שאלות בתחביר

streetball

New member
איתי, אני מבין דבריך

אך גם בנשוא מורחב כמו:רוצה ללכת, שזה נשו"מ קלאסי, אין להגיד: "אני ללכת". אבל עדיין זהמתאים להדרה שעושה הפעולה ועושה שם הפועל הם אותו הגוף... זאת הייתה כוונתי... ותוכלו, בבקשה לעזור לי בניתוחים שהצגתי לפני כמה הודעות? זה באמת מענייין אותי, רק אם יש לכם זמן... בתודה מראש, דניאל

אִיתַי

New member
היי דניאל

ניתחתי, כבקשתך, קצת למעלה בשרשור.

אִיתַי

New member
../images/Emo41.gif תשובות בתחביר ../images/Emo41.gif

דניאל, יש לי אליך 2 שאלות: 1. האם אתה שואל "מתי שימש הגמל אמצעי..." או "כמה זמן שימש הגמל אמצעי..."? - השאלה המתאימה למשפט האמור היא, כמובן, "כמה זמן שימש הגמל אמצעי...", שהרי התשובה הנתונה במשפט היא: "מאות בשנים". על כן הניתוח המתאים הוא תיאור מידה או תיאור אופן. לא בכל פעם שרואים "שנים" מנתחים ישר כתיאור זמן. 2. לאיזו מילה במשפט שציינת מתקשרת המילה "פתוחים"? התשובה היא, כמובן, למילה "שטחים". הכלל אומר שמילים המתקשרות לשם עצם ינותחו כלוואי או כתמורה בלבד. לפיכך אינני רואה כאן כל סיבה לניתוח אחר (כתיאור מצב, כפי שציינת). "פתוחים" ינותח, כאמור, כלוואי. ערב טוב.

streetball

New member
תודה רבה איתי, הבנתי תשובותיך הן

נראות מאוד הגיוניות. 1.יש לי מספר שאלות נוספות: "לבסוף אתה תגמור בתור עובד-זבל. האם "בתור" היא מילת יחס? 2. המורה שלי אמרה שבמשפט: "נבצר מאיתנו להכנס לבית" נבצר-נשוא מודאלי ואילו להכנס הוא הנשוא. לדעתי- נבצר: נשוא+נושא סתמי, להכנס-מושא, מי צודק? 3. במשפט מורכב עם פסוקית נשוא האם המשפט העיקרי הוא חסר נשוא? ואותה השאלה במשפט מורכב עם פסוקית נושא האם המשפט העיקרי הוא חסר נושא? תודה רבה רבה מראש, דניאל

streetball

New member
מספר שאלות נוספות:):

1.האם מעל תמורה מפרטת אני צריך לכתוב: "מפרטת כוללת" או מספיק שאכתוב שהמשפט הוא משפט כולל? 2. האם יש הבדל ביןתמורה מפרטת כמו: הילד אכלו פרות, כגון:תפוחים. לבין:הילדים אכלו פרות, כגון:תפוחים, אפרסקים ותמרים. הייתכן כי הראשונה אינה כוללת והשנייה כן?תוכלו בבקשה להגדיר כל אחת מהן?(והאם הפיסוק נכון?) 3.מורתי סימנה את "להרגיל" במשפט: "המשמעת באה להרגיל את האדם לחיים טובים יותר" כ:תאור תכלית. אני חשבתי שזהו חלק מנשוא מורחב, כי היא לא באמת "באה" כדי להרגיל. התוכלו להכריע? תודה רבה מראש לכל העונים, דניאל נ.ב עבר זמן רב מאז המפגש האחרון, מה דעתכם לארגן אחד נוסף?הפסדתי את האחרון ואני מאוד רוצה להגיע למפגש הבא...:) :) :)

אִיתַי

New member
עוד תשובות... ../images/Emo26.gif

1. מעל תמורה כוללת יש לכתוב: "תמורה כוללת", ממש כמו שמעל כל חלק כולל אחר רושמים את תפקידו התחבירי, בצירוף המילה "כולל" (ברור, שהגדרת המשפט עצמה היא: 'משפט כולל -', אותה כותבים בסוף המשפט). 2. אני לא בטוח, אבל במשפט הראשון ישנה תמורה רגילה (מ' פשוט), ובשני יש תמורה כוללת (מ' כולל תמורה). אחרי "כגון" במשפט הראשון אין צורך בנקודתיים. 3. מורתך צודקת. אמנם המשמעת לא ממש באה פיזית, אבל אפשר להוסיף את המילה "כדי" לפני להרגיל, ומכאן שמדובר בתיאור תכלית: "המטרה באה כדי/על מנת להרגיל...". כמו כן, הפועל ושם הפועל לא מתייחסים לאותו מבצע פעולה (בשונה מנשוא מורחב), שהרי המטרה באה, ואחרים יורגלו. דניאל, אני מציע לך מאוד ללמוד היטב ולעומק את הנושא "תחביר ושחבור". יש ספרים טובים מאוד, שאפשר ללמוד בעזרתם את כל הנושא לבד! לדעתי, אין צורך ביותר מסמסטר אחד על מנת למצות את פרק התחביר והשחבור על כל חלקיו. אני לא יודע מתי יהיה המפגש הבא. אני ממש שמח שאתה רוצה לבוא, כך גם אני, כולי תקווה שייצא לנו להיפגש שוב. לילה טוב.

אִיתַי

New member
תשובות נוספות... ../images/Emo26.gif

היי דניאל, 1. נראה לי ש"בתור" היא מילת יחס. בכל אופן, הניתוח הוא: "בתור עובד" - ת' אופן, "זבל" - לוואי. 2. מורתך צודקת. "נבצר" - נשוא, "להיכנס" - נושא (כפי שכבר ניתחתי קודם לכן בשרשור). ממש כמו: "אסור לעשן", "נדרש לבצע...", "חשוב להכין..." - יש פועל בסביל המשמש כנשוא (מילה מודאלית, המציינת יחס לפעולה) ושם פועל המשמש כנושא. 3. כן, וכן.

למעלה