שאלה

iceviper

New member
שאלה

מה חברי הפורום חושבים על הצעתו של צבי הנדל מהמפד"ל להקים ועדת חקירה ישראלית שתפקידה יהיה לחקור את פשעי הבלגים בקונגו

ricardo18

New member
קצת צר אופקים. יש להזכיר שבית המשפט

הבלגי לא תלוי בממשלה הבלגית. ועדת חקירה היא כן חלק ממדיניות המדינה. אם מר הנדל היה חכם יותר, הוא היה מגיש תביעה לבית המשפט הישראלי - לחקירת פשעי הבלגים.

Asaf p

New member
ואם אתה היית קצת חכם יותר,

לפני שהיית מעלה הצעה כזו היית בודק אם החוק הישראלי מאפשר להגיש לבית משפט ישראלי תלונות שכאלה. היית מגלה שלא.

ricardo18

New member
קצת צר אופקים. יש להזכיר שבית המשפט

הבלגי לא תלוי בממשלה הבלגית. ועדת חקירה היא כן חלק ממדיניות המדינה. אם מר הנדל היה חכם יותר, הוא היה מגיש תביעה לבית המשפט הישראלי - לחקירת פשעי הבלגים.

Deathatred

New member
תומך. מגיע לבלגים

רק צריך להבהיר שהועדה הוקמה כדי לחשוף בגלוי ולהעלות על נס את רשעותם של הבלגים - את הטבח, הניצול ופשעי המלחמה שהם עשו שם ואת שיתוף הפעולה שלהם עם האצים - כדי שבלגיה לא תרים שנית את ראשה האנטישמי מרוב בושה וקלון. הועדה איננה צריכה להיות משפטית (שתטיל עונשים) אלא מוסרית - שתטיל אות קלון על מצחם של הבלגים. הערה קטנה: ח"כ צבי הנדל הוא לא מהמפד"ל אלא מהאיחוד הלאומי.

iceviper

New member
../images/Emo127.gifתודה על התיקון.באמת שכחתי.

ואני גם מסכים שלועדה (או חקירה כזו),יכולה להיות השפעה כלל-עולמית,אם תלווה בהסברה המתאימה.

שינילה

New member
כשמוצגת הצעה ברוח כזו אני מבין

אבל לא כפי שהנדל הציע. ועדיין, לדעתי זה מיותר וגם פוגם בהתנגדות העקרונית של מדינת ישראל לעצם הדיון בבית המשפט הבלגי. לפעמים צריכים להיות חכמים ולא רק צודקים.

Deathatred

New member
תומך. מגיע לבלגים

רק צריך להבהיר שהועדה הוקמה כדי לחשוף בגלוי ולהעלות על נס את רשעותם של הבלגים - את הטבח, הניצול ופשעי המלחמה שהם עשו שם ואת שיתוף הפעולה שלהם עם האצים - כדי שבלגיה לא תרים שנית את ראשה האנטישמי מרוב בושה וקלון. הועדה איננה צריכה להיות משפטית (שתטיל עונשים) אלא מוסרית - שתטיל אות קלון על מצחם של הבלגים. הערה קטנה: ח"כ צבי הנדל הוא לא מהמפד"ל אלא מהאיחוד הלאומי.

שינילה

New member
פירוט, לבקשת iceviper:

לדעתי הצעה זו מגוחכת ואפילו ילדותית. רב הדוברים הרשמיים של ישראל וגם חלק נכבד ממשתתפי פורום זה טענו וטוענים כי לבלגים אין ולא הייתה כל סמכות לדון מבחינה משפטית במעשי/מחדלי אריאל שרון, ממשלות ישראל, צה"ל ומדינת ישראל בכלל. במקום להוקיע את הבלגים על צביעותם והתנגד בתוקף להתערבות המשפטית שלהם, מה ההצעה הזו אומרת בעצם? שנעשה כמעשה הבלגים. מישהו זרק לי אבן על חלון ביתי - אז אני אזרוק חזרה אבן על חלון ביתו. עצם ההצעה הזו נותנת לגיטימציה לצעד הבלגי, שאנו כה מזדעקים נגדו. זה לא משחק שכונתי. החזרת השגריר להתייעצויות הייתה צעד נכון, במקום ובזמן. התנגדות פומבית (מצד כל הדוברים הרשמיים) להחלטה הבלגית היא מתבקשת. אבל להפוך את זה למשחקי ילדים - אתה הראית לי, אז הראה לך בחזרה? על זה הגיחוך שלי, ובמחשבה שניה זה לא מצחיק, זה אפילו מרגיז... (דרך אגב - על מעשי הבלגים בקונגו לא חלה התיישנות? למה נזכרתם עכשיו?ומה עם מעשי האמריקנים הנאורים באינדיאנים?)

yeshgvul

New member
אני בעד

בתנאי שתנוהל ברצינות. אין קיזוזים בדברים האלה. כל פושע מלחמה צריך להעמיד לדין. זה היעד שאליו צריך לחתור. פושעי המלחמה הגדולים של בלגיה כבר מזמן בקבר ("לב המאפליה" של קונרד). הסטוריונים חשפו חלק גדול מהמידע. לא יודע מה בדיוק קרה בשנים האחרונות של הכיבוש הבלגי בקונגו. ישנה פרשת לומומבה, ראש הממשלה הראשון, שנרצח בסיוע סוכנים בלגים.

מטרניך

New member
על ח"כ צבי הנדל אמר כבר ההומוריסט

האידישאי הידוע (אחד מהם, על כל פנים), שהוא לא כסיל קטן ולא חכם גדול. הוא כבר נכנס להיסטוריה כשקרא לשגריר ארה"ב בישראל דן קרצר 'יהודון'. אז הנדל רוצה לשחק אותה 'אנטי-קולוניאליסט' ע"ח הבלגים, ולא נותר אלא לקוות שיתקיים בו בתור יהודי שומר מצוות הכלל התלמודי של 'מתוך שלא לשמה בא לשמה',לאמור: מה להנדל כנציג של המתנחלים הכי, איך לומר, קיצוניים ולאנטי-קולוניאליזם? אבל אם השם רוצה, אפילו מטאטא יורה. המציא אם כן השי"ת להנדל את הבלגים, כדי ללמדו אגב כך פרק בהילכות אנטי-קולוניאליזם. וכך משנאת המן יגיע אולי הנדל גם לאהבת מרדכי, משנאת הקולוניאליסטים הבלגיים לראייה ביקורתית יותר כלפי חבריו המתנחלים הקיצוניים ולייתר רגישות כלפי הערבים החפים מפשע שהם מתעמרים בהם בכל עת מצוא. וכך ייצא מעז מתוק. ולאחר הדברים האלה לענייננו, כי אנו לא בהנדל עסקינן. אמנם המוח היהודי אוהב להמציא פטנטים, אבל לא בכל דבר ודבר הוא צריך להמציא את הגלגל מחדש. הינה התפרסמה אתמול מכל העיתונים דווקא ב'מעריב' כתבה מרתקת על מה שקורה בבלגיה בתחום 'ההתמודדות עם העבר' ('שיעור בהיסטוריה בלגית' http://images.maariv.co.il//cache/ART435027.html). ארשה לעצמי להביא כאן את עיקרי הדברים. מסופר שם על 'המוזיאון המלכותי למרכז אפריקה' בטרבורן, בפאתי בריסל, המציג אוספים שנשדדו מקונגו ע"י מלך בלגיה ליאופולד ה-2 (מי שהיה ה'בעלים' הפרטי, כך ממש, של קונגו מ-1885 עד 1908 כאשר הוא 'העביר' את הבעלות על המושבה לידי המדינה הבלגית. רק להזכיר ששיטחה של קונגו היה גדול פי 75 משטח בלגיה.) וע"י הקולוניאליסטים שבאו אחריו. המוזיאון מסתיר ומטשטש את הפשעים הנוראים ורצח העם שביצעו הבלגים בקונגו. אך תודות למנהל המוזיאון, שהוא מסתבר אדם בעל חוש צדק ותודעה היסטורית מפותחת, עומדים הדברים להשתנות. בסתיו 2004 עומד המוזיאון להציג תערוכה שהוכנה ע"י צוות של היסטוריונים על העבר הנפשע של בלגיה והמוזיאון יהפוך לתקופה קצרה למעין 'יד ושם' של קונגו. בבלגיה טואטאו מעשי הזוועה והניצול המחפיר של קונגו הרבה מאוד שנים אל מתחת לשטיח (המגיב שלפני לימד כאן בפורום, מתוך שנאת ישראל, סנגוריה על בלגיה אשר, בניגוד לישראל העבריינית 'סגרה את הפרק הקונגולזי' שלה לפני 40 שנה ומאז היא 'בסדר'. הוא רק 'שכח' לציין איפה היא 'סגרה' את הפרק, היינו בארון נעול במרתף של ההיסטוריה החשוכה שלה). דווקא לא-בלגים הסירו קצת את הלוט מעל היסטוריית הניצול והרצח הבלגית. כך הסופר הפולני-בריטי ג'וזף קונראד (1857-1924) שפירסם עוד ב-1899 את ספרו 'לב המאפלייה' ובו תיאורים של זוועות היום-יום בקונגו שתחת שלטון מלך בלגיה. כך גם ההיסטוריון האמריקאי אדם הוכשילד שערך את המחקר ההיסטורי הבסיסי על השלטון הקולוניאלי של בלגיה בקונגו. בספרו 'רוח הרפאים של המלך לאופולד' שפורסם לפני כחמש שנים, הוא חושף את שלטון האימים הבלגי במושבה האומללה ומגולל את מסכת הגזענות, רצח העם והניצול האכזרי של השחורים ע"י הגמד האירופי המרושע עד לעצמאות קונגו ב-1960. את מה שקרה אז תיאר חוקר בלגי בשם לודו דה וויטה. הוא מתאר איך הבלגים, שנאלצו לצאת מקונגו בדלת הראשית חזרו אליה בדלת האחורית. איך הם הבעירו באמצעות סוכנים ומשת"פים דוגמת מואיז צ'ומבה, 'ראש ממשלת' חבל קטנגה העשיר במחצבים והנשלט למעשה (עד היום) ע"י חברת המכרות הבלגית הקולוניאלית 'יוניון מינייר', מלחמת אזרחים עקובה מדם שבמהלכה נחטף ראש ממשלת קונגו העצמאית, פטריס לומומבה, ונרצח ע"י סוכנים בלגיים. כמה מרוצחיו של לומומבה חיים עדיין והם מסתובבים בבלגיה חופשיים, כמעט כמו הפדופילים - ואין דין ואין דיין. מידיעה אישית: רק לפני כשנה התקיים בבריסל משפט של אחד מהסוכנים הבלגיים שהיו מעורבים במעשי רצח בקונגו בתקופה זו, אך הוא כ-מ-ו-ב-ן זוכה, כי לא נשאר מי שיעיד נגדו ויביא להרשעתו. למותר לציין שבלגיה, הדורשת מישראל להעביר ללא שהות לרש"פ את הכספים המגיעים לה, לא שילמה לקונגולזים אפילו גרוש פיצויים על הפשעים והניצול במשך שלושה-ארבעה דורות. נדמה לי שצריך יהיה לשם כך למכור את בלגיה כמה וכמה פעמים. אך לא רק 'הפרק הקונגולזי' סגור במרתף הבלגי, אלא גם - איך לא? - הפרק היהודי. לאחר כניעתה המבישה של בלגיה בפני גרמניה הנאצית ב-1940, החלה בבלגיה מסכת של שיתוף פעולה אינטנסיבי עם הנאצים שאנו מכירים בדרך כלל רק ממדינות כמו קרואטיה והונגריה. אלפי נאצים בלגיים, בעיקר פלמיים, התגייסו לאס.אס. הגרמני ועזרו לנאצים לבצע את פשעיהם בכל רחבי אירופה. מלבד זאת עזרו משת"פים בחגיים לנאצים להשמיד את יהודי בלגיה לבזוז את רכושם. למותר לציין שאיש מהפושעים האלה לא הועמד לדין (להוציא את התקופה הקצרה אחרי השחרור ב-1945) ולא מעטים מהם חיים עד היום בלי שמישהו ישאל אותם שאלות. רק לפני כשנה הגיעה ממשלת בלגיה להסדר עם הקהילה היהודית על החזרת חלק קטן מהרכוש היהודי השדוד. לקח לחלאות האלה יותר מ-55 שנה כדי להשיב ולו משהו מהגזילה. מה שניקרא מדינה על הכיפק.

yeshgvul

New member
אם תרצה או לא, היא סגרה את הפרק

וכיום איננה מדכאת עמים אחרים. אף אחד לא שיבח את ההתמודדות של הבלגים עם עברם. לי זה צרם באותה מידה בביקור בבריסל. אבל אחרי 54 שנה אני גם לא רואה נכונות בציבור שלנו להציב שלט הנצחה לכפר שתושביו גורשו (ללא קשר לעמדה ביחס לזכות השיבה). הסדר ישראלי פלסטיני לא יבטל את הצורך בועדת אמת ופיוס הדדי בין שני הצדדים.

שינילה

New member
אמור לי, בבקשה, האמת, כפי שאתה רואה

אותה - האם הפלשתינאים מוכנים לפיוס? האם יש בצד הפלשתינאי גורמים שעושים בקול רם חשבון נפש והלקאה עצמית, כפי שאתה עושה בצד הישראלי? (כן, מטרניך, אני רואה ב yeshgvul, גורם בצד הישראלי...)

ricardo18

New member
העובדה שכוחות השמאל בצד הפלשתיני

לא נשמעים נובעת ממצבה הקשה של החברה הפלשתינית. חברה תחת איום כלכלי-בטחוני קשה, נוטה להסחף לפתרונות קיצוניים. גם ישראל עוברת תהליך דומה כפי שאתה רואה. העובדה שהשמאל הפלשתיני נעלם לא אומרת שאין זכות קיום לשמאל הישראלי. חובה עלינו לעשות בקול רם חשבון נפש, ללא קשר לפלשתינים. אני לא מחפש מי צודק. אני מחפש פתרון. כרגע, הפתרון הבטחוני-חברתי היחיד לטובת ישראל היא נסיגה חד-צדדית מהשטחים. יכולת ההגנה שלנו מקו גבול מוגדר גבוהה יותר. ויתרה מזאת, נוכחותנו בשטחים יוצרת טרור ונובעת ממניעים פונדמנטליסטים-לאומניים. לא בטחוניים.

שינילה

New member
ריקרדו, אני בעד נסיגה משטחים

אפילו חד-צדדית וגם כתבתי על-כך בפורום. אני גם חושב שבהחלט יש זכות קיום לשמאל הישראלי, הוא חייב להשמיע דברו וגם לעשות חשבון נפש. אולם, לדעתי, גם השמאל לא צריך להתבייש להעביר ביקורת גם על הצד השני ולדרוש גם ממנו חשבון נפש. בסך הכל, אני לא בטוח שהפלשתינאי הפשוט, הממוצע, סובל ממעשינו שלנו יותר מאשר ממעשי ההנהגה הלא אחראית שלו. לגבי הפתרון, אני מסכים איתך (בתיקון קטן - אתה אומר מהשטחים, אני אומר משטחים. מי שצריך יחליט בדיוק מאילו). כל שאני מצפה הוא, שהשמאל הישראלי ישמיע קולו בקול רם גם נגד ההנהגה הפלשתינאית. אל תשכח את ההתנהגות הלא אחראית שלערפאת על הבמה בקהיר בעת חתימת "הסכמי קהיר" בשנת 1994 (אתה זוכר איך מובארק כינה אותו אז?) ואני אז (וגם שש שנים לאחר מכן) עדיין תמכתי במו"מ עם ערפאת. היום אני יודע שאיתו אין על מה לדבר. אחרי שהוא יועיל בטובו להתפנות מכסאו, אז שנינו נוכל לדרוש יחד מה שצריך לדעתנו לעשות. אני לא שומע הרבה קולות כאלה בשמאל, ומכאן באה שאלתי ל yeshgvul.

מטרניך

New member
אני לא יודע למי אתה קורא 'שמאל'

הפלסטיני כשם שאינני יודע למי אתה קורא 'שמאל' בישראל. אירגון הרוצחים ה'מארקסיסטי' החזית העממית לשחרור פלסטין היא שמאל בעיניך? ומה עם החזית הדמוקרטית, גיבורת מעלות? והחזית העממית הפיקוד הכללי - מהו, ימין? ומה עם המ"ק הפלסטינית, מפלגת העם (חיזב א-שעב)? והחמאס עם מוסדותיו הסוציאליים המפותחים ושרותי הבריאות הטובים שלו לילדים, השאהידים לעתיד - זה משהו מיוחד עבור 'ישגבול' האוהב ילדים ערביים בריאים עם חגורות נפץ בשרות החמאס או מכונות ירייה בשרות סדאם - זה כלב? כו-לו שמאל, עד שנהיה שמאל בעיניים. הם לא שותקים, ריקרדו. מה קרה לך, נהיית חרש? אתה לא שומע את רעש הפיצוצים ואת זעקות הקורבנות? עד כדי כך קהו חושיך במושב הליצים של ה'שמאל' שבו אתה יושב?

למעלה