שאלה

שאלה

שמונה כיסאות מסודרים במעגל. מהי ההסתברות ש-4 אנשים, המתיישבים באקראי, יסתדרו כך שבין כל שני אנשים יהיה אחד ריק. 1. 1/35 2. 1/105 3. 1/2 4. 8/35 התשובה היא 1.. אשמח להסבר

יש לי את הדרך, אבל עם טעות

הדרך לפתור את זה, היא לחשב את כמות מס' האפשרויות לסידור 4 אנשים על 8 כיסאות *זהים*. סידור איברים במעגל מחושב לפי
P = (n-1)!​
אם ככה יש לנו 8 כיסאות והאפשרויות לסדר אותם במעגל הן
P = (8-1)! = 7!​
אך מכיוון שאנחנו מסדרים 4 אנשים ולא 8 אנשים, נחלק בעצרת של 4, כי 4 כיסאות יהיו זהים כי לא ישב עליהם אדם:
P = 7!/4! = 7*6*5​
עכשיו מה שנשאר זה "להוריד" את האפשרויות הלא רצויות, כלומר את האפשרויות בהן ישבו אנשים זה ליד זה. המצב מקביל לסידור 4 אנשים במעגל של 4 כיסאות (תחשוב על זה שהם יוצרים מעגל, וביניהם יש כיסאות זהים, לכן נחלק את מס' האפשרויות להושיב את ארבעת האנשים בסידור של 4 אנשים במעגל
P = 7*6*5/3! = 7*5 = 35​
קיבלנו את מס' האפשרויות הסופי. תרגיל לא קל בכלל.

harbor

New member
שואלים מה ההסתברות

הסתברות היא מספר האפשרויות הרצויות לחלק למספר האפשרויות הכללי בא נחשב את מספר האפשרויות הרצויות: צריך לחלק את החישוב ל 2 חלקים: בחלק אחד מתייחסים לריביעית כיסאות אחת ובחלק השני מתייחסים לרביעיה השניה. ברביעייה הראשונה נחשב את מספר האפשרויות: 4(אפשרויות לכיסא הראשון) * 3 * 2 * 1 = 24. כמובן שה4 כיסאות האחרות נותנים אותן מספר אפשרויות אז נכפול את 24 ב 2 ויצא 48 אםשרויות רצויות. כלל האפשרויות הן 8 * 7 * 6 * 5 (אם לא ברור למה אני אסביר). עכשיו נחלק את 48 ב 8*7*6*5 ויוצא לנו 1\35. וזאת התשובה

עניתי על ההסתברות..

הסתברות אפשר לחשב גם לפי מס' אפשרויות רצויות חלקי סך האפשרויות, וזה מה שעשיתי.

harbor

New member
ככה

8 זה מספר האפשרויות לשים בהם את הבנדם הראשון 7 זה מספר האפשרויות לשים את הבנדם שני וכך הלאה

johngalt2

New member
אבל למה הדרך הזאת לא נכונה:

בהתחלה ניתן להושיב אדם באחד מ- 8 כיסאות. לאחר מכן ניתן להושיב אדם באחד מ-2 מה- 7 הנותרים, לאחר מכן ב- 1 מה- 6 הנותרים, ולאחר מכן באחד מה -5 הנותרים. לכן יוצא: 1*2/7*1/6*1/5=1/105 עכשיו יש לנו ארבעה אנשים שיושבים על ארבעה כיסאות עם רווח ביניהם, כמו שנתון. אבל, שאין חשיבות לסדר, כופלים ב- 4! (מס' האפשרויות לסדר 4 אנשים ב- 4 מקומות), ולבסוף נשארים עם: 8/35. אני מאוד מאוד אודה למי שיסביר לי איפה כאן טעיתי...

shalt5

New member
עוד תשובה

כשנתונות שאלות במעגל, בניגוד ל"ספסל", מתחילים כשבן אדם אחד כבר יושב במקום כלשהן, וממשיכים את שאר השאלה כשנתון שמישהו כבר יושב איפשהו - זה לא משנה איפה הוא יושב כי במעגל כל המקומות שווים. אז נתון שאדם אחד יושב נשארו לנו, חוץ ממנו 7 מקומות ריקים. מתוכם אנחנו חייבים שישבו בשלושה ספיציפיים, ולא בשלושת האחרים. יש לנו שלושה אנשים על 3 מקומות ספיציפיים מתוך שבעה. הסבירות שייבחר המקום הראשון ע"י אחד מהאנשים היא 1 ל-7 הסבירות שייבחר המקום השני היא 1 ל-6 הסבירות שייבחר המקום השלישי היא 1 ל-5. נכתוב 7*6*5 (לא נחשב עדיין) בגלל שלא משנה לנו מי מבין שלושת האנשים יישב באיזה מקום, נחלק אותו במספר הסידורים הפנימיים שלנו - שהוא 3*2*1. 7*6*5 לחלק ל-6 זה 35 דרך נוספת להסביר היא להגיד שלאדם הראשון (אחרי שיצאנו מנקודת הנחה שאחד כבר יושב) יש 3 מקומות "רצויים" מתוך 7. לאדם השני שבא אחריו יש 2 מתוך 6. לאדם האחרון כבר יש רק מקום אחד רצוי מתוך חמישה פנויים. נציב 3 שביעיות כפול 2 שישיות כפול 1 חמישית ונקבל 1/35

shalt5

New member
כמובן שההסברים שמעלי טובים גם כן

אבל אני יותר אוהב את שלי (יותר גרפי)

johngalt2

New member
אהה!! עכשיו הבנתי למה שלי לא עבד...

כי לא לקחתי בחשבון שיש לשני 3 אופציות, ולשלישי 2. תודה רבה!

למעלה