שאלה,

קארן100

New member
שאלה,

א. מהי כמות החלבון שחתול זקוק לה (במזון יבש) ? האם נכון שכמות גבוהה של חלבון עלולה ליצור עומס על הכליות ולהביא למחלה ? (אני מדברת על כמות של מעל 40%), וכמו כן כמות שומנים רווים (שנמצאים במזונות מהחי כמו שיש במזון היבש) מאוד גבוהה שמהווה סכנה להיצרות עורקים ומחלות לב כמו אצל בני אדם ? והאם לא עדיף עקב כך לבחור במזון המכיל חלבון מהצומח ?
ב. האם כמו אצל בני אדם, לחתולים שיש להם נטיה לסוכרת ולהשמנה, עדיף לבחור במזון היבש פחמימות מורכבות כמו אורז מלא ושיבולת שועל שמעלים הסוכר לאט מאשר תפוח אדמה למשל שמעלה הסוכר מהר ? לדוגמה, מזון כמו אקאנה או אוריג'ן, שהפחמימה העיקרית בהם היא תפוח אדמה, אם החתול יאכל מזונות אלו הוא לא עלול להשמין ולפתח סוכרת כתוצאה מהאכילה של התפוח אדמה ?
אודה לתשובתך

מזון חתולים

א. חתולים צריכים לאכול מזון חתולים איכותי, המכיל הרבה בשר = חלבון.
המזון לחתולים אמור לדמות תזונה נורמלית של חתול "בטבע" - כלומר עכברים, לטאות, ציפורים וכו'. אלה מכילים בערך 40% חלבון, 10-20 אחוז שומן וכו'.
חתולים אינם סובלים מבעיות של היצרות עורקים כמו בני אדם - ולכן אין בעיה לתת שומן מן החי.

ב. לחתולים אכן יש נטיה לסכרת והשמנה (בעיקר בגלל המזונות היבשים המכילים הרבה פחמימות יחסית לתזונה "הטבעית" שלהם).
לכן בהחלט כדאי לתת מזון עם פחמימות מורכבות.

dimitrygo

Active member
מנהל
את חושבת שחלבון בעכבר פחות זמין מחלבון במזון

יבש?

לא אמרתי את זה

רק ציינתי שזה שיש לעכבר 55% חלבון ושיש חיות שיש להן יותר,
לא אומר שזאת כמות החלבון שצריכה להיות במזונות יבשים.

dimitrygo

Active member
מנהל
אני לא יודע כמה מהחלבון הזה בפועל זמין לחתול

אך אני מניח שהאחוז הזה הוא די גבוה. מספיק ש-75% מהחלבון הזה יהיה זמין לחתולים ואנחנו כבר מקבלים 42% חלבון באיכות גבוהה.
מצד שני אני גם די בטוח שחלק מסויים מהחלבון במזון יבש לחתולים אינו זמין להם.

קארן100

New member
ד"ר מאייר תודה רבה, ברשותך

אבקש רק התייחסותך לנושא הכליות, קראתי כבר כמה מאמרים שמדברים על זה שחלבון באחוז גבוה עלול להזיק לכליות, האם יש בכך אמת ?
בתודה

לא ידוע

אין שום הוכחות לעניין עד שיש פגיעה, אחרי שכבר יש - לא מומלץ לתת אחוזי חלבון גבוהים

שרונה200

New member
באתר של ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית

ארגון שאתה חבר בו, נכתב - "בחתולים ובכלבים רמות גבוהות של חלבון עלולות להיות מזיקות לחיות מחמד אם בעיות כליות או כבד . לכן, יש להימנע מעודף בחלבון בתזונה של חיות מחמד, בייחוד המבוגרות יותר שאצלן מחלת כליות היא שכיחה יותר מאשר אצל חיות מחמד צעירות", "במזון מסחרי העושה שימוש במקורות חלבון זמינים ונפוצים, ממליץ ארגוןAAFCO על תכולה של לפחות 30%חלבון לגורי חתולים, ו 26%- חלבון לחתולים בוגרים על בסיס חומר יבש כמנה יומית".

כלומר גם חתולים בוגרים שעדיין לא אובחן אצלם כשל כליות לא מומלץ להאכיל במזון בעל רמת חלבון גבוהה משמעותית מ 26% וזאת משום שהסיכון לכשל כלייתי גדל

http://www.vets.org.il/198359/מבוא-לתזונת-חיות-מחמד-מרכיבים

כן, אבל...

כפי שציינו לפני באחת התשובות - המזון ה"טבעי" של חתולים : עכברים, ציפורים ולטאות מכילים יותר חלבון מההמלצה.
כמובן שחתולים שאוכלים "מזון טבעי" כזה - אינןם מגיעים לגיל מופלג ואינם "זוכים" לסבול ממחלות כליות או כבד...
עד שלא הוכחה בעיית כבד / כליות, אין בעיה לתת מזון עשיר בחלבון, בעיקר אם החלבון הוא ממקור איכותי.

dimitrygo

Active member
מנהל
המספרים של AAFCO הם כמויות מינימום שדרושות

לחתול כדי להתקיים. חלק ניכר מחברות גדולות, ביניהן PURINA שלפי טענת הוטירנר מהקישור למעלה משקיעה המון במחקרים הגיעו למסכנה שחתולים מבוגרים צריכים לקבל כמות גבוהה של חלבון. מזונות של PURUNA מכילים מעל 40% חלבון.

קארן100

New member
אבל

כיוון שלחתולים מבוגרים יש יותר נטייה לפתח מחלת כליות אז השאלה אם זה מומלץ בכלל לתת 40%-50% חלבון בכדי לא להגיע למצב של מחלת כליות (כטיפול מונע או פעולת מנע), אומנם לפי AAFCO 26% זה המינימום אבל עדיין יש הבדל בין 26 אחוז ל 45-50 אחוז.

dimitrygo

Active member
מנהל
100 וטרינרים מצוות של PURINA לא מסכימים איתך

קארן100

New member
לא התייחסתי

ל PURINA בכלל או לצורך העניין לאף חברה אחרת (שלטעמי יש פה עניין של מגמתיות ושיקולים אינטרסיים), דיברתי באופן כללי על בריאות והשפעת מזון על תפקוד מערכות הגוף נטו.
באותו עניין, עניתי לך לגבי הודעתך בנושא תפוח אדמה ופחמימות מורכבות, יש לך טעות בעניין ועניתי לך ממש באופן כללי אך מקווה שתמציתי.

קארן100

New member
תודה ד"ר מאייר, יש

מחלוקת מאוד גדולה לגבי מזון לחתולים וזה די מבלבל, חלק טוענים שעדיף ללא דגנים (ויש וטרינרים שטוענים שבהחלט רצוי דגנים- בסוף ההודעה שלי אביא מאמר של אחד הוטרינרים בנושא), בעיני זה שטות כי במקום האורז שמים תפוח אדמה שהוא לא יותר טוב (אינדקס גליקמי גבוה מאוד שלא טוב לבעלי נטיה להשמנה ולסוכרת ומעבר לכך אצל חלק מהחתולים גורם לאלרגיה), ויש הטוענים (כמו באחד המאמרים מיני רבים, המאמר שהביאה שרונה - תודה לך שרונה) שלא רצוי אחוז גבוה של חלבון כי זה יוצר עומס על הכליות, ובכלל אני לא מבינה למה קוטלים את התירס, מה רע בתירס ? רק לידיעה - תירס הוא בעל אינדקס גליקמי מתון מאוד, מומלץ לחולי סוכרת, מלא בויטימני B, מזין, מה רע בו ?
מה שאני יכולה להגיד אחרי חיפוש ובירור מעמיק אחר מזון איכותי (בין השאר לפי הקריטריונים שלך ד"ר מאייר שאני די מסכימה איתם), שאין ! אין מזון כזה ואסביר:
חלבון עם 35%-40% + פחמימות מורכבות (אורז מלא, שיבולת שועל וכו") באחוז נמוך + ירקות ופירות + נטול חומרים משמרים מזיקים, צבעי מאכל סינטטיים וכו", זה המזון שהייתי רוצה אבל אין !! בדקתי עשרות חברות, המזונות שנחשבים לאיכותיים עם אחוז גבוה של חלבון מכילות כולן תפוח אדמה (ללא דגנים כלל), ואלה שכן מכילות דגנים טובים כמו אורז מלא וכו" אז הדגנים באחוז מאוד גבוה (והרי הרצוי הוא אחוז נמוך), אני מדברת על מה שיש בארץ כי בחו"ל כן אפשר למצוא מזונות כאלו.
והנה מאמר של ד"ר אילן סקורינסקי בנושא דגנים (שהביאה לידיעתי אחת המשתתפות בפורום) :
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=708&messageid=163686747

dimitrygo

Active member
מנהל
תפוח אדמה זה גם פחמימות מורכבות

אינדקס גליקמי אם אני מבין נכון נמדד עבור בני אדם כך שיכול להיות שזה לא כ"כ רלוונטי לחתולים אם בכלל (אגב אאל"ט אינדקס גליקמי של אורז לבן אפילו יותר גבוה מזה של ת"א).
בנוסף אינדקס גליקמי זה רק חלק מהתמונה כמות הפחמימות שיש במזון חשובה לא פחות. כל העיניין הזה של דגנים מלאים כאשר מדובר על קמחים עשויים מהם לא שווה הרבה, יותר חשובה כמות הפחמימות כי בסופו של דבר היא זאת שקובעת. ופה נכנסות לתמונה מזונות עם אחוזי חלבון גבוהים כי זה בא על חשבון הפחמימות.

דשא וירק זה גם מזון מעולה - תראי לאיזה ממדים מגיעים פילים. הבעיה שזה מזון טוב לפילים, פרות, סוסים וכו' אבל לא לחתולים. אותו דבר לגבי דגנים - חתולים לא צורכים בטבע כמויות עדירות של פחמימות כמו שיש ברוב המזונות היבשים.

ואם אנחנו כבר מביעים מאמרים אז הינה עוד אחד http://www.catinfo.org/docs/zorans_article.pdf

קארן100

New member
תפוח אדמה הוא לא

פחמימה מורכבת, הוא פחמימה פשוטה. ואינדקס גליקמי רלוונטי באותה מידה לכלבים וחתולים כמו לבני אדם, כלבים וחתולים שיש להם נטיה להשמנה וסוכרת רצוי מאוד שיאכלו דגנים עם פחמימות מורכבות, בדיוק כמו בני אדם.

קארן100

New member
נ.ב:

אמרת נכון לגבי הכמות, כן לדגנים מלאים אבל בכמות קטנה, השאלה מה זה כמות קטנה ומה זה כמות גדולה.

למעלה