שאלה

hilase2

New member
חולשה, סחרחורת..

כשלי הייתה אנמיה (ואין יותר!!!
)סבלתי מחוסר אנרגיה קבוע - לא משנה כמה ישנתי, הייתי פשוט חסרת אנרגייה. וכל מאמץ היה מעיף באופן בלתי רגיל. הרבה פעמים היו לי סחרחורות מלוות ב"שחור בעיניים", שהייתי מרגישה שאני עוד רגע מאבדת הכרה. אבל זה בשלב יותר מתקדם. בהתחלה, זה מסתכם בעיקר בהרגשה שאין כוח לעשות כלום, אתה מרגיש פשוט חלש. ודרך טובה לגלות את זה בבדיקות דם - מחסור בברזל, B12 או רק המוגלובין נמוך (בתנאי שזה סוג האנמיה המדובר, יש מספר סוגים - אבל הרופאים מכירים אותם, אז כדאי לשאול את הרופא). בכלל - אם את חוששת, רצוי מאוד לעבור בדיקה. להגיע למצב של התעלפויות זה לא הכי כיף בעולם. אגב, למי שתורם דם (במיוחד תורמת) - לפני האנמיה הייתי תורמת דם כל 3 חודשים. זה התדירות שרשומה כמותרת. אבל אף אחד במד"א לא הזהיר אותי שלבנות מומלץ לעשות מרווחים של לפחות 6 חודשים, למרות שכל פעם שואלים מתי תרמת לאחרונה, וכל פעם היתי אומרת לפני 3 חודשים. כשהתחלתי לתרום דם היה לי ברזל והמוגלובין יפים, וגבוהים מהממוצע בהרבה (לאחר יותר מ7 שנות צמחונות!). אחרי שנתיים ומשהו כאלה של תרומות אינטנסיביות (יחד עם גיוס לצבא, שקצת ערער לי את הרגלי האכילה) התגלתה אצלי אנמיה.. ואז נזכרה מישהי במד"א להגיד לי שלבנות מותר לתרום פעם בחצי שנה. בכל אופן, כיום כבר יותר משנה שבריאותי תקינה, ואני חושבת לחזור לתרום דם (פעם בחצי שנה-שנה כמובן). אבל מוסר ההשכל הוא שצריך להזהר, לא תמיד יאמרו לכם הכל הרופאים או החובשים.

Neta558

New member
תרומת דם...אכן מרגיז...

אולי כדאי לפנות למד"א שפשוט יציינו את זה בטפסים? קצת מרגיז שהם נורא דואגים לבריאות הנתרמים (דואגים לקחת רק דם לא חשוד בכלום) אבל לא לבריאות התורמים, לא באופן מלא לפחות...

תרומות-דם. לא ללכלך סתם../images/Emo70.gif

קודם כל, לא ידוע לי כלום על כך שלנשים מותר לתרום פעם בחצי-שנה. לדעתי - אתן פשוט טועות בעניין הזה. בריאות ה*תורמים* חשובה **מאוד** לבנק הדם של מד"א
לא להעיז לזלזל בזה אפילו קצת!!! אם תבחני את הטופס שממלאים לפני תרומת-דם, תראי שהוא מחולק לשלושה חלקים: * פרטים אישיים * אוסף שאלות שמטרתן לקבוע האם התורם שייך לקבוצת סיכון מסויימת (כלומר - דאגה למקבל מנת הדם) * אוסף שאלות שמטרתן לקבוע האם תורם כשיר לתרום דם - כלומר, האם הוא בריא מספיק כדי שתרומת דם לא תגרום לו נזק (שאלות בסגנון: "האם אתה סובל מסחרחורות, כאבי ראש, בעיות-לב, אפילפסיה וכו'). אנשי בנק-הדם לא מסתפקים בהצהרת התורם בטופס, ודואגים לשאול את התורם לפני לקיחת הדם - האם הוא אכל באותו יום? האם הוא שתה מספיק? האם הוא מרגיש טוב? בנוסף - הם דואגים לבדוק דופק ולחץ-דם, כדי לוודא שהתורם לא סובל במקרה מלחץ-דם נמוך, מה שיכול לגרום לו להרגיש רע אם הוא יתרום. ואם כל זאת לא מספיק - לנשים, צמחונים וטבעונים - בודקים לפני התרומה גם המוגלובין, שוב כדי לוודא שהתרומה לא תסכן או תגרום לתורם להרגיש רע אחרי התרומה. בכל בנק דם, דואגים למשקה קר (ומתוק בדרך-כלל). ברוב המקרים גם מציעים קפה ומשהו קל לאכול. לאחר התרומה - דואגים המתרימים שהתורם ינוח - ונותנים לו ללכת רק אחרי שמוודאים שהכל בסדר. כל התהליך הנ"ל - מטרה אחת לו: שמירה על בריאותו של התורם.

Neta558

New member
נכון-אבל...

ההנחיות מאד מחמירות בנוגע לבריאות התורמים, וממה שראיתי בדר"כ גם מיישמים אותן. בפעם הראשונה שתרמתי דם ראו שהסתחררתי קצת, וישר תפסו אותי גם כשיכולתי לעמוד, השכיבו אותי ובדקו שאני בסדר לפני שנתנו לי לצאת מהמקום. באופן כללי הם גם היו נורא נחמדים
אבל... בפעם השניה, ההמוגלובין שלי כבר היה יחסית נמוך יותר, ובכל זאת נתנו לי לתרום דם. בדיעבד רמת ההמוגלובין שלי ירדה עוד יותר אחרי התרומה. רמת ההמוגלובין הסבירה היא בין 12-16 אם אינני טועה, באותה תרומה רמת ההמוגלובין שלי היתה באיזור ה12, לא זוכרת אם טיפה יותר או טיפה פחות. אני גם לא חושבת שאפשר להאשים רק אותם (אף על פי שבאותה פעם היו אלה אנשים הרבה פחות נחמדים!
), כדאי להביא למודעות הציבור ענינים בריאותים שקשורים לתרומות דם, ובמקביל להזהיר יותר את התורמים (בלי כמובן ליצור פאניקה ישראלית שתוריד את כמות התורמים, כמו שרק ישראלים יודעים לעשות). באותה מקרה, למשל, בשל רמת המוגלובין מאד גבולית והעובדה שהתרומה הקודמת שלי היתה בדיוק שלושה חודשים לפני (פחות כמה ימים), אני חושבת שהיו צריכים להמליץ לי לחכות פרק זמן נוסף עד התרומה. והם היו צריכים להיות יותר נחמדים! גם ככה לתרום דם ברכב-דם באמצע הרחוב זה לא מפתה מדי
נטע (איזו הגנה מהירה, אוריארד, רואים שאתה משלהם
)

אולי סתם נפלת,

על צוות לא משהו. יצא לי לתרום בדי הרבה מקומות - החל ממד"א ת"א ומד"א חיפה, דרך גלילות והטכניון ועד החרמון... וממדגם די מייצג - הצוותים מאוד חביבים ומקצועיים. אם יש רמת המוגלובין גבולית - הם בדרך-כלל אפילו לא מזהירים - הם מודיעים לך שאת לא יכולה לתרום... כנראה שסתם נפלת לא טוב. אני מכיר הרבה יותר מכרים שאנשים חזרו הביתה בלי לתרום (כי הצוות לא הרשה להם), מאשר אנשים שלקחו מהם דם למרות שהם לא בקריטריונים. [אה כן - ושכחתי גם שהם שוקלים אנשים שנראים להם גבוליים מבחינת המשקל... ואם את שוקלת מעט מידי - גם לא ירשו לך לתרום בשביל לשמור על בריאותך...]

hilase2

New member
זאת בדיוק הטענה שלי

זה לא רשום בשום מקום, אבל מה לעשות ובנות "תורמות" דם חודשית.. ולכן מומלץ (! לא חובה) להן להאריך את התקופות בין תרומת דם אחת לשנייה. ואת זה אף אחד לא אמר לי עד שכבר היה לי המוגלובין נמוך מאוד. אני חושבת שאנשי מד"א צריכים לציין את זה ולתת לאישה להחליט. ואם כבר מבצעים מעקב על הכרטיס הקטן הצהוב הזה, אפשר לרשום שם בצד את ההמוגלובין, כדי שכשתגיע פעם הבאה, יראו אם אכן יש ירידה עקבית כזאת בהמוגלובין וימליצו לך לא לתרום דם.

Neta558

New member
רגע רגע, שאני אבין...

נתנו לך כרטיס צהוב? אכלת אותה בגדול! שלי ירוק!

hilase2

New member
ירוק זה צבאי, לא?

אני תורמת באזרחות בד"כ, כי התחלתי עוד לפני בצבא ותמיד יצא לי שהתרמות בבסיס יצאו לי אחרי פחות מ3 חודשים שתרמתי..

לא לא לא... ../images/Emo88.gif../images/Emo26.gif

אם יש לך בעיות בהמוגלובין, והוא יורד לך באופן עקבי - אין לזה קשר למד"א!!!! חשוב שתביני! גם אם לא היית תורמת דם - ההמוגלובין היה יורד! אל תהיי שאננה ותחשבי שאם תפסיקי לתרום - הבעיה תפתר! זה לא קשור. לנשים אין המלצה להאריך את תרומות הדם שלהן. אם לאישה יש בעיה בהמוגלובין - מומלץ לה לא לתרום כלל (וכאמור - מעבר סף מסויים היא גם לא תורשה לתרום). "אנשי מד"א צריכים לתת לאישה להחליט"??? את מכירה תרומת דם שבה התורם לא מחליט? ההחלטה (והאחריות) היא שלך. זה לא התפקיד של מד"א לעקוב אחרי נתונים בדיקות הדם שלנו, ולהגיד לנו שיש לנו ירידה בהמוגלובין, חסר בברזל או עודף בכולסטרול. אם יש לך בעיה בריאותית - את צריכה לטפל בה בעזרתה האדיבה של קופת-החולים. למד"א פשוט אין כלים לזה. הרי אם היית גבר אוכל בשר, כלל לא היו בודקים לך המוגלובין - ובטח לא היית יודעת שהוא יורד.... זו אחריות שלנו לעקוב אחרי הבריאות שלנו, לעשות בדיקות-דם תקופתיות ולראות אם יש איתן בעיה.

תודה

עשיתי בדיקות לבי12 וברזל וכמה דברים ולא חסר לי. אני בטח עייפה בגלל השפעת...

Kettercat

New member
בדיוק אני ../images/Emo10.gif

למרות שאני לוקחת ויטמין B12 וברזל בנפרד, יש לי תמיד את כל התסמינים האלה. טוב, עשיתי אתמול בדיקת דם אז נראה את התוצאות...

דורון ק

New member
תבדקי את זה

זה ממש לא לעניין! תדברי על זה עם איש מקצוע/רופא שלך, ואם את מרגישה שהתזונה שלך לא נכונה- גם עם תזונאי/ת.

Kettercat

New member
זה בתהליך ../images/Emo13.gif

אני הולכת לדיאטיקנית ומחכה בינתיים לתוצאות הבדיקות דם כדי לראות מה לעשות עם זה הלאה. אבל אני מאלה שמקבלים את כל המחלות בעולם, איזה כיף לי!

למעלה