איך אני שמחה...
שקראתי את השרשור הזה. אביבה, יכול להיות שאת צודקת ושבאמת עיקר ההתפתחות והלימוד הם שלנו, מתוכנו. הרי לאדם יש זכות בחירה. וכל אדם באשר הוא, בסופו של דבר, הוא זה שיבחר איך להתפתח, איזה אישיות לעצב וכו´. אבל זה בכל זאת לא יש מאין. בכל זאת אנחנו נעזרים בחומרים שעומדים לרשותנו בסביבה. חלק מהם אלה ספרים. גם אני, קראתי את הספר "פרא" שהוזכר כאן במהלך השרשור וגם אני מאוד התרשמתי ממנו. בשבילי זה לא רק ספר של לקרוא, להנות וזהו. זוהי חוכמת חיים שעד כמה שהצלחתי לקחת מהספר, בהחלט כדאי לפחות לנסות לאמץ אותה. גם במקרה כזה, אם בחרת לאמץ גישה שמומלצת בספר זה או אחר, הבחירה היא שלך אם להמשיך בה כדרך חיים ואם לא. אבל איך תהיה בחירה, אם לא יעמדו ברשותנו חומרי הגלם האלה? בדיוק כמו שצייר לא יכול לצייר בלי צבעים. ופסל לא יכול לפסל בלי החומר שאיתו הוא מפסל. וסופר לא יכול לכתוב אם אין לו עט ונייר או אם נחשוב יותר מודרני, מסך ומקלדת, כך אנחנו לא יכולים לעשות יש מאין ולא יכולים לבחור מלא כלום אלא תמיד חייבים להעזר במשהו חיצוני כלשהו. ובקשר לחוכמה ולטיפשות - האם באמת יש כאן רק שחור ולבן? האם יש "חכם מושלם" ו"טיפש גמור"? כך למשל אם ניקח את הדוגמא של הגנב: יכול להיות שהוא חכם בגניבה. אבל פחות חכם בדברים אחרים. אבל זה לא אומר שהוא טיפש. ובכלל כבר הרבה זמן אני תוהה מה פשר המושגים האלה. מה זה חכם ומה זה טיפש? האם יש על זה תשובה חד-משמעית? לי נראה שלא. ובקשר לנושא שפתח את השרשור - שינוי אופי. בן, אני קוראת שוב את ההודעה שלך ונראה לי שבאמת מה שאתה מחפש זה התפתחות ולא שינוי אופי. כי אני בטוחה שיש בך המון כוחות, המון אומץ והמון שמחת חיים. אלה קיימים בכולנו וללא ספק גם בך רק שצריך לדעת למצוא אותם. ולכל אחד יש את הדרך הייחודית לגלות זאת. אני בהחלט מכירה את תחושת הייאוש. ההרגשה שהכל אבוד ושאין מה לעשות. אבל התחושות האלה אינן אלא "התקפות" וטיבן של התקפות לבוא ולהעלם. ואחרי כל התקפה שוב מתעוררת התקווה. ואם היא לא מתעוררת, ניתן להעיר אותה. בכל דרך שנראית לך. אפילו בדרך של קריאת חומר (כמו ספר טוב, או אפילו כמו השרשור הזה) שיעוררו אותה. הוזכר כאן גם השירות הצבאי. אחותי הקטנה נמצאת עכשיו בטירונות וממש לא מרוצה מהמצב שבו היא נמצאת, בלשון המעטה. עם זאת אני מאמינה שהיא תתגבר כי אני מכירה אותה. ויודעת שיש בה המון אופטימיות גם אם לפעמים היא לא נראית. ובאופן טבעי אני נזכרת בשירות הצבאי שלי. שהוא זה שחישל אותי. ובו למדתי להתגבר על קשיים. ואם אני לא טועה, אחרי הרבה שנים שאנשים שסמכתי עליהם ריפו את ידיי, דווקא בתקופה הזאת האמונה בעצמי חזרה אליי ובזמן הקצר שאחרי השחרור עשיתי דברים שמעולם לא חשבתי שאני אעשה. ואחרי שכתבתי כאן את המחשבות שלי שהתעוררו בעקבות קריאת השרשור הזה, אני מנסה לכתוב מה המסקנה. ומגיעה למסקנה שאין מסקנה. כי אני עדיין בשלבי הלמידה.