שאלה

atheist22

New member
מכניקת קוונטים היא דוגמה טובה

הבאת את הדוגמה של מכניקת קוונתים וכתבת כי היא מבוססת על משוואות מתמטיות, מה שנכון. עכשיו בואו נראה מאיפה הגיעו המשוואות המתמטיות האלה. מכניקת קוונטים מבוססת רובה ככולה על משוואת שרדינגר. איך שרדינגר הגיע למשוואה? הוא ניחש אותה. הוא לקח כמה משוואות פיזיקליות מכל מני מקומות שונים, שנראות בכלל לא קשורות אחת לשניה, וניסה לחשוב אם אפשר לכתוב משוואה אחת שתתאים לכולן. לאחר כמה נסיונות לא מוצלחים הוא הצליח והגיע למשוואת שרדינגר המפורסמת. משוואת שרדינגר מצורפת להודעה זו. שימו לב כמה המשוואה הזו משונה. משוואה זו אמורה לתאר תופעות פיזיקליות, אך היא כוללת בתוכה i, שהוא שורש של מינוס אחד. הפתרון של המשוואה הוא הפונקציה פסיי, שהיא פונקציה של מרחב ושל זמן. מה הפונקציה הזאת מציינת? בהתחלה אף אחד לא ידע. לבסוף התקבל הרעיון כי הריבוע של הערך המוחלט של פסיי מציין את ההסתברות למציאת חלקיק במקום וזמן נתונים. שרדינגר עצמו התנגד לפירוש זה, אך כיום זהו הפירוש המקובל של פונקציית הגל. כפי שאפשר לראות התיאוריה עצמה מבוססת על ניחושים חכמים. מה שהופך את התיאוריה לשימושית היא יכולתה לחזות תוצאות של ניסויים ותצפיות ולא היותה מוכחת.

netzach

New member
זה בכלל סיפור מהסרטים ...

עכשיו מדברים גם על אנרגיה אפילה ... ואני שואל אם גראדיאנט של אנרגיה אפילה נותן את כוחות האופל של המאה ה - 17

Deathatred

New member
GRAD(DarkEnergy)=0

הוכחה: כרגע, האנרגיה האפילה היא פחות או יותר שם יפה יותר ומגניב יותר לקבוע הקוסמולוגי של איינשטיין. כמו כן, ברור שהגרדיאנט של קבוע (פונקציה קבועה) שוה לאפס. ומכאן התוצאה המבוקשת. מ.ש.ל.

mc901

New member
שאלת תם

שלום, אם כבר עסקינן בתאוריות לא מוכחות יש לי שאלה די פשוטה, חלק מתופעה יום יומית שלא מצאתי לה הסבר, ואני לא בטוח שיש: מאשר מגנט דבוק למקרר (לדוגמה) הוא מתגבר על כוח הכובד. מאיפה הוא משיג את האנרגיה לעשות את זה במשך אין סוף זמן? האם הוא מתי שהוא יפול? ואם לא למה?

bigbang

New member
תשובה

מגנט שתלוי על המקרר לא עושה עבודה, כי הוא לא זז. באותו אופן כמו שהשולחן שיש עליו משקולת לא עושה עליה עבודה מכנית. עבודה מכנית פירושה ברוב המקרים מעבר אנרגיה בין הגופים או בין סוגים שונים של אנרגיה באותו גוף, ופה המצב הוא סטטי (לא ניתן לדעת כמה זמן הוא כבר תלוי שם..). נוסחתית, אנרגיה=כוח*דרך (הדרך שווה 0).

bigbang

New member
תשובה

מגנט שתלוי על המקרר לא עושה עבודה, כי הוא לא זז. באותו אופן כמו שהשולחן שיש עליו משקולת לא עושה עליה עבודה מכנית. עבודה מכנית פירושה ברוב המקרים מעבר אנרגיה בין הגופים או בין "סוגים שונים" של אנרגיה באותו גוף, ופה המצב הוא סטטי (לא ניתן לדעת כמה זמן הוא כבר תלוי שם..). נוסחתית, עבודה=כוח*דרך (הדרך שווה 0).

mc901

New member
שאלה

אז למה שאני תולה אותו על משטח שאינו ברזל הוא צונח למטה? כמו כן ניסית להתלות על קיר או משהו דומה, אמנם אתה לא זז, אבל אתה חייב להשקיע אנרגיה כדי להשאר דבוק לקיר (שרירים, חום, זיעה). מה קורה כאן?

bigbang

New member
שוב

מבחינה מכנית, העבודה היא מכפלה סקלרית של הכוח והדרך. כוח שפועל בניצב לדרך או כוח שפועל על הגוף שלא נע לא מבצע עבודה. זה גוף האדם מבזבז יותר אנרגיה כאשר הוא מפעיל את השרירים בכלל לא קשור לעסק. אם נשים פסל של אדם שיחזיק את המגנט במקום הוא יוכל להחזיק את המגנט על הקיר מבלי לבצע שום עבודה. למה מגנט נופל מקיר רגיל? כי הוא לא נמשך עליו..

netzach

New member
שאלה שעשוייה להיות מעניינת

שאלה שעשוייה להיות מעניינת (ונשאיר אותה פתוחה לפי שעה), מה יקרה אם ניקח מקרר שטוח לחלוטין וניצב לקרקע, נצמיד אליו מגנט, ונדאג שמקדם החיכוך הסטטי בין המגנט ומקרר יהיה 0?

bigbang

New member
לא הבנתי

מה כל כך מעניין בזה? אם המגנט לא נע, לא פועלים כוחות במישור XY, ושום דבר מעניין לא קורה. אם הוא נע, הוא יוצר זרמי פוקו ועוצר, ואז שוב שום דבר לא קורה..

netzach

New member
יש לך טעות בסיסית!

המגנט לא ישאר שם עד אינסוף! האנטרופיה לא תיתן לזה לקרות. במשך הזמן (אולי ממושך מאוד) צורת הסידור של המגנט תשתנה ותקלקל את כל העסק. שאלה שעשוייה להיות מעניינת (ונשאיר אותה פתוחה לפי שעה), מה יקרה אם ניקח מקרר שטוח לחלוטין וניצב לקרקע, נצמיד אליו מגנט, ונדאג שמקדם החיכוך הסטטי בין המגנט ומקרר יהיה 0?

mc901

New member
שניכם לא מבינים אותי

אני בטוח שלא החיכוך הוא מה שמחזיק את המגנט על המקרר, אלא כוחות מגנטיים, אבל בזה אני לא מביו כל כך. בכל מקרה אתה אומר שאין תנועה אז אין אנרגיה, ולדעתי לתאר אנרגיה כמכפלה של כוח במרחק זו רק דרך אחת, הרי יש הרבה צורות אנרגיה, וכאשר גפרור נשרף הוא לא זז לשום מקום ובכל זאת משתחררת שם אנרגיה שניתן למדוד בקלות. מסקנה - לא חייבים תנועה כדי לנצל אנרגיה. כמו שאני זוכר אנרגיה לא מנוצלת אלא הופכת צורות שונות. עדיין, אני לא מבין מה קורה עם המגנט, באיזה צורה ראשונית מדובר, ולמה זה הופך? מישהו מבין את השאלה שלי? בבקשה?

bigbang

New member
ניסיון לתשובה

קודם כל, זה החיכוך שמחזיק את המגנט. אם נשים את המגנט על גלגלים קטנים כך שלא יגע במתכת עצמה או נשים קצת שמן בין המגנט למקרר (זה יעבוד רק עם מקרר ומגנט מאוד חלקים
), המגנט יחליק למטה. ניתן לדעת שהכוח שהמגנט מפעיל על המקרר (בתנאי שהוא לא נע) הוא תמיד ניצב למקרר גם בלי ניסוי: משיקולי סימטריה, אין שום הבדל בין הכיוונים "במישור המקרר", לכן לא ייתכן שהשדה המגטי יפעיל כוח באחד מהכיוונים ובאחרים לא. (בהנחה מאוד סבירה שאין קשר בין הכבידה והשדה המגנטי). אין תנועה אז לא מתבצעת עבודה מכנית, שהיא העבודה היחידה שרלוונטית במקרה הזה. זה נכון שיש עוד צורות של אנרגיה, ובמקרה הזה ניתן לדבר למשל על האנרגיה הפוטנציאלית של שדה מגנטי (אין כזה דבר באמת, אבל נגדיר אותה כמינוס העבודה שצריך לבצע כדי להעיף את המגנט רחוק מהמקרר מהמרחק X מהמקרר) ואנרגיה פנימית של המקרר והמגנט. כאשר מקרבים את המגנט למקרר, היד מפעיל כוח על המגנט בכיוון המנוגד לדרך שהוא עושה, וכאשר מסירים אותו, הכוח והדרך מאותו כיוון, מכאן האנרגיה של המגנט והמקרר גדולה יותר ככל שהמגנט רחוק יותר מהמקרר. אלה הם שינויי אנרגיה היחידים שיכולים להתרחש במערכת (למעשה אם זורקים את המגנט על המקרר, הם יכולים גם להתחמם..). כשהמגנט נמצא על המקרר ולא זז שום דבר לא קורה. אם נתונים מקרר ומגנט, לא ניתן להגיד כמה זמן המגנט הזה היה על המקרר.(נמאס לי לכתוב מקרר) .אין שום מעבר אנרגיה.

mc901

New member
מצטער שאני כזה נודניק

אבל כמו שהבנת הרבה פיזיקה אני לא מבין, אבל מגנט גם נתלה הפוך, כלומר לא ניצב לקרקע אלא מקביל לה, ואז זה בטח לא חיכוך. כמו כן כאשר שני מגנטים מחוברים זה לזה (צפון ודרום) נראה לי שיותר קשה להפריד אותם, מאשר אותו מגנט למקרר. לדעתי יש כאן משהו מוזר בתכונות של החומר המגנטי

bigbang

New member
שום דבר מוזר

כשתולים את המגנט במקביל לקרקע כוח החיכוך באמת לא משחק תפקיד. כוח החיכוך בין המגנט למקרר פועל במקביל לפני המקרר, והכוח המגנטי פעול בניצב. זאת אומרת, כאשר כוח המשיכה "רוצה" להזיז את המגנט במקביל למתכת, מה שיגנדת לו זה כוח החיכוך. כוח החיכוך פרופורציוני לכוח הנורמלי שהמקרר מפעיל על המגנט בניצב למקרר (היה שרשור בנושא הזה לא מזמן). כשאר מחברים שני מגנטים השדה יותר חזק, לכן הכוח המגנטי יותר חזק והכוח הנורמלי שהמגנטים מפעילים אחד על השני יותר חזק, לכן גם קשה יותר להזיז אותם אחד ביחס לשני. מקווה שזה מסביר את הכל..

Pelor

New member
אממממ...

בגלל הידע הבסיסי שלי בפיסיקה אני לא יכול לתת הסבר מלא ואני גם לא יכול להיות בטוח במה שאני כותב אבל בכל זאת: כפי שכבר אמרו אני לא חושב שאנרגיה פה בעסק, מה שקורה פה זה שיש פה קשרים מסויימים בין החומר הממוגנט למתכת (אני לא יודע על זה הרבה). כשהמקרר ניצב לרצפה מה שמונע מהמגנט ליפול זה החיכוך כמובן, כמו שכאשר אם תשים חפץ על הרצפה, כמה שהנורמל יהיה גדול יותר כך גם כוח החיכוך יהיה גדול יותר. ובגלל הקשרים בין המגנט למקרר שגורמים למשיכה גדל הכוח הנורמלי על המגנט וכך גם כח החיכוך. כש מדובר על משטח שמקביל לרצפה כמובן שהחיכוך לא לוקח פה שום תפקיד ורק הקשרים בין המגנט למשטח מונעים ממנו ליפול. כמו שאמרתי יש לי רק ידע בסיסי אבל אני חושב שמה שאמרתי נכון...

למעלה