניסטים, אבל אני שתקתי, כי לא הייתי קומניסט, לאחר מכן לקחו את היהודים, לא אמרתי כלום, כי אני לא הייתי יהודי, כאשר לקחו את חברי האיגודים המקצועיים, לא עשיתי דבר, כי הרי אני לא חבר איגוד. וכשלקחו אותי, לא נישאר מי שילחם מנגד.