שאלה

איילת כ

New member
שאלה

תגידו מה זה בדיוק תורת היחסות של אינשטיין? בעברית קלה
טנק יו

amirle

New member
מה ז"א הכל תלוי?

בין השאר, הוא גילה זה שגם הזמן הוא יחסי (תלוי במערכת יחוס), והוא גילה גם איך עוברים ממערכות יחוס שונות..עד אז היה ידוע שהמיקום הוא יחסי, הוא הרחיב את זה למימד הזמן, ושינה את חוקי המעבר. ו..לא הכל תלוי, יש גם דברים שנשארים קבועים (מהירות האור למשל..)

amirle

New member
מהירות האור

וזה למעשה הבסיס של כל תורת היחסות- שמהירות האור לא משתנה. יש עוד דברים שנשארים קבועים, כמו המסה של המערכת (אבל זה לא בדיוק אותה מסה מהחוק השני של ניוטון- שאגב לא עובד במהירויות האלה).. ואפשר למצוא בטח עוד (המרחק בריבוע, פחות הזמן בריבוע..השדה החשמלי בריבוע, פחות השדה הגמנטי בריבוע.. וכו'- לא דברים מעניינים במיוחד). הכוונה שזה לא יחסי, היא ששני צופים שנעים במהירויות (קבועות!) שונות, ימדדו את אותו גודל.

Palindrom

New member
האינווריאנטים של תורת היחסות?

לא מעניין במיוחד?? אני אתעלם שאמרת את זה

אמִיר

New member
תראה, מעניין זה עניין יחסי ../images/Emo13.gif

ברגע שאתה יכול להגדיר את מרחב מניקובסקי, אתה מקבל ישר את כל האינווריאנטים של תורת היחסות- אז הם כשלעצמם לא ממש מעניינים, כי הם בסך הכל מקרים ספציפיים של מכפלות פנימיות.. אז חוץ ממהירות האור, שכל תורת היחסות מתבססת על זה שהיא קבועה, את שאר האינווריאנטים אתה כבר יכול לקבל בקלות, ולא נראה לי שיש להם משמעות פיסיקלית גדולה מדי (קח ת'ארבע-וקטור של תנע-אנרגיה, תכפיל בארבע-וקטור של תאוצה.. מה קיבלת?) וכן, גם לנו טחנו שגודל אינווריאנטי זה חלומו הרטוב של כל פיסיקאי, אבל אף פעם לא התלהבתי מזה.

Palindrom

New member
חחח

טוב אני מבין שנשאר לי לגלות מה זה נרחב מניקובסקי. יחסות כללית או פרטית?

אמִיר

New member
פרטית..אל תתן לשם הארוך לבלבל אותך

ארבע-וקטור אתה יודע מה זה? מרחב ארבע-מימדי? אז יש לו שם, מרחב מינקובסקי. כל גודל שעובר ממע' אחת לשנייה על ידי טרנספומצית לורנץ נקרא ארבע-וקטור, והוא חי במרחב הזה. ארבע-וקטור, כי יש לו ארבעה איברים- איבר אפס, שהוא סקלר, ועוד וקטור. למשל זמן (סקלר), ומרחב (וקטור), אנרגיה (סקלר) ותנע (וקטור), שדה חשמלי (סקלר), ושדה מגנטי (וקטור).. גודל של ווקטור, הוא בעצם מכפלה סקלרית של ווקטור בעצמו..ולכן הוא אינווריאנטי..כמו מכפלה סקלרית במרחב תלת מימדי. רק שכאן זה מוגדר בצורה שונה

Palindrom

New member
כמובן- 4-ווקטורים מוכרים

אפילו מוכרים מדי
פשוט לא קראנו לו מרחב מינקובסקי... אני מניח שידגישו את זה רק בקורסים יותר מתקדמים. תודה!

Palindrom

New member
סמסטר אחרון

קורס בחירה (שהוא חובה בתואר שני)- מבוא ליחסות כללית. חוזרים שם על יחסות פרטית ועושים את כל ההגדרות שצריך במחינת גיאומטריה רימנית וכדומה. חוץ מזה זה משולב בקורס הראשון על מכניקה, ויותר חזק בשני הקורסים על תורה אלקטרומגנטית.

mandela22

New member
השדה האלקטרומגנטי אינו 4 וקטור

כי יש לו 6 רכיבים. הוא מיוצג ע"י טנזור מדרגה 2 עם 9 רכיבים, לא כולם ב"ת.

אמִיר

New member
תודה על התיקון

לא יודע למה חשבתי ששדה חשמלי הוא סקלר..אולי התבלבלתי עם הפוטנציאלים, שגם שם אגב אפשר להגדיר ארבע-וקטור, שבו איבר האפס הוא הפוטנציאל החשמלי (הפעם זה באמת סקלר), ואחריו זה הפוטנציאל הוקטורי (וקטור).

vizini

New member
לטנזור מדרגה שניה יש 16 רכיבים.

השדה האלקטרומגנטי הוא טנזור אנטי סימטרי ולכן יש לו 6 רכיבים בלתי תלויים.

זה רק אני...

או שהמשפט, "גודל אינווריאנטי זה חלומו הרטוב של כל פיסיקאי" נשמע גם לכם בעל משמעויות נוספות? אני חושבת שיש עוד אנשים, חוץ מפיסיקאים, שרעיון הגודל האינווריאנטי
יקסום להם. ואולי זה רק בגלל השעה המאוחרת

למעלה