שאלה

אדם חדש

New member
אני אשתף אתכם בדעותי...

לדעתי הספרים הם להיט היסטרי בעיקר בגלל התרבות הפופוליסטית של היום ואח"כ בגלל שהספר טוב. אני לא חושב שאם הספר היה יוצא לפני חמישים שנים זה היה כ"כ נפוץ ואהוב. "אמריקן איידול" נכנסו לספר השיאים של גינס עם שיא של איזה 20 מיליון אס. אם. אסים שנשלחו וזה לא הופך אותם למשפיעים על תרבות עד כדי כך שהם צריכים לזכות בפרס נובל. במידה מסויימת הם גם מאד שטחיים ואני חושב שגם ג'יי קיי רולינג. ג'יי קיי רולינג מספרת סיפור. יש לו התחלה, אמצע, (בנתיים עוד בלי סוף) ויש אולי עוד רובד או שניים של משמעות. לעומת זאת, מי שקרא את ז'ורז'ה סראמגו, אלבר קאמי, ש"י עגנון... מבין כמה שהסיפור הוא רק אמצעי להעביר מסר וכמה שהסיפור כמעט חסר משמעות לעומת המופת הרעיוני שעומד מאחוריו. כל אחד מהם מעביר לנו קודם כל רעיון, אידיאולוגיה או ביקורת על החברה ועל עצמנו וכדי להעביר את זה הוא משתמש בדמויות, מוטיבים, מטאפורות ועלילה. על כזה דבר מקבלים פרס נובל (אני רק רוצה לציין שבתחום הקולונע אלפרד היצ'קוק עשה את אותו הדבר ולכן השם שלו כ"כ ידוע). אני לא רוצה לצאת נגד ג'יי קיי רולינג או להשמיץ אותה אבל היא מספרת סיפור על ילד בשם הארי פוטר וחבריו וההרפתקאות שקורות להם בעולם שונה משלנו. אנחנו לא יכולים ליישם יותר מדי מהדברים על עצמנו או להזדהות בצורה גאונית-פסיכולוגית (ברמת הניתוח של לאקן או פרוייד) איתן. אם מישהו רוצה להעיר את עיניי, להוכיח אותי על טעותי ולהסביר לי אחרת, אז בבקשה.

אני חושב ש...

הרי פרס הנובל הוא פרס מפעל חיים . בין אם זה לשלום , לכתיבה , או לכל דבר אחר . הפרס עצמו מציין קבלה של 2 דברים . האחד - זה המדליה עצמה , והשני - זה פרס כספי בסך מיליון דולר . אני לא חושב שרולינג צריכה את הכסף . אבל את ההערכה והכבוד של המדליה היא כן צריכה לקבל . היא לקחה את דור המחשבים , דור האינטרנט . אלה שכבר מעדיפים לשבת בבית מול המסך , מאשר לצאת או לקרוא ספר ולימדה אותם מה זה לקרוא . ריתקה מעל ל-600 מיליון אנשים וההצלחה הזו גם צלחה בין המבוגרים אשר גם להם יצא גירסאות משלהם . היום לומדים על הארי פוטר באוניברסיטאות הטובות בעולם , יש מומחים ונפתחו קורסים הדנים בעניינים שספר מציף מעל פני השטח - כגון - גזענות , הכוח של הנוער מול הבוגר , השינוי שאחד יכול לעשות , חברות ויריבות . מגיע לה !

LuNa MaJnUnA

New member
נכון../images/Emo45.gif וגם..

הספרים של רולינג רחוקים מלהיות שטחיים. האישה הזאת גובלת בגאונות. כל פסיק בעלילה וכל שם הכי קטן הוא קצה של קרחון ענק של משמעות שתבוא בהמשך. אצל ש''י עגנון לא ראיתי את זה. גם לא אצל סופרים (טובים) אחרים..

ToryMaster

New member
נכון

אבל אני תוהה, באמת תוהה, האם רולינג הביאה משהו מיוחד, חדש, שונה, האם באמת אפשר להגדיר את הסדרה הזו כאחת שתהפוך לקלאסית. היא גרמה לאנשים לחשוב בצורה שונה? לראות את העולם בצורה שונה? אלו קטגוריות לבחירת נובל, לא האם הספרים מותחים וכיפיים [ואין ויכוח על זה שהם כאלו].

LuNa MaJnUnA

New member
אנחנו לא יכולים לדעת עד שלא נקרא

הכל

Fairywitch

New member
../images/Emo45.gifאמת ויציב. ובנוסף-

היא שילבה בגאוניות כמה ז'אנרים, דבר שלא נעשה עד כה. אילו ז'אנרים? הרפתקאות, פנטזיה, בלשי, סיפורי חבורות, סיפורי פנימיות, מיתולוגיות, ואפילו קצת סיפור סינדרלה.

Fairywitch

New member
רובד או שניים של משמעות?

אז אולי כדאי שתחקור יותר לעומק. הספר לא משמש מושא למחקרים אקדמיים ברמות גבוהות בגלל רובד או שניים. בנוסף, אני מצטטת אותך: "מבין כמה שהסיפור הוא רק אמצעי להעביר מסר וכמה שהסיפור כמעט חסר משמעות לעומת המופת הרעיוני שעומד מאחוריו. כל אחד מהם מעביר לנו קודם כל רעיון, אידיאולוגיה או ביקורת על החברה ועל עצמנו וכדי להעביר את זה הוא משתמש בדמויות, מוטיבים, מטאפורות ועלילה." זה בדיוק מה שגם רולינג עושה. יש המון אידאולוגיה מאחורי הדברים שלה. כמה אפשר ללמוד מהספר על גזענות? על אמון? כמה ביקורת יש בו על החברה (דובי וגמדי הבית, למשל)? אין מוטיבים ומטאפורות יש בסיפור? אני מכירה מישהי שחוקרת את המטאפורות השטניות בספרי ה"פ- היא כותבת על זה דוקטורט. אז זה לא מרוח ונתקע בגרון כמו ש"י עגנון- זה ברור ונעים לקריאה. זה עדיין לא אומר שזה לא מתוחכם ועמוק.

2 Mיכל

New member
לא.

סרט שובר קופות לא בהכרח זוכה בפרס הסרט הטוב של השנה. הוא סרט טוב, אבל השאלה היא אם יש לו ערך מוסף, אם הוא פרץ דרך חדשה, אם בעוד 20 שנה אנשים עדיין יצפו בו. נראה לי שעדיין אי אפשר להכריע לגבי רולינג.

DirtySpirit

New member
הממ, לטעמי לא.

היא אמנם גרמה להמון אנשים לחזור ולקרוא, ואמנם הספרים היו פופולריים מאוד, אבל היא לא חידשה הרבה בכל מה שנוגע לספרות עצמה.

noosh

New member
הממ, אינ לא חושבת.

כלומר, כן - היא באמת גרמה לילדים לקרוא, אבל זה שילדים קוראים לא צריך לזכות אותה בפרס נובל לספרות. באתר של נובל כתוב:
The Laureate should be determined by "the Academy in Stockholm", which was specified by the statutes of the Nobel Foundation to mean the Swedish Academy. These statutes defined literature as "not only belles-lettres, but also other writings which, by virtue of their form and style, possess literary value".
כלומר, היצירות צריכות להיות מעבר למילים יפות. הן צריכות להיות בעלות ערך ספרותי, ורעיון. אני ממליצה להכנס לכאן ולקרוא קצת. רולינג כותבת יפה, זה נכון, אבל לא מספיק בשביל פרס נובל. ההשפעה הספרותית שלה לא כזאת גדולה, היא לא מחדשת, הדמויות שלה לא עמוקות והרעיון שהיא מנסה להעביר לא באמת עמוק מספיק כדי לזכות אותה בפרס הזה. היא בהחלט סופרת טובה, ובהחלט מגיעה לה המון הערכה על כך שהיא גרמה לילדים להתחיל לקרוא שוב, אבל פרס נובל? עדיין לא. עם כל הכבוד, הארי פוטר עדיין לא באותה ליגה עם "מאה שנים של בדידות" או "על העיוורון" (גם אם לא הם-עצמם זכו בפעם, הסופרים שלהם כן)

דווקא יש לה השפעה ספרותית

אם לא על הסיפורת עצמה, ועל החלקים האחרים בספרות המגוונת, אז על ציבור הקוראים - ומי שלא לקח בו חלק עד לפני 10 שנים.

noosh

New member
השפעה על קוראים היא לא ההשפעה

שמחפשים פה. מחפשים השפעה על הספרות עצמה. ואת זה, עם כל הכבוד, אין בספרים של רולינג. זה פשוט... זה כיף לקרוא את הספרים האלה, אבל אלו לא ספרים של נובל, פשוט לא.

אדם חדש

New member
יש כאן מישהו שקרא ספר של סופר

שזכה בפרס נובל? אני מניח שכל אלה שאומרים שרולינג צריכה לקבל פרס נובל פשוט לא מבינים מה זה סופר שכותב מעבר לעלילה וסיפור.

אדם חדש

New member
בע... נמחקה לי חלק מההודעה...../images/Emo3.gif

אני ממליץ בחום לקרוא את "הבשורה על פי ישו" של סארמגו או את "הדבר" (דווקא קראתי את זה לפני שנתנו לקרוא את זה בבית הספר) או סיפורים של ש"י עגנון (טוב את זה כבר קראתי בבית הספר אבל זה מאד מעניין ומעשיר!). מומלץ מאד את "הבשורה על פי ישו"!

קקטוסץ

New member
הבשורה עפ"י ישו

ספר נהדר, המספר בצורה מיוחדת, צבעונית וחילונית את חייו של ישו. מאוד מאיר עיניים. הנה עלילת הספר. עכשיו תסביר לי, בטובך, איך זה קשור לתנ"ך שלנו?

למעלה