שאלות כלליות

הבילבול נובע מההבנה שלך מהו תרגיל מבודד

overhead press הוא תרגיל מורכב, לא משנה איך תעשי אותו. בשכיבה, בעמידה, בעמידת ידיים (אפשר?) או בחלל החיצון. התרגיל עובר על יותר מ-2 מפרקים = תרגיל מורכב ולא מבודד. התרגיל מערב את מפרק הכתף והמרפק. חוץ מזה שיש עוד המון שרירים שעובדים כמייצבים. זה שיש תרגילים ב exrx לא אומר שצריך לעשות אותם. התרגילים שאת צריכה להתרכז בהם הם: פרס, מתח, לחיצת חזה ללא שיפוע, דדליפט וסקוואט. ניתן לשלב תרגיל ליד קידמית ואחורית (אחד) ו 2-3 סטים לבטן בשבוע (לדעתי מיותר, אבל פסיכולוגית אנשים לא יכולים בלי זה, אז שיהיה).
כל שאר התרגילים, לא מתאימים לך ולא ל-99.9% מהאוכלוסיה בחדר הכושר. למה לבודד כתף אמצעית, קידמית ואחורית ולעשות לכל אחד 2-3 סטים כשהכתף עובדת בתרגילים: פרס, מתח ולחיצת חזה?
למה לי לבודד את היד האחורית אם אני עובד עליה בתרגילים: פרס ולחיצת חזה?
למה לי לבודד יד קידמית אם אני עובד בה במתח (בסופניציה, כאשר כפות הידיים מופנות כלפייך).
למה לי לבודד את ה-4 ראשי, ההמסטרינג, התאומים, המקרבים והגלוטאוס מקסימוס (ישבן) אם תרגילים כמו סקוואט ודדליפט עובדים על כל השרירים הללו יחדיו.

אני מניח שהנקודה הובהרה.

anonimit28

New member
תודה...

תודה על ההסבר המפורט.
מובן הנושא של שימוש בתרגילים מורכבים עבור הפעלת כמה שיותר שרירים במקביל, אבל לא תסכים עימי כי בידוד השריר בתרגילים מבודדים לא מספק גירוי גבוה יותר לאותו שריר ספציפי?

לא ובואי נחשב למה

מה מפעיל יותר עומס, פרס עם 60 ק"ג או בידוד של היד האחורית במשקל של 15 ק"ג לכל היותר?
מה מפעיל יותר עומס, מתח עם משקל גוף או כפיפת מרפק (בידוד יד קידמית) עם 10 ק"ג כל יד?
מה מפעיל יותר עומס, סקוואט 150 ק"ג או פשיטה וכפיפה של הברך של 60-80 ק"ג (בהשוואה לסקוואט, אלו המשקלים).

וכן הלאה וכן הלאה וכן הלאה. שלא נדבר על זה שבכל תרגיל מורכב, יש פעילות סטטית על שרירים מייצבים שגם מפתחת אותם, לדוגמה הבטן עובדת קשה מאוד בסקוואט, דדליפט ופרס. העבודה שם לפעמים כל כך חזקה שנדרש לשים חגורה כי אחרת קורסים עם המוט (ולכן גם שמים חגורה, לא כי זה קול ויפה בחד"כ). יש אנשים שמפתחים את שרירי הבטן שלהם למצב כזה שגם בסקוואט 200 ק"ג הם לא שמים חגורה ויש כאלו שזה בלתי נמנע. לא ניתן בכלל להשוות את עומס העבודה בין תרגיל מבודד לתרגיל מורכב, למורכב יש את כל היתרונות על תרגיל מבודד לא משנה איך נסובב את זה:
* עומס עבודה (עצימות)
* עבודה על מספר רב של שרירים במקביל, כולל מייצבים (מה שבמכונות כמעט ולא עובדים)
* פעולה במנח האנטומי התקין של הגוף. בידוד שרירים זה לא מנח אנטומי תקין. כל המכונות הומצאו לעצלנים ולספק מצב פסיכולוגי למתאמנים שהם באמת "עובדים" בחדר הכושר; שלא נדבר על העובדה שהיה צריך למלא קצת את החלל הריק בחדר הכושר. הרי מוטות ומשקולות לא לוקחים שום מקום ואי אפשר לעשות איתם חדרי כושר יפים לקהל הרחב.
* עבודה על "שרירי ה CORE" - משהו שלא תצליחי לגרום לעבודה מספקת אם בכלל במכונות.

מכונות זה נחמד, בידוד שרירים זה גם טוב, אבל לא למתאמן מתחיל (זה שיכול להתקדם במשקלים מאימון לאימון כאשר התזונה והתוכנית אימונים במצב אידאלי). מתאמן יכול להתאמן גם 10 שנים בחד"כ, אבל עדיין להיחשב מתאמן מתחיל. אנשים שאומרים שהם לא יכולים להעלאות במשקלים 3 פעמים בשבוע הם פשוט לא עושים תוכנית אימונים נכונה וגם לא יודעים לאכול בהתאם לתוכנית האימונים והמטרה שלהם.

anonimit28

New member
תודה...

תודה שוב על ההרחבה בתשובה.
אם נתחיל במענה לשאלות הראשונות שהצגת, מה אתה חושב הסיבה לכך שהמשקל בתרגיל מבודד נמוך יותר מבתרגיל מורכב?
אם נקח לדוגמה את המשפט הבא שלך:
"פרס עם 60 ק"ג או בידוד של היד האחורית במשקל של 15 ק"ג לכל היותר?"
אולי ה 60 ק"ג מתאפשרים מכיוון שיש שימוש בשרירים נוספים ולא רק בתלת ראשי? כי אם נשתמש רק בתלת-ראשי, המשקל יהיה נמוך הרבה יותר ולכן קיבלנו רק 15 ק"ג.
כנ"ל לגבי שאר הדוגמאות שהצגת.
מכשירים יעודיים לא מעניינים, אנחנו עוסקים במשקולות חופשיות בלבד.

נכון, יש שרירים נוספים שעוזרים

אבל אם תוציאי מחקרים מ PUBMED על פעילות ב EMG (מחקרים בעיתיים בחלקם, אך זה הדבר היחיד שקרוב להחלטת הסוגייה לבודד או לא) - תראי שתרגיל מבודד כמו פשיטת מרפק מראה תפוקה נמוכה יותר מפרס. כנ"ל סקוואט כנגד לחיצת רגליים או פשיטה/כפיפה.
זה שיש שרירים גדולים שעוזרים לתנועה, לא אומר שהשריר הקטן יחסית לא פועל בעצימות גבוהה יותר ולחלק גדולים מהשרירים הקטנים יכולים לפתח יותר כוח כשהמנח שלהם באחז/תחל הוא שונה - ראי לדוגמה כפיפת מרפק בשיפועים שונים. את יכולה לפתח יותר או פחות כוח בהתאם למנח ההתחלתי של היד (שמושפע בין היתר ממפרק הכתף). קצת נכנסים פה לביומכניקה ואנטומיה, לא יודע מה הרקע שלך וההבנה בנושא לכן אני לא אפרט יותר מכך ואני חושב שהנקודה הובהרה. אם את עדיין לא משוכנעת, אין לי איך לעזור יותר.

למעלה