שאלה

• פותח הנושא nu1
  • פורסם בתאריך

nu1

New member
שאלה

יש לי שאלה... כיצד בסופו של דבר הגוף מתרגם אנרגיה לתנועה ממש. לדוגמא, במכונית זה פשוט הדלק עובר שריפה, משתחררים הרבה גזים בלחץ גבוה והם יוצרים תנועה. איך בסופו של דבר הופך המזון שאנחנו אוכלים לאנרגיה שניתן להשתמש בה?

ailag

New member
אם לא נהייתי סנילית מאז התיכון

סוכר + חמצן=> פחמן דו חמצני ומים
C6H12O6 + 6 O2 => 6 CO2 + 6H2O​
בתהליך הנ"ל נפלטת אנרגיה שבה ניתן להשתמש. צמחים, אגב, מפיקים סוכר מפחמן דו חמצני, מים ואור בתהליך הפוך.

nu1

New member
אבל...

איך הופכים את האנרגיה הזאת לתנועה (של השרירים למשל)?

New member
שאלה טובה

האנרגייה שנוצרת מתהליך הבעירה הופכת למולקולות של ATP שהוא מטבע האנרגייה של התא. בתוך תאי שריר (ולא רק הם) קיימים שני חלבונים מיוחדים שנקראים אקטין ומיוזין. האקטין הוא חלבון מבנה שסתם "יושב" ומחזיק את התא בצורה שלו. המיוזין הוא חלבון מאוד מיוחד שממש יכול "ללכת" (לא דימוי החלבון ממש הולך רגל רגל) על חלבון האקטין והוא עושה זאת תוך כדי פירוק ATP. אומנם לכל חלבון שכזה יש יכולת כיווץ קטנה מאוד אך כשמדובר על מיליוני חלבונים שכאלו שמסודרים באופן מאורגן כוח הכיווץ גדול עד מאוד. אם יש עוד שאלות אני מוכן להסויף מידע בברכה, אבירם

nu1

New member
נראה לי שהבנתי

אם הבנתי נכון אתה אומר שבמגע בין הATP לבין המיוזין המיוזין מתכווץ וכך נוצרת תנועה. האם כשאנו מעוניינים לנוע הגוף "מזרים" יותר ATP לאותו שריר?

New member
לא בדיוק אבל בערך

בים בם בום הATP זה חומר שמסונתז בתא באברון שנקרא מיטוכונדריון. בכל תא קיים תמיד ריכוז מסויים של ATP. עקב גירוי עצבי, לדוגמא המוח שולח אות לשריר להתכווץ, ישנו מנגנון ארוך של חומרים ואנזימים שגורמים בסופו של דבר לחיבור של מולקולת ה ATP למיוזין וכך לגרום לתנועה. לגבי השאלה השנייה, בגלל שה ATP מסונתז בכל תא בנפרד הגוף אינו יכול להזרים את הATP ישירות לשריר. אך כפי שהוזכר לעיל ה ATP נוצר מחמצן וגלוקוז - חומרים שכן נישאים בדם ולכן בעת פעילות מאומצת זרימת הדם לאותו השריר גדלה (עקב פתחיה של כלי דם מכווצים) וגם חדירות תאי השריר לגלוקוז עולה - כלומר שיותר גלוקוז יכול להיכנס לשריר בכל זמן נתון (ע"י נשאים רגישים לגלוקוז). ולכן התא יכול לייצר יותר ATP ובכך להמשיך לנוע באופן תקין. אגב כאשר לתא השריר אין מספיק חמצן לצורך יצירת הATP במנגנון הרגיל הגלוקוז מפורק חלקית ונוצר חומר לוואי - חומצת חלב והחומר הזה גורם לכאב היודע יותר בכינויו "שריר תפוס". בברכה , אבירם

למעלה