שאלה,

קשוח31

New member
שאלה,

(אני חדש בפורום, אם כי לא בתפוז, ראיתי את הפורום ואני מקווה שכאן אמצא תשובה לסקרנותי הבוערת
) אני לא מתמטקאי אך מתעניין בתורת היחסות הפרטית והכללית (נוסחאות מתמטיות הן חלק חשוב ממנה ... ובכל זאת). בהסברים איכותיים (ללא שימוש בנוסחאות), נוטים לקשר בין האטת שעונים עם המהירות בה נעים. עד כמה שאני מבין האטת שעונים קשורה בקירבה למסה (ככל שקרובים למסה גדולה יותר, כך הזמן מאט יותר). יש אמנם קשר ישיר (עד כמה שאני מבין) בין המסה (או המסה המיוסת לגוף בתנועה) לבין מהירות תנועתו, אך המסה קובעת את הזמן החולף ולא המהירות. האם זו טעות ?

2_be

New member
ברוך הבא ../images/Emo140.gif

מתורת היחסות לומדים את עיקרון התארכות הזמן- שעון שנע יחסית לצופה יראה כאילו הוא מתקתק לאט יותר מאשר כשהשעון המנוחה ביחס לצופה. לדוגמא, אם נמדוד את משך הנסיעה מ-A ל-B במערכת יחוס הנמצאת בתנועה יחסית אלינו יראה השעון שלנו פרק זמן גדול יותר מהשעון של מי שנמצא במערכת הנעה. מהירות השעון מושפעת מהתאוצה, בין התאוצה למסה יש קשר ישיר ולכן מהירות השעון מושפעת מהמסה.

קשוח31

New member
תודה על התשובה

אני מבין (אני רוצה להאמין) את הקשר בין מהירות לבין זמן. עם זאת, השאלה הנשאלת היא, מה קורה במדידת זמן בין שניי צופים הנמצאים האחד בקירבתה של מסה גדולה והשני בחלל למשל (בהנחה ששניהם אינם בתנועה). אגב, עד כמה שאני מצליח להבין, הזמן מתקצר (יחסית), עבור אלה שנעים מהר יותר (יחסית). איך קובעים מי נע ומי לא ? אם קובעים באופן שרירותי שאחד נע, אז הזמן מתקצר עבורו, אחרת, הזמן אצל האחר קצר יותר. האין זה פרדוכס ? לא יתכן שהקביעה היכן עבר זמן רב יותר היא שרירותית. ואולי כן ? היכן הטעות ? תודה מראש

2_be

New member
BKF ../images/Emo13.gif

הכל תלוי במערכת הקורדינטות בה אתה בוחר . בעצם, כל צופה במערכת שלו רואה את שעונו של האחר מתקצר. כאשר הקשרים בין המערכות ניתנים ע"י טרנספורמציית לורנץ. פה יש הסבר מתמטי (אם אתה חפץ בו..).

למעלה