שאלה

• פותח הנושא x8
  • פורסם בתאריך

x8

New member
שאלה

מישהו אמר לי שתאי המוח חיבים גלוקוז ואילו תאים אחרים בגוף יכולים להסתדר גם עם סוכרים אחרים. זה נכון? אפשר הסבר *לא ברמה גבוהה*?

DhoBit

New member
תשובה..

אוקיי.... לפי מה אני יודע (ויכול להיות שיתקנו אותי). כל התאים זקוקים לגלוקוז, אמנם בגוף נשמרים גם רב סוכרים, עמילן וכו' הרב סוכר מפורק ליחידות הבניין הקטנות ביותר, גלוקוז, ואז התא צורך אותם.

helva

New member
נכון, אבל...

רוב תאי הגוף מסוגלים בקלות לצרוך חומרים שאינם גלוקוז לשם יצירת אנרגיה (לדוגמה חומצות שומן). הם עושים את זה גם במצב צום שרחוק מלהיות קיצוני. תאי המוח משתמשים בגלוקוז בלעדית במשך רוב הזמן - עד למצב שאחרי צום די ארוך. רוב האנשים, עד כמה שאני מבינה, לא מגיעים למצב שבו המוח מפסיק לצרוך גלוקוז. כשמגיעים למצב של רעב קיצוני המוח מסוגל לצרוך גופי קטו במקום גלוקוז. התא היחידי בגוף (עד כמה שידוע לי לפחות) שלא יכול להפיק אנרגיה משום חומר מלבד גלוקוז - כדוריות הדם האדומות.

helva

New member
אה, ועוד משהו

בגוף הגלוקוז נשמר כגליקוגן (בכבד ובשרירים).

DhoBit

New member
גליקוגן, נכון, התבלבלתי... ../images/Emo13.gif

אבל כדי שהתאים ישתמשו בחומצות שומן צריך להגמר להם מאגר הסוכר ה"נגיש" שיש להם... בגלל זה אומרים שמתחילים לשרוף שומן רק אחרי 20 שקות של פעילות גופנית.
לכל האנשים שמנסים דיאטה וספורט, זה לא כ"כ קל לשרוף שומנים..

helva

New member
איזה מאגר?

מאגר הגליקוגן של כלל הגוף, זה שבכבד, נגמר פלוס-מינוס אחרי שנת לילה. השרירים זה סיפור אחר.

זכיר

New member
גליקוגן או ח.שומן - תלוי פעילות

חלוקה גסה של סיבי שרירים משורטטים לשתי קבוצות (סיבים "לבנים" וסיבים "אדומים") תגלה שהסיבים האדומים "מתמחים" בהפקת אנרגיה מח. שומן בזמן שהסיבים הלבנים מתמחים בהפקת אנרגיה מגלוקוז. הסיבים האדומים מופעלים בעבודות עם עומס נמוך לאורך זמן (שרירי יציבה, ריצה למרחקים ארוכים) והלבנים בעבודה עם עומס גבוה לזמן קצר (הנפת משקולות, ריצה למרחקים קצרים). ד"א, לסיבי שריר אדומים שטח חתך קטן יותר מלסיבים לבנים. אפשר לראות בהתאמה מבני גוף של אצני מרתון לעומת מבני גוף של אצני מיאוצי 100 מטר.

DhoBit

New member
אוקיי

אמרתי מאגר הסוכר שיש לשריר, כי זאת המילה הכי קרובה שיכולתי לתאר... אני לא כ"כ בקיא בחומר, זה פשוט מה שלמדתי בשיעורי ביולוגיה שנה שעברה...

למעלה