שאלה?

ISR123

New member
שאלה?

מישהו יכול בבקשה להסביר איך נוצרת טרמיקה? מה מרכיב אותה(האוויר העולה והיורדות)? תודה מראש ISR123

natyh

New member
טרמיקה

ענין די מסובך להסביר אנסה להציג מודל פשטני בשתי מלים: הקרקע מחממת גושי אויר שמתפשטים בשל ההתחממות ולכן הגוש הופך לקל יותר מבחינת משקל סגולי משקל חלקי נפח מגושים אחרים , ולכן נדחק כלפי מעלה בשל גושי אויר כבדים שיורדים ואונסים אותו לעלות .

ושכחת את תנועת האויר

שני גושי אוויר (או יותר) שנתקלים זה בזה ויוצרים תנועה סיבובית/מערבולתית

hertzel1

New member
קישקוש

טרמיקה זהו אויר חם יותר מסביבתו וכתוצאה מכך הוא עולה. גוש האויר עולה ישר למעלה, לא מסתובב ולא בטיח. דואים מסתובבים בטרמיקה על מנת להישאר בה אבל האויר עולה ללא סבוב, אחרת לא היה צריך להסתובב, מספיק היה להיכנס לטרמיקה שכבר הייתה מסובבת אותנו. תעקוב פעם אחרי איזה שקית נילון שהרימה טרמיקה ואם תראה שהיא נעה במעגלים תודיע לי. ישנן תופעות אחרות כמו דאסט דוויל, טורנדו ועוד ששם התנועה היא סבובית.

hertzel1

New member
לא ולא

טרמיקה היא תנועה אנכית של אויר כלפי מעלה. נהוג להסתובב בתוכה על מנת להישאר בה משום שמידותיה מוגבלות. שקית נילון שעולה בטרמיקה לא מסתובבת משום שהיא איננה נמצאת בגוש אויר שמסתובב. עלעולים למיניהם הם אויר שמסתובב (ומסתחרר) ולא לגמרי ברור כתוצאה ממה.

המקשקש במומו מקשקש

הטרמיקה תמיד תסתובב !!! בחצי הכדור הצפוני עם כוון השעון ובדרומי בניגוד לכיוון השעון, בדיוק כפי שקורה במים, כאשר שני זרמי מים הזורמים בכיוונים מנוגדים נפגשים. רבות דובר על ציפרים המסתובבות ללא התחשבות בכיוון סיבוב הטרמיקה ואחרות (למשל שקנאים) שתמיד יסתובבו יחדיו ובניגוד לכוון סיבוב הטרמיקה. ועוד: ברגע שאתה כותב "קשקוש"... אתה אומר בין השורות: תראו כמה כולם מטומטמים לעומתי. אני כבר אסביר לכולם. סליחה... בינתיים אתה רק מגלה בורות. ומי אתה בכלל?

Bartov Alon

New member
וואי וואי מתחיל להיות כאן חם...

אגב מזל טוב לג'רבי יום הולדת שמח לך

giginoi

New member
שם המקשקש

אני מאוד מעריך את אמיר יפה למרות שלא הזדהה בשמו המלא יש לו מוניטין מעשי בתרמיקות ואני אפילו חושב שהוא צודק

"מוניטין מעשי בטרמיקות"...

הצחקת אותי. מה זה מוניטין מעשי? והאם ה"מוניטין" שיש לי בטרמיקות הוא תיאורטי? בקיצור: כדאי לשקול מילים ומושגים, אחרת את/ה עוד עלול/ה לפגוע במוניטין של עצמך.

David Gerby

New member
כולם כמעט צודקים

5 דקות של חיפוש הביאו אותי למסקנה שנמצאת בפיסקה הלפני אחרונה במאמר, ובכן: Do thermals rotate? They do, but not predictably. Even dust devils don't have a preferred direction of rotation (see Stull, p.449). Thermals are too small and too short-lived to be affected by the earth's rotation (Coriolis force) or by the equator/pole thermal gradient. Their rotation is determined by local terrain. Rotational velocity in the core of a typical thermal is small compared to the vertical velocity. דיי ברור, אחרת היה כיוון סיבוב אחד המועדף על כולם. אגב, בעניין המים באמבטיה - גם הם אינם מושפעים מכח קוריוליס, זה הכל עבודה בעיניים.

סוף סוף צדיק אחד מוצא סימוכין

למה שכל הזמן טענתי (לגבי השפעת כוח קוריוליס על טרמיקה או על סיבוב המים באמבטיה). מסכים עם דודו לגבי זה שכולם כמעט צודקים. וזה היופי בדיון פתוח, אם לוקחים את כל הדעות (ומסננים קצת) ניתן להגיע להבנת הרעיון הכללי.
וסתם בשביל להרגיש שהוספתי משהו לדיון (פחות או יותר מה שכבר נאמר, רק במילים אחרות): באופן כללי, כשגוש של אויר חם יותר ביחס לאויר הסובב אותו, יעלה הגוש, וימשיך לעלות כל עוד הוא חם יותר מהסביבה. דוגמה ויזואלית טובה לתופעת העליה של האויר החם אפשר לראות בכדורים פורחים (לא כאלה שמלאים בהליום או בגזים קלים מהאויר). מפעיל הכדור הפורח מחמם את האויר בתוך הבלון ע"י להבה, וכך הוא עולה. בנוסף, אויר חם הוא גם זה שמעלה מנהלי הי-טק לאן שהם נמצאים.......
ובהזדמנות זו, מזל טוב דודו!
למה לא סיפרת לי אתמול שזו הסיבה.....?

קצת פיזיקה של כיתה ה'

כדור הארץ מסתובב במהירות של 4 ק"מ בשניה. משקל האויר שאנחנו נושאים על כתפנו הוא כמה טונות. לא את זה ולא את זה אנחנו לא מרגישים. במידה שאויר עולה הוא גם אויר שמסתובב (נגיד בכוון סיבוב כדור הארץ) שהרי הוא ישלים סיבוב אחד של 360 מעלות כל 24 שעות (לדעתי האישית קשה יהיה להישאר בטרמיקה אחת בזמן זה), מכאן שהשפעת סיבוב כדור הארץ על הטרמיקות איננה קיימת. כאשר דוחסים אויר או מים לתוך משפך (המים בכיור, עלעולים למיניהם וכיו"ב) אכן ישנה השפעה לקוריליוס והתנועה הסיבובית המואצת תהיה עם כיוון הקוריליוס. דאון בתוך טרמיקה משלים (לצורך הדוגמה) סיבוב שלם כל דקה, כך שבזמן שכדור הארץ ישלים סיבוב אחד הדאון ישלים יותר מ 1000 סיבובים (טוב, זה כבר חשבון של כתה ו'). שקנאים כמו גם עופות אחרים מסתובבים לאן שכדאי ללא קשר לסיבוב כדור הארץ וסיבוב היא הדרך היעילה ביותר להישאר באויר העולה במצב אוירודינמי קבוע שממילא הוא המצב היעיל ביותר אם כי אין זה אומר בהכרח שהטרמיקה, צורתה גלילית. מפגש בין שני גושי אויר בעלי טמפ' זהה (או מה שנקרא מפגש רוחות מכוונים שונים) גורם בדרך כלל להאטת התנועה ודחיסת האויר, במידה שווה, למעלה ולמטה. הואיל והשמש זורחת במזרח ושוקעת במערב ניתן היה לשער שתנועת כדור הארץ היא דוקא כנגד כיוון השעון ואם לא יחול שינוי אז זה נכון לשני חלקי הכדור, הדרומי והצפוני.

חגי

New member
כנראה שרק מי שבכיתה ה' מסוגל להבין

את מה שרצית להגיד בכל אופן זה נשמע לי ממש ...אבל ממש...לא קשור לכלום. קוריוליס קשור לסיבוב כדור הארץ ובגלל עיקרון זה , מסתובבים נוזלים וגזים כאשר הם נעים בציר אנכי . בחצי הכדור הצפוני הסיבוב הוא בכיוון ההברגה שסוגרים אותה ובחצי השני הסיבוב הפוך. בשל כך יש נטייה לטרמיקות להסתובב ובטיסה כמובן שמרגישים את זה! כשמסתובבים עם כיוון הטרמיקה מרגישים שהגלשן רץ מהר וקשה יותר לשלוט בהטייה (לא ברור לי למה). כשמסתובבים נגד כיוון הטרמיקה (בארץ זה בדכ עם כיוון השעון) אז מרגישים שקצב הפניה איטי יותר והמעגל קטן יותר.

ISR123

New member
דוגמה

אני יכול לתת לך דוגמא לדבר שמסתובב בטרמיקה. אני מטיס טיסנים חופשיים....הטיסן טס במעגלים לפי הפיתולים ומצב הגה הכיוון שכוון מראש. כשהטיסן נכנס לטרמיקה הוא מטפב במעגלים ולהבדיל מסיבוב רגיל אתה יכול לראות שהטיסן מחדד בתוכה-מקטין את גודל הסיבוב שלו על מנת להגיע למרכז הטרמיקה ולא להיפלט החוצה.

חגי

New member
הטרמיקה נוצרת בגלל קצב התחממות שונה

של משטחים על הקרקע. מאחר ונוצרים הבדלי טמפרטורה בין משטחים על הקרקע, האויר שמעליהם מתחממם לטמפרטורות שונות. אויר חם יותר נוטה לעלות עד שהוא מתקרר לטמפרטורת הסביבה (טמפרטורת האויר שסביבו). לא יכול להיוצר חלל ללא אויר כמובן ולכן כל מקום שיש אויר עולה נמצא גם אויר יורד שממלא את מקומו. הטרמיקה היא רק אויר חם - אין לה מרכיבים נסתרים אחרים למעט מוץ אבק ושקיות נילון .

natyh

New member
כלומר

אם הקרקע מחממת שוה לא יוצרו שם טרמיקות ?

ועוד-אז מה זה?

WATER DEVIL.? SMAL HORICAN? טרמיקת מיים? שאיבת עננים? יד אלוהים? רואים מהחוף כאלה בסערות כל חורף. ובהזדמנות הזאת מזל טוב לדודו גם ממני.

למעלה