שאלה

maverick88

New member
שאלה

בקשר למלה"ע2 והקונפליקט היפני-אמריקאי. מה קרה אחרי המתקפה על פרל הרבור? כלומר אמריקא הכריזה מלחמה והצטרפה לבעלות הברית אבל איך בדיוק התנהל כל המאבק בין יפן לאמריקא בין 1941-1945 עד ההטלה של פצצות? ועוד שאלה - במתקפה עצמה (על פרל הרבור) אני יודע שנושאות המטוסים היפניות נלוו בצוללות וספינות וסירות קרב (היה הרבה צוללות). אז האם הצוללות האלה השתתפו בהתקפה? תודה רבה

Y. Welis

New member
באשר לשאלה השניה - ליפאנים לא היו

כמעט צוללות, וזו היתה אחת מנקודת התורפה העיקריות שלהם, כי האמריקאים יכלו לארוב בלי חשש לצי הסוחר שלהם.

שינובי4

New member
שלום אני חדש כאן

אם כי לא בפורומים אחרים. צר לי טעות בידך , את פרל הרבור תקפו 5 או 6 מיני צוללות חושבים שלפחות אחת טבעה או פגעה קשות באחת מאוניות המערכה שעגנו שם. ליפנים - כ ן היו צוללות , למעשה טכנולוגיית הצוללות שלהם הייתה הפוכה - הם יצרו צוללות גדולות מאוד ודווקא הובילו בתחום, יתירה מזאת הטורפדו הימי המשוכלל ביותר שהיה בשימוש היה שלהם דווקא.

Y. Welis

New member
לא קראתי על צוללות בפרל-הארבור

מכל מקום אכן היו כאלה ליפאנים, אבל הן היו הרבה פחות אפקטיביות מאשר אלה של הגרמנים.

שינובי4

New member
היו גם היו

הן היו אמורות לתקוף במקביל, אבל בעיקרון הם נכשלו לחלוטין זאת הייתה בפועל משימת התאבדות. משערים שלפחות אחת הצליחה לתקוף אונייה בנמל. זאת בהסתמך על צילומים של הטייסים היפנים, רואים בצילום שובלים שככל הנראה הם שובלי טורפדו. הצוללות היו צוללות ננס, אגב לפני ההתקפה איתרה משחתת אמריקנית פריסקופ של צוללת ותקפה אותה וככל הנראה פגעה בה, אבל לא עשו כלום בנמל עם ההתראה הזאת. בקשר ליעילות - האמת ניתנית להאמר לא קראתי ולא ראיתי עבודת מחקר רצינית על לוחמת הצוללות של היפנים, אשמח אם תאיר את עיני בנדון.

לוחמת הצוללות היפנית - הסבר

זה נכון בהחלט שליפנים היו צוללות גדולות ורבות עוצמה במידה מרשימה ביותר. הן היו מהירות מאד, במיוחד על פני המים, בעלות טווח הפלגה עצום, חמושות בטורפדות הכי חזקים הכי משוכללים והכי ארוכי טווח, והן היו מצוידות אפילו במטוס משלהן שנישא בהנגאר קטן אטום למים (או אפילו שלושה מטוסים בצוללת הכי גדולה), מה שנתן לצוללת אמצעי תצפית אוטונומי לטווח עצום, יחסית לצוללת רגילה, וגם היה יכול להפציץ. וגם היו להם מספיק צוללות כאלו בתחילת המלחמה. הבעיה היתה שתורת הלחימה של הצוללות שלהם (וגם תורת הלחימה נגד צוללות שלהם, אבל זה סיפור נפרד) נגזרה מהמנטליות הסמוראית שלהם. בניגוד לכל הציים האחרים, שהפעילו צוללות ביעילות קטלנית, היפנים לא ראו בצוללת אמצעי שאמור להילחם קודם כל באופן עצמאי, כפלטפורמה שיכולה לשהות ולהילחם זמן רב ובאופן אוטונומי עמוק בשטח הימי של האויב, אלא הם ראו בה חלק אינטגרלי משייטות הקרב של הצי שלהם. זה טפשי בערך כמו להפעיל מרגל בתור חיל פשוט שמסתער יחד עם כולם בשדה הקרב במקום לתת לו להמשיך לפעול בחשאי עמוק בשטח האויב. זה טפשי בערך כמו לשלוח מפציץ חמקן להפציץ באמצע היום ביחד עם מטוסי התקיפה הרגילים. הם ראו בצוללת עוד סוג של ספינת קרב, שאמורה לנוע יחד עם שאר השייטת, או לפחות בסביבתה (בעיקר לפני הכח העיקרי, הם לא היו לגמרי טפשים) אל הקרב הימי הגדול והמכריע מול הכח המקביל של האויב, ואז בקרב להשתמש ביכולת לצלול כדי לתקוף את ספינות המלחמה העיקריות והמשורינות של האויב, לא בדיוק טרף קל כמו ספינות סוחר בים הפתוח. מהגישה הזאת גם נגזר הצורך לפתח צוללות בעלות מהירות אדירה (כדי שיוכלו לעמוד בקצב של שייטות ספינות הקרב) , וטורפדות כל כך חזקים ביחס לאלו של ציים אחרים. המהנדסים היפנים נתנו פתרון מרשים ביותר לבעיה שהוצבה בפניהם, אבל זו היתה הבעיה הלא נכונה. בציי הצוללות האחרים היה ברור, גם אם לא תמיד ממש מההתחלה, שהטבעת ספינות סוחר רבות ככל האפשר של האויב זו מלחמת התשה אכזרית ולא "קרב מכריע", אבל שזה השימוש האופטימלי למערכת נשק חמקנית ואוטונומית כמו צוללת, ששדה הקרב המתאים לצוללת הוא בנתיבי ספינות הסוחר של האויב ולא בהתמודדות מול שייטת של ספינות קרב משורינות. זה לא שצוללות עשו רק את זה באותם ציים, אבל זו היתה משימתן העיקרית, והן ביצעו אותה ביעילות רצחנית, שחנקה לגמרי את כלכלת המלחמה של יפן, שיתקה את הכוחות האיטלקים והגרמנים בצפון אפריקה, ורק מאמץ אדיר וממושך במחיר נורא של הבריטים והאמריקנים הציל את בריטניה מגורל דומה מידי הצוללות הגרמניות. הטורפדו המתקדם של הגרמנים, אלופי הצוללות, היה אולי הכי איטי וגם עם ראש נפץ לא גדול מהמקובל, אבל הוא היה בעל הנעה חשמלית, שבשונה מכל הטורפדות האחרים, לא השאיר שובל בועות במים שהסגיר את מקום הצוללת. זה היה נשק אופטימלי בשביל לתקוף ולהטביע כמה שיותר ספינות סוחר ועדיין לחמוק בשלום מידי משחתות הליווי שלהן. נגד ספינת קרב מהירה ומשורינת הוא היה פחות יעיל מהטורפדו היפני, אבל כמובן שהגרמנים השתמשו בו כדי להטביע ספינות סוחר ולא ספינות קרב. התוצאה היתה שהיפנים איבדו צוללות בלי לקבל תמורה ראויה לזה, מורל צוותי הצוללות המתוסכלים היה נמוך, ועם המשך הידרדרות המערכה היפנית הם התחילו גם להשתמש בצוללות הגדולות שלהם פשוט כספינות תובלה חמקניות היכן שהספינות הרגילות שלהם הוטבעו במספרים גדולים ע"י מטוסים ספינות וצוללות אמריקניות,מה שבטח הוריד עוד יותר את המוראל של מפקדי הצוללות שלהם.

חן חן..

היות והסקירה הזאת לא נכתבה כעבודה אקדמית, והיא גם מבוססת על מאמר בנושא שכתבתי לפני יותר משנה, אין לי רשימת מקורות מפורטת זמינה, אבל כמה מקורות שאני זוכר (וחלקם נמצאים על מדף הספרים שמעל המסך שלי) הם: * האנציקלופדיה של כלי נשק במלחמת העולם השניה (אנגלית) * למה ניצחו בעלות הברית (ר. אוברי) * סדרת הרצאות מאלפת מאד, מפורטת כנה וחושפנית (כנראה ניתנה בפורום סגור בסיווג סודי ביותר והותרה לפרסום רק אחרי שנים רבות) שנתן ב-1949 Rear Admiral SM Raw (זה יעזור לך למצוא אותה) , שהיה אז מפקד צי הצוללות הבריטי, וממנה למדתי המון על התפתחות תורת לחימת הצוללות המערבית תוך כדי מלחמת העולם השניה. * כמובן ספרו של רב אדמירל קארל דניץ "מלחמת הצוללות" * "הצוללת" של דרו מידלטון ההסברים והתובנות לכשלון לוחמת הצוללות ולוחמת הנגד-צוללות היפנית אינם שלי, מצאתי אותם במספר מקומות בספרים ובאינטרנט, עם נימוקים ומובאות, והשתכנעתי. אם אני זוכר נכון, הסיבה לכשל שלהם בהגנה נגד צוללות ובליווי שיירות בכלל מפורטת ב"למה ניצחו בעלות הברית" קריאה נעימה

הרצאתו של אדמירל רו

הרצאתו של אדמירל רו משנת 1949 שכותרתה: PART PLAYED BY BRITISH SUBMARINES IN WAR OF 1939-1945 אינה זמינה יותר באתר שבו היא היתה, וחבל. מזל ששמרתי עותק (עמוד HTML ארוך מאד של 340 ק"ב). מי שרוצה שיבקש ואשלח לו.

מצ"ב הרצאתו של אדמירל רו

הקובץ המצורף הוא בעצם קובץ זיפ דחוס, שמכיל בתוכו קובץ HTM. שיניתי את הסיומת ל-HTM כדי שאוכל להעלות אותו לפורום.

למעלה