שאלה

SHABBI THE 3

New member
שאלה

האם לפי דעתכם הצבא הרומאי בשיאו (קיסר ופומפיוס), עם הארגון שבו יכול היה להביס צבא אשר התקיים כ1000 שנה אחריו, כגון צבאות אנגליה וצרפת של ימי הבניים?

איסקרה

New member
אתה בטוח?

שהלגיונות של קיסר ופומפיוס היו שיא בעוצמה הרומאית ?

hastings

New member
באיזה נשק? באילו תנאים?

זו לא השוואה שאפשר לערוך. כל אחד מהכוחות הלוחמים האלה התמחה בתחומו (חיל רגלים כבד ופרשים כבדים בעיקר), ופיתח את המיומנויות שלו כדי לענות על תנאים מסוימים. בתנאיו, כל אחד היה יעיל ביותר. ודרך אגב, מתי בימי הביניים. האם אתה מדבר על הנורמנים של המאה ה-11, או על הצבאות של מלחמת מאה השנים במאות ה 14-15, ושמא על הכוחות הסקסונים באנגליה של המאות העשירית והתשיעית (שזה, בערך 1000 שנה אחרי קיסר ופומפיוס). "ימי הביניים" היא תקופה ארוכה ומגוונת מאוד.

SHABBI THE 3

New member
דבר ראשון

אם מדברים על יכולת הפיקוד, אז כן קיסר ופומפיוס הם השיא. ואני דיברתי בגדול על צבאות התקופה שלפני המצאת אבק השרפה. הכוונה שלי היתה אם לפרק זמן של אלף שנה היתה השפעה כל כך גדולה בימים אלו? כמו שברור שאם צבא ישראל המודרני מביס צבא שהתקיים לפני אלף שנה... זה לא כל כך ברור שצבאות ימי הבניים יביסו את צבאו רומא, צבא שקדם לימי הבניים בכאלף שנה.

אם אנחנו מדברים על הצבאות

שכבר היה להם אבק שריפה ותותחים (סוף ימי הביניים, מלחמת מאה השנה) אז יש להניח שהם היו כותשים גם את הלגיונות של טריאנוס והדריאנוס, שהם שיא העוצמה הרומאית. מצד שני, הצבאות של מלחמת מאה השנה לא התקרבו במשמעת או ביעילות ללגיון רומאי מאומן היטב, שהיה כוח צבאי מקצועי ביותר. יכול להיות שהיה מעניין, אבל מצביא מיומן מימי הביניים היה מנצח, אני חושב. ואגב, אני לא בטוח שמבחינה צבאית נטו קיסר או פומפיוס עולים על לוקיוס ליקיניוס לוקולוס, או אפילו, אם יותר לי, על סרטוריוס. אבל באשר לשאלה שביסוד השאלה שלך - אין בכלל ספק שאלף השנה האחרונות שינו את פני הלוחמה הרבה יותר מאלף השנה שלפני כן. למעשה, השנים 1000-1500 היו עדות לשינוי גדול בהרבה בתורת המלחמה מאש ראלף השנים שקודם לכן. גם אלף השנים שלפני קיסר שינו את הלוחמה הרבה יותר מאלף השנה שאחריו. עניין של טכנולוגיה, בעיקרו של דבר.

hastings

New member
אני חייב להתעקש...

גם ההשוואה השנייה שלך אינה תקפה. אם היית לוקח את אנשי הצבא של דוד, ומאמן אותם בשימוש בנשק חם (או לחילופין מאמן את חיילי צה"ל בשימוש בנשק של המאה העשירית לפנה"ס) - אפשר היה לנסות להשוות את היכולות שלהם. אחרת, זה כמו לנסות להשוות ברווזים ופילים. אין בסיס להשוואה מעבר לעובדה השפוטה ששניהם בעלי חיים, או צבאות לוחמים במקרה זה. אם נחזור לשאלה המקורית - אתה צריך לזכור את ההתמחות של כל אחת מצורות הלחימה שעליה אתה מדבר. הלגיון הרומי [ואני מדבר עכשיו על הלגיון ה"קלאסי" של המאות הראשונה לפני הספירה והראשונה לספירה, הלגיון עבר שינויים משמעותיים עד המאה הרביעית] היה כוח שהתמחה בלוחמת רגלים בעוצמה גבוהה, עם התמחות משנה בביצורים והנדסה קרבית. הם היו במיטבם במערכה סדורה של מסות של לוחמים, הם היו מעולים בהגנה על שטח בתנועה ובחנייה, והשאיפה שלהם הייתה תמיד לאתר את הכוח המרכזי של האויב ולהדביר אותו. זו הסיבה שהיה להם כל כך קשה להתמודד עם לוחמת הגרילה של מרד בר כוכבא. האבירים של ימי הביניים לעומת זה, היו פרשים כבדים שהצטיינו בעיקר בלוחמה אישית. בשדה הקרב, הם פעלו לעתים רחוקות באופן מסודר, וכל אחד ניסה לבודד יריב ולהתמודד אתו "אחד על אחד". כפי שקרבות קרסי ואז'יקור מעידים, כאשר הם נתקלו במערך מבוצר נייח, שנתמך בארטילריה של חצים, הם לא התמודדו אתו היטב. אין פלא שהגושים הסדורים של לוחמים נושאי רומח-כידון (הלבארד) ואחר כך של רובאים צמחו מקרב שכבות אחרות, ולא מתוך האצולה. זה לא היה סגנון לחימה שהם הכירו. אני לא בטוח כמו סרטוריוס לגבי תוצאות קרב בין לגיון לבין כוח אירופי בראשית השימוש בנשק חם. קצב הטעינה והדיוק שלהם לא היו מספיקים. אני מאמין שהמשמעת של לגיון רומי מאומן היטב, שעליו מופקד מפקד מוכשר (בעיקר אם היו מכירים את התותחים, ולא מתייחסים אליהם כאל מעשה כשפים), הייתה מחזיקה מעמד ומאפשרת להם להתקדם למרות האש. במגע מטווח קרוב, הם וודאי היו גוברים על הלוחמים האירופים שלא היו מחומשים ומוגנים טוב כמוהם. אבל זה שוב דיון חסר תוחלת. אי אפשר לענות על השאלה הזו. שלא להזכיר את הגורמים האנושיים שאי אפשר בשום פנים אופן לדעת אותם – מורל, איכות האימון, איכות הפיקוד, נאמנות, תנאי תזונה ותברואה ועוד ועוד. כל כוח צבאי מתאים לזמנו ולתנאיו. ההיסטוריה יכולה ללמד אותנו על יעילותו בתנאים כאלה. לנסות להשוות אותו לתנאים אחרים וזמן אחר הוא ניסיון שנדון מראש לכישלון. זהו ניסיון חסר משמעות.

למעלה