שאלה

שאלה

(לא בהכרח הלכתית) האם לדעתכם יתכן מצב שבו אדם יחוש שמעמידים אותו בנסיון בו אין לו את הכוחות לעמוד, למרות שהוא מכיר את האמרה הידועה (לא זוכרת את הציטוט המדויק) ולמרות שהוא משוכנע במאת החוזים כי הדבר אכן לטובה? איך מקבלים כוחות לא להישבר ולהיכנע? האם מישהו מכם מצא עצמו במצב כזה? איך התמודדתם?

א77

New member
מצאתי עצמי בנסיונות כבדים מאד

נסיונות כבדים שעמדתי בהם. אך מאידך אולי היו נסיונות קלים שאדם דש בעקביו, שלא עמדתי בהם. כל זה מוכיח, כי יש כח להתגבר. פשוט, צריך להבחין כי זו עצת יצר חלילה, ולהתגבר בשעת מעשה. מאמרים יש כל מיני: אמרו חז"ל בתלמוד בבלי מסכת קידושין דף ל' ע"ב אמר רב יצחק, יצרו של אדם מתחדש עליו בכל יום, שנאמר רק רע כל היום (בראשית ו). ואמר רבי שמעון בן לוי, יצרו של אדם מתגבר עליו בכל יום ומבקש המיתו שנאמר צופה רשע לצדיק ומבקש להמיתו (תהילים לז), ואלמלא הקב"ה עוזרו אין יכול לו, שנאמר אלהים לא יעזבנו בידו. ויש עוד כמה. העיקר, שהיצר נברא לא בשביל להכשיל את האדם. היצר לא נברא כטנק שחייב להיות חזק על כל המתצקרה בדרכו. היצר הינו מסית לחטוא בטבעו. וקיומו והסתתו הוא בכדי לתת שכר למתגברים עליו כשם שלהיפרע מאלה שאינם מתגברים עליו.

חבלים

חבל שאתם לא קוראים את השאלה. חבל שלא ראיתם שלא ביקשנו מאמרי חז"ל. חבל שאתם לא מבינים שלא כל קוראי הפורום הינם תלמידי חכמים. יש בינם כאלה (כמוני) שמבינים רק עברית פשוטה.

א77

New member
חבלים

חבל שאת לא קוראת את התשובה. שאלת האם יתכן מצב שבו אדם יחוש שמעמידים אותו בנסיון בו אין לו את הכוחות לעמוד, למרות שהוא מכיר את האמרה הידועה (לא זוכרת את הציטוט המדויק) ולמרות שהוא משוכנע במאת האחוזים כי הדבר אכן לטובה? כתבת שאינך זוכרת את הציטוט המדוייק. אך לא אסרת להיזכר ולהזכירהו. הרי אינך זוכרת אז הזכרתי. שאלת האם ייתכן מצב וכו'. אז ברור מהתשובה שאם יש כזה מצב, יש צורך להתמודד עמו מבחינת אמונה. אם האדם סבור שאינו יכול לעמוד בזה, הרי זה נוגד את הסיבה שלמענה נברא היצר. רק אצל פרעה הרשע הקשה הקב"ה את ליבו, שלא תהיה לו אפשרות לצדד לטוב. והיה אם את חשה בכזה, אז אמנם תיתכן כזו תחושה, אבל התחושה הזו אינה צודקת לפי האמונה בבורא העולם ובתכליתנו עלי אדמות. כתבת: חבל שאתם לא מבינים שלא כל קוראי הפורום הינם תלמידי חכמים. לא דברתי בשפת תלמידי חכמים לענ"ד. כי איני מכיר שפה כזו. אני ישראלי צברי, דובר עברית רהוטה, ושולט בדקדוק על כל שבעת בנייני הפועל, שמות ותארים. העיקר, יום טוב. הגל יעבור. בעת נסיון, יש להמתין במעט עד להירגעות קמעה. לא לחשוב בפזיז. יש כל מיני רעיונות להסטת המוח והמחשבה לנושאים אחרים, וכשנרגעים, נושאים תפילה חמה מלב כואב. מלב קשה, כי בנים אתם לה' אלוקיכם. בכל מצב אנו בנים למקום, הוא מייחל לקריאתינו. ואמרו חז"ל, גדולה צעקה. צעקה היינו תפילה. חבל שלא ראיתם שלא ביקשנו מאמרי חז"ל. חבל שאתם לא מבינים שלא כל קוראי הפורום הינם תלמידי חכמים. יש בינם כאלה (כמוני) שמבינים רק עברית פשוטה.

David i

New member
חשבון "מסחרי" פשוט...

מה לעשות, חז"ל הגדירו זאת טוב מאיתנו: "הוי מחשב שכר עבירה כנגד הפסדה". נכון שהיצרים בוערים, נכון שהפיתוי מושך, נכון שההנאה תהיה מושלמת... אבל, אם אנו נזכרים ברגע זה, שהחשבון יהיה יקררר.. אבל מה זה יקר! הפסד של פי מיליון מעוצמת ההנאה הרגעית! האם זה שוה? האם תקני כוס קולה בצ´ק דחוי של - נגיד - 70,000 שקל???!... כשהחשבון הזה מוחשי ברגע אמת, שום ניסיון לא יכריע אותנו!

אנסה לענות לך בתקווה שזה יעזור קצת

תחילה סיפור ששמעתי: מסופר על סוחר גדול שהשקיע את כל כספו בקניית סחורה. הסחורה היתה צריכה להגיע באוניה. באחד הימים מגיעות שמועות לאוזני הסוחר שהאוניה טבעה וכל הסחורה שלו שקעה במצולות. הסוחר לא ידע את נפשו מרוב צער. כל כספו ירד למצולות. בבת אחת הוא הפך להיות עני מרוד. אין לו איך לפרנס את משפחתו, אין לו איך להחזיר חובות. התיישב הסוחר וגעה בבכי. הגיעו שכנים וחברים לעודד ולנחם אותו, ושום דבר לא עזר. הסוחר לא נרגע ומצבו התחיל להחמיר. קראו לרבי (לא לשאול אותי לשם מכיוון שאני גרועה מאוד בלזכור שמות). הרבי ניחם אותם ואמר שבקרוב האוניה תגיע ואיתה כל הסחורה. האוניה באמת הגיעה ועליה כל הסחורה. שאלו האנשים את הרבי: איך ידעת? האם יש לרבי רוח הקודש? הרבי ענה: אני לא נביא וגם לא צריך להיות בעל רוח הקודש. צריך להיות בעל אמונה. הקב"ה לא נותן לאדם ניסיון שאינו יכול לעמוד בו. כשראיתי שהסוחר לא עומד בניסיון ומצבו מתדרדר, הבנתי שאין הקב"ה מנסה להעמידו בניסיון ולכן האוניה תגיע וכל הסחורה איתה. זה הכל. עד כאן הסיפור. כשהקב"ה נותן לאדם ניסיון, הוא נותן לו גם את הכוחות כדי להתמודד עם הניסיון הזה. השאלה היא: האם האדם בוחר לראות את הכוחות הללו ולהשתמש בהם או לא? הקב"ה זיכה אותי לעבור הרבה ניסיון בחיים, חלקם קשים. תמיד אחרי שיצאתי מהמצבים הללו (עדיין לא הגעתי לדרגה הרוחנית שאוכל לראות את חבל ההצלה שהקב"ה זורק לעברי בזמן הניסיון) שיחזרתי את השתלשלות העניינים וראיתי כיצד הקב"ה עזר לי בכל צעד ושעל ונדהמתי כל פעם מחדש. נדהמתי כל פעם כיצד הקב"ה הקדים את התרופה למכה וכיצד הוא עזר לי לראות ולהשכיל להשתמש בתרופה שהוא הכין לי. זה קרה לא פעם, לא פעמיים. כשאדם טורח לשחזר את מעשיו ורואה בעצמו את כל העזרה שהקב"ה מגיש לו במשך כל חייו, גם בתקופות הקשות, זה מעניק לו כוחות כדי להתמודד עם הניסיונות. כשאדם בתוך הניסיונות הקשים, שופך לפני בורא עולם את כאבו - במילים שלו - ונותן דרור לכל תחושה שעולה לו בגלל ניסיון שהוא עובר ומספר עליה לבורא עולם - זה מחזק את הקשר שהאדם מרגיש בין בורא עולם לבינו. כשהקשר ביני ובין בורא עולם חזק - זה לבד נותן לי את הכוחות כדי להתמודד עם הניסיונות. אני מוצאת שתפילה בכוונה ובקול רם (כמובן שצריך לזכור שאת שמונה עשרה לא אומרים בקול רם) גורמת אצלי לחיזוק הקשר עם בורא עולם. וכמו שאמרתי, ככל שאני מרגישה שהקשר שלי עם בורא עולם חזק יותר, אני אצליח להתמודד עם הניסיונות שהקב"ה נותן לי. צריך כמובן לזכור שיש שני סוגים של ניסיונות: - ניסיון שהקב"ה מעמיד את האדם. - ניסיון שהאדם הכניס את עצמו אליו ואין שום הכרח שהוא יעבור אותו. אדם צריך ללמוד שלא להכניס את עצמו לניסיונות. לדוגמא:
כשאדם לוקח הלוואה לדבר שאין בו שום צורך חיוני והוא יכול להסתדר יפה מאוד בלעדיו והוא לא בטוח שהוא יוכל להחזיר אותה - הוא בעצמו מכניס את עצמו לניסיון.
אם את עובדת במקום מסוים שיש לך בו ניסיונות מרובים, המנהלת יורדת לחייך ומתעמרת בך וכו'. יש לך הזדמנות לעבור למקום עבודה אחר, מקום עבודה עם תנאים סבירים במוסד גדול ומוכר עם מנהלת שאת יודעת שהיא בסדר ותסדרו יופי. אם את בוחרת להשאר במקום העבודה הנוכחי שלך, את מכניסה את עצמך לניסיון. ניסיון שאין שום צורך שתעברי. פעם, לפני 6 שנים בערך, אמר לי צדיק מסוים שלא אנקוב בשמו שאני צריכה ללמוד להתסכל על החיים מתוך האספקליה המאירה. זה היה כ"כ נכון. זה נכון לא רק לגבי אלא לגבי כולם, כך אני חושבת. מקווה שעזרתי קצת

לא יקירתי,

לא עזרת "קצת"... עזרת המון!!!
זה בדיוק מה שכיוונתי אליו. כתבת: "הקב"ה זיכה אותי לעבור הרבה ניסיון בחיים, חלקם קשים." איזו עוצמה של אמונה, הלוואי שהקב"ה יזכה אותי בכזו. למעשה, אני בהחלט מודעת לכך שבמבט לאחור, דברים מן העבר שבשעתם נראו לי קשים מנשוא, לא מוצדקים ואף על לא עוול בכפי, היו, אכן, לטובה, אבל איך מפנימים את זה בשעת מעשה? בהווה? כתבת: "השאלה היא: האם האדם בוחר לראות את הכוחות הללו ולהשתמש בהם או לא?". איך בוחרים? כתבת, שיש 2 סוגים של נסיונות. האם קיים סוג שלישי(אם, אכן, אפשר לכנותו "נסיון"), היינו, כזה שבא מן היצר הרע או מקור רע אחר? ולסיכום: משבחת אותך שוב על התשובה המעולה. ברשותך, אדפיס אותה כדי לשמור לשימוש נוסף על מנת לחזק ולהתחזק.

איך מפנימים בשעת מעשה?

בשעת מעשה באה לידי ביטוי עבודת המידות שלך, רמת הבטחון בקב"ה, האמונה. כדי להצליח להפנים את זה בשעת מעשה, צריך לעבוד על זה הרבה לפני כן. כשאת מתמידה להתבונן לאחר מעשה על הניסיון שעברת, לראות כיצד הקב"ה עזר לך לעבור אותו, כיצד כל דבר מכוון מלמעלה ו...לטובתנו - כשההתבוננות הזאת תהיה לך להרגל, זה יבוא לידי ביטוי גם בשעת מעשה. איך האדם בוחר אם להשתמש בכוחות הללו או לא? קודם כל, האדם בוחר את המשקפיים דרכם הוא רואה את נעשה איתו בכל יום. כשהמשקפיים הם גשמיות, האדם יחשוב בצורה גשמית בלבד. לאדם קשה יהיה קשה לראות את העזרה שהקב"ה מגיש לו מכיוון שהוא יהיה עסוק בלטבוע בביצה הטובענית שהוא נקלע אליה במקום לנסות ולאחוז בחבל ההצלה שהשליכו לעברו ולהיחלץ ממנה. האדם הזה בחר את סוג המשקפיים שדרכם הוא מסתכל על העולם. האדם הזה בחר לא להסתכל מסביב ולראות את חבל ההצלה. אדם צריך לתרגל את עצמו להסתכל דרך משקפיים רוחניות יותר, לתרגל את עצמו לראות בכל דבר את ה' יתברך. אז הוא יצליח לראות בקלות את הכוחות שיש בו ולהשתמש בהם. בקשר לניסיונות עם היצר הרע, אנחנו כל החיים במאבק עם היצר הרע. מעניין, דוקא היום קראתי מאמר מעולה בנושא ב"מרווה לצמא" של השבוע (פרשת כי תצא). אצטט לך את הסיכום של המאמר: "כללו של דבר, מלחמת היצר אינה קשה כמו שסבורים הבריות. כוחו של היצר הוא רק אצל אלו שאינם יודעים איך להלחם עמו, אבל היודעים את מלאכתם, נוכחים לראות שדבר זה הוא קל לביצוע ושווה לכל נפש, מעט בכמות ורב באיכות. יעזור השי"ת שנזכה לכך במהרה". כלומר, הצלחה במאבק מול היצר תלויה אך ורק בנו ובדרכי ההתמדדות שלנו.

asaf2000

New member
תגובה

אני לא רואה מה עוד יש להוסיף על התגובה של אריאלה... אבל בכל זאת אני אומר שכתוב שהקב"ה לא נותן לאדם נסיון שהוא לא יכול לעמוד בו וזו האמת, כל מה שנדמה לנו שהנסיונות קשים ובלתי אפשריים זו רק אשליה, השאלה היא מה אנחנו עושים בעת הנסיון, האם ממשיכים עם הרגש של היצר הרע שאומר לנו שכעת הדבר הכי נכון לעשות הוא לחטוא, וליצר יש אינספור תירוצים על זה..., או שאנחנו משליטים את השכל על הרגש. הרב שלי אמר שפעם יהודי היה לומד ספר מוסר פעם בשבוע ההתעוררות של התשובה הייתה מספיקה לו עד לשבוע הבא, אבל בדורות שלנו אם לא לומדים כל יום בספרי מוסר שמדברים על חומרת העוונות מאוד קשה להתמודד עם היצר כי ההרגש של ההתעוררות הולך לאיבוד מהר. לכן העיצה שלי היא פשוט ללמוד ספרי מוסר כל יום בסדר קבוע, ללמוד על האיסור של החטא ומה הוא עושה בעולמות עליונים, וגם להחליט החלטה גמורה בלב שהפעם הולכים עם המלחמה ביצר על נושא מסוים עד הסוף ויהי-מה... למרות שבתת-מודע אנחנו יודעים שכמו שלא הצלחנו בפעם הקודמת סביר להניח שנכשל גם הפעם אבל אם נחשוב ככה אף פעם לא נתחיל את המלחמה בכלל, לכן צריך לקום אחרי הנפילה ולהתחיל עוד פעם כאילו זו פעם ראשונה אבל בהחלטיות גמורה. גם צריך להתפלל הרבה על זה ולדבר עם ה' על כל הנסיונות ועל הקשיים ולבקש שיעזור. אני אישית ממליץ על ספר 'משיבת נפש' של רבי נחמן מברסלב זה הנשק האולטימטיבי שלי נגד היצר הרע נגד היאוש ונגד הנפילות. אפשר לעיין במאמרים בענין הזה באתר "ערכים". מצטער אם התשובה שלי לא מסודרת פשוט קשה לי לכתוב בצורה מסודרת.

תודה רבה ../images/Emo51.gif

לאריאלה ולאסף. אבל זו הבעיה שלי, אסף. למרות שביני לביני "החלטתי" שכל יום ב"נ אקרא מספרי המוסר שברשותי, בא היצר הרע ומפריע. לעיתים מצליחה להתגבר ולעיתים - לא. בימים שלא, הדבר גורם לי להרבה עגמת נפש. אנסה להשיג את הספר שהזכרת. כתבת יפה מאד (לעניות דעתי). תודה לשניכם.

asaf2000

New member
תגובה

הפתרון לזה הוא לקבוע זמנים קבועים ולא לקרוא הרבה בכל יום אלא מעט כי אם קובעים כל יום לקרוא הרבה או בלי סדר מסוים אז כבר אין חשק להתחיל אבל אם תקבעי לך סדר קבוע למשל בשעה מסוימת או בבוקר אחרי שאת קמה ובערב לפני שאת הולכת לישון או מיד אחרי ארוחת צהריים, העיקר שיהיה קבוע וכל פעם תקבעי לימוד קצר כמו פרק או פיסקה מכל ספר, ככה תצליחי להחזיק בזה. וגם אם איזה יום או יומיים לא יסתדר לך תתחילי מחדש את הסדר ממחרת כי הרבה פעמים קורא שמאבדים את הסדר לאיזה יום או יותר ואז כבר אין חשק להמשיך כאילו לא עמדת בהתחיבות אבל גם המחשבה הזאת היא מהיצר הרע והעיקר להתחזק להתחיל כל פעם כאילו זאת פעם ראשונה.

א77

New member
אצל גבר יש מושג ומצוה

של קביעת עתץים לתורה. מורגלני לומר, שכאשר הכל זורם, אין בעיה להקפיד מידי יום על קביעת העתים. ז"א אם יש לי זמן קבוע לדוגמא מידי ערב בין השעות 20.00=21.30 ללימוד גמרא, אזיי החוכמה תהיה להקפיד על זה, דווקא ביום שבן אחותי מתחתן, או ביום שאני צריך להיות אי שם וכו'. כאן הבעיה. וכאן יש להתגבר. וב"ה בקביעות שלי אני מקפיד עליהם. אם תשתדלי ותתגברי על זמנים מסויימים בהם קשה לך להתגבר, אז פרט לזה הכל יהיה בסדר. ממש תיהני מהקביעות ל'ריעת ספר המוסר. ב ה צ ל ח ה

כי תצא למלחמה.... ../images/Emo63.gif

שלום, כאשר אדם מועמד בנסיון מה גם שהוא יודע שהנסיון הוא לטובה, הוא נמצא במצב של מלחמה. מלחמה עם היצר, מלחמה עם החוסר אונים, מלחמה עם עצמו בעצם, כי הוא רגיל לשלוט - כביכול, בקורה איתו, והנה מישהו או משהו אחר שולטים בו. בפרשת השבוע כתוב: "כי תצא למלחמה על אויבך, ונתנו ה' אלוקיך בידיך ושבית שיביו". מסבירים הפרשנים, שבמלחמת היצר הכתוב מדבר. כאשר היצר נלחם באדם יש לצאת למלחמה, מספיקה ההחלטה והפעולה הקטנה של "יציאה". וכפי שנאמר: "פתחו לי פתח כחודו של מחט ואני אפתח לכם כפתחו של אולם", כך גם כאן, כאשר האדם מתעשת קמעה ומחליט לצאת למלחמה, הקב"ה מבטיח לו: "ונתנו ה' אלוקיך בידך..". "ושבית שביו" = אתה הוא זה שתצא מחוזק, אתה הוא זה שתצא גדול יותר לאחר ההתמודדות - לאחר הניצחון. וכיצד מקבלים את הכוחות ל"יציאה למלחמה"? אומרים רבותינו זי"ע, "כי בשמחה תצאון" ע"י ועם השמחה יוצאים. יוצאים למלחמה ויוצאים מכל המצבים הקשים והנסיונות הבאים עלינו. צריך להכריח את עצמך לשמוח, לשמוח בלי סיבה ולשמוח עם סיבות קטנות. לשמוח עם נצחונות קטנים ולשמוח עם נצחונות גדולים. ו... גם לדעת לשמוח עם כשלונות. ראיתי בספר "ביכורי אבי"ב" מאת האדמו"ר הקדוש רבי יעקב אריה מראדזימין זצוקללה"ה זי"ע שכותב ע"כ. התורה נתנה היתר ליוצא למלחמה לקחת אשת יפת תואר בתנאים מסויימים, כי התורה הק' הבינה שבזמן מלחמה שהאדם טרוד אינו יכול להתגבר על ייצרו. ולכן הוא נאלץ לעצור, לחשוב ולהתבונן, להמתין 30 יום, לפעול פעולות שהם כנגד הייצר הרע (וגלחה את ראשה וכו') ורק אז אם עדיין טרדת המלחמה מונעת ממנו את עבודת המידות, הוא רשאי. אבל ברור שכאשר אין זה זמן מלחמה עליו לעמול ולכופף את ייצרו לבל יכשל. אולי חלק מהדברים שכתבתי לא כ"כ ברורים לך, בכל אופן השתדלתי לכתוב "עברית קלה" וברכתי לך, שהקב"ה יוציאך מאפילה לאורה בזמן קרוב ויתן לך את הכוחות להתמודד על מה שנפל עלייך בצורה הטובה ביותר.

א77

New member
ואם כבר הזכרת. אז

משהו שחשבתי בנושא זה ועל פסוקים שהזכרת: וראית בשביה אשת יפת תאר וחשקת בה ולקחת לך לאשה (דברים כא. יא). וברש"י ד"ה ולקחת לך לאשה, לא דברה תורה אלא כנגד יצר הרע וכו'. וחשבתי בדרך צחות. אלו דברי רש"י דווקא על תיבות ולקחת לך לאשה. שיש לדייק מדוע זה לא נאמר ולקחתה במפיק ה"א, שיורה ולקחת אותה לך לאשה. ואילו בכל שאר הפעלים שבכאן מפורש בקרא שמיירי באשת יפת תואר כמו וחשקת בה, והבאתה, ובעלתה, והיה אם לא חפצת בה, ושלחתה, לא תמכרנה, לא תתעמר בה תחת אשר עניתה. ולזה אומר רש"י שאם ראית בשביה אשת יפת תאר וחשקת בה, אז ולקחת לך לאשה את היצר הרע. ולא דברה תורה בולקחת לך לאשה, אלא כנגד יצר הרע. ולכן לא נכתב ולקחת אותה או ולקחתה במפיק ה"א.

asaf2000

New member
רגע רגע לא הבנתי

מה הכוונה ב "ולקחת לך לאשה את היצר הרע"??

א77

New member
הכוונה בפשט זה

לקחת את האשת יפ"ת הנוכרית. אבל בווארט ובדרך צחות. כשאדם נושא אשה, אזי ריחיים על צווארו. ז"א כבר אינו יכול לעשות כל מה שרוצה. הוא כבר 'קשור'. הרמב"ם בפרק ראשון מהל' ת"ת אומר על מי שלא למד תורה לפני נישואיו, אז אחרי נישואיו אין דעתו פנויה לתורה. והמלצתי בווארט לומר שאם הוא רואה אשת יפת תואר, ואם חושק בה, אזיי זה כעין שהוא כבר נשוי ליצה"ר. הוא כבר קשור אליו. ולכן כדאי להישמר מכל דבר. לא להתפתות אף לא בראיייה ועאכו"כ לא יותר מכך, כדי שלא נהיה בידיו. שלא נהיה קשורים ו'נשואים' אליו. זה יותר דומה ל'ווארט' חסידי. אבל בדרך מוסר הוא טוב. והנה אם כבר, ויודעני שאתה קורא את הווערטאלאך שלי. אז משהו שעלה ברעיוני בלילה האחרון. ממסכת ראש השנה, ולא מעניינינו, אבל בכל אופן משהו יפה: במסכת ר"ה דף כא ע"א רב נחמן יתיב בתעניתא כוליה יומי דכיפורי. לאורתא אתא ההוא גברא, אמר ליה, למחר יומא רבה במערבא. אמר ליה, מהיכא את. אמר ליה, מדמהריא. אמר ליה, דם תהא אחריתו. קרי עליה קלים היו רודפינו (איכה ד. יט). [אבאר אולי, רב נחמן התענה ביום כיפור בבבל. בשעת נעילה הגיע אדם שאמר לו, שאת חודש אלול עיברו בא"י ועשאוהו לשלושים יום, וממילא רק מחר יהיה יום כיפור וכו'] ולהבין מדוע זה קרי רב נחמן עליה דההוא גברא את הכתוב קלים היו רודפינו. ומה כוונתו בזה, אם כרודף לגנאי או לזכות. אבל הנראה לענ"ד לפי ששנו במשנה במסכתינו ר"ה (כב ע"ב) בראשונה היו משיאין משואות וכו', כיצד היו משיאין משואות, מביאין כלונסאות של ארז ארוכין וכו' ועולה לראש ההר ומצית בהן את האור, ומוליך ומביא ומעלה ומוריד עד שהוא רואה את חבירו שהוא עושה כן בראש ההר השני, וכן בראש ההר השלישי. ומאין היו משיאין משואות, מהר המשחה וכו' ומבית בלתין לא זזו משם, אלא מוליך ומביא ומעלה ומוריד עד שהיה רואה כל הגולה לפניו כמדורת האש. וזה כוונת רב נחמן דקרי עליה דההוא גברא שבישרו על עיבור החודש את הכתוב קלים היו רדפינו. לפי מה שנאמר בהמשך הכתוב: קלים היו רדפינו מנשרי שמים, על ההרים דלקנו במדבר ארבו לנו. וכוונתו, כי בזמן שהיו מקדשין עפ"י הראיה, היה על ההרים דלקנו במדבר. שהיו משיאין משואות. לא כן עתה, קלים היו רודפינו כנשרי שמים לבשרנו עיבור החודש. יום טוב.

למעלה