שאלונת

JUSTforKICKS

New member
שאלונת

תמיד תהיתי (ואני יודע שזו שאלה "מוכרת" ברמה כזו או אחרת), ואני מקווה שזה הפורום הנכון להעלות בו את השאלה הזו: אם אני נמצא במעלית שמתחילה ליפול מטה. האם אני יכול לקפוץ, רגע לפני ההתרסקות, וכך להינצל? או לחילופין - אם אני במטוס מתרסק, וקופץ ממנו שבריר שניה לפני שהוא מתרסק במים או בקרקע. בעקרון, הדבר תלוי, כך נראה לי, במהירות של הקפיצה שלי - אם אני נופל במהירות של 10 קמ"ש (למשל), וקופץ במהירות של 1 קמ"ש - האם זה "מתקזז", ואני אפול "רק" במהירות של 9 קמ"ש? שאלה אחרת בעייתית עוד יותר, היא האם בכלל אצליח לקפוץ - האם אפשרי לקפוץ ממשטח שנופל במהירות כזו? הרי אני פשוט אדחוף אותו מטה עם הרגליים אם אנסה לקפוץ... ראיתי שבתכנית "מכסחי המיתוסים" ניסו לבדוק זאת, והם הראו שלא ניתן לעשות זאת במעלית. אני חייב להודות, שהבדיקה שלהם לא נראתה לי אמינה במיוחד, בעיקר משום שבובת ההתרסקות שהם השתמשו בה (או אם ננקוב בשמו - "באסטר") לא קפצה בצורה בה היא לא נוגעת לא ברצפה ולא בתקרה (כי לפגוע בתקרה גם יכול לפגוע, או לכל הפחות, לדחוף אותך למטה). האם בכלל אפשרי להיות "מאוזן" בין התקרה לרצפה, ולספוג "רק" את עצמת התרסקות התקרה של המעלית? מקווה לקבל תשובה... :)

אמִיר

New member
למה שזה יעבוד?

המעלית לא דוחפת אותך למטה כשהיא נופלת, במקרה הרע היא תיפול נפילה חופשית, אבל גם אתה תיפול נפילה חופשית- גם אם תקפוץ קודם.

Bernhard

New member
למה לא ניתן לשרוד...

נניח שהמעלית נופלת נפילה חופשית מגובה 30 מטר... נזניח חיכוכים זמן הנפילה יהיה בסביבות השתיים וחצי שניות, מעט פחות. בזמן הזה המעלית, וכל מה שבתוכה, יגיעו למהירות של בערך 25 מטר לשניה, קרי 90 קמ"ש. בהנחה שמהירות הקפיצה שלך לא עולה על 10-15 קמ"ש, אתה עדיין תיפול על רצפת מתכת, ללא כל הגנה, במהירות שעולה על 75 קמ"ש. ותמות. חבל.

purple3

New member
זאת שאלה מספר בחינות...

ככה , ברגע שאתה נמצא במעלית אשר נופלת חופשית, אם תעשה ניתוח כוחות, בגלל שהתאוצה היחסית תהיה אפס- שניכם נופלית בתאוצת g, תראה שאין כוח שהמעלית מפעילה עליך/ אתה מפעיל על המעלית, משמע אתה לא יכול להדחף מרצפת המעלית! אתה לא יכול להנצל!!! התשובה טמונה בתרשים כוחות פשוט...

d anny

New member
זה לא נכון

בדיוק כמו שבחלל אתה יכול להידחף מאובייקט, ככה גם בנפילה חופשית. רצפת המעלית לא מפעילה עליך בהתחלה כוח, אבל אתה מכופף את הברכיים (ובגלל צורת המעלית שהיא פחות אווירודינמית ממך והעדר זרימת אוויר בה יש הבדלים קטנים בתאוצה שמונעים ממך לרחף) וכשאתה מישר אותן במכה אתה מפעיל כוח על הרצפה (וההפך). לכאורה אתה מאיץ את המעלית לכיוון הקרקע על חשבון תאוצה שלך בכיוון ההפוך, כך שיש שימור תנע. לגבי היכולת להינצל, כבר עשו כאן חישוב. באופן כללי צריך לקחת בחשבון את מעיכת המעלית ואת העובדה שקשה במעלית קטנה ליפול בצורה נכונה ובכך לספוג מעט אנרגיה.

למעלה