שאלה

CPshahar

New member
שאלה

למה הכוונה ש"קיימות תיאוריות קוונטיות המציגות את חלקיקי היסוד של הטבע כמחוללי שדות בעלי מספר אינסופי של דרגות חופש"? למה הכוונה בדרגות חופש?

הסבר

בתאוריה קלסית: כמות דרגות החופש היא כמות הפרמטרים שצריך בשביל לתאר . לדוגמא, לגוף שחופשי לנוע על על משטח צריך לתאר את המקום (2 דרגות) ואת התנע (2 דרגות) בסה"כ 4 דרגות. לגוף שחופשי לנוע במרחב יש 6 דרגות חופש. אם הגוף יכול להסתובב אז יש עוד 3 דרגות חופש של תנע זויתי). לשדה כמו השדה האלקטרומגנטי יש באין סוף (דומני ששש ערכים בכל נקודה ונקודה). אני לא מתמצא בתורת השדות הקונטית, אז מישהו אחר יצטרך לענות על זה.

mass

New member
לשדה אלקטרומגנטי יש 2 דרגות חופש,

להלן 2 קיטובים.

mass

New member
לא נכון,

את הטנזור הזה מקבלים מתוך צירוף אנטי סימטרי של נגזרות של וקטור הפוטנציאל (שלו יש רק 4 רכיבים, ולא 6) , ולכן מראש כבר אין לך 6 דרגות חופש. וקטור הפוטנציאל מקיים את משוואת הגלים (4 משוואות, 3 עבור המרחב, ו1 עבור הזמן שהיא בין השאר אינוריאנט לורנץ) שיוצרות בינהן 2 אילוצים ולכן סה"כ מקבלים 2 דרגות חופש. דרגות החופש הללו זה מה שאנחנו מכנים קיטוב.

נברא

New member
אני מדבר על נקודה בודדת....

בנקודה בודדת יש לשדה אינסוף דרגות חופש. הללו נספרים לפי מספר אופרטורי היצירה וההשמדה שאתה נזקק להם. במקרה של השדה המקוונטט יש אינסוף של רצף דרגות חופש משום שבונים את השדה באמצעות סופרפוזיציה על גלים מישוריים עם כל התנעים האפשריים, כל תנע מגיע עם אופרטור יצירה ואופרטור השמדה המתאים לו.

נברא

New member
אכן כן....

בקלאסי שתיים בלבד, בקוונטי - אינסוף. בגבול שבו h בר הולך לאפס כל יחסי החילוף בין אופרטורי היצירה וההשמדה מתאפסים ואינסוף דרגות החופש שהיו לנו "מתלכדות" עם שתי דרגות החופש הקלסיות.

mass

New member
אתה צודק במאה אחוז,

אני התכוונתי כמובן לדרגות החופש של אופן תנודה אחד.

נברא

New member
הייתי מנסח זאת כך:

מתוך ארבעת דרגות החופש של הפוטנציאל, שתיים מוסרות ע"י חופש הכיול.

CPshahar

New member
טוב, ההסברים נחמדים וטובים. אבל...

עדיין לא הבנתי מהי דרגת חופש? אם רשמתם, אני מציע לחזור ולהדגיש... איבדתי אותכם וקראתי את תגובות 5 פעמים ויותר...

הרחבת ההסבר שלי

בתאוריה קלסית: אפשר לתאר כל מערכת ע"י מספר סופי של מספרים, גודל המספר הזה הוא מספר דרגות החופש. כמות דרגות החופש היא כמות הפרמטרים שצריך בשביל לתאר . לדוגמא, לגוף שחופשי לנוע על על משטח צריך לתאר את המקום (2 דרגות) ואת התנע (2 דרגות) בסה"כ 4 דרגות. לגוף שחופשי לנוע במרחב יש 6 דרגות חופש. אם הגוף יכול להסתובב אז יש עוד 3 דרגות חופש של תנע זויתי). בתורת השדות, ובמכניקה קונטית זה יותר מסובך (אבל אותו עקרון).

johngalt2

New member
מספר דרגות החופש

שיש למערכת זה מספר המספרים שצריך לתת כדי לאפיין אותה לגמרי.

למעלה