שאלה

Blackpanter1י

New member
שאלה

הבנתי שבפורים לא אומרים הלל, זאת לא סיבה מספיק מוצדקת? והאם בכל מקרה אני יכול להגיד בלי ברכה?

Ben2056

New member
הגמרא דנה על השאלה שלך

הגמרא במגילה דף י"ד שואלת בדיוק את השאלה שלך, למה לא אומרים הלל בפורים לפי דעה אחת לא אומרים הלל על נס שנעשה בחו"ל לפי דעה שנייה כתוב בהלל "הללו עבדי ה'" ואחרי נס פורים עדיין נשארנו עבדי אחשוורוש ולא כמו ביציאת מצריים שנעשנו עבדי ה' נטו. לפי דעה שלישית שאותה פסק הרמב"ם להלכה קריאת המגילה נחשבת במקום הלל. ולכן יש מי שאומר שמי שלא יכול לקרות את המגילה צריך לומר הלל בלי ברכה.

Blackpanter1י

New member
הבנתי

יש הרבה התלבטויות ודעות, אבל איך זה מסתדר לאלו שאומרים הלל עם ברכה ביום העצמאות, וביום ירושלים? מי התיר להם את זה? ואם זה בגלל שעלינו לארץ וכל זה, אז למה אחרי הגלות ראשונה שחזרנו לארץ והקמנו את בית המקדש (בית המקדש! לא מלכות המינות שיש לנו היום) לק קבעו להגיד הלל?

Ben2056

New member
לגבי הלל ביום העצמאות

עיין שו"ת קול מבשר, שם הוא מסביר את העניין באריכות הם מסתמכים על הגמרא פסחים קיז:

Blackpanter1י

New member
אז למה לא קבעו להגיד הלל

על הקמת בית שני? אם אז לא תיקנו אני לא חושב שיש למישהו סמכות לזה היום...

בכל אופן

מרן הגר"ע שליט"א סובר שהאומרים הלל בברכה הרי הם כמברכים ברכה לבטלה. לכן אם כבר אומרים אז בלא ברכה.

Ben2056

New member
שאלה מעניינת

באמת מעניין למה לא אמרו הלל על הקמת בית שני והרי בחנוכה על נס פח השמן ועל גאולת הבית השני אנחנו כן אומרים הלל! אז באמת מעניין למה לא נגיד שקל וחומר שצריך היה להגיד על הקמתו של הבית השני. נראה לענ"ד: 1.בהקמת בית שני לא היה נס. ובודאי שלא נס שיוצא מגדרי הטבע. כל הקמת הבית היתה כרוכה באין ספור מכשולים,יסורים וקשיים שהביאו רבים ליאוש. מסופר על זה באריכות בכתובים. 2.נראה מהגמרא שעיקר אמירת הלל זה על נס של הצלה משיעבוד לגאולה או ממיתה לחיים. והרי בהקמת הבית השני עדיין נשארנו בגלות לכל דבר ולא השתנה כלום בעצמאות עם ישראל. כל ההיתר של כורש הוא רק לבנות בית מקדש ליהודים ולא לחדש את המלכות של ישראל.

Blackpanter1י

New member
לא נשארנו פיזית בגלות

ואיזה נס היה בקום המדינה? או ביום ירושלים?

Ben2056

New member
נשארנו פיזית בגלות!

נשארנו פיזית בגלות ועוד איך. לא השתנה כלום חוץ מבניית בית המקדש וחידוש הפולחן. היינו תחת שלטון זר ולעיתים גם רשע ואכזרי (כמו בימי אנטיוכוס) לגבי איזה נס היה בקום המדינה או ביום ירושליים - אני לא בקיא לגמרי בסוגייה ובטענות של מי שפוסק להגיד הלל, אבל דומני שכל הקמת המדינה היתה נס אחד גדול וזה שהצלחנו בכל המלחמות לגבור על אויבינו שהיו רבים ועצומים מאיתנו זה נס גלוי. דומה לנס של חנוכה שבו מעטים גברו על רבים. וגם יש שרואים בהקמת המדינה יציאה מסויימת משיעבוד לגאולה ולכן זה עוד סיבה לשיטתם לומר הלל. ובפרט אלו שרואים בהקמת המדינה את ראשית צמיחת גאולתנו.

Blackpanter1י

New member
עכשיו אומנם חזרנו לארץ

אבל יש פה שלטון מינות...ורבי שמואל במסכת מגילה דורש על הפסוק " וְאַף-גַּם-זֹאת בִּהְיוֹתָם בְּאֶרֶץ אֹיְבֵיהֶם, לֹא-מְאַסְתִּים וְלֹא-גְעַלְתִּים לְכַלֹּתָם--לְהָפֵר בְּרִיתִי, אִתָּם" "לא מאסתים ולא געלתים לכלותם לא מאסתים בימי יוונים ולא געלתים בימי אספסיינוס לכלותם בימי המן להפר בריתי אתם בימי <פרסיים>" זאת אומרת על כל הגליות, אבל נשאלת השאלה איך בימי היוונים נאמר "בארץ איביהם" הרי היינו בארץ? אבל צריך לדעת ששלטון של יוונים על ארץ הקודש, או על עם הקודש... הופך אותה ל"ארץ איביהם"! כי שיש שלטון מינות, זה ארץ איביהם... (ולא צריך לספר מה קרה לעולים בקום המדינה, ואיך העבירו רבבות על דתם! ואיך יש מיליון ילדים שלא יודעים מזה קריאת שמע) פשוט התגשמות של מה שרשום בסוטה על ימות המשיח "מלכות תהפך למינות" אז על משהו רע שהתקיים להגיד הלל ועם ברכה?! ולהפוך את זה ליום חג בעומר? ודווקא ביום העצמאות (זה לא מצטייר טוב, זה נראה כאילו הם מזדהים עם סמלי הציונות יותר מהתורה).

זה כבר מחלוקת אחרת

ועדיף לא להכנס לזה בלשון המעטה. [אני מתכוון לאם הקמת המדינה היא "ראשית צמיחת גאולתנו" או שמחא חורבן]

Ben2056

New member
נכון, זאת מחלוקת אחרת

לא אמרתי שאנחנו בראשית צמיחת גאולתנו. השואל מנסה להבין את טעמם של האומרים הלל ביום העצמאות אז הזכרתי זאת כאחד הטעמים של מי שפוסק להגיד הלל. הסוברים שאנחנו בראשית צמיחת גאולתנו מתבססים על הגמרא במגילה יז: "מלחמות נמי אתחלתא דגאולה" ועל הירושלמי שאומר שגאולתן של ישראל באה קמעא קמעא ועוד

Ben2056

New member
זה ויכוח ישן וארוך

קשת הדעות נעה מאלה שקוראים ביום העצמאות "ויחל משה" עד לאלה שאומרים הלל עם ברכה אפילו בערב ותוקעים בשופר. יש פנים לכאן ולכאן יש חצי כוס מלאה וחצי כוס ריקה את חצי הכוס הריקה כבר הבאת חצי הכוס המלאה זה שאחרי 2000 שנות גלות שיהודים חיו כמו זבל ואפילו חתולים חיו יותר טוב מיהודים שהיו כפופים לשלטונות רשעים ולא היתה יכולת בידם להתגונן, זכינו בחסדי ה' לקיבוץ גלויות עצום ולחידוש שלטון יהודי עצמאי בארץ ישראל, עם צבא משלנו והכל משלנו. אין מצב שאתה הולך ברחוב ועוצר אותך שוטר כי אתה יהודי. אין מצב שתבקש להירשם ללימודים ויהיה כתוב בכניסה לאוניברסיטה: "הכניסה לכלבים וליהודים אסורה". מכבש שחי בין 70 זאבים הפכנו לפחות לכבש עם שיניים.... וכל הקמת המדינה היא נס אחד גדול. אז נכון שיש גם חסרונות גדולים והמדינה לא מתנהלת איך שאנחנו רוצים וכו' וכו' אבל יש פנים לכאן ולכאן.

אופירA

New member
מנהל
זה לשיטתך

ואין מקום לדון בהבדלי ההשקפות בפורום זה. אך מאחר שכבר הבאת את שיטתך, שהוצגה הכוס הריקה, ואתה מציג את הכוס המלאה- אציג גם אני את השיטה, שהצגת את הכוס הריקה ומרוקנת מתוכן רוחני, והסתרת את הכוס המלאה תוכן רוחני, שקראת לה - חיו כמו זבל, ואפילו חתול חי יותר טוב מיהודי. חתול, לשיטתי, מעולם לא חי יותר טוב מיהודי, מאחר שאין לו חיים רוחניים כלל, ואין לו סיכוי אליהם. יהודי שחי חיים חומריים (תהיה אשר תהיה איכותם) מצבו טוב יותר מחתול, משום שיש לו סיכוי לחיים רוחניים. מצב הפריחה הרוחנית בקהילות היהודיות בתקופה שיהודים היו כפופים לשלטונות רשעים ו"חיו כמו זבל" - היה מעולה לאין ערוך ממצבה היום אצל היהודים ההולכים ברחוב בגאווה עם צבא משלנו והכל משלנו, ושוטר לא עוצר אותם ברחוב (כל עוד הם לא מפגינים על עניין שבנפש האומה היהודית, כמו חפירת קברות יהודים). מצב הפריחה הרוחנית אצל אלו שהולכים ללמוד באוניברסיטה גרוע הרבה יותר. רק בקהילות הסגורות עדיין בגיטאות, ושרעיונותיהן בזויים והם למרמס בפי התקשורת החילונית וההמון החילוני - פורח העולם הרוחני התורני. אז הכל תלוי בהסתכלות, וברור שאין מבטלים רווח חומרי בקש ואין מודים עליו, אבל בוודאי אי אפשר להתעלם מירידה רוחנית ועקירת הדת מקהילות יראות ושלמות בעם ישראל, ולומר שזה מצב שהוא יותר טוב... והקורא יחליט מה שיחליט לאור הצגת ההשקפות השונות, ואני מבקשת שלא לפתוח כאן ויכוח מי מההשקפות צודקת יותר... זה ממש לא המקום.

Ben2056

New member
בגלות לא כ"כ ורוד

דומני שעל פי הסטטיסטיקות בארצות הברית כל שנייה מישהו מתבולל! וגם בגלות לאורך כל הדורות המצב הרוחני לא היה הכי ורוד.... קהילות דתיות שלמות התפוררו. במאות שנים האחרונות חל גל גדול של חילון ושל נשירה. סה"כ ארץ ישראל כיום היא מרכז התורה הגדול בעולם. אני בטוח שגם אתה היית מעדיף לחיות בארץ ישראל כמו שהיא היום מאשר לחיות כמו זבל ממש בשלטון גרמני או רוסי. יהודים בגלות לא חיו כמו זבל אלא כמו הזבל שבזבל. וזה עובדה גמורה. וזה שאמרתי שחתולים חיו יותר טוב מיהודים זה לא נאמר בלשון גוזמה אלא זה תיאור מציאות. מחתולים לא עושים סבון. מיהודים עשו סבון. היית נכנס למינימרקט וגרמניה ומוצא סבונים שמיוצרים מגופות של יהודים! מה ההבדל בין היחס אל זבל לבין היחס אל יהודים בגולה? כמו שזבל שמתמלא שורפים אותו כך את היהודים שרפו ר"ל. אז קל לשבת במזגן מול המחשב ולהגיד שיותר טוב בארצות הגולה למינהם תחת שלטון הצאר הרוסי מאשר פה בארץ ישראל בשלטון אולמרט

Blackpanter1י

New member
את האמת אין לי את הכוח

לוויכוח הזה עכשיו... אבל אי אפשר להתעלם שכופרים הקימו את המדינה ואמרת "זכינו בחסדי ה' לקיבוץ גלויות עצום ולחידוש שלטון יהודי עצמאי בארץ ישראל, עם צבא משלנו והכל משלנו. אין מצב שאתה הולך ברחוב ועוצר אותך שוטר כי אתה יהודי." לחידוש שלטון יהודי?! שילטון מינות במקרה בטוב והרמב"ם מדבר על זה שמי שלא שומר מצוות אין ממנים אותו למינוי שבקלים (אני אומר את זה בלשון שלי) ואתה לא רואה שהארץ מקיאה אותנו? "תראה את המצב פה כל יום איך מסתכלים עלינו שאנחנו שומרים תורה ומצוות, כאילו אנחנו נטע זר, כאילו אנחנו באירופה, אבל אנחנו פה בארץ ישראל, בארץ שלנו, ארץ נחלת אבות, היא לא ארץ של שום ציוני, היא ארץ של יהודים, הארץ הזאת הובטחה ליהודים, לזרעו של אברהם, יצחק ויעקב, לא לזרעו של הרצל , מקס נורדאו ואחרים, לאברהם יצחק ויעקב, וכשאתה בא לפלטרין של מלך, צריך להתנהג כמו בפלטרין של מלך, ואם מקעקעין את זה, על מה נאמר הלל?" (מתוך אתר שופר)

Ben2056

New member
לא שייך

על פי ההלכה אדם שהודיעו לו ר"ל שאבא שלו נפטר אבל השאיר לו ירושה יפה צריך לברך 2 ברכות: 1.דיין אמת על השמועה הרעה שאביו נפטר 2.שהחיינו על הזכייה בירושה אותו דבר פה. גם אם בפועל המדינה לא מתנהלת איך שאנחנו רוצים ויש עוד בעיות זה לא מבטל את חצי הכוס המלאה שעליה אומרים את ההלל. גם הרצל ומקס נורדאו הם מזרע יעקב מה זאת אומרת איך מסתכלים עלינו שאנו שומרי תורה? תלוי מי. מפלגת שינוי לא מייצגת את כלל ישראל. נראה שיש בארץ יותר דתיים ומסורתיים מכופרים

אופירA

New member
מנהל
היות שגדולים מאיתנו אמרו את דברם

ופסקו כיצד להתייחס להקמת המדינה וכו', והיות שאף אחד מאיתנו בפורום זה לא יברור ויאמר מי מהגדולים שיטתו נכונה יותר, ובוודאי שאף אחד לא יערער כאן על רוב הפוסקים - אני חייבת לחזור ולבקש להפסיק את הדיון הזה, שמתווכח עם פוסקים שפסקו את דברם (ובכך מבזה את המתווכחים). יכולתי לחזק את דברי, ולהראות איך התעלמת מתוכן דברי - אבל אני מוותרת על כך ומבקשת שתחדל מלעורר ולפתח את הדיון הזה. בכל אופן, אם תמשיך לפתח את הדיון (וייתכן שעוד קודם לכן) - ההודעות הללו יימחקו, ולכן מפאת כבודנו - רצוי שנחדל מדיון זה.

Ben2056

New member
אני לא רואה כל בעיה בדיון

אדרבה, זה דיון שנעשה כדרכה של תורה לברר דברים. למה יש פורומים? אכן גדולים מאיתנו פסקו את הדברים. ויש גדולים בשתי המחנות. לא ניתן להגיד ש"רב הפוסקים" סוברים כך או כך. נראה שיש כמות שווה של פוסקים בכל מחנה

למעלה