שאלה

שאלה

כאשר הייתי חילונית אמרתי שאני לא ישים כיסוי ראש אבל עכשיו שחזרתי בתשובה אני מתכוונת לשים כיסוי ראש (ב"נ) האם זה נחשב לי לנדר?

אין זה חשוב אם זה נדר אם לאו

יש מושג של מושבע ועומד. מושבע ועומד זה מי שנשבע לבטל את המצוה. כגון שנשבע שלא יישב בסוכה וכדו'. והרי הוא מושבע ועומד מהר סיני על עשיית המצוות, קיום התורה במלואה. ככל אשר יורוך מוריך וכו'. ברור שכיסוי ראש הוא מדין תורה. וממילא הנדר בין כך לא משחק כאן.

נדר שונה משבועה

במקרה כזה אפשר להגיד שהיא נדרה משהו כמו "קונם עלי כיסוי ראש" וזה יהיה חל! כמו שאפשר לעשות נדר "קונם עלי מצה". ובכן כדאי להתיעץ עם מו"צ ובשום אופן לא להסתמך על "תשובות" שניתנות פה!!!

סליחה ?????????????????????????????

האם מישהו התיר לה איזשהו איסור בפורום ? אדרבה. כאן דווקא אמרו לה שבין כך היא חייבת ללכת בכיסוי ראש. כי היא מושבעת ועומדת מסיני. ממש הפעם לא הבהרת !!! אנחנו יודעים מהוט נדר ומהי שבועה. מי שנודר שלא יישן ג' ימים וכו'. הכל מוכר וידוע. אבל היא חייבת בכיסוי ראש עדיין בשבועת התורה מסיני. והיא חייבת בזה גם ללא הנדר שנדרה. ואני מאד מציע באמת לא להסתמך על תשובות שניתנו כאן מכל מיני עו"שים.

ובגלל שיש מי שלא הבין...

אם כוונת השואלת לחששה מנדר שתלך בלא כיסוי ראש, הרי וודאי שאין זה פוטר אותה ממה שהינה מושבעת מסיני ללכת בכיסוי ראש. ואם כוונתה לנדר ללכת בכיסוי ראש, הרי מה טוב. ובלי נידרה היא חייבת בזה.

אולי אני לא הבנתי היטב..

אני הבנתי שהיא שאלה האם זה שהיא אמרה פעם שהיא לא תלך עם כיסוי ראש נחשב כנדר. ואם זו היא השאלה שלה אז מה שאתם טענתם "מושבע ועומד..." איננו נכון, כי זה נאמר אך ורק בקשר לשבועה ולא לנדר. ובכן יתכן שזה באמת נדר ולפני שהיא תכסה את ראשה אולי היא חייבת להתיר את נדרה.

אכן, כפי שהסקת כעת, 'טעית' בהבנתה.

אך למה להתפלפל באם טעית אם לאו. אני יוצא חוצץ נגד מילותיך הנוספות שלא מן הענין בתגובתך המקורית. אולי תסרוק עבורה כרטיס ביקור של מו"צ. אבל איך שלא יהיה, אין זו דרכה של תורה להגיב בצורה שהגבת.

אינני רואה ...

שום סטיה מדרך התורה ממה שהגבתי! זו לא פעם ראשונה שאני אומר לשואלים שאלה שיכול להיות מסובכת ללכת למו"צ מוסמך ולא להסתמך על מה שאומרים כאן, וזה כולל גם מה שאני אומר ומציע! אתה הראשון שהגיב נגדי ככה. לא התכוונתי לפגוע ואם אתה חושב שהשבתי נגדך אישית אז סליחה. אבל בשורה תחתונה התשובה שנתת יתכן ואם היא תעשה כדבריך היא תעבור חס וחלילה בלאו דאורייתא של בל יחל דברו.

כבוד הרב הגאון

הפוסק האדיר וכו' מר שתי נקודות חן ... ייתכן ?! ייתכן והיא תעבור על בל יחל דברו ?! האם רק פלפלת בתלמוד ? או אף טרחת לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא ? לא רציתי לומר לך. אבל סו"ס אגיד. אני משוכנע שאינך יודע את השו"ע בזה. ואת הייתכן תשאיר בשבילך. כשתביא ברורות דברי השו"ע ולפחות מישהו מהנו"כ, יש מה לדבר. אבל הנה בהודעותיך אני משוכנע שיוהרא של בן ישיבה שלמד גמרא יש בך. להלכה לא. אבל כיון שכך, לכן מה שתגיב זה 'אל תסמכו'. תגובתך ההיא, מאד ממרידה. ולא נגדי, כי איני מנהל הפורום. אני בכוונה נכנס לכאן שלא בניק א77 בתואר המומחה, כי נוח לי להיות בין עמי ככולם. אבל ככלות הכל, תגובתך אינה תגובה ההולמת אדם הבא לסייע בתחום ולמטרה עבורה הוקם הפורום.

אתה טועה!

אם זה נדר שלה ללכת, מושבע ועומד לא מעלה ולא מוריד. מה באמת הדין באחד שנדר "קונם עלי מצה"? בודאי שהוא חייב להתיר את הנדר ואם יגיע ליל ט"ו ניסן ולא התיר את הנדר אז אסור לו מתוקף הנדר לאכול מצה.

אתה טועה

גם אם נדרה ללכת בגילוי ראש, אסור לה מדין תורה ללכת בגילוי ראש. יש לה בעיה עם הנדר. אך שאילתה לגבי כיסוי הראש ממש אינה במקומה. אין שום נדר שיתיר לה את כיסוי הראש. ובעצם. תוכל לעמוד ליד דלת בית ההוראה של כל רב שאינו נוהג לשיטת עשה לך רב שלך, (והרי תמצא כאלו כמו כל אחד) ותוכל להפנות את כל היוצאים משם, לא לשמוע לקול הרב, אלא לשאול מו"צ. ואל תשכח לומר להם איזה מו"צ.

איזה איסור תורה..

אולי תצייט בשבילי בדיוק איזה איסור תורה יש כאן ללכת בלי כיסוי ראש. אמנם, שיער באישה ערוה, זה נכון, ולכן אסור לברך או להגיד דבר שבקדושה לפניה. לי לא ידוע על לאו דאורייתא לאישה שאיננה מכסה את הראש. תסתכל בערוך השולחן, שהוא ממש מקל בכיסוי הראש. האם ידעת שהרבה מנשי רבנים גדולים לא כיסו את הראש. אשת ה"אגרת משה" התחילה לכסות את ראשה באניה מאירופה לארה"ב. ערוך השולחן מרחיק לכת להסביר את התופעה הזאת עיין בדבריו. ואל תחשוב שאני בעד לא לכסות חס וחלילה!!! אני רק רוצה שתבין שאני התמקדדתי על ענין הנדר כמו ששאלה השואלת ושם באמת יש ספק גדול לעבירה בלאו דאורייתא.

אם אינני טועה

הערוך השולחן מדבר רק לגבי אם מותר לקרוא ק"ש או לומר דבר שבקדושה כנגד שער אשה שאין דרכה לכסות. ולא התיר כלל לגלות הראש.

שיער מגולה באשה

הוא הכשלת השני באיסורי תורה מפורשים. בהזכרת שם שמים במצב שאסור. וכמדומני שכעת אכן תאוות ה'אני צודק' מעבירה אותך על דעת תורה האמיתית. בהתמקדותך בענין הנדר עשית מעשה שאני תמיד נלחם עליו. הפורום הוקם בכדי להשיב שאלות שבאים ממו"צים. נכון שמי שרוצה לשאול את הרב אלישיב ואת הרב ואזנר אינו בא לכאן. אך הנושא העיקרי שעליו אני עומד, הוא בעצם דבריך שאין לסמוך אלא ... וכו' וכו'. אני משוכנע שאם אעמו8ד לצד הרב שהוא האורים ותומים שלך אםן יש לך כזה, אין לי בעיה בכל הוראה שלו, להשיג דעתו בכל מיני אמצעים צדדיים ולומר לשואל שילך למישהו אחר לשאול כי... הבט בתגובתך הראשונה. פרט לתשובתך בענין הנדר, הרי עשית מעשה לא יפה כלפי יוזם הפורום הזה שעושה מעשה חיובי ביותר וטורח לדאוג שיקבלו כאן תשובות ענייניות המגיעות עפ"י דין תורה. מחד, ממש לא נראה שכדאי כ"כ להתייחס... אבל בכל זאת יש לי שיקולים נוספים כאן.

אסור לה ללכת בגילוי ראש

גם אם נידרה נדר. בקשר להתרת נידרה, זה נושא לפילפול. וממש לא מכובד דרך זו שנהגת. אני משוכנע שאינך רב וגם לא מו"צ וגם לא פחות מכך. כי יש לך מה ללמוד בנוגע להגיב לשואלים. ואף לשואלים את זולתך. ושוב. ניתנה לה תשובה ברורה שאין לה שום היתר ללכת בגילוי ראש גם אם עשתה נדר. ואם תרצה להוכיח למדנות, אז יכולת להתחיל להתפלפל עימה במהות נידרה האם עליה להתירו לפני נישואיה אם לאו.

אתה...

מתעלם לחלוטין מבעית הנדר! לא תמצא אף מקום שאמרתי שמותר לה ללכת בלי כיסוי ראש ותפסיק לשים מילים בפי. אם היא באמת נדרה והיא תשים כיסוי ראש היא עוברת בלאו של לא תחלל דברו. אני רק אמרתי שהיא חייבת להתיר את הנדר ותו לא אז תפסיק לבלבל את המוח. הפורום הזה לא מיועד לשאלות מסובכות כגון השאלה שלה. אתה רוצה לפסוק לה ואם היא תעשה כדבריך היא תעבור בלאו דאורייתא!

אדון יקר.

תשובתך היתה שלא לסמוך כלל על תשובות כאן. כי... אינך יודע. כשאתה משיב אם בענייני נזיר ואם בענינים אחרים, הרי הכל בסדר. התנהגותך אינה הולמה. איני מעוניין להתווכח עמך. בעיית הנדר זו בעיה כמו בעיות נוספות אחרות שיש לאשה אם יש לה. וכמו שיש לכל אדם אם יש לו. בחד משמעי : אסור לה ללכת בגילוי ראש בגלל שאולי יש בדבריה מעין נדר אתה בכח מתעלם מהבעיה המרכזית של הליכה שלא בכיסוי ראש. ומתייחס למשהו שבכלל אינו נדר. למרות שלא הובע דעתי עד כאן בזה.ץ אך לך למד מעט הלכות, ואח"כ תשיב. מחוסר ידיעה הנך בא לפורום שאינו חברתי, ובא כדי לומר : אל תסמכי על תשובות אלא לכי למו"צ. בינינו, כל אדם משלך, אינו בא לכאן לשאול. וכאן גם אם הנך מתיימר להשתתף בתשובות מו"צים הרי אינך שולט בזה. וכשאינך שולט אז הרי בטח אף אחד כאן אינו יודע, ולאף אחד אם לא אתה, אין תשובה. ולכן אל תסמכו אלא לכו לשאול מו"צ. מעשיך מנוגדים כל נורמה חברתית תורנית. יכולני להתחיל להגיב לכל תגובה שלך בפורום זה, שישתמע כמו שהנך רק... אבל ממש דעה לא סמכותית. אבל אין זו דרכנו.

עד עכשיו...

נמנעתי מלהשיב לך אישת למרות שלאורך כל "הויכוח" אתה לא נמנעת בכלל להתקיף אותי אישי. אתה לא מפגין איזה ידע מיודעמה, ובפרט אם יכולת ליחס לנדר דין של מושבע ועומד רואים שאתה לא למדת נדרים או שבועות ואינך מושג מה ההבדיל בין נדר לשבועה. אני דוקא כן הציחסתי לשאלה שלה "האם זה נדר" - אולי, ורק אולי, טעיתי על איזה נדר היא התכונה; נדר שעשתה כחילונית לא לכסות או נדר שהיא עשתה לכסות. אתה צודק בזה שהשאלה הזאת גדולה עלי ולכן נמנעתי מלהשיב תשובה ברורה ורק הערתי שיתכן ןיש כאן שאלה של איסור לאו דאורייתא. אני התקשרתי לאחד המוצי"ם בבית דין של הרב הלברשטאם והצגתי לו את השאלה. הוא אמר שתלוי איך היא אמרה שהיא לא תכסה את ראשה בהיותה חילונית. אבל בהנחה שכן יש שאלה של נדר אז אסור לה לכסות את הראש עד שהיא לא תתיר את הנדר. מאידך אסור לה לצאת מביתה! ולכן בעלה ועוד שני אנשים צריכים להתיר לה את הנדר! שאלתי אותו ומה אם זה לא ניתן והדרך היחידה להתיר לה זה אם היא תגיש לבית הדין. הוא אמר שעל זה הוא צריך לחשוב כי אם יש נדר היא בודאי תעבור על לאו דאורייתא, ולא מסתבר להגיד כאן "עשה דוחה לא תעשעה" כי אין כאן מצות עשה ברור אלא איסור עשה ולא אמרינן שאיסור עשה ידחה לא תעשה. אז אני לא כל כך עם הארץ כמו שאתה האשמת אותי.

הלכת לשאול מו"צ

לאחר שכבר קודם זה נשאל ע"י מו"צ. בשורה השלישית שבהודעתך זו, כתבת : ובכן כדאי להתיעץ עם מו"צ ובשום אופן לא להסתמך על "תשובות" שניתנות פה!!! אסור לאשה זו ללכת בגילוי ראש בין אם היה נידרה נדר. ואף שמהשאלה כאן בכלל לא נראה שנידרה נדר, אך וודאי זה לא במאת האחוזים. נכון שהיא בכלל לא צריכה ללכת בכיסוי ראש... כשהיא סגורה במקלחת או בשירותים או כשהיא לבדה... הנושא הממריד ביותר מצידך הוא כאמור מה שכתבת : ובכן כדאי להתיעץ עם מו"צ ובשום אופן לא להסתמך על "תשובות" שניתנות פה!!! בשביל להשיב תשובה, צריך לדעת, אחרי שנבחנו. בשביל להשיב תשובה ותגובה כמו שעשית, אין צורך בלדעת ללמוד, וגם לא בלהיות שומר שבת... כבר הכרנו כאן אנשים בעבר. אני פונה להערכה ולפחות מצד המתיימרים להיות כאלו שדעת תורה ורב איכפת להם. הימנעו ממשפטים כגון ובכן כדאי להתיעץ עם מו"צ ובשום אופן לא להסתמך על "תשובות" שניתנות פה!!! וכל הכבוד לעושה כאן כדי להגדיל תורה ולהאדירה עפ"י דעת תורה.

למעלה