שאלה

trilliane

Well-known member
מנהל
אני לא יכולה להשוות למילון שנות ה-2000 כמובן

אבל אני מבטיחה לך שבאברם המרוכז שלי (1972) עוד לא קרה שלא מצאתי מילה נדירה כלשהי, כולל שמות מקראיים של דגים, או "סחיש" או מה שזה לא יהיה. הבעיה שלי תמיד הייתה למצוא בו מילים חדשות, לא ישנות... אבל מזמינה אותך לאתגר אותו (או אותי). אפשר לעשות ניסיון, זה דווקא יכול להיות מעניין.

sailor

New member
קל להשוות

גם במרוכז שלך וגם ב"המלון החדש" מאותה תקופה מופיע המספר הכולל של המלים הכלולות. זה מה שצריך להשוות, בלי להכנס לפרטים איזו מלה מופיעה במלא ולא במרוכז.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מופיע, בדקתי. אבל מצאתי סימוכין לטענתי:

א) "המילון העברי המרוכז" מכיל בלא כל השמטה את כל אוצר המילים, הניבים, צירופי-הלשון והמימרות המקוריים, הארמיים והבינלאומיים, ראשי-התיבות והקיצורים – הכול כפי שכונסו ב"המילון החדש" ובמילואים שבכרך האחרון – אחד לא נעדר. [...] ריכוזו של מילון זה וצמצומו בכרך אחד הושג על-ידי שלוש אלה: א) לא הובאו בו מקורות ספרותיים לערכים, לניבים ולצירופים (מובאות ומראי-מקומות). ב) לא ניתנו בו הערות אטימולוגיות לכל ערך. ג) החומר סודר בריכוז בשלושה טורים בכל עמוד, באופן שכל החומר הביאורי והלשוני השייך לכל ערך, לרבות ערכי-המשנה, הבניינים הצירופים והביטויים למיניהם, סודרו ברציפות בזה אחר זה, ללא פתיחות של שורות חדשות. ולסיכום: "המילון העברי המרוכז" כשמו כן הוא: מילון עברי ש ל ם ערוך ב ר י כ ו ז מרבי במסגרת של כרך אחד, באופן שכל קורא, מבוגר וצעיר, עולה ותלמיד, ימצא בו על נקלה הסבר קצר, פשוט ומדויק לכל מלה בלתי-מובנת: פירושהּ, ניקודהּ, ציון חטיבתהּ הלשונית, וכן נטיותיה הדקדוקיות המיוחדות. ואשר ירצה להרחיב ידיעה, להכיר גם משהו מגזרונהּ של מלה או ניב, לבחון דרכי-שמושם השונים בספרות הקלאסית והמודרנית – אין לנו אלא לייעץ: כַּלֵּךְ אצל "המילון החדש".

sailor

New member
במהדורה שהיתה אצלי

משנות ה-60, הופיע מספר הערכים והוא היה קטן אף מזה שב"מלון חדש" הישן יותר.

trilliane

Well-known member
מנהל
וזה היה "המילון העברי המרוכז" או שהיה שם אחר?

GnomeBubble

New member
במהדורה השניה של אוקספורד המלא יש 20 כרכים

ל-Concise Oxford English Dictionary, לעומת זאת, יש רק כרך אחד. כן, אמנם מדובר בספר ענקי ובמילון מאוד מקיף ומעולה בפני עצמו, אבל זה עדיין לא ה-OED המלא, ויש לו רק קצת יותר משליש מהערכים שיש ב-OED המלא (ואפילו פחות אם אנחנו לוקחים את המהדורה השלישית, שנמצאת אונליין). בכל מה שקשור למילים ארכאיות עם שימוש נדיר מאוד, הן לרוב מושמטות מה-Concise. תמצאי בו רק מילים ארכאיות שעדיין ניתן להיתקל בהן פה ושם היום או שמופיעות בכל מיני יצירות קלאסיות (למשל אצל שייקספיר - אבל אל תצפי למצוא כל מילה שייקספירית ב-Concise). את צריכה לזכור שזה לא אבן-שושן, ושאוקספורד המלא מקיף קורפוס רחב בעשרות מונים מן התנ"ך והגמרא ומעט הספרות המאוחרת שאבן-שושן מקיף. תחשבי מה היה קורה אם אבן-שושן היה מקיף כל פתק של שו"ת שאי פעם נמצא בכל חור על פני כדור הארץ, ובהנחה שעברית הייתה נפוצה ומגוונת מבחינה דיאלקטלית כמו עברית. זה ההבדל בקנה המידה של המפעל בין OED לאבן-שושן, עם כל הכבוד לאבן-שושן.

Geek God

New member
אני חייב לומר שהיה מדובר ב- OED

on-line. שאלתי, בכיתי, התחננתי והוא אמר "אין". אחרי הערתו של ןבואר, שאלתי שוב. בול באותו מקום, בול אותה שאלה. והפעם הוא נזכר שהייתה מילה כזו. פעם. כנראה. אולי. זו הסיבה שאני לא מחבב את OED און-ליין. כמה פעמים כבר קיבלתי תשובות שונות לאותן שאלות. על כל פנים, זה לא לגמרי שייך לפורום השפה העברית. וכל ההנחות שלי תלויות בשואל המקורי שישוב לתת קצת פידבק או לפחות להודות לפעילים בכמה פורומים על העבודה שעשו והטרחה שטרחו למענו. אבל אני מניח שזה לא באמת חשוב. העיקר שהוא קיבל את מבוקשו ויש לו סופסוף תרגום שהוא יכול לפרסם ולחסוך כמה גרושים על מתרגם מקצועי. הידד לפורומים...

trilliane

Well-known member
מנהל
אם המילון לא אחיד בתשובותיו זו בעיה קשה...../images/Emo4.gif

אולי משהו בשאילתות שלהם דפוק. ממוצר כזה הייתי מצפה ליותר.

Geek God

New member
אגב, שימי לב שבקישור שהבאת

יש גם תזאורוס. גם אותו תזאורוס מרים ידיו בכניעה לנוכח אותה מילה. סביר להניח שלו הייתה מילה תקנית אימתי, היה לה תחליף כלשהו? ועוד אגב, גם etymonline לא מכיר מילה כזו. I rest our case

sailor

New member
נראה לי אותו מובן (אך צר יותר)

של evoke, אולי צורת הכתיבה השתנתה במשך הדורות.

sailor

New member
אנחנו דנים באנגלית

ואתה תוקע כתיב צרפתי. אז מה עם רובר הגרמנית (ההנהלה בבואריה) משתמשת בשם צרפתי למכונית שנמכרת למולטימליונרים בחצי האי ערב?

Geek God

New member
הפניתי אותך לקרוא

קצת יותר ממה שעשית אתה בקביעתך שמדובר ב- evoke. תקרא את כל שאלתו של השואל, ולשם שינוי, תחשוב קצת לפני שאתה לוחץ על האנטר. אני מקווה שאתה מסוגל למצוא אי שם את שאלתו המליאה של אותו שואל מקורי, לפני שאתה בונה תילי תילים של ספקולציות לא רלוונטיות. עכשיו, אתה מוזמן לחזור לדיוניך על "אנגלית".

למעלה