שאלה,

dimitrygo

Active member
מנהל
פחמימות פשוטות זה סוכר. לחם, אורז, ת"א וכו'

הם פחמימות מורכבות:
http://tzuna-il.co.il/תזונה-לסוכרת/פחמימות-פשוטות-ומורכבות
מה שאת מדברת עליו זה כניראה נעכלות אבל זה לא אותו דבר. אגב אאל"ט חתולים מעכלים אורז יותר טוב מכל פחמימות אחרות.

אני עדיין לא בטוח שאינדקס גליקמי תופס גם לגבי חתולים. כלומר אני מניח שבאופן כללי המושג הזה כן תופס עבורם אבל לא חושב שהערכים שלו שחושבו לבני אדם נכונים גם לחתולים.

קארן100

New member
אסביר,

תפוח אדמה מתנהג כמו פחמימה פשוטה כיוון שיש לו אינדקס גליקמי מאוד גבוה (כמאופיין לפחמימה פשוטה). לעומת זאת, לפחמימות מורכבות אינדקס גליקמי נמוך.

קארן100

New member
נכון, אני מתכוונת

שמבחינת האינדקס הגליקמי שלהם הם "מתנהגים" כמו פחמימות פשוטות.
האינדקס של אורז הוא בין בינוני לגבוה, האינדקס של תפו"א הוא גבוה.

קארן100

New member
טוב, נעשה קצת סדר

יש פחמימות מורכבות, פשוטות ומורכבות מלאות.
אורז לבן הוא פחמימה מורכבת אך לא מורכבת מלאה לעומת אורז חום מלא שהוא פחמימה מורכבת מלאה.
האינדקס הגליקמי של פחמימה מורכבת מלאה הוא נמוך בהרבה לעומת השאר.
לכן, גם תפו"א וגם אורז לבן פחות מומלץ לחולי סוכרת מאשר אורז מלא.

אין תשובה אחת נכונה

הי קארן
יש נושאים שבהם אין תשובה אחת נכונה...יש הרבה מידע בתחום התזונה גם בבני אדם וגם בחיות, וגם הרבה מאוד טרנדים שעולים ויורדים, גרוע מכל - יש גם תקשורת ויראלית שלא תמיד מבוססת על עובדות (לדוגמה בנושא תזונה ללא דגנים לחיות מחמד, תזונה הוליסטית לחיות מחמד). קשה לכנס את המידע הזה להנחייה חד משמעית בייחוד אם מנסים לבצע הכללה לגבי species ולא פרט אחד. הנחיה מדויקת לרוב מקבלים אם פונים עם חיה ספציפית לייעוץ תזונאי ספציפי ואז יבקשו ממך לבצע בדיקות מקדימות כדי להבין מה מצבה לפני מתן ההמלצות...אין מומחה תזונה כרגע בארץ שמבצע שירות כזה...
ועם ההקדמה הזו, אני אנסה להצטרף לקודמי המשכילים ולתת לך את מעט המידע שאני יודעת:
מחלת כליות היא מחלה מאוד נפוצה בחתולים מבוגרים. הבעייתיות היא, שלפני נזק של כ-75% ברקמת כליה החתולים לא יראו שהם חולים. יותר מזה - חלקם לא יראו סימני מחלה חיצוניים (שינוי התנהגות, ירידה באכילה וכו) גם במצב הקליני הראשון של המחלה וזה יתגלה בבדיקת דם אקראית.

בשלב בו הכליות כבר חולות, יש מספר צעדים שאפשר לעשות כדי להפחית את קצב התקדמות המחלה (לא למנוע...לא לרפא... רק לעכב מחלה קימת). שניים עיקריים יהיו:
1. להפחית דרמטית את כמות הפוספטים - אין הכוונה בחתולים להפחית דרמטית את כמות החלבון, אלא פשוט לייצר מזון שרמת הפוספטים בבשר שבו נמוכה ומפוקחת
2. להפחית את כמות החומצות במזון - שוב, חלק מהחלבונים יוצרים חומציות בתהליך העיכול בגוף ובמזון חולי כליה תהיה הפחתה של מרכיבים אלו
פוספטים וחומצות הם אלו שמעיקים על כליות חולות. מחקרים שבוצעו בחתולים חולי כליות שעקבו אחרי קבוצה בתזונה כזו מול קבוצה בתזונה "סטנדרטית" הראו הפחתה משמעותית במשברים במחלה והארכת תוחלת חיים.

לעומת זאת, חתול בריא הוא טורף סטנדרטי - אמור לאכול הרבה חלבון כפי שתוארה לך "תזונת העכברים". אבל, החלבון צריך להיות איכותי. אחוז חלבון הוא לא פרמטר יחיד לאיכות מזון, צריך להסתכל על כמות סידן ופוספט (שאמורה להיות נמוכה בייחוד במזון סניורים) ובמרבית החברות המובילות אם תפני לשירות הלקוחות תקבלי אפילו מידע על אחוזי נעכלות של חלבון ושומן במוצרים. לגבי היצרות עורקים ומחלות לב כמו בבני אדם - כלבים מפגינים לעיתים שקיעת שומנים בכלי דם במוח, לרוב זה יהיה מקושר למצב מקדים של תת תפקוד בלוטת התירואיד. סתימת עורקים כליליים כמו בבני אדם בשל תזונה לקויה לא מתוארת בחיות מחמד כבעיה נפוצה שיש לשקול אותה.

לא, ואני מדגישה שוב, לא! בוחרים חלבון מן הצומח לחתולים. החתול כטורף אינו מייצר חלק מחומצות האמינו וחלק מחומצות השומן ותלוי בתזונה בשרית כמקור להן. החתול הוא טורף אמיתי להבדיל מאדם וכלב. חתול צמחוני = חתול בסכנת חיים אפילו, תלוי כמה זמן המצב נמשך. אפשר להאכיל חתול ממזון שיש בו מקור חלבון בשרי ומקור חלבון צמחי מעורבים אך לא מקור צמחי בלעדי.

ולבסוף לגבי פחממות - לדעתי את מפגינה ידע רב ונכון לגבי סיווג פחמימות, ואת כל הידע שיש לך על פחמימות מורכבות ואינדקס גליקמי רצוי כמסייע לבקרה או אפילו מניעה של סכרת, את יכולה להשמיש כשאת חושבת על כלבים.
בחתולים - פחמימה מורכבת אמנם נחשבת כאחת משתי אופציות תזונתיות, וברור שבחולי סכרת תעדיפי אינדקס גליקמי נמוך על פני תפוח אדמה וכו. אבל, גישה תזונתית שניה לחתולים סכרתיים היא דוקא מזון עתיר חלבון ושומן ודל פחמימה, שכן בחתולים התהליך המטבולי ההופך חלבון לסוכר יעיל משמעותית לעומת אנשים וכלבים.

עודף אינפורמציה?:)
מקווה שעזרתי קצת
גל

קארן100

New member
ד"ר אלחלל, המון המון תודה על טרחתך בכתיבת

מאמרך המעניין, אני מעריכה זאת מאוד ,
לגבי מה שכתבת :
א. רמת מלחים וחומצות - האם לא כדאי כבר מראש לבחור מזון עם רמת מלחים וחומצות נמוכות כרפואה מונעת ? את כותבת שגם במזון לסניורים הרמות נמוכות, יש סיבה נכון ? אז למה לחכות שהחתול יהיה מבוגר וחולה ? למה לא להתחיל מכשהוא קטן ? זה כמו שלנו בני האדם הרופאים כל הזמן אומרים אל תעשנו, תעשו ספורט, שמרו על תזונה נכונה, הכל כבר מגיל צעיר ואז כשתגיעו לגיל מבוגר תהיו מבוגרים בריאים, זו רפואה מונעת במיטבה שמוכיחה את עצמה, אני אומרת, למה לא להעתיק זאת לחיות המחמד שלנו ?
ב. אני כל הזמן נתקלת במושג אחוזי נעכלות, מה הכוונה בדיוק ?
ג.לגבי שקיעת שומנים בעורקים, הרי לא אמור להיות הבדל בין עורקים של בני אדם לעורקים של חיות, חוץ מהגודל כמובן, עורק זה עורק, יכול להיות שתופעה זו של שקיעת שומנים לא מתוארת בחיות מחמד אולי פשוט כיוון שאף אחד לא בדק את זה ולא יודע אם כן או לא ? הרי לא עושים לחתולים אקו לב
אז איך נדע ?
ד. לגבי פחמימות ומה שתיארת כגישה תזונתית שניה לחתולים - הבעיה היא שאין מזון כזה, בכל המזונות היבשים יש פחמימות רק שבאחד יש אורז ותירס ובשני במקום אורז שמים תפו"א, ואז, אנחנו שוב חוזרים לאותה נקודת מוצא שדיברתי עליה, שבלית ברירה אם אני צריכה לבחור מבין השניים אז אני בוחרת בפחמימה המורכבת ולא התפו"א (שוב, כרפואה מונעת שאני מאוד מאמינה בה).

בתודה ובהערכה רבה

שרונה200

New member
המסקנה שלי מהדיון כאן ובכלל מסוגיית

תזונה לחתולים היא שאי אפשר לנצח כשמולך חברות מזון גדולות + ווטרינרים + חברות תרופות.
לרוב האנשים מספיק לשמוע "הווטרינרים של פורינה אמרו שעדיף מזון עשיר בחלבון" כדי לרוץ ולקנות אחד כזה. לטובת כל אלו שמפעילים את ההגיון לפני שהם קונים אוכל לחתול שלהם הינה כמה הערות –
1. אם החתולים לא היו חולים לווטרינרים לא היתה עבודה (דייג אוהב דגים ?)
2. אם החתולים לא היו חולים לחברות המזון הגדולות לא היה למי למכור את המזון הרפואי בעל המחיר הסופר מופרז.
3.בעל החתול מחשיב מאוד את הקשר בין התזונה לבריאות של החתול ונוטה להתעלם מהקשר בין תזונתו ובריאותו שלו או תזונתם ובריאותם של ילדיו. מבחינתו אם החתול יאכל ג'אנק זה יגרום בסבירות גבוהה לבעיות רפואיות, ביקורים אצל הווטרינר, הוצאות כספיות וקיצור חייו של החתול. לעומת זאת הוא עצמו אוכל מזון לא בריא ונותן לילדיו לאכול מזון לא בריא ולא חושש שהאוכל יקצר את תוחלת חייו. אם הצרכן מקבל החלטות בנושא תזונה בצורה אמוציונלית, קל יותר להפעיל עליו מניפולציות ולהשפיע עליו.
4. מזונות עם אחוז חלבון גבוה הם גם עם אחוז שומן גבוה ותכולת קלוריות גבוהה – מה שמאוד לא בריא.
5. כשחתול חולה בכשל כליות ממליצים על תזונה דלה בחלבונים כלומר החלבונים מכבידים על הכליות. אם מחלת הכליות מתפתחת בהדרגה ולוקח זמן עד שהיא מתגלה, בזמן שהיא סמויה אם המזון היה עם פחות חלבונים המחלה היתה מתפתחת בקצב איטי יותר והחתול היה חי זמן רב יותר.
6. חברות מזון החתולים הגדולות הן פרטיות ולכן לא ניתן לדעת כמה הן מרוויחות, אך על פניו נראה שלייצר מזון איכותי זה מאוד משתלם. 18 קילו ג'ורג'י עולה 130. 18 קילו אוריג'ן עולה 560. האם עוף באמת עולה פי 4 מתירס ?
7.חתולים בטבע אוכלים מזון עשיר בחלבון ? לא קיים דבר כזה "חתולים בטבע". גם חתולי רחוב הם חתולים מבוייתים – חתולים שלא יכולים לשרוד בסביבה ללא בני אדם. חתולי הרחוב מקבלים אוכל ישירות מבני אדם או אוכלים מפחי אשפה. סביר להניח שאם כל תזונתם היתה מתבססת על צייד הם היו גוועים מרעב. הביות משנה את המבנה הפיזיולוגי שלהם והמבנה של חתול הבר והתזונה שלו לא רלוונטית כשמדובר בחתולים מבוייתים.

dimitrygo

Active member
מנהל
תשובות:

2. לא ברור לאיזה חברות גדולות את מתייחסת. גם לאוריג'ן קראת חברה גדולה אבל הם לא מייצרים מזון רפואי.
3. בן אדם הוא אוכל הכל ובנוסף הוא אוכל מזון מגוון, גם אם חלקו/רובו אינו בריא. חתול בית אוכל אך ורק את המזון שאנחנו בוחרים עבורו.
4. אני קורא למזונות האלה מרוכזים. חתולים אוכלים מהם הרבה פחות ממזונות "קונבנציונליים" כך שבפועל הם אוכלים לא הרבה שומן. מה שכן הם אוכלים הרבה פחות פחמימות שגורמות להשמנה - תקראי את המאמר שהבאתי למעלה
5. החלבון לא גורם למחלה, אל תבלבלי סיבה ותוצאות
6. זה לא רק עוף מול תירס אבל לצורך העיניין - כן. למה זה מפתיע אותך?
7. ביות חתולים לא שינה את מערכת העיכול שלהם. מזון יבש קיים סה"כ כמה עשרות שנים, מה את חושבת חתולים אכלו לפני זה? למעשה - למה "לפני זה"? את חושבת שבכל העולם היום חתולים אוכלים מזון יבש? ממש לא, רחוק מאוד מזה.

dimitrygo

Active member
מנהל
מה איתו? זה נכון אבל חשוב להבין איפה הביצה

ואיפה התרנגולת. אחרת אפשר להאשים גם חברת קדישה בזה שאנשים מתים.

קארן100

New member
דמיטרי, התכוונתי לכך שלא רשמת בכלל

את סעיף 1, הוא נעלם, התחלת מסעיף 2

dimitrygo

Active member
מנהל
כי באופן כללי אין לי הסתייגות מהמשפט הזה

שרונה200

New member
וטרינר לחתול = חברת קדישא לאנשים ?

לא היית עובר פסיכומטרי.....
ההבדל הוא שווטרינר נותן ייעוץ לחתולים (לבעליהם), חברת קדישא לא נותנת ייעוץ לאף אחד.
אגב, אתה במקרה עובד בתחום ?

dimitrygo

Active member
מנהל
באיזה - חברת קדישה או וטרינריה?

האמת שלא זה ולא זה

לדעתך וטרינרים בכוונה נותנים עצות שמזיקות לחתולים?

למעלה