שמונה-עשרה מיומנויות../images/Emo63.gif
לסמוראי היו 18 מיומנויות נדרשות, לא כולן עסקו בסוג נשק מסויים. אני לא יודע איזה מיומנויות אלה היו בדיוק (ידועות לי 18 המיומנויות של הנינג´ה, שחלקן היו משותפות לאלה של הסמוראי), אבל אני אנסה לדלות מזכרוני המצומק כמה מיומנויות, מתוכן אני בטח אצליח לקלוע לפחות לגבי חלק: - REIHO - אתיקה וקודי התנהגות של הבושי, בהמשך נקרא "בושידו" - KENJUTSU - אמנות הלחימה בחרב - IAIJUTSU/BATTOJUTSU - אמנות השליפה והחיתוך המיידי בעזרת החרב - KYUJUTSU - קשתות - BAJUTSU - רכיבה - SOJUTSU - לחימה עם חנית (להב ישר) - NAGINATAJUTSU - לחימה עם רומח (להב מעוקל) - היו כמה וריאנטים של הנשק הזה, בהם BISENTO - בעל להב רחב במיוחד, ששימש בידי BUSHI זוטרים בד"כ לחיתוך רגלי סוסים, וכן NAGAMAKI - בעל להב ארוך וכבד, ששימש בעיקר נזירים לוחמים (SOHEI). - BOJUTSU - לחימה עם ROKUSHAKUBO, מקל באורך 1.80 מ´ - JOJUTSU - לחימה עם JO, מקל באורך 1.30-1.50 מ´ - HANBOJUTSU - לחימה עם HANBO, מקל באורך 90 ס"מ - HOJOJUTSU - שימוש בחבל לקשירות, לכידות וחניקות - JUTTEJUTSU - שימוש ב-JUTTE, נשק משטרתי בעיקר, אלה עם זרוע קצרה בצד ללכידת סכינים וחרבות וכן לבריחים ומכות. מיומנות זו הופיעה מאוחר יחסית, ושימשה בעיקר בעיתות שלום. - TANTOJUTSU - סכינאות - TESSENJUTSU - שימוש במניפת קרב עם צלעות ברזל להסטת מכות חרב, בריחים ומכות עוצמתיות לנקודות תורפה. וריאציה על נשק זה היא מקל קצר מאד, באורך 20-30 ס"מ, לעתים עם טבעת במרכז, שמתלבשת על האצבע האמצעית. - TEPPOJUTSU - רובאות, בד"כ שמור ל-BUSHI זוטרים. - SHURIKENJUTSU - שימוש בלהבי הטלה - JUJUTSU/TAIJUTSU - לחימה ללא נשק ועם נשקים קטנים מוסתרים (KAKUSHIBUKI), כגון אגרופן עגול - KUSARI - שימוש בשרשראות למיניהן, כגון ה-KUSARIGAMA, מגל שבקצהו שרשרת, KUSARIFUNDO שהוא שרשרת עם משקולות בקצוות, ו- KYOKETSU SHOGE, מגל עם חבל שבקצהו טבעת. בד"כ לוחמים מדרגים נמוכים (או לוחמים שמחוץ למעגל ה-BUSHI החוקיים) עשו שימוש במיומנות הזו. - BORYAKU - טקטיקה ואסטרטגיה - CHIKUJO - ביצורים - CHIMON - טופוגרפיה וקריאת מפות - TENMON - חיזוי מזג-האויר - מיומנויות הנינג´יצו (לא מעט סמוראים עסקו גם בתחום הריגול, החבלה, הלוחמה הפסיכולוגית והחיסולים) - GEIJUTSU - אמנויות, לדוגמה: טקס תה, קליגרפיה, סידור פרחים וכו´. מספיק. התייעפתי כבר!