לא אענה באורך
כיון שאינני בטוח שזהו המקום, ובטוח לא זהו הזמן (אין לי כוח עכשיו). רק אעיר כמה הערות: להגיד ש"חז"ל פסקו שאיוב לא היה ולא נברא" לא מדויק, בלשון המעטה. הגמרא בבבא-בתרא מביאה כמה וכמה דעות, מתי חי איוב, ומביאה גם דעה שהוא לא היה ולא נברא, ושם היא נדחית מהטעם ש"שמו ושם ארצו למה לי", אם זה משל. גם בירושלמי יש חילוקי דעות על כך, ויש שם מי שאומר שאיוב היה, אך המעשה לא. אכן, הרמב"ם נקט בגישה שספר איוב הוא משל. [נראים הדברים שבאמת לפחות איוב עצמו לא היה משל, שכן יחזקאל מזכיר אותו בין שלושת הצדיקים הגדולים (והקדמונים?) "נח דנאל ואיוב". כמובן, זה לא משנה לעצם העניין, אלא רק לדיוק בעובדות. זה שאין אישוש ארכיאולוגי כזה או אחר למשהו, לא משנה הרבה. הידע הארכיאולוגי הוא מטבעו מוגבל, וללא ספרי היסטוריה, רק עם את-חפירה, היינו מוגבלים מאוד בפענוח מה שהיה. אף אחד גם עדיין לא מצא את "האקדח העשן" של אנשי ביקורת המקרא - אחד המקורות-כביכול שהרכיבו את התורה בפני עצמו - ואף על פי כן אין הדבר מפריע למאמינים בתיאוריית ולהאוזן הנודעת. אכן, אם יוכיחו לי באותות ובמופתים שהעולם לא נברא בשישה ימים כפשוטם של דברים, אפרש אחרת את הכתובים, שכן "תורתנו לא תסתור את השכל". למעשה, אני אכן מפרש אחרת את הכתובים, במיוחד בסתרי-תורה כמעשה בראשית, ואין לי כל בעיה להאמין שהעולם נברא בחמישה עשר מליארדי שנה. [אגב, כיום, לאחר איינשטיין, קצת מצחיק לדבר על זמן מוחלט כזה או אחר. הכל תלוי בנקודת הייחוס; וכבר קראתי ספר מעניין שמראה איך העולם נברא מצד אחד ב-15 מליארד שנה, ומצד שני ב-6 ימים - בשינוי נקודת הייחוס לנקודה מהותית אחרת. ואכמ"ל.] בכל מקרה, איוב אינו מחייב אותי לקיים מצוות. מעמד הר סיני כן. וזה כל הסיפור כולו.